když jsem ještě míval v kopuli EQ6-ku s EQASCOM-em, tak jsem to řešil pomocí zaškrtnutí zatržítka "Force flipped GO-TO" nad tím ovládacím křížem v levé části EQASCOM rozhraní.

V tomto případě on pak byl schopný udělat GO-TO nalevo od meridiánu s tubusem taktéž nalevo od sloupu. Používal jsem to, když to geometricky bez kolize šlo, abych pak nemusel prokládat montáž když už to dál za meridián nešlo. Vyhnul jsem se tím nutnosti k tomu třeba ve dvě ráno vstávat

Předpokládám, že to bude fungovat i na opačné půlce oblohy za meridiánem shodně, tedy že roura zůstane na západ od sloupu. Zkus to.
Mělo to jediný nedostatek, když jsem pak třeba v MaxIm DL udělal snímek a astrometricky SYNC pro eliminaci kuželové chyby, a pak chtěl udělat nové GO-TO o tu malou odchylku, tak se to z nepochopitelného důvodu vždy někam rozjelo (jako by se to zase chtělo proložit zpět, i když to bylo zaškrtlé). Takže po tomhle GO-TO bez meridian flipu mi sice chodila synchronizace (tedy ne na vybraný objekt ze seznamu, ale na obecné souřadnice v MaxIm či planetáriu), a souřadnice po něm seděly přesně, ale další doladění kompozice už mi nešlo udělat krátkými GO-TO přejezdy, nýbrž jen jemnými pohyby. To by ti ale asi nemuselo vadit.