Opportunity
Opportunity
videli jste uz ty mikroskopicke snimky co poslala opportunity? odcehopak jsou asi ty pravidelne kulate dirky?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Opportunity
Máš na mysli ty malé otvůrky v těch velkých "kamíncích"?
Nejprve bych si asi udělal celkový dojem. Velikost těch dírek je v přepočtu 0,05 mm nebo o něco menší. To je méně než přesnost posuvného měřítka (šuplery). Jsou tedy velmi malé. Z toho důvodu není asi vyloučeno, že jde o vzduchové bubliny vzniklé při procesech vzniku těch shluků.
Tipl bych, že ty částice, co mají v sobě ty dirky, jsou sopečného původu. Jsou tam i jiné, u nichž si netroufám ani tipovat.
Je to nádherný snímek. Mnohem zajímavější než z Gusevu.
Nejprve bych si asi udělal celkový dojem. Velikost těch dírek je v přepočtu 0,05 mm nebo o něco menší. To je méně než přesnost posuvného měřítka (šuplery). Jsou tedy velmi malé. Z toho důvodu není asi vyloučeno, že jde o vzduchové bubliny vzniklé při procesech vzniku těch shluků.
Tipl bych, že ty částice, co mají v sobě ty dirky, jsou sopečného původu. Jsou tam i jiné, u nichž si netroufám ani tipovat.
Je to nádherný snímek. Mnohem zajímavější než z Gusevu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Opportunity
Velikost těch dírek je v přepočtu 0,05 mm
nee. Velikost toho znka vlevo dple je cca 3mm, z toho vyplyvy, ze ty dirky jsou cca 0,5 mm. Coz je docela velika dirka, jiste to muze byt vznikle vulkanickou cinnosti, budeme li predpokladat, ze jde o vyvrelinu, ktera prudce zchladla, ale taky to muze byt uplne jinak
nee. Velikost toho znka vlevo dple je cca 3mm, z toho vyplyvy, ze ty dirky jsou cca 0,5 mm. Coz je docela velika dirka, jiste to muze byt vznikle vulkanickou cinnosti, budeme li predpokladat, ze jde o vyvrelinu, ktera prudce zchladla, ale taky to muze byt uplne jinak
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Opportunity
Vážně je ten vlevo dole tak malý.. Psali přece, že snímek zabírá 3 cm což jsem vzal jako výchozí údaj. Vzal jsem pravítko a přeměřil otvory v některých "shlucích" uprostřed snímku, které rozhodně nemají 0,5 mm.
Ten vlevo dole (kulatý) nemá 3 nýbrž 0,3 mm.
Jinak také by to mohlo být dáno pouhým shluknutím nepravidelných úlomků vulkanického prachu. Spíše ale může jít o roztavenou a následně ztuhlou hmotu vzniklou při vzniku toho kráteru.
Zanechávám nyní fantazie, myslím, že mi nepřísluší výše zmíněná hodnocení, když o složení shluků nic moc nevím a o geologii o mnoho více také ne.
Za velikostí částic si stojím, má-li zorné pole snímku 3 cm. :hi:
Ten vlevo dole (kulatý) nemá 3 nýbrž 0,3 mm.
Jinak také by to mohlo být dáno pouhým shluknutím nepravidelných úlomků vulkanického prachu. Spíše ale může jít o roztavenou a následně ztuhlou hmotu vzniklou při vzniku toho kráteru.
Zanechávám nyní fantazie, myslím, že mi nepřísluší výše zmíněná hodnocení, když o složení shluků nic moc nevím a o geologii o mnoho více také ne.
Za velikostí částic si stojím, má-li zorné pole snímku 3 cm. :hi:
Opportunity
Mam za sebou sice semestr geologie, ale taky bych si netroufl tvrdit o co přesně jde. Pole snímků zabírá 3cm a zrno vlevo dole měří 3mm (to odpovídá oné desetině). Velikost dirky je pak asi určitě menší než 0,5mm. Ale ne o moc, řekl bych tak 0,4mm (to je teda rozdíl 0,1mm :D). Asi bude reálný 0,4 - 0,5 mm. I když ten ve středu snímku se mi zdá menší.
--------------------------------
Zkusil jsem to narychlo rozměřit, tak se omlouvám za kvalitu ;) Ta černá tečka je dirka a je to tak 1/8 až 1/7 (úseky nemam ani stejně široké, ale alespoň přibližně) zrna, tedy když bude 3mm průměr zrna, tak 0,37-0,43mm.
--------------------------------
Zkusil jsem to narychlo rozměřit, tak se omlouvám za kvalitu ;) Ta černá tečka je dirka a je to tak 1/8 až 1/7 (úseky nemam ani stejně široké, ale alespoň přibližně) zrna, tedy když bude 3mm průměr zrna, tak 0,37-0,43mm.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Opportunity
Manzelka je geolog a rikala, ze takove dirky jsou stopy po plynech ve vyvrelinach - tedy neco jako bublinky, unikajici z lavy. Pripada mi to logicke, ale nejsem odbornik - prodavam, jak jsem koupil.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Opportunity
Určitě to tak je. Tady je jeden obrázek od nás z katedry, jde o výlevnou vyvřelinu a stopy po "bublinkách" jsou jasně vidět.
http://web.fsv.cvut.cz/k135/KURZ/porovita.jpg.
Tak doufám, že brzy mikroskop najde nějaký ty "červíky".
Teda to je ale debata o kosmonautice ;D Určitě děláme shodamovi radost No ale o Opportunity to vlastně je.
http://web.fsv.cvut.cz/k135/KURZ/porovita.jpg.
Tak doufám, že brzy mikroskop najde nějaký ty "červíky".
Teda to je ale debata o kosmonautice ;D Určitě děláme shodamovi radost No ale o Opportunity to vlastně je.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Opportunity
Díky za přeměření, pořád nechápu kde jsem dělal chybu. Asi ve výpočtu při měření pravítkem na monitoru.
Jinak přesně podobná vyvřelina, jako ukazoval A.K. se mi vybavila při pohledu na ty "úlomky" uprostřed.
Tak díky, asi sem holt blbej, ale fakt nechápu, proč sem si myslel tu velikost o řád menší. :hi:
Jinak přesně podobná vyvřelina, jako ukazoval A.K. se mi vybavila při pohledu na ty "úlomky" uprostřed.
Tak díky, asi sem holt blbej, ale fakt nechápu, proč sem si myslel tu velikost o řád menší. :hi:
Opportunity
eMartin napsal: Tak díky, asi sem holt blbej, ale fakt nechápu, proč sem si myslel tu velikost o řád menší. :hi:
Nejseš O nic nejde.
Mě spíš zajímá samotný vznik těch "větších" kousků. Jak jsi psal, buď šlo o shlukování vrstev materiálu nebo jde o vytuhlé vulkanické "kapky".
Ale furt čekám na nějaký ten život
Nejseš O nic nejde.
Mě spíš zajímá samotný vznik těch "větších" kousků. Jak jsi psal, buď šlo o shlukování vrstev materiálu nebo jde o vytuhlé vulkanické "kapky".
Ale furt čekám na nějaký ten život
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Opportunity
A vy jste si nevšimli té housenky vlevo nahoře? ;D
Podívejte jak to rozvrtala - teď už vedle toho kulatého směrem do středu chybí některé úlomky. Že by studovali jejich soudržnost?
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... 9M2M1.HTML
Podívejte jak to rozvrtala - teď už vedle toho kulatého směrem do středu chybí některé úlomky. Že by studovali jejich soudržnost?
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... 9M2M1.HTML
Opportunity
Dnešní snímek jednoho kamene z celé té sestavy kamenů :
http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-i ... age-3.html
je na něm zachycen výsek pro další zvětšení a tady je onen výsek:
http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-i ... ge-11.html.
Tady vypadá navrtaný Adirondack opravdu zajímavě (i když tenhle snímek patří ke Spiritu ;))
http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-i ... age-4.html
http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-i ... age-3.html
je na něm zachycen výsek pro další zvětšení a tady je onen výsek:
http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-i ... ge-11.html.
Tady vypadá navrtaný Adirondack opravdu zajímavě (i když tenhle snímek patří ke Spiritu ;))
http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-i ... age-4.html
Opportunity
nalezeno v diskuzi na WM.
Tady je něco málo z nejnovějších obrázků zveřejněných nyní na webu. Týká se Spiritu a Opportunity /pouze v závěru je ukázka pohledu na Zemi - Mexiko - barvy dělaj hodně/
Konečně a moc pěkné! Aspoň můj názor.
www.iparadigm.org/planetary/images/adirondack1-l.jpg
www.iparadigm.org/planetary/images/adir ... ed-1-l.jpg
www.iparadigm.org/planetary/images/seashell-true-l.jpg
www.iparadigm.org/planetary/images/opp-spheres1-l.jpg
www.rednova.com/news/images/1/2004/02/0 ... in_jpl.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/Descent_Stage-B016R1.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/Snout_L456-B016R1.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/Snout_R1divR2_R1_R5divR7-B016R1_br.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/1M129515692EFF0312P2939M2M1_mi_RobtE_full-B016R1.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/1M129516156EFF0312P2933M2M1_mi_RobtE_full-B016R1.jpg
www.rednova.com/imagery/iod/0001/2004/0 ... h_nasa.jpg
Tady je něco málo z nejnovějších obrázků zveřejněných nyní na webu. Týká se Spiritu a Opportunity /pouze v závěru je ukázka pohledu na Zemi - Mexiko - barvy dělaj hodně/
Konečně a moc pěkné! Aspoň můj názor.
www.iparadigm.org/planetary/images/adirondack1-l.jpg
www.iparadigm.org/planetary/images/adir ... ed-1-l.jpg
www.iparadigm.org/planetary/images/seashell-true-l.jpg
www.iparadigm.org/planetary/images/opp-spheres1-l.jpg
www.rednova.com/news/images/1/2004/02/0 ... in_jpl.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/Descent_Stage-B016R1.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/Snout_L456-B016R1.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/Snout_R1divR2_R1_R5divR7-B016R1_br.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/1M129515692EFF0312P2939M2M1_mi_RobtE_full-B016R1.jpg
//marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/press/opportunity/20040209a/1M129516156EFF0312P2933M2M1_mi_RobtE_full-B016R1.jpg
www.rednova.com/imagery/iod/0001/2004/0 ... h_nasa.jpg
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Opportunity
Dík za zajímavé odkazy!
Vkládaj se ti do odkazů zalomení řádek a místo každého zalomení je tam pak znak %20. Když jej z dané adresy odmažu funguje to...
Např. tento odkaz:
www.rednova.com/news/images/1/2004/02/0 ... ig_soil_cl oseup_stone-mountain_jpl.jpg
je zadán s mezerou ve slově "closeup", asi chyba astrofóra - zalamuje příliš dlouhé adresy..
Pro tento případ by se hodilo uvést jako odkaz nějaké slovo: třeba "zde" je zajímavý obrázek - a sovo zde by bylo odkazem, ale to já neumím.. Poraďte kdo víte víc, aspoň se něco naučím. :hi:
Tak řešení jsem jedno našel. Vybere se nahoře z ikonek tlačítko pro vložení URL a do závorek URL /URL se vloží daná adresa. Pak lze vložit i tu dlouhou.
Viz: www.rednova.com/news/images/1/2004/02/0 ... in_jpl.jpg
Zkus prosím svůj příspěvek upravit, ať vypadá lépe!
Vkládaj se ti do odkazů zalomení řádek a místo každého zalomení je tam pak znak %20. Když jej z dané adresy odmažu funguje to...
Např. tento odkaz:
www.rednova.com/news/images/1/2004/02/0 ... ig_soil_cl oseup_stone-mountain_jpl.jpg
je zadán s mezerou ve slově "closeup", asi chyba astrofóra - zalamuje příliš dlouhé adresy..
Pro tento případ by se hodilo uvést jako odkaz nějaké slovo: třeba "zde" je zajímavý obrázek - a sovo zde by bylo odkazem, ale to já neumím.. Poraďte kdo víte víc, aspoň se něco naučím. :hi:
Tak řešení jsem jedno našel. Vybere se nahoře z ikonek tlačítko pro vložení URL a do závorek URL /URL se vloží daná adresa. Pak lze vložit i tu dlouhou.
Viz: www.rednova.com/news/images/1/2004/02/0 ... in_jpl.jpg
Zkus prosím svůj příspěvek upravit, ať vypadá lépe!
Opportunity
Díky za radu. Dalo mi to ale zabrat, rozchodil jsem je všechny asi až na pátou opravu. Jsi rozený pedagog. :hi:
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Opportunity
Tobě se to vážně povedlo! 
Jak si přišel na to že sem rozený pedagog? To se neodvážil mi říct ještě ani jeden ze studentů, i když údajně si moc nestěžujou...
Jak si přišel na to že sem rozený pedagog? To se neodvážil mi říct ještě ani jeden ze studentů, i když údajně si moc nestěžujou...