Reduktor/korektor ASA 0,73 x na světelném newtonu

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Tak nakonec jsem stáhnul kalhoty a zkrátil backfocus s výsledným ohniskem cca 911 mm a světelností 3+ a po mechanických úpravách (poloha sekundáru, jemně utažení kolimačních šroubů)) se konečně podařilo udržet hvězdy po poli v rozumné definici.

Testovací snímek Dumbella v Ha bez ořezu a ve 100% je na AF:

http://astrofotky.cz/gallery.php?show=P ... 946260.jpg

Tímto bych snad mohl konečně ukončit testování, ale mám strach, zda se výsledek podaří zreprodukovat (nové upnutí kamery). Mimochodem, naklápění jsem při tomhle posledním snímku vúbec neřešil (naklápěcí adaptér jsem použil jenom jako prodloužení) a výsledky z CCD Insp. byly k sežrání (žádnej tilt, kolimace 1%). Maximální pozornost je prostě nutno věnovat kolimaci difrakčního obrazce hvězdy (k ohnisku, co nejblíže) ...

Zdraví

Pavebo
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Myslím, že výsledok je vynikajúci. Už treba len fotiť. :)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

...treba FunTomas cili sestavu na 36x24mm cip ...Doteraz som si myslel, že česky rozumiem výborne, ale tejto vete neviem prísť na podstatu. Skús to napísať inak, alebo použi tie magické interpunkčné znamienka, možno to získa úplne iný význam a potom pochopím aj ja blbá cudzinec.
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

FunTomas: i přez zmatečnost mých úvah (původně jsem myslel, že prodloužený backfocus prodlouží ohnisko, což je naopak), jsem dospěl k závěru, že honit se za maximální světelností na úkor kvality je blbina a tak jsem v souladu s datasheetem od ASy, šel s backfocusem dolů (fakticky jen díky tvému upozornění na doporučení v datasheetu->Díííky!; mám děsnej nešvar, dokumentaci většinou nečtu...)

Zdraví

Pavebo

P.S. Těším se tvoje výsledky s Wynne reduktorem.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Som rád, že sa zadarilo. Ja som sa pri nedeľných pokusoch dostal k výborným výsledkom aspoň čo sa týka kolimácie a kresby bez korektora. Uvolnil som ešte viac zrkadlo a teraz sú hviezdy nedeformované. Kolimácia bola tiež výborná. Po výmene okulárovej trubky za tú s integrovaným korektorom bola kolimácia tiež dobrá. Tak som ju dotiahol k ešte lepšej, no s kresbou som nebol spokojný. Podľa CCD Inspectora bolo všetko super, no skutočná kresba bola na houby. Som zvedavý, či sa dá tomu programu veriť. Z jedného obrázku viem rôznymi nastaveniami dosiahnúť rôzne výsledky. Má niekto tip ako kolimovať ďalekohľad s rovnačom/komakorektorom? Sú nejaké odlišné postupy?
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

FunTomas: a máš správně nastavenou vzdálenost backfocusu??? To, jak vidíš u mého snažení., bylo dost důležité...
Jsem kolimátor začátečník, a dříve jsem se snažil kolimovat za korektorem (Badder, Paracorr), ale to je podle mého názoru (nebo spíše zjištění) blbina. Podle mého je ideální čistá kolimace bez dalšího optického členu (a to především přesné nastavení polohy sekundáru, hrubě nastavit primár) a potom po vložení kamery se vším potřebným (reduktor, filtrové kolo...), dokoliomovat primár na hvězdu. Difrakční obrazec co nejblíže ohnisku, řádně zazůmovat a co nejpřesněji vystředit. A pokud není propojení kamery s reduktorem (+příslušenství) vysloveně křivé a upnutí do focuseru jde nějak opakovaně rozumně provést, tak by to mělo být dobré.

Zdraví

Pavebo

P.S. Pokud někdo zkušený může poradit s kolimací u takového foto systému (reduktor, kamera a další věci), bylo by přínosem seznámit se s procedurou, která vyloučí všechny možné chyby...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Já si na rozdíl od tebe myslím, že je potřeba dalekohled dokolimovat přesně ještě bez reduktoru a kamery a potom již nehýbat ani sekundárem, ani primárem. Pokud není obraz dobrý po vložení korektoru a kamery, je potřeba hýbat s nimi, protože nejsou kolmé k optické ose ( před tím vytvořené spojnicí střed OV -střed primáru) . Pokud šteluji teď primár, vychyluji osu a paprsek už nepůjde kolmo k objímce okulárového výtahu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

MilAN: díky za korekci názoru, tvůj je určitě správný. Je tu ovšem problém s dokolimováním kamery/reduktoru. Snad by to šlo tím TS tilting adaptérem. Ale jakmile začnu naklápět kameru vůči korektoru, tak se to zase celé osově rozhasí.
V idealních podmínkách by musela sestava kamery (reduktor +příslušenství) být naprosto centrická a pak dokolimovat celou kamerovou sestavou. Ale pro takovou cestu neznám/nemám prostředky (stavitelný focuser???).
Není někde tenhle problém řešen? Neznáš nějaký odkaz?

Díky předem.

Zdraví

Pavebo
kolec

Příspěvek od kolec »

Na kolimovanie pouzivam "cataseye tools". Prepojenie primarneho a sekundarneho zrkadla je absolutne. Maly pohyb primaru vyzaduje korekciu sekundaru . To znamena ,ze "dokolimovanie dalekohladu na hviezdu" uz skolimovaneho , je iba odstranovanie chyby nesuososti reduktora inou chybou a to sa musi prejavit v niektorom rohu.
Ja by som osobne doporucoval nasledovne:
- skolimovat sekundar s primarom
- po nasadeni kamery je logicky chyba - v posune cipu alebo nesuososti reduktora, alebo ich kombinacii.
Vzhladom na fakt ze posun cipu je vynimocna chyba- vid konihlav
by som chybu hladal v spojeni reduktora a kamery.
Pozor: ten pripravok riesi iba chybu posunu cipu a moze sa stat, ze nesuosost reduktora odstranujeme naklananim kamery. Znovu jednu chybu nahradzame inou
V tomto pripade by som sa pohral s vytahom
Idealny pripad: skolimovat primar + sekundar, nasadit korektor a celu sustavu skontrolovat, az potom nasadit kameru s tym pripravkom od TS-ka .
Najlepsie je, ze tom je ze to predpoklada kvalitny tubus s vynikajucim vytahom, co je moj problem ;)

P.S Kolimovanie dalekohladu na hviezdu by som nedoporucoval na rychle dalekohlady

Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
kolec

Příspěvek od kolec »

Este jedna poznamka. Zalezi i na technologii vyroby jednotlivych redukcii - Treba pri vyrobe predpisat technologiu vyroby to znamena planparalalnost niektorych ploch si treba premysiet a tieto plochy urobit na jedno upnutie i ked to stoji viac materialu.

P.S Aj niektore kupovane redukcie stoja ako by povedal "kamarad" za "pi.."
Pavol Kollárik - kolec
Oko1

Příspěvek od Oko1 »

Otázka na všechny, zejména ale na Milana coby odborníka- mám stejnou kombinaci reduktoru a světelnosti zrcadla jako pavebo. Bylo by řešení chovat se k tomu jako k uzavřené optické soustavě (zrcadlo+reduktor) a zkolimovat zrcadla včetně reduktoru, a následně připojit kameru/DSLR a doladit rovinu ostrosti s rovinou snímače? Samozřejmě s tím, že reduktor by se při otáčení pole senzoru neotáčel, byl by stále napevno.

Vycházím z předpokladu, že při kolimaci fakticky paprsek kolimátoru reprezentuje osu okulárového výtahu, a vůči ní se seřizují obě zrcadla. A pokud by se do cesty přidal ještě reduktor, tak bude paprsek kolimátoru reprezentovat osu reduktoru, nikoli pouze prázdného výtahu. Tím pádem se už rovnou vyloučí chyba, která by jinak vznikla vsunutím reduktoru do výtahu až po kolimaci (vůle v uychcení nebo i nepřesnost v optice reduktoru).
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Kolegové, včera jsem utrpěl kopanec do zad, předchozí výsledek jsem nedosáhl, kolimace byla jiná ''nasucho'' jiná na hvězdu. Ten rozdíl roztančil hvězdy do vesela...
Takže můj první problém je sice obecně dokonalý 3,3'' focuser, ale upínáním 2'' barelu (krátké asi cca 20mm) úplně nanic - každě upnutí je jinam ''hupnutí''. Dnes tam dám Baadera SteelTracka, kde jsem musel lehce zabrousit vnitřní drážky 2'' upínací trubky, které mě nedovolovaly prosunout reduktor skrzevá ->už to jde a mám za to, že je to daleko predikovatelnější poloha než u 3,3'' focuseru. Tak a teď ho musím uchytit tak, aby byl focuser zaosenej. No  a potom vyzkouším všechny možnosti kolimace, jak je tu uvedeno (možná se u toho zblázním).

Zdar a sílu přeje (taky i sobě)

Pavebo

P.S. Optika je ''snadná'' věc, všechno se namaluje do programu a je to. Ale ty čáry obalit železem, aby stále ještě platily, je problém, který u mě způsobuje výraznou ztrátu již tak nalomeného sebevědomí.  
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Oko 1 :
To nebude dobrý nápad. Tohle by  mohlo  jít seřídit za jediného předpokladu , že se nebude zaostřovat a že laserový paprsek kolimátoru bude vycházet přímo z ohniskové roviny.
Stačí si představit  šikmo vložený kolimátor do OV ( ten zde  představuje všechny možné odchylky  jak optiky reduktoru, tak nekolmosti osazení doplňků), jehož paprsek míří na  na určitý bod sekundáru  - a ten spolu se středem primáru určuje optickou osu. V okamžiku, kdy posunu OV ( zaostřuji), bude se paprsek pohybovat po sekundáru a mám rozkolimováno
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Oko1: hezka myslenka ALE bohuzel smolicek taky jsem si toto puvodne naivne myslel, ale on ten paprsek laseroveho kolimatoru podle me umi poresit jen osu toho stredu a na "tilt" ostatnich soucastek (sekundar muze byt krive, cip kamery ci spise to ulozeni a spojeni) to podle me nema vliv - to zas Pavbo prave potom kolimuje v pozdejsi fazi rovnou na hvezde... (alespon takto to zatim chapu ja, ale urcite se v necem pletu moznosti je tolik ;D)

MilAN: tohle je presne to co me by vzalo posledni sily a nadeji se s tim dal srat a jako jiz mnozi predtim bych to hodil ze skaly ;(

zazil jsem podobnou vec i s reduktorem pro refraktor (mam ho doma a ani ho nikomu zdarma nedavam, pac by ho jeblo), ze tam je nejaka ploska nezrovna paralelne a timpadem jsou hvezdy krivy v kazdy barve jinak (v R v B / a v G to docela jde).

umim si naprosto zive predstavit jak to cele (henten onen bazmek) putuje milimetr sem milimetr tam uz jen behem noci, kdy sestava meni pozici (polohu) a teziste a ruzne se to vse krouti a vubec neberu v potaz jaka situace s krivosti je v pripade zaostreni CCD kamery (kde mam vytah v nejak vysunuty pozici) kterazto se meni i treba pokud nekdo ma neparfokalni filtry v ceste... (nemluvim o tom, ze focus pozice se muze posunout i nepatrne diky ochlazovani behem noci a to jak tubusu tak temperace zrcadla).

jako Newtony jsou super s tim jak jsou levny a jak velkou aperturu maji a ten ASAcky zazrak je zazrakem, ale sere me na nem ten imbecilni barel (upnuti) ktery prave vyzaduje pouziti ASA original motoroveho vytahu, jinak to clovek neda dohromady...

proste jakmile tam neni zavit a spojeni pres nej (presne), tak je to o nicem a neni sance to zreplikovat...

toho kdo foti Newtonem na poli obdivuji. Sice nachyta diky vetsi aperture mnohem vice svetla nez ja s malym 6" refrackem, ale zase stravi pulku noci pred-kolimaci a jinyma starostma, kdezto refrak clovek vytahne z kufru (studeneho) a jde fotit... (a posere se neco jineho, treba montaz ci kabel ci pocitac...)

;D :D

o problemech s pointaci Newtona nemluvim, o tom, jak utahnout (neutahnout vubec ale zajistit proti pohybu) primarni zrcadlo atd. atd. to je souhrn nocnich mur pomalu zacinam chapat blazny co kupuji 6" APO refraky za 5-6tis EUR i kdyz dle meho je lepsi reseni pro Newtona pouzit CCD kameru s 18um pixely a pak "nemusis" nic resit, zakladem k uspechu jeste je mit ten "astrograf" na F/4 nebo tak nejak, to zkolimovat lze na rozdil od F/2.8 kde staci mit k veceri lusteniny (cocku, fazole) a jednim psoukem je pak hned vse "v jebu"
kolec

Příspěvek od kolec »

To Oko1

Jedinu moznost ktoru poznam je nasledovna.
Pouzit Howieho Glatterov lasser. Ten ma specialna nastavec pri ktorom je jedno ako sa pohne alebo kyve laser vo vytahu- svetlo z neho dopadajuce na primar nema bodovy tvar ale tvar vacsej machule. Tato svetelna machula oziari znacku na primary a ta sa zobrazi na ploche kolimatora.
Funguje to i cez flatner. Vyhoda je nie v bodovosti , ale v plosnom obrazci , to znamena , ze ked je flatner zle nakloneny okamzite to vidiet . Trochu to vidiet na tejto stranke
http://www.skiesunlimited.net/howie-glatter/

to konihlav: stacilo by fotit G2 s binom 2x2
Pavol Kollárik - kolec
Odpovědět