Současné CCD kamery pro fotografování DSO, stručně
No ten atik ve sve dobe asi mel sve misto, ale dneska bych teda urcite volil neco jineho, protoze fotit v 650x490 nebo kolik to ma rozliseni to mi v soucasne dobe prijde naprosto nepouzitelne.
TO uz mi mnohem lepsi prijde qhy5l ii nebo ta asina se stejnym chipem, ktera ma 2 krat takove rozliseni (a i to mi teda prijde malo). Kazdopadne bych ji zacatecnikovi taky nedoporucil a to z duvodu ze ma velmi maly pixel a i s nejakym ne uplne dlouhym dalekohledem se dostane na celkem extremni pixelscale(bude to mit rozjezdeny jako prase pokud se nestane zazrak) a dalsi vec, ze je nechlazena a kdyz nekdo nevi co dela, tak to nejspis nejak rozume nezkalibruje.
TO uz mi mnohem lepsi prijde qhy5l ii nebo ta asina se stejnym chipem, ktera ma 2 krat takove rozliseni (a i to mi teda prijde malo). Kazdopadne bych ji zacatecnikovi taky nedoporucil a to z duvodu ze ma velmi maly pixel a i s nejakym ne uplne dlouhym dalekohledem se dostane na celkem extremni pixelscale(bude to mit rozjezdeny jako prase pokud se nestane zazrak) a dalsi vec, ze je nechlazena a kdyz nekdo nevi co dela, tak to nejspis nejak rozume nezkalibruje.
newton 30 cm, eq6
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě je TOHLE už pěkná použitelná barevná CCD chlazená kamera, za rozumné peníze. Jinak bych se vůbec nebál Canon 1100D s vyndaným filtrem, mám ho jako záložní foták a vůbec nefotí špatně a je skoro zadarmo. Ještě dodám, že některá serie 1100D má nepříjemnou vadu temných vertikálních pruhů kolem jasných hvězd, je potřeba tedy DSLR vyzkoušet.
Jenže ten ATIK je plnohodnotná CCD kamera : má čip SONY, chlazení -25°C pod okolí, 16 bitů. Velké pixely 7,4 mikronů, vhodné pro většinu dalekohledů od světelných refraktorů až po Newtony s ohnisky 1250 mm. Jediná nevýhoda je tedy málo pixelů - a tím nevykreslí pole vašich monitorů . Na obloze vykreslí s konkrétním dalekohledem zrovna tak velkou část oblohy jako ta QHYII nebo ASI 120 mm. A pokud obrázky z těchto nechlazených, 12 bitových kamer musíte kvůli dlouhému ohnisku binovat, , je ten ATIK v tom okamžiku o řád lepší kamera.
Takže, pokud nebudu chtít větší dražší kameru a dovedu tuhle sehnat v rozumné cenové úrovni, může to být dobrá volba pro kvalitní začátky CCD focení.
Takže, pokud nebudu chtít větší dražší kameru a dovedu tuhle sehnat v rozumné cenové úrovni, může to být dobrá volba pro kvalitní začátky CCD focení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
To ze to zachyti stejne velkou cast oblohy je sice pravda, ale me osobne teda koukat na snimky o velikosti postovni znamky moc nebavi 
Jinak se samozrejme bavime o foceni bez binningu, nevidim duvod proc se pripravit o pulku rozliseni za snizeni uz tak celkem nizkeho vycitaciho sumu, nemluve o tom ze ta qhy5ii stejne binning ve 12 bitech neumi.
A myslim ze podminky foceni v techto rozlisenich umoznuji casteji nez si lidi mysli. Ale jak rikam zacatecnikovi bych to urcite nedoporucil.
Jinak se samozrejme bavime o foceni bez binningu, nevidim duvod proc se pripravit o pulku rozliseni za snizeni uz tak celkem nizkeho vycitaciho sumu, nemluve o tom ze ta qhy5ii stejne binning ve 12 bitech neumi.
A myslim ze podminky foceni v techto rozlisenich umoznuji casteji nez si lidi mysli. Ale jak rikam zacatecnikovi bych to urcite nedoporucil.
newton 30 cm, eq6
Ja som riešil podobnú dilemu pri kúpe CCD a nakoniec som zvolil cestu kvalitnejšie-citlivejšie cipu i keď je "malý".A neľutujem toto rozhodnutie i keď ma + i -.Takže súhlasím s Milanom
.
Peter Jurista
https://astrophotography-jurista.com/
Teda nevim, ale napsat "maly" a ze je to v pohode, kdyz se tu bavime o 650x490 a mit pritom na mysli atika 460 s 2700x2200 mi neprijde uplne srovnatelne.
newton 30 cm, eq6
Nechcel som tým co som napísal nejak rozvádzat to co som kupil ja,ale chcel som zdôraznit ze podľa mňa je mať lepsie menší senzor ,chladený a omnoho citlivejší ako nechladený a senzor nižsej kvality-citlivosti.
I ja som za tie peniaze mohol kupit väčší cip ale s nižšou QE a výším šumom.Moja priorita pri kupe bola i to že moja technika nezodpovedá mojim predstavam (optika) >:( tak som chcel radšej citlivejší snímač.
Peter
I ja som za tie peniaze mohol kupit väčší cip ale s nižšou QE a výším šumom.Moja priorita pri kupe bola i to že moja technika nezodpovedá mojim predstavam (optika) >:( tak som chcel radšej citlivejší snímač.
Peter
Peter Jurista
novy Atik 414:
http://www.atik-cameras.com/product/atik-414ex/
pozor: neni to s ICX414 jako MII G1-301 guidecam pro dlouhy ohniska a do OAGu nybrz je to nasledovnik 314tky, tj. misto ICX285 v Atik314 to ma ICX825 a telo platformy 4xx tj. verze 414...

proste pekna, vylepsena verze klasicke Atik 314tky nicmene "pro me" uz to nebude, ja uz jsem v jiny dimenzi...
http://www.atik-cameras.com/product/atik-414ex/
pozor: neni to s ICX414 jako MII G1-301 guidecam pro dlouhy ohniska a do OAGu nybrz je to nasledovnik 314tky, tj. misto ICX285 v Atik314 to ma ICX825 a telo platformy 4xx tj. verze 414...
proste pekna, vylepsena verze klasicke Atik 314tky nicmene "pro me" uz to nebude, ja uz jsem v jiny dimenzi...
- Tomáš Chaloupka
- Věk: 45
Teda ten Atik 414ex, vypadá víc než dobře ,
ale tak nějak jsem doufal že to srazí cenu Atiku 314L+ o trochu více
Možná ještě počkat. Na DSO je, do začátku, ten Atik 314L+ pořád skvělá volba. Dnes se dá sehnat za nějakejch 34 klacíkú a když má někdo štěstí ( které já nemám >:( ) z druhé ruky tak za 800 Eur. Pod tuto cenovou hranici opravdu nic není.
Doufám, že tentokrát ten Ježíšek už příjde, moc času už mu nezbejvá ;D
Čité nebe, Tom
ale tak nějak jsem doufal že to srazí cenu Atiku 314L+ o trochu více
Možná ještě počkat. Na DSO je, do začátku, ten Atik 314L+ pořád skvělá volba. Dnes se dá sehnat za nějakejch 34 klacíkú a když má někdo štěstí ( které já nemám >:( ) z druhé ruky tak za 800 Eur. Pod tuto cenovou hranici opravdu nic není.
Doufám, že tentokrát ten Ježíšek už příjde, moc času už mu nezbejvá ;D
Čité nebe, Tom
TS PHOTOLINE APO 102/700 -Flat3, SW 70/500, TS N 150/1400, EQ6 Syntrek, RoboFocus RF3, CCD Kamera Starlight XPress SXV-H9, ASI 120MM, Atik Filtrkolo 5x1,25'' Astronomic L-RGB typ-2c, Baader H-alpha 7nm, Astrodon OIII 5nm, Point.okular Baader 12,5mm
- Franta
- Věk: 74
- Kontaktovat uživatele:
Prosím o posouzení a pomoc. Koupil jsem kameru ASI 124 MC, kterou jsem následně reklamoval, pro vady v obraze. Nyní stojím před problémem jestli koupit kameru opět barevnou a nebo černobílou. Pročetl jsem tady na fóru spoustu různých příspěvku, ale nějak se v tom neorientuji. Nevím co je lepší, prosím poraďte ... Nejde mi ani tak o typ kamery, ale o to jestli barvu a nebo černobílou.
Sky Watcher 102/1300, HEQ-5, PoleMaster, QHY5III178 - Color, QHY 5-II--MONO, Canon EOS 700D, ZOOM okulár 7,2 - 21,5 mm - FMC, Barlow Celestron 2x, RGB filtry, hlava a další drobnosti.
Já sice nejsem nějaký odborník, ale tato volba bude předpokládám nejvíc záležet na tom, co s tím chceš vlastně zachytávat. Jestli sluneční soustavu nebo DSO. A jestli plánuješ úzkopásmové focení. Osobně bych raději vzal černobílou a případnou barvu dělal buď filtry nebo tou 700D, co máš v podpisu.
Zdravím páni
Pomaly ale iste začínam byť frustrovaný fotením s DSLR, a premýšlam nad kúpou CCD kamerky. S ohladom na cenu a všeobecnú oblúbenosť medzi astrofotografmi, ako aj vysokou účinnosťou chladenia som naklonený ku kúpe Moravian Instruments G2-8300 mono s integrovným filtrovým kolesom. Nakolko bývam pár km od Bratislavy s masívnym svetelným znečistením, chcel by som ju primárne využívať na fotenie DSO úzkopásmovo.
Fotím na Newtony 10" f/4 a 6" f/5. Keďže všetkým technickým parametrom ako napr. kvantová účinnosť nerozumiem, chcem sa poradiť či táto kamerka je pre mňa správnou volbou.
Za rady vopred ďakujem.
Pomaly ale iste začínam byť frustrovaný fotením s DSLR, a premýšlam nad kúpou CCD kamerky. S ohladom na cenu a všeobecnú oblúbenosť medzi astrofotografmi, ako aj vysokou účinnosťou chladenia som naklonený ku kúpe Moravian Instruments G2-8300 mono s integrovným filtrovým kolesom. Nakolko bývam pár km od Bratislavy s masívnym svetelným znečistením, chcel by som ju primárne využívať na fotenie DSO úzkopásmovo.
Fotím na Newtony 10" f/4 a 6" f/5. Keďže všetkým technickým parametrom ako napr. kvantová účinnosť nerozumiem, chcem sa poradiť či táto kamerka je pre mňa správnou volbou.
Za rady vopred ďakujem.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že touhle kamerou neuděláš chybu, viz moje snímky. Byť jsou i lepší (a zároveň dražší).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM