O.K. Tak teda zbytek lékárenského lihu použiju na namazání...kolen..
/Jinak Lens-pen..teda jen oční čočku a teda jen občas/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Dnes jsem si domů také donesl lenspen. Koupil jsem ho za 150,-, měl jsem trošku strach jak bude či nebude štěteček hrubý. Musím říct že je jemný jako dětská prdelka :) Radost s touto věcí pracovat a ihned jsem se pustil o čištění (po roce). No bylo na čase, okuláry byly tak špinavý, že i já který nejsem rozmlsaný kvalitou obrazu, jsem začal registrovat že to není ono. Na první pohled na okuláru prach nebyl moc vidět, ale jak jsem ho blejsknul na makro, všechny ty drobné částečky vylezly a byl to opravdový hnus!
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Ja koupil tohle http://www.aukro.cz/item626228704_cisti ... s_pen.html
a stetecek parada, ale ta druha strana nechava takovy cerny povlak (zkouseno zatim jen na prste), taxe toho trochu bojim. Ale udajne je to v pohode, tak zatim vaham, jestli to na optiku zkusit.
SW exDobson 203/1200, HEQ-5, Minolta 10x50 a mraky serepeticek
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Až "saze" dojdou, tak asi potřeba koupit nový LensPen..Takže neplýtvat tím na prsty! I když taky jsem si tím popatlal prst a to čistě ze zvědavosti.. ;D
Taky to nenechávat ležet na Slunku..Se mi to jaksi roztavilo/zkřivilo.. :'(
Nj, to je fakt, jako kazdej zvidavej (zvedavej) chlap si to vzdycky nejdriv osaham a pak ctu navod, jako u vseho
Slunko je previt, jen tak OT, pred par rokama jsem dostal od pritulky velikou cokoladovou mys, melo to tak 20 cm, a nez jsem ji sned, mel jsem ji vystavenou vedle pocitace, jenze jednou odpoledne jsem nebyl doma a nebyly zatazeny zaluzie... Vycita mi to dodnes >:(
SW exDobson 203/1200, HEQ-5, Minolta 10x50 a mraky serepeticek
ale ta druha strana nechava takovy cerny povlakJá mám podobnou zkušenost, ovšem vyzkoušel jsem to asi až po půl roce co jsem Lenspen měl, tak jsem si říkal, že asi pouští ten samet co je na druhé straně než štěteček...
Nezkoušel jsem jestli to dělalo i dřív. Každopádně stopy na optice žádné.
Ve víčku toho lenspenu by měl být grafit, který se při každém zavření trošku nanese na ten "samet". Výrobci uvádějí něco kolem 500 použití, tak jsem zvědavý. Tento prášek nezanechává žádné stopy, odmašťuje a působí i antistaticky. Zkoušel jsem lenspen i na brýle a ani se mi nechtělo věřit o kolik se mi zvedlo "rozlišení" :) obrazu...
Pánové mám problém. Můj synátor se dostal v nestřežené chvíli do mého astro kufříku a ve své objevitelské činnosti mě rozmontoval Powermate a do vnitřní části se mi dostal prach. Po vyfoukání mě přesto zůstalo na čočce pár částic prachu a jinak než ofukem do toho nechci zasahovat. Chci se zeptat, zdali to bude mít nějaký důsledek na pozorování, nebo to mám nechat být a zkusit na to zapomenout. Díky za odpovědi a případně radu, jak vnitřní čočku vyčistit.