Současné CCD kamery pro fotografování DSO, stručně

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
mich1

Příspěvek od mich1 »

No ten atik ve sve dobe asi mel sve misto, ale dneska bych teda urcite volil neco jineho, protoze fotit v 650x490 nebo kolik to ma rozliseni to mi v soucasne dobe prijde naprosto nepouzitelne.
TO uz mi mnohem lepsi prijde qhy5l ii nebo ta asina se stejnym chipem, ktera ma 2 krat takove rozliseni (a i to mi teda prijde malo). Kazdopadne bych ji zacatecnikovi taky nedoporucil a to z duvodu ze ma velmi maly pixel a i s nejakym ne uplne dlouhym dalekohledem se dostane na celkem extremni pixelscale(bude to mit rozjezdeny jako prase pokud se nestane zazrak) a dalsi vec, ze je nechlazena a kdyz nekdo nevi co dela, tak to nejspis nejak rozume nezkalibruje.
newton 30 cm, eq6
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Podle mě je TOHLE už pěkná použitelná barevná CCD chlazená kamera, za rozumné peníze. Jinak bych se vůbec nebál Canon 1100D s vyndaným filtrem, mám ho jako záložní foták a vůbec nefotí špatně a je skoro zadarmo. Ještě dodám, že některá serie 1100D má nepříjemnou vadu temných vertikálních pruhů kolem jasných hvězd, je potřeba tedy DSLR vyzkoušet.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Jenže ten ATIK je  plnohodnotná CCD kamera :    má čip SONY, chlazení  -25°C pod okolí, 16 bitů. Velké pixely 7,4 mikronů, vhodné pro většinu  dalekohledů od světelných refraktorů až  po Newtony s ohnisky 1250 mm.  Jediná nevýhoda je tedy málo pixelů - a tím nevykreslí pole vašich monitorů . Na obloze vykreslí  s konkrétním dalekohledem zrovna tak velkou část oblohy jako ta QHYII  nebo ASI 120 mm. A pokud obrázky z těchto nechlazených, 12 bitových kamer musíte kvůli dlouhému ohnisku binovat, , je ten ATIK v tom okamžiku o řád lepší kamera.
Takže, pokud nebudu chtít větší dražší kameru a dovedu tuhle sehnat v rozumné cenové úrovni, může to být dobrá volba pro kvalitní začátky CCD focení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mich1

Příspěvek od mich1 »

To ze to zachyti stejne velkou cast oblohy je sice pravda, ale me osobne teda koukat na snimky o velikosti postovni znamky moc nebavi :)
Jinak se samozrejme bavime o foceni bez binningu, nevidim duvod proc se pripravit o pulku rozliseni za snizeni uz tak celkem nizkeho vycitaciho sumu, nemluve o tom ze ta qhy5ii stejne binning ve 12 bitech neumi.
A myslim ze podminky foceni v techto rozlisenich umoznuji casteji nez si lidi mysli. Ale jak rikam zacatecnikovi bych to urcite nedoporucil.
newton 30 cm, eq6
pepe30

Příspěvek od pepe30 »

Ja som riešil podobnú dilemu pri kúpe CCD a nakoniec som zvolil cestu kvalitnejšie-citlivejšie cipu i keď je "malý".A neľutujem toto rozhodnutie i keď ma + i -.Takže súhlasím s Milanom :-).
mich1

Příspěvek od mich1 »

Teda nevim, ale napsat "maly" a ze je to v pohode, kdyz se tu bavime o 650x490 a mit pritom na mysli atika 460 s 2700x2200 mi neprijde uplne srovnatelne.
newton 30 cm, eq6
pepe30

Příspěvek od pepe30 »

Nechcel som tým co som napísal nejak rozvádzat to co som kupil ja,ale chcel som zdôraznit ze podľa mňa je mať lepsie menší senzor ,chladený a omnoho citlivejší ako nechladený a senzor nižsej kvality-citlivosti.
I ja som za tie peniaze mohol kupit väčší cip ale s nižšou QE a výším šumom.Moja priorita pri kupe bola i to že moja technika nezodpovedá mojim predstavam (optika) >:( tak som chcel radšej citlivejší snímač.
Peter
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

novy Atik 414:
http://www.atik-cameras.com/product/atik-414ex/

pozor: neni to s ICX414 jako MII G1-301 guidecam pro dlouhy ohniska a do OAGu nybrz je to nasledovnik 314tky, tj. misto ICX285 v Atik314 to ma ICX825 a telo platformy 4xx tj. verze 414...

:)

proste pekna, vylepsena verze klasicke Atik 314tky nicmene "pro me" uz to nebude, ja uz jsem v jiny dimenzi...
Tomáš Chaloupka
Věk: 45

Příspěvek od Tomáš Chaloupka »

Teda ten Atik 414ex, vypadá víc než dobře ,

ale tak nějak jsem doufal že to srazí cenu Atiku 314L+ o trochu více :(
Možná ještě počkat. Na DSO je, do začátku, ten Atik 314L+ pořád skvělá volba. Dnes se dá sehnat za nějakejch 34 klacíkú a když má někdo štěstí ( které já nemám >:( ) z druhé ruky tak za 800 Eur. Pod tuto cenovou hranici opravdu nic není.
Doufám, že tentokrát ten Ježíšek už příjde, moc času už mu nezbejvá ;D

Čité nebe, Tom
TS PHOTOLINE APO 102/700 -Flat3, SW 70/500, TS N 150/1400, EQ6 Syntrek, RoboFocus RF3, CCD Kamera Starlight XPress SXV-H9, ASI 120MM, Atik Filtrkolo 5x1,25'' Astronomic L-RGB typ-2c, Baader H-alpha 7nm, Astrodon OIII 5nm, Point.okular Baader 12,5mm
Franta
Věk: 74
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Franta »

Prosím o posouzení a pomoc. Koupil jsem kameru ASI 124 MC, kterou jsem následně reklamoval, pro vady v obraze. Nyní stojím před problémem jestli koupit kameru opět barevnou a nebo černobílou. Pročetl jsem tady na fóru spoustu různých příspěvku, ale nějak se v tom neorientuji. Nevím co je lepší, prosím poraďte ... Nejde mi ani tak o typ kamery, ale o to jestli barvu a nebo černobílou.
Sky Watcher 102/1300, HEQ-5, PoleMaster, QHY5III178 - Color, QHY 5-II--MONO, Canon EOS 700D, ZOOM okulár 7,2 - 21,5 mm - FMC, Barlow Celestron 2x, RGB filtry, hlava a další drobnosti.
Libcz

Příspěvek od Libcz »

Já sice nejsem nějaký odborník, ale tato volba bude předpokládám nejvíc záležet na tom, co s tím chceš vlastně zachytávat. Jestli sluneční soustavu nebo DSO. A jestli plánuješ úzkopásmové focení. Osobně bych raději vzal černobílou a případnou barvu dělal buď filtry nebo tou 700D, co máš v podpisu.
Matej
Věk: 46

Příspěvek od Matej »

Zdravím páni

Pomaly ale iste začínam byť frustrovaný fotením s DSLR, a premýšlam nad kúpou CCD kamerky. S ohladom na cenu a všeobecnú oblúbenosť medzi astrofotografmi, ako aj vysokou účinnosťou chladenia som naklonený ku kúpe Moravian Instruments G2-8300 mono s integrovným filtrovým kolesom. Nakolko bývam pár km od Bratislavy s masívnym svetelným znečistením, chcel by som ju primárne využívať na fotenie DSO úzkopásmovo.

Fotím na Newtony 10" f/4 a 6" f/5. Keďže všetkým technickým parametrom ako napr. kvantová účinnosť nerozumiem, chcem sa poradiť či táto kamerka je pre mňa správnou volbou.

Za rady vopred ďakujem.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Myslím, že touhle kamerou neuděláš chybu, viz moje snímky. Byť jsou i lepší (a zároveň dražší).

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět