Predelavame levny 10 newton na Astrograf
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mě napadá jedna hříšná myšlenka - jak by si stál částečně dřevěný tubus navinutý z nějaké dýhy proložený jednou či dvěma vrstvami uhlíkové tkaniny, dýha i tkanina prosycené laminovací pryskyřicí.
Hmotnost bude asi výborná. Odolnost vůči vlhkosti asi také, rozměrová stabilita netuším.
Podle mě by se lépe vyráběl (dýha se netahne jako tkanina), měl by rovnější povrch (prohnutá dýha drží tvar).
A asi by šla dost dolů i cena.
Co jsem viděl, tak kombinaci uhlíku+dýhy nebo balsy používají na modelech modeláři
Hmotnost bude asi výborná. Odolnost vůči vlhkosti asi také, rozměrová stabilita netuším.
Podle mě by se lépe vyráběl (dýha se netahne jako tkanina), měl by rovnější povrch (prohnutá dýha drží tvar).
A asi by šla dost dolů i cena.
Co jsem viděl, tak kombinaci uhlíku+dýhy nebo balsy používají na modelech modeláři
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pokud se vyjde ze základních vlastností materiálu, potom součinitel tepelné roztažnosti u dřeva, optimálně orientovaného, je oproti duralu na 1/3, oproti oceli na cca 1/2 a oproti uhlíkovému kompozitu minimálně na 4 násobku. takže hodnota u dřeva je příliš vysoká, vzhledem ke konstrukčním požadavkům na 1 m dlouhý tubus pro foto.
Vhodné řešení s použitím dřeva je potom při výrobě uhlíkové ho sendviče, kdy plášť tvoří uhlíkové vlákno a jádro např. balza. Výhodnější ale v případě sendviče budou materiály na bázi např. pěnového polyuretanu
Vhodné řešení s použitím dřeva je potom při výrobě uhlíkové ho sendviče, kdy plášť tvoří uhlíkové vlákno a jádro např. balza. Výhodnější ale v případě sendviče budou materiály na bázi např. pěnového polyuretanu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tak se ukazalo, ze jsem kapku naletel.
Znamy garazovy laminator, to zadal dalsimu svemu znamemu a ten zas dal a dopadlo to tak ze posledni clanek v retezu mi po mesicich urgovani nabidnul, ze mi karbonouvou rouru priveze z Francie za cenu pres 1000 EURO >:(
Takze zpatky na stromy, zkusil jsem posledni pokus to poptat u jedne firmy z MB a zaroven pozadal o dostupnost pripadne koupe u TS... jak vyse odkazoval Deavi...
Znamy garazovy laminator, to zadal dalsimu svemu znamemu a ten zas dal a dopadlo to tak ze posledni clanek v retezu mi po mesicich urgovani nabidnul, ze mi karbonouvou rouru priveze z Francie za cenu pres 1000 EURO >:(
Takze zpatky na stromy, zkusil jsem posledni pokus to poptat u jedne firmy z MB a zaroven pozadal o dostupnost pripadne koupe u TS... jak vyse odkazoval Deavi...
Pavel Vabrousek
to už u toho TS vychází výrazně levněji. A tam se na něj poptával Konihlav - dostal cenu 520 Euro.
-
-karneades-
Pavle, kdyz uz mas 3" vytah a stejne velky sekundar jako ja na 200 stovce, nemohl by jsi se mrknou do okularove doury a zjistit, zda ti prekryva sekundar celou jeji plochu? Ja resim tady takoveto dilema,,, mam 8" newtona f4 s pomerne velkym sekundarem 90mm a vytahem o vnitrnim prumeru 3", pri pohledu pres dirkovy okular nemuzu nastavit sekundar tak, aby mi pri zaostreni vytahu na nekonecno nebyl videt kus tubusu za zrcatkem, zrcatko je prilepeno samozrejme se zapocitanim offsetu, badam nad tim, zdali to necemu vadi a jestli ma smysl zamenit zrcatko za vetsi i pres nevyhodu vetsiho zastinu, ve vytahu mam integrovany 3" Wynne korektor, diky.
Ahoj,
Ted se urcite nepodivam, nebot jsem popdl detatka a vyrazil na Moravu. Kdyztak az v utery budu zpatky. Jinak mne az tolik nevadi pokud je tam zastin maly nebo velky, kdyz jsem spokojeny s vyslednymi testovacimi snimky...
Cus
Ted se urcite nepodivam, nebot jsem popdl detatka a vyrazil na Moravu. Kdyztak az v utery budu zpatky. Jinak mne az tolik nevadi pokud je tam zastin maly nebo velky, kdyz jsem spokojeny s vyslednymi testovacimi snimky...
Cus
Pavel Vabrousek
Tak se zda, ze prestavba newtona bude casove narocnejsi projekt nez predlonsko-lonska stavba zahradni pozorovatelny... 
Dalsi slibotechna ohledne karbonu se prestala ozyvat takze to vypada na objednavku hotoveho z TS.
Jen mam dilema zda i pro 10" optiku nejit do 12" roury:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... skope.html
versus:
Pro 10" mluvi kompaktnost, vaha, cena, moznost pouzit vice ze stavajicich soucasti dalekohledu (pavouk, miska primaru, kruhy) byt jen jako prozatimni kompromis.
Pro 12"tku hovori silnejsi (zrejme sendvicova) konstrukce o vice nez dvojnasobne sile steny 6mm vs 2,5mm, pri nepatrne vetsi hmotnosti (~2,5 vs ~3,5kg). Vetsi vnitrni prumer ktery nebude vinetovat ani na FF...
Rozmluvi mi to nekdo?
Dalsi slibotechna ohledne karbonu se prestala ozyvat takze to vypada na objednavku hotoveho z TS.
Jen mam dilema zda i pro 10" optiku nejit do 12" roury:
versus:
Pro 10" mluvi kompaktnost, vaha, cena, moznost pouzit vice ze stavajicich soucasti dalekohledu (pavouk, miska primaru, kruhy) byt jen jako prozatimni kompromis.
Pro 12"tku hovori silnejsi (zrejme sendvicova) konstrukce o vice nez dvojnasobne sile steny 6mm vs 2,5mm, pri nepatrne vetsi hmotnosti (~2,5 vs ~3,5kg). Vetsi vnitrni prumer ktery nebude vinetovat ani na FF...
Rozmluvi mi to nekdo?
Pavel Vabrousek
Ty roury jsou od GSO? ... Slyšel jsem že jejich karboňáky jsou karboňáky jen na vrchním obvodu - jinak je to snad vylitý uvnitř čímsi jako laminát ?!? 
Z popisu jsem nabyl pocit ze to nechava delat TS dodatecne pro GSO plechace. Ale mohl jsem to nepochopit...
Pokud by to bylo z vetsi casti sklolaminat asi by bylo 2,5mm malo a obracene ten 12" se silou steny 6mm by byl asi o dost tezsi...
BTW kdyz uz se o tom bavime, je i klasicky laminat pouzitelny pro tubus nebo je krome vyssi hmotnosti ma jeste nejaky zasadni problem oproti karbonu?
Pokud by to bylo z vetsi casti sklolaminat asi by bylo 2,5mm malo a obracene ten 12" se silou steny 6mm by byl asi o dost tezsi...
BTW kdyz uz se o tom bavime, je i klasicky laminat pouzitelny pro tubus nebo je krome vyssi hmotnosti ma jeste nejaky zasadni problem oproti karbonu?
Pavel Vabrousek
Zásadní rozdíl je v tepelné roztažnosti : sklolaminát má cca 6 - 10x větší koeficient tepelné roztažnosti-takže pro foto je to k ničemu.
lepší rada žádná než špatná
Zdravím, jakožto částečně aktivní modelář soudím, že takovou rouru udělají nejspíš v nějaké letecko-modelářské výrobě. Zkusil jsem kontaktovat http://www.mejzlik.eu/ceska-sekce/. Tváří se vstřícně, ale nejraději by o problému pohovořili napřed s někým osobně. Zkusím se tam zastavit, ale bude to asi až po 28.5.
Asi nejlepší řešení je roura sandwichové konstrukce, aby se na ní dalo pohodlně sedět (a i z jiných důvodů) - http://www.dreamscopes.com/pages/2010/composites_01.htm - asi nějak takhle!
Asi nejlepší řešení je roura sandwichové konstrukce, aby se na ní dalo pohodlně sedět (a i z jiných důvodů) - http://www.dreamscopes.com/pages/2010/composites_01.htm - asi nějak takhle!
Navštívil jsem firmu Mejzlík - musím říct, že moje původní představy byly trochu naivní. Pohovořili se mnou vlídně, ale vysvětlili mi, že:
- jejich výrobky se dělají ve formě, t.j. pozitivní a negativní forma (k nějakým jiným technologickým postupům by se "nesnížili")
- výroba formy se dá zaplatit pro serie alespoň 100ks
- carbonová tkanina 200g/m2 stojí cca 4000,- kč/kg, tedy tubus prům cca 300, dlouhý 1200, vážící kolem 3 kg bude obsahovat aspoň 2kg uhlíku za 8000 Kč.
Cena u http://www.dreamscopes.com/pages/tubes-honeycomb.htm se v tomto světle nejeví přemrštěná.
- jejich výrobky se dělají ve formě, t.j. pozitivní a negativní forma (k nějakým jiným technologickým postupům by se "nesnížili")
- výroba formy se dá zaplatit pro serie alespoň 100ks
- carbonová tkanina 200g/m2 stojí cca 4000,- kč/kg, tedy tubus prům cca 300, dlouhý 1200, vážící kolem 3 kg bude obsahovat aspoň 2kg uhlíku za 8000 Kč.
Cena u http://www.dreamscopes.com/pages/tubes-honeycomb.htm se v tomto světle nejeví přemrštěná.
Tak jsem nakonec s pomoci Konihlava (a jeho drobne objemove slevy) poridil "original" TS karbon tubus pro GSO 10". Cena vysla nakonec nekam mezi 11-12 tisic i s postovnym.
Tubus dorazil vcera a behem dnesniho vecera jsem jej prehodil s original plechacem.
Rozdil v ciste hmotnosti tubusu je 2,2 vs. 5.0 kg takze necela tri kilca dolu.
Rozmerove je tubus o cca 2cm kratsi, bohuzel i v casti mezi primarem a sekundarem, takze budu muset posunout snimac dale od tubusu.
Prumer je nepatrne vetsi, takze byl trochu problem nasadit koncove obruce (vcetne te co drzi primar) kolmo na tubus. Nakonec ji mam trochu sejdrem musel jsem malinko prevrtat par otvoru pro pojistne srouby. Kolimace byla o to narocnejsi sejdr se musel vyrovnat, ale nakonec se podarila.
Okularovy vytah i original krivy pavouk sedly dobre. Zajimavosti bylo, ze se konkavni dosedaci plocha vytahu na vetsim karbonovem tubusu kyvala jako by mel mensi prumer nez ten kovovy. Zrejme se ten plechac jiz davno zkroutil do elipsy podle vytahu...
Vnejsi kruhy na uchyceni montaze bylo potreba povolit trochu vice, ale s novym tubusem take spolupracuji dobre.
Skoda ze se u nas po pulnoci zatahlo a tak necham prvni svetlo tubusove prestavby na priste. >:(
I kdyz pri hodne sikmem pohledu na lakovany povrch je videt ze ten povrch neni uplne perfektni, celkovy dojem, tuhost a hmotnost se rozhodne podstatne zlepsily.
Par snimku jsem nafotil pro porovnani a tak doufam ze se brzo dokopu to cele zverejinit na svem blogu.
Tubus dorazil vcera a behem dnesniho vecera jsem jej prehodil s original plechacem.
Rozdil v ciste hmotnosti tubusu je 2,2 vs. 5.0 kg takze necela tri kilca dolu.
Rozmerove je tubus o cca 2cm kratsi, bohuzel i v casti mezi primarem a sekundarem, takze budu muset posunout snimac dale od tubusu.
Prumer je nepatrne vetsi, takze byl trochu problem nasadit koncove obruce (vcetne te co drzi primar) kolmo na tubus. Nakonec ji mam trochu sejdrem musel jsem malinko prevrtat par otvoru pro pojistne srouby. Kolimace byla o to narocnejsi sejdr se musel vyrovnat, ale nakonec se podarila.
Okularovy vytah i original krivy pavouk sedly dobre. Zajimavosti bylo, ze se konkavni dosedaci plocha vytahu na vetsim karbonovem tubusu kyvala jako by mel mensi prumer nez ten kovovy. Zrejme se ten plechac jiz davno zkroutil do elipsy podle vytahu...
Vnejsi kruhy na uchyceni montaze bylo potreba povolit trochu vice, ale s novym tubusem take spolupracuji dobre.
Skoda ze se u nas po pulnoci zatahlo a tak necham prvni svetlo tubusove prestavby na priste. >:(
I kdyz pri hodne sikmem pohledu na lakovany povrch je videt ze ten povrch neni uplne perfektni, celkovy dojem, tuhost a hmotnost se rozhodne podstatne zlepsily.
Par snimku jsem nafotil pro porovnani a tak doufam ze se brzo dokopu to cele zverejinit na svem blogu.
Pavel Vabrousek
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Nebude vinětovat primár díky tomu zkrácení vzdálenosti od sekundáru?