Výběr DSLR

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Bill

Výběr DSLR

Příspěvek od Bill »

vyvazenie bielej mozes opravit aj v raw konvertore.
No já jsem to nikdy neřešil s tím, že RAW je pořád stejný - nicméně některý SW si je schopen kalibrační koeficienty z RAWu získat, takže to není vůbec špatné mít správně vyvážené barvy pomocí bílé/šedé tabulky. Ale záleží na dalším zpracování. Při některých postupech to smysl má, při jiných je to zbytečné.

Já jsem díky sníženému barvocitu začal používat automatickou kalibraci podle hvězd v Regimu a je to pro mě značná úleva :-)

Bill

M:736 750 113
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Výběr DSLR

Příspěvek od Jasnovidec »

Ahoj, protože mi u mého Canonu D1100 odešlo USB a nepodařilo se ho opravit, musím se rozhodnout koupit nějakou další zrcadlovku, kterou bych použil i na astrofoto. Nevím, jestli jít opět do D1100, nebo vzít nějakou jinou. D1100 již pomalu končí a nástupce D1200 má již rozlišení ne 12 Mpix, ale 18 Mpix.

Je lepší mít víc Mpix, nebo míň Mpix a teď se vyjádřim blbě... Někde mi uvízlo, že čím více Mpix na stejně velkém chipu, tak tím menší je pixel, tím větší projevení (teď nevím "difrakce") a tedy, že na astrofoto a vlastně i normální foto vlastně víc pixelů nic nepřináší a je to jen hezký marketingový číslo...

Jak to je, co byste doporučili? Dal bych do toho cca. 15k Kč a potřebuju canon, protože k němu mám i komplet řadu objektivů...

Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Výběr DSLR

Příspěvek od Jasnovidec »

Potřeboval jsem se rozhodnout rychle, zvolil jsem 600D, potřebuji ho i na běžné focení.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
TH

Výběr DSLR

Příspěvek od TH »

Také jsem před 4 měsíci řešil, čím nahradím 300D, pro denní foto a abych mohl také točit planety na video bez nutnosti pořizovat laptop. Rovněž jsem zvolil 600D. Oproti jiným modelům mě nadchl otočným displejem.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Edmund Squirrel

Výběr DSLR

Příspěvek od Edmund Squirrel »

Rád bych pro astrofotografii a hlavně dslr fotometrii pořídil nějakého EOS Canona. Rozpočet je ale velmi nízký. Tak mě napadlo, že pro tyto účely vlastně nepotřebuji plně funkční fotoaparát. Jaké jsou vlastně "povolené" defekty na fotoaparátu pro astrofoto?

napadá mě:

nefunkční blesk

nefunkční automatické ostření

nefunkční display (?)
(u displaye si nejsem jistý, při komunikaci s počítačem lze nastavit hodně věcí, ale nedávno jsem měl u Canonu 350D potíž se zadáním času přes PC, kdy se ve fotoaparátu náhodně nastavoval čas v rozmezí od roku 1970 do 2038. Teprve po nastavení přímo ve foťáku už to fungovalo normálně)
škráblé sklíčko před čipem (doporučil MaG)

mechanicky poškozená lamela uzávěrky (doporučil deepspace)
(podmínkou je funkční systém snímání polohy lamel, lamely se vyjmou a používá se elektronická závěrka /expozice nad 0,02s/, jak lze ověřit funkčnost snímače?)

Ještě napadá někoho další "povolená" nefunkčnost? A lze tuto cestu vůbec doporučit (riziko, že přístroj bude poškozený i jinak)... ?

Jaký je váš názor?

Děkuji za příspěvky.
Edmund Squirrel
Štefánikova hvězdárna Praha
Exoplanet transit database
MaG
Kontaktovat uživatele:

Výběr DSLR

Příspěvek od MaG »

... škráblé sklíčko před čipem. Ušetřilo mi svého času více než polovinu nákladů.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Edmund Squirrel

Výběr DSLR

Ale to se potom musí vyměnit ne?
Edmund Squirrel
deepspace

Výběr DSLR

Příspěvek od deepspace »

Pokud budeš foťák modifikovat tak stejně to první sklo dáš pravdepodobně ven a nahradíš IR filtrem, takže to nevadí.

Další možná varianta nefunkčního aparátu na astrofoto je mechanicky poškozená lamela uzávěrky. Bohužel to nebude platit všeobecně, podmínkou je nepoškozený systém snímaní polohy lamel , v tom případě se samotné lamely dají vyjmout a aparát se na dlouhé expozice dá používat bez nich. Vyžaduje to ovšem jistou zručnost pro rozebrání aparátu a mechanismu uzávěrky. A další problém , fotit např. Měsíc tím asi dobře nepujde.. :)

Odzkoušeno úspěšne na EOS 450D

Martin..
Edmund Squirrel

Výběr DSLR

Tomu tak docela nerozumím, to potom budou vyloučené krátké expozice? A jak se s takovým fotoaparátem dělají flatfieldy?

Předpokládám tedy, že závěrka bude neustále otevřená a jediné, co bude bránit osvětlení čipu bude zrcátko.

upraveno: jak by se dala ověřit funkčnost snímače polohy lamel?
Edmund Squirrel
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Výběr DSLR

Příspěvek od MMys »

Ne, senzor má i elektronickou závěrku, která ale umí tak 1/60 možná 1/100 sec., nezkoumal jsem přesně. Při požadavku na kratší časy už to vycházelo bez lamel přeexponované. Mechanickou závěrkou se zajišťují kratší časy.

Flaty tím fotit půjdou, když to nepřeženeš s jasem.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
deepspace

Výběr DSLR

Příspěvek od deepspace »

Funkčnost bez rozebrání aparátu asi nezjistíš, jistou nápovědou je pomačkáná lamela, viditelná při zdvihnutí zrcadla, zrcadlovka vypisuje chybu Err99. ;)
Edmund Squirrel

Výběr DSLR

Ještě, jaké by byly problémy při defektu "hledáčkové" části fotoaparátu. Dá se fungovat bez zrcátka, matnice a těhle věcí?
Edmund Squirrel
deepspace

Výběr DSLR

Příspěvek od deepspace »

Hledáček a matnice ti určitě chybět nebude, ani aparátu.., nakonec v případě že jsi příznivce Hardmodifikací můžeš vyhodit celý mirrorbox :),

Ale vážně, pro astrofocení Ti teoreticky stačí elektronika aparátu + snímač a nějakým způsobem ošetrit čidla, která snímají mechanické části aparátu.., a samozřejmě nejaký box, do kterého to celé dáš .., ale to už je trochu OT..

Martin
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Výběr DSLR

Příspěvek od MMys »

Mohl bys napsat, jaký je rozpočet ? Použitý EOS 350D se nechá sehnat i kolem 3000,-

Uvedené nefunkčnosti jsou asi tak všecky reálné. Ale nedělej si iluze, že je nějak snadné koupit takhle nefunkční tělo.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Libcz

Výběr DSLR

Příspěvek od Libcz »

Ono mít nějakou starou poškozenou věc je těžké rozhodování - jestli stojí za tu námahu to nabízet někde v prodeji nebo to rovnou hodit do elektroodpadu. A čím starší věc, tím je miska vah spíše k tomu odpoadu. Sám mám D70, které blbne rozhraní na paměťovou kartu a jelikož v práci nezavazí, tak ještě žije :-)
Odpovědět