Úplné zatmění Měsíce 2015
I přes nelidskou hodinu na hvězdárnu v Praze a Petříně přišlo snad skoro sto lidí. Bohužel jsme většinu času seděli na okraji souvislé oblačnosti, takže asi až do pěti probíhalo pozorování maximálně v několikavteřinových dírách a teprve ke konci se situace zlepšila. Na druhou stranu alespoň měli návštěvníci nějaký dobrodružství a každá díra vyvolávala vlny nadšení Už nám pak ale tragicky docházely konverzační témata, protože ono prostě takový zatmění Měsíce je ve skutečnosti dost nudná záležitost z pohledu astronomie ...Je vidět, jakou roli hraje při takovéto oblačnosti jen pár kilometrů... Na Petříně trága, u mne v Letňanech vlastně super. 
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Aj ja pridam nieco z minulej noci. Po kliknuti je dostupnych viacero fotiek...
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
Aj ja pridam nieco z minulej noci.
Úplně nejkrásnější ze všech!
Diki ::)
Diki ::)
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
U nas Aladin nedaval velku nadej na dobre pocasie, malo byt 6/8 vysokej oblacnosti. Nastastie sa okraj fronty presunul viac na vychod a po polnoci sa vyjasnilo. Kedze som nechcel riskovat hmlu, tak som sa presunul o nieco vyssie do 700 m n. m. Zamerom bolo nafotit spln Mesiaca na hviezdnom pozadi. Nie celkom to vyslo, pretoze v tych vyskach vial dost silny narazovy vietor. Pri pouzitej zostave, co bol Star Adventurer na foto stative Manfrotto na ktorom bol 348mm dalekohlad f/4.9 s FF zrkadlovkou, bolo mozne robit pri nastavenom ISO 1600 maximalne 4 sec expozicie, aj to len v prestavkach medzi narazmi vetra. Obrazok v odkaze je zlozeny zo 4 zaberov 0.5 / 1 / 2 / 4 sec, cas priblizne 4:48 SELC.
Ked uz nic ine, tak som si popri zatmeni aspon vychutnal prebiehajucu jeleniu ruju
http://i60.tinypic.com/2pzctqv.jpg " alt="" />
Ked uz nic ine, tak som si popri zatmeni aspon vychutnal prebiehajucu jeleniu ruju
http://i60.tinypic.com/2pzctqv.jpg " alt="" />
Ahoj,
teď tu budu trošku kverulovat, ať to případně ostatní kolegové moderátoři odstraní - sami vědí, že to tu často nedělám... A že tedy k tomu mám nějaký důvod.
Tohle vlákno přesně ilustruje tu problematiku pozorování vs. fotografie, jak se probírá v sekci Astronomické fórum:
Jsme v pozorování, jsem zvědavý, jak to kde vypadalo a hlavně, co kdo "vykoukal" a co mu přišlo zajímavé. A cca polovina příspěvků jsou fotky bez komentáře... Ty IMHO přesně patří do Snímků.
Když pozorujeme, tak si z toho obvykle něco odneseme. Nebo už většina jen cvaká bez ducha alá "selfíčka" a na zážitky jim tím nezbývá čas?
teď tu budu trošku kverulovat, ať to případně ostatní kolegové moderátoři odstraní - sami vědí, že to tu často nedělám... A že tedy k tomu mám nějaký důvod.
Tohle vlákno přesně ilustruje tu problematiku pozorování vs. fotografie, jak se probírá v sekci Astronomické fórum:
Jsme v pozorování, jsem zvědavý, jak to kde vypadalo a hlavně, co kdo "vykoukal" a co mu přišlo zajímavé. A cca polovina příspěvků jsou fotky bez komentáře... Ty IMHO přesně patří do Snímků.
Když pozorujeme, tak si z toho obvykle něco odneseme. Nebo už většina jen cvaká bez ducha alá "selfíčka" a na zážitky jim tím nezbývá čas?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
To máš pravdu Martine, ale ta druhá polovička je jen o počasí( vyšlo/ nevyšlo, zatáhlo/ roztáhlo). O pozorování tam není nic - nebo jsem opravdu něco přehlédl(?.). Jediný příspěvek, který vybočuje je od Honzy Ebra - popisuje alespoň astronomickou činnost.
Vím, že je strašně jednoduché vytvořit vlákno "Fotografie zatmění Měsíce" a tam ty fotky převést. A tady nechat jen ty povzdechy nad počasím? Ale to sem také moc nepatří, že. Ale bylo by vyhověno těm, kteří tu nechtějí fotky
Pokud se dohodneme, klidně to udělám.Jen si myslím, že tím tohle vlákno úplně zabijeme.
Vím, že je strašně jednoduché vytvořit vlákno "Fotografie zatmění Měsíce" a tam ty fotky převést. A tady nechat jen ty povzdechy nad počasím? Ale to sem také moc nepatří, že. Ale bylo by vyhověno těm, kteří tu nechtějí fotky
Pokud se dohodneme, klidně to udělám.Jen si myslím, že tím tohle vlákno úplně zabijeme.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já vím... není to jednoduché. Chtěl jsem rozproudit diskuzi. 
A já jsem tam napsal také něco víc...
A já jsem tam napsal také něco víc...
(9.7mag) v 02:26:05 UTC, viz video:
http://astro.ladislavcervinka.cz/video/hd964_.jpg
http://astro.ladislavcervinka.cz/video/ ... 9_15_ladis.... 165MB MPEG4Omlouvám se, ale spíš bych to popsal jako "splynutí hvězdy s (příliš jasným) obrazem zatmělého Měsíce". Nedá se tam totiž bohužel vysledovat, kdy hvězda opravdu zmizela.
Já měl na JZ Prahy bohužel smolíka, viděl jsem úplnou fázi zatmění jen v pár dírách.
http://astro.ladislavcervinka.cz/video/hd964_.jpg
http://astro.ladislavcervinka.cz/video/ ... 9_15_ladis.... 165MB MPEG4Omlouvám se, ale spíš bych to popsal jako "splynutí hvězdy s (příliš jasným) obrazem zatmělého Měsíce". Nedá se tam totiž bohužel vysledovat, kdy hvězda opravdu zmizela.
Já měl na JZ Prahy bohužel smolíka, viděl jsem úplnou fázi zatmění jen v pár dírách.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Ahoj,
Když pozorujeme, tak si z toho obvykle něco odneseme. Nebo už většina jen cvaká bez ducha alá "selfíčka" a na zážitky jim tím nezbývá čas?Sypu si popel na hlavu (= uznávám přípomínku) a přesouvám se. Z pozorování totiž za sebe mohu jen říct, že jsem vizuálně triedrem hlavně koukal na Měsíc, jestli není zrovna v díře mezi mraky, abych mohl zmačknout DO. Ve chvilkách volna jsem šmíroval M42 v Orionu a Venuši (doufám, že to byla ona) či jen tak brouzdal po obloze. A občas prohodil nějakou nepublikovatelnou "motlitbu" k těm mrakům. Taky mi v zorném poli (neozbrojeného oka) prosvištěl jeden meteor a nebýt mraků, přeletělo mi přes kotouč v plné fázi letadlo - to bych si určitě vychutnal vizuálně.
A musím uznat, že v tom vizuálu také něco je, ikdyž má člověk naprd oči i optiku kukátka (triedru) Ten měsíc na vlastní oči byl prostě úchvatný, hlavně ty barvy.
Když pozorujeme, tak si z toho obvykle něco odneseme. Nebo už většina jen cvaká bez ducha alá "selfíčka" a na zážitky jim tím nezbývá čas?Sypu si popel na hlavu (= uznávám přípomínku) a přesouvám se. Z pozorování totiž za sebe mohu jen říct, že jsem vizuálně triedrem hlavně koukal na Měsíc, jestli není zrovna v díře mezi mraky, abych mohl zmačknout DO. Ve chvilkách volna jsem šmíroval M42 v Orionu a Venuši (doufám, že to byla ona) či jen tak brouzdal po obloze. A občas prohodil nějakou nepublikovatelnou "motlitbu" k těm mrakům. Taky mi v zorném poli (neozbrojeného oka) prosvištěl jeden meteor a nebýt mraků, přeletělo mi přes kotouč v plné fázi letadlo - to bych si určitě vychutnal vizuálně.
A musím uznat, že v tom vizuálu také něco je, ikdyž má člověk naprd oči i optiku kukátka (triedru) Ten měsíc na vlastní oči byl prostě úchvatný, hlavně ty barvy.
Postřehy:
Nejvíc se mi zdál Měsíc červený ze začátku úplné fáze.
Úplná část před maximem mi přišla mnohem jasnější než ta po maximu.
Rozdíl jasnosti spodní části a horní s moři byl dost výrazný - zajímavé je, že okem to bylo vidět velmi výrazně, ale v Megrezu 72ED při zvětšení cca 24x to bylo patrné jen velmi málo...
Maximum bylo poměrně tmavé, ale pozoroval jsem z přesvětlené Prahy, takže to může být jen kontrastem.Už jsem dříve publikoval své postřehy - zatím se na ně nikdo neozval a já bych velmi rád uvítal, jak to viděli jiní. Jestli se mi mé domněnky potvrdí, či jsem „pidlooký“
Díky všem za odpovědi!
Nejvíc se mi zdál Měsíc červený ze začátku úplné fáze.
Úplná část před maximem mi přišla mnohem jasnější než ta po maximu.
Rozdíl jasnosti spodní části a horní s moři byl dost výrazný - zajímavé je, že okem to bylo vidět velmi výrazně, ale v Megrezu 72ED při zvětšení cca 24x to bylo patrné jen velmi málo...
Maximum bylo poměrně tmavé, ale pozoroval jsem z přesvětlené Prahy, takže to může být jen kontrastem.Už jsem dříve publikoval své postřehy - zatím se na ně nikdo neozval a já bych velmi rád uvítal, jak to viděli jiní. Jestli se mi mé domněnky potvrdí, či jsem „pidlooký“
Díky všem za odpovědi!
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Také přidávám svou trošku do mlýna. Původní plány se díky oblačnosti smrskly na dva HDR obrázky z úplné fáze, jeden snímek polostínu a pěkný snímek Měsíce v úplňu, bez zatmění. Přesto probdělá noc stála za to, i když těch děr bylo opravdu velmi málo.
Subjektivně bylo zatmění ve své maximální fázi docela tmavé, i když tam nebyly mraky. Nejdelší expozice byly až 30sec. na 400ASA.
Tady jsou jediné dva povedené snímky z úplné fáze. Na klik velké a více o vzniku na mém webu: http://hvbo.cz/index.php?id=zatmeni-mesice-2892015
Subjektivně bylo zatmění ve své maximální fázi docela tmavé, i když tam nebyly mraky. Nejdelší expozice byly až 30sec. na 400ASA.
Tady jsou jediné dva povedené snímky z úplné fáze. Na klik velké a více o vzniku na mém webu: http://hvbo.cz/index.php?id=zatmeni-mesice-2892015
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Dnes mi můj kamarád říkal:" Tak jsem si nařídil budíka, vstanu, obléknu se, vezmu stativ, zkontroluju foťák, vylezu ven a ono je zataženo. Prostě mě nenapadlo se nejdřív kouknout z okna." No, a já jsem na tom byl podobně, takže z fotek mám prd!
Jinak tu máte moc pěkné snímky pánové.
Jinak tu máte moc pěkné snímky pánové.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
- Honza Ebr (honza42)
Ivana si nařídila taky budíka svého spolehlivého budíka na mobilu ... načež se ráno po zatmění probudila a zjistila, že na něm má pořád peruánskej čas a vzbudil by jí v 11 dopoledne 
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S