Nikon D810A: první full-frame pro astro od Nikonu

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Prostě Nikon jen na umělecké foto a tím to hasne!
Na astro Canon a nebo ještě lépe CCD kameru... ::)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

CCD kameru třeba s čipem jako v některém z Nikonů :D
Lectorem iustus...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

CCD kameru třeba s čipem jako v některém z Nikonů :Dt.j. čipem od Sony :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Jo, čekal jsem že se někdo ozve já sám mám Canon, ale proti Nikonu nic nemám. Víceméně mě ovšem AF přesvědčilo, ikdyž první co jsem měl byl Nikon, že cesta je jednoduší (prošlapaná) s Canonem. Takže tak...
Lectorem iustus...
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Narozdíl od jiných kontinentů je u nás nejoblíbenější Canon i na běžné focení, alespoň u lidí, kteří fotí opravdu dobře, viz WPP 2015. Rovněž si můžete povšimnout, že nejvíce se používají u Canon či Nikon špičkové Full Frame. iPhone je samozřejmě perlička.

SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Řekl bych, Pepo, že pokud ještě víc nezdůrazníme, že toto je pouze vzorek uživatelů -účastníků WPP- tak je ta tabulka velmi zavádějící. V celkových prodejích totiž full-frame zrcadlovky tvoří velmi nečekaně malé procento.. Z prodaných zrcadlovek v roce 2014 bylo pouze 15% full-frame.. ( a z celkového trhu všech digi-fotoaparátů to bude mizivých pár % ). Alarmující jsou však za poslední léta nejen dílčí prodeje v jednotl. kategoriích ( dlouhodobý pokles zrcadlovek obecně, likvidační pokles prodejů přístrojů s vestavěným objektivem, stále prudší pokles kompaktů obecně...), ale i celkový počet prodaných digi-fotoaparátů - od roku 2011 totiž poklesl na 1/3.. !

Kdo má zájem o hlubší pohled do této problematiky, tak např. zde :

http://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-bl ... je-fotaku/

Výrobci mají snahu podíl full-frame mezi zrcadlovkami zvýšit na 30%, ale moc se jim to nedaří.. Jediná kategorie, která teď roste, jsou bezzrcadlovky ( a v nich full-frame snímače ukrajují úspěšně z koláče full-frame DSLR ). A samozřejmě mobily, které z tohoto mají hodně na svědomí.. Ovšem nemůžu souhlasit s prohlášením Luďka Bouška v tom článku o WPP 2015, že " kvalita fotografií je z některých mobilů doslova ohromující.. "
juh

Příspěvek od juh »

Len v skratke, navrhujem, aby sa to tu trochu premazalo, aspon moje prispevky od #25, k posunu v spracovani nikonich NEFov neprispeli, su zavadzajuce a nesuvisia s temou D810A.

Celu moju nespravnu iterpretaciu tych vystupov z Nikonu sposobilo zobrazovanie histogramu v Adobe PS a ciastocne aj to, ze som si nespravne interpretoval histogramy po koverzii NEFov v DSS. Tie rychle nahlady na histogram z vyrovnavacej pamate su podobne tym, ktore su prezentovane v Capture NX (aka to nahoda!). Adobe zobrazi upozornenie na to, ze je to len nahlad z vyrovnavacej pamate, ale popritom zobrazi nieco, co je diametralne odlisne od realneho priebehu. Konecne som prisiel na to, ako si nechat zobrazit realny histogram bez manipulacie s datami a bez nahladu z vyrovnavacej pamate.

... Jinak Nikon mi dotaz prozatím uzavřel, s tím, že není jasné, zda to SW třetích stran dělá dobře, nic víc jsem se nedozvěděl. Nicméně mi není jasné, kde Capture NX vyhrabe ta data.Uz len posledna poznamka k tejto teme. Mozno maju v niecom pravdu. Mozno maju v NEFe nejaku informaciu o tom, ako sa maju spracovat data zo snimaca a SW tretich stran s tym nevedia pracovat, alebo to ignoruju. Len pre zaujimavost som si nechal zobrazit histogramy surovych dat po prekonvertovani pomocou DCRAW z NEFu do 16 bit PGM s gamou 1 a vysledok toho, co sa mi nasledne zobrazilo v Adobe PS sa diametralne odlisuje od toho, co sa zobrazuje v Capture NX. Co ma uplne dorazilo je, ze histogramy darku (2 min) a biasu (1/8000 s) su v surovych datach takmer identicke (teda ak to DCRAW dobre skonvertoval). Uz len obrazok, zhora dole su histogramy v poradi bias, dark, flat, light, vlavo su histogramy z Adobe PS, vpravo su histogramy Capture NX:

http://i62.tinypic.com/1t21c9.jpg " alt="" />
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Sirius: Právě proto jsem dal odkaz na WPP, protože běžný uživatel si zrcadlovku, natož Full Frame nekoupí, spíše to jsou lidi, co to mají jako koníček nebo profesionálové. Na druhou stranu mě některé mobily opravdu výstupem překvapily, patří mezi ně Apple od 4s nahoru a Nokia 930, která má dokonce výstup do RAW a dá se s fotografií dále pracovat. Ale to jsme už moc odbočili od tématu. Na astronomii je Canon vhodnější i z důvodu obrovské podpory všemožných softwarů, přístrojů a redukcí (nehledě na úpravy samotného fotáku) i když se dá celkem dobře použít i Sony, Pentax a Nikon. Canon kdysi dělal obdobu 810A a tou byl kdysi Canon 5Da, který se rovněž moc neprosadil a to opět díky ceně a nedokonalému filtru. V ideálním případě by na čipu měla být pouze skleněná planparalelní destička s dokonalou antireflexí a všechny filtry řešit dodatečným vkládáním před čip.
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Spíš by mě zajímalo, jak to je vyřešené u toho hacknutého firmware.  Když už blbnu, tak naposledy, pošlete někdo NEF z hacknutého Nikonu.
Není problém, stačí si říct délku expozice a ISO.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

délka expozice najkratší možná (tedy bias), ISO minimální a maximální co jde nastavit :-)

juh: no, takhle to odpovídá. Škoda že Capture NX-D neumí uložit nedebayerovaný TIFF Třeba bychom se divili.

rozdíl mezi baisem a takhle dlouhým DF nebude velký. Ty hotpixely se v histogramu na první pohled moc neporojeví, a zvednuté pozadí je vidět na číslech.

Psion: cenu "astro" těl nechápu. Z pohledu výrobce je to jen nahrazení složitějšího filtru jednoduchým sklem s AR vrstvami. Prostě v tom vidí něco "extra", tak to osolí. Kdyby to nechali za cenu normálního těla + řekněme 10% navrch, neblbli bychom zde s modifikacemi, a jim by to šlo lépe na odbyt. Takhle si to koupí jen šílenec.

Howgh.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Kdyby tam žádný filtr nedávali a seřídili správný fokus, tak ještě ušetří. Taky by měly být expozice max 20 minut s nastavením sekvencí a vstupem pro dithering, a možnost autoostření pomocí 10ti násobného digizoomu u objektivů, takto bych si představoval astro DSLR. To vše se dá udělat pouze ve FW, takže žádné velké úpravy a myslím, že by to mělo úspěch.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Proč výrobce neudělá anketu mezi astroamatéry a nevytvoří něco co by mohlo v průměru sedět všem?

Tady ty povzdechy bohužel končí zřejmě jen mezi námi :)

Je to velká škoda ...
Lectorem iustus...
Libcz

Příspěvek od Libcz »

délka expozice najkratší možná (tedy bias), ISO minimální a maximální co jde nastavit :-)
tak sem flashnul ještě poslední hack,kde lze dark current úpravu provádět pomocí menu (ON-OFF). Takže jsem udělal dvě sady biasů - modif a původní. V každé sadě je ISO 100,6400, čas 1/8000s.

Ty biasy mi připadají téměř stejné, ale udělal jsem dark 1s ISO 100 a tam je v Maximu rozdíl přímo hmatatelný!

odkaz ke stáhnutí
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Stáhul jsem si dark soubory, ale mají nějaký podivný vzhled a rozměr 160x160pix. Navíc jeden tiff je černobílý a druhý barevný.
Libcz

Příspěvek od Libcz »

V kterém SW? Je to RAW z D7000 - cameraRAW a Maxim 5.cosi to čtou bez problémů. Jestli ti to ukazuje TIFF v rozlišení 160x160, tak to obvykle dělají programy, které ten nikoní RAW nemohou přečíst (to je totiž náhled, který je v NEFu obsažen kvůli rychlým náhledům na displeji).

Ještě navíc třeba Opera to ukládá jako tiff, ikdyž na webu je to nef soubor, je potřeba to pak přejmenovat.
Odpovědět