Predpovede počasia a aktualne počasie
Vacsine ludi sa zda, ze v okoli splnu byva vzdy jasno. To je vsak sposobene vyberovym efektom - Mesiac je velky a ludia si ho lahko vsimnu, navyse "gulaty" byva aj 3 dni (zdanlivo), preto sa lahsie trafi do pekneho pocasia. Po splne uz zacina vychdzat neskor, v poslednej stvrtine faz po polnoci, takze bezni ludia si ho nevsimnu. Preto sa zda, ze pocas splnu je vzdy jasno (napriklad hubari veria, ze po splne je viac hub - profesionalny mykolog Vam potvrdi, ze tu nie je ziadna suvislost).
Este jedna vyborna linka na pocasie - zatial nikdy nesklamala: http://meteo.icm.edu.pl/
Este jedna vyborna linka na pocasie - zatial nikdy nesklamala: http://meteo.icm.edu.pl/
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Ano, to je typická odpověd, kterou je možno obdržet na kterékoliv hvězdárně. Nechci polemizovat, je-li to pravda. Ovšem oni svoje tvrzení nejsou schopni nikde dokázat - je to jen standardní odpověď , kterou někdy někde převzali a věří jí. Mě by ale zajímal např. dlouhodobý graf pokrytí oblohy oblačností v den úplňku a v den novu - nebo lépe +/- 2 dny . Existuje někde ? Nebo je někdo schopný a ochotný tuto jednoduchou statistiku např. za 5 let zpracovat ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já taky ne,jenom ti předkládám důkaz o tom že pěkně nebude(90%),i když ti to samozřejmě přeju.
Jo a když to není předpověd tak je to co??
Modrým písmem je tam napsáno"Predpoveď počasia na 3. a 4. deň " tak snad ještě umím číst :(
Dominik napsal:
frenk: To co ukazujes je aktualne pocasie a to co ukazujem ja je predpoved!
Modrým písmem je tam napsáno"Predpoveď počasia na 3. a 4. deň " tak snad ještě umím číst :(
Dominik napsal:
frenk: To co ukazujes je aktualne pocasie a to co ukazujem ja je predpoved!
49°43'9" N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
frenk napsal: Já taky ne,jenom ti předkládám důkaz o tom že pěkně nebude(90%),i když ti to samozřejmě přeju.
Modrým písmem je tam napsáno"Predpoveď počasia na 3. a 4. deň " tak snad ještě umím číst
Ja viem myslel som ten tvoj príspevok pred tým, neboj. A aj ja ti prajem pekné počasie! Len čo je divné, tá nezhoda tých predpovedí. ???
Možno bude jasno až 9.!
Modrým písmem je tam napsáno"Predpoveď počasia na 3. a 4. deň " tak snad ještě umím číst
Ja viem myslel som ten tvoj príspevok pred tým, neboj. A aj ja ti prajem pekné počasie! Len čo je divné, tá nezhoda tých predpovedí. ???
Možno bude jasno až 9.!
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jak často umí numerické modely započítat nízkou oblačnost při inverzním charakteru počasí?
A umí to ten model, co nám předkládá Dominik?
V Česku bude dle všeho zataženo velmi brzy, v Jablonci kdoví. Rád bych se jednou také podíval na nebe. Tady je to v zimě opravdu tak 1 za měsíc až za dva.
V Česku bude dle všeho zataženo velmi brzy, v Jablonci kdoví. Rád bych se jednou také podíval na nebe. Tady je to v zimě opravdu tak 1 za měsíc až za dva.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MaG napsal: Jak často umí numerické modely započítat nízkou oblačnost při inverzním charakteru počasí?
To je pravda! Tento model často nevie dobre predpovedať nízku oblačnosť a hmlu. Takže aj keď je predpovedaná jasná obloha môže sa skaziť nízkou oblačnosťou! Ale niekedy ten model nízku oblačnosť predpovedá dobre. To je, ale vec nepredpovedateľná!
To je pravda! Tento model často nevie dobre predpovedať nízku oblačnosť a hmlu. Takže aj keď je predpovedaná jasná obloha môže sa skaziť nízkou oblačnosťou! Ale niekedy ten model nízku oblačnosť predpovedá dobre. To je, ale vec nepredpovedateľná!
A jak to vypydá na Ještědu,myslím při nízké oblačnosti?
MaG napsal: Jak často umí numerické modely započítat nízkou oblačnost při inverzním charakteru počasí?
49°43'9" N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
-
LbA
Pekný článoček o ALADIN-ovi je tu.
http://www.shmu.sk/?page=33
To s tou nízkou oblačnosťou (a hmlou) pri inverznom charaktere počasia nezvládne asi žiadny model. Deň pred Vianocami som šiel na východné Slovensko autom. A poviem vám, hmla a inverzia to je neuveriteľne lokálna záležitosť. Niekde hustá hmla s dohľadnosťou menej ako 3 metre a o niekoľko sto metrov ďalej bol niekoľko stometrový úsek, kde bolo úplne jasno; podotýkam, že nadmorská výška sa príliš nemenila, ba sa priam zdalo, že v dolinách bolo jasno a na kopcoch hmla. A toto som pozoroval na dostatočne dlhom úseku...
Na zrátanie tohto si budeme pekných pár rokov počkať, až keď budú dostatočne výkonné multiprocesorové výpočtové stanice
Pekný článoček o ALADIN-ovi je tu.
http://www.shmu.sk/?page=33
To s tou nízkou oblačnosťou (a hmlou) pri inverznom charaktere počasia nezvládne asi žiadny model. Deň pred Vianocami som šiel na východné Slovensko autom. A poviem vám, hmla a inverzia to je neuveriteľne lokálna záležitosť. Niekde hustá hmla s dohľadnosťou menej ako 3 metre a o niekoľko sto metrov ďalej bol niekoľko stometrový úsek, kde bolo úplne jasno; podotýkam, že nadmorská výška sa príliš nemenila, ba sa priam zdalo, že v dolinách bolo jasno a na kopcoch hmla. A toto som pozoroval na dostatočne dlhom úseku...
Na zrátanie tohto si budeme pekných pár rokov počkať, až keď budú dostatočne výkonné multiprocesorové výpočtové stanice
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
frenk napsal: A jak to vypydá na Ještědu,myslím při nízké oblačnosti?
Je to dost různé, s Ještědem nemám moc zkušenost, Jizerky sou na NOAA vidět líp
Při klasické inverzi s jižním teplým proudění ve vyšších vrstvách to závisí na výšce inverzní vrstvy. Dá se to odhadovat podle pražských meteobalónů.
Mám zkušenost, že když je to v Praze pod 1000, lépe pod 800, je už jasno v Jizerkách a ještěd by na tom pak měl být většinou podobně. Často je ale při inverzi zataženo i na Ještědu a v Jizerkách, ale stále bývá jasno ve Frýdlantském výběžku.
V půlce listopadu už jsem toho měl plný zuby, tak jsme jeli na Frýdlantsko a kus za Libercem bylo jasno a i vcelku teplo (až 10 st.). Tak jsme si to vychutnali, prošli se, sedli na vlak a před Libercem se vrátili do reality..
Je to dost různé, s Ještědem nemám moc zkušenost, Jizerky sou na NOAA vidět líp
Při klasické inverzi s jižním teplým proudění ve vyšších vrstvách to závisí na výšce inverzní vrstvy. Dá se to odhadovat podle pražských meteobalónů.
Mám zkušenost, že když je to v Praze pod 1000, lépe pod 800, je už jasno v Jizerkách a ještěd by na tom pak měl být většinou podobně. Často je ale při inverzi zataženo i na Ještědu a v Jizerkách, ale stále bývá jasno ve Frýdlantském výběžku.
V půlce listopadu už jsem toho měl plný zuby, tak jsme jeli na Frýdlantsko a kus za Libercem bylo jasno a i vcelku teplo (až 10 st.). Tak jsme si to vychutnali, prošli se, sedli na vlak a před Libercem se vrátili do reality..
Martin Gembec, Astronomické události
MilAN napsal: Ano, to je typická odpověd, kterou je možno obdržet na kterékoliv hvězdárně. Nechci polemizovat, je-li to pravda.
Statistiky urcite mozno najst, ale v nich bude oblacnost velkoskalova, teda +-50 km. Z praxe viem, ze napr. v Bratislave mame 4 druhy pocasia, pretoze sa ako podkova rozprestiera okolo nástupu pohoria Malych Karpat. Vzdy pri zatmeni Mesiaca (teda v okoli splnu
) musime najprv zistit, ci je jasno na zapadnom, vychodnom alebo juznom svahu, alebo je taka hmla, ze treba ist na sever, teda na kopec nad mestom, zvany Koliba. Takze si myslim, ze zistit lokalnu predpoved z globalnych serverov nie je celkom jednoduche, ak nie nemozne - to sa da len v pripade ustaleneho prudenia, ked je vsade pekne alebo skaredo. Pri prechode fronty je to velmi lokalne a ovplyvneme miestnymi podmienkami. Treba vsak byt vzdy pripraveny na to, ze jasno bude Mame s tym bohate skusenosti...
Statistiky urcite mozno najst, ale v nich bude oblacnost velkoskalova, teda +-50 km. Z praxe viem, ze napr. v Bratislave mame 4 druhy pocasia, pretoze sa ako podkova rozprestiera okolo nástupu pohoria Malych Karpat. Vzdy pri zatmeni Mesiaca (teda v okoli splnu
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
-
Horal
I když numerické modely ukazují jasno, tak pokud fouká vítr od jihu nebo východu, tak si můžu vsadit, že na návětrné straně hřebenu Krušných hor bude mlha. Sráží se tam teplý vzduch z údolí se studenějším nahoře.
No a to potom na všem roste až 10cm dlouhá námraza.
Trochu jiná situace je při velmi silných inverzích (obvykle jižní nebo východní proudění), kdy se termální rozhraní posune pod 800 m.n.m a J nebo V vítr není příliš silný (max. tak do 2,5m/s). To je pak nádherně jasno a hvězdy vyloženě "jiskří". Obvykle je ale termální rozhraní někde v cca.900 m.n.m. a to mám bohužel smůlu a z jiskření není nic.
Předpověď pak sice může být přenádherná, ale já si užívám mlhu.
Trochu jiná situace je při velmi silných inverzích (obvykle jižní nebo východní proudění), kdy se termální rozhraní posune pod 800 m.n.m a J nebo V vítr není příliš silný (max. tak do 2,5m/s). To je pak nádherně jasno a hvězdy vyloženě "jiskří". Obvykle je ale termální rozhraní někde v cca.900 m.n.m. a to mám bohužel smůlu a z jiskření není nic.
Předpověď pak sice může být přenádherná, ale já si užívám mlhu.
Horal napsal: To je pak nádherně jasno a hvězdy vyloženě "jiskří".
Ja som radsej, ked hviezdy ne"jiskří" - to je ovela lepsi seeing

Ja som radsej, ked hviezdy ne"jiskří" - to je ovela lepsi seeing
-
Horal
"Jiskřením" jsem měl na mysli spíš něco ve smyslu vysoké MHV (klidná a studená atmosféra, většinou "vysušená" teplotami pod nulou) a né poblikávání 
Ahoj, je tak pro zajímavost, každý večer ve 22.00 hodin si píšu aktuání počasí tady u nás tj. 20Km za Mladou Boleslaví a za Leden 2005 to vycházelo takto:
z 31 dnů bylo 5 jasných nocí vhodných na pozorování a focení DSO, a 5 nocí na pozorování Měsíce. Jsem zvědavý jak to bude letos.
z 31 dnů bylo 5 jasných nocí vhodných na pozorování a focení DSO, a 5 nocí na pozorování Měsíce. Jsem zvědavý jak to bude letos.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
Tak Dominiku, kam pojedem pozorovat ? Kromě hor ?
lepší rada žádná než špatná