Hele ty pesimisto, ta kometa by pořád v maximu mohla mít aspoň 3 mag, tzn. že až trochu popoleze výše, bude snad mít ještě 4 mag. Navíc má podobné parametry viditelnosti jako kometa Ikeya-Zhang, snad jen o něco horší. Takže já bych ještě zbraně neskládal. Pro navnadění vkládám přepis z 3.4.2002 [C/2002 C1 (I-Z)] a ber na vědomí, že je psán někým, kdo zažil komety Hyakutake a Hale-Bopp, což byly komety úplně jiné ligy.
!Klíč k takovému zážitku byla průzračná obloha v 750 m.n.m
Teprve 3. dubna jsem zřetelně viděl pouhým okem (i mým - bez brýlí), jak vypadá kometa s ohonem. Zcela dobře jsem viděl jak její jasné okolí jádra, jež mělo asi 3,6 - 3,9 magnitudy, tak také ohon táhnoucí se směrem ke Kasiopeji o délce 4,5 stupně. Nasadit na pomoc očím triedr bylo slastné. Vynořily se překvapivé detaily. Nejen náznak několika výtrysků v okolí jádra komety, ale také prachový ohon, odkloněný doleva a ke konci, ve vzdálenosti asi 3 stupňů od jádra komety, značně rozsáhlý. Čím více se stmívalo, tím zřetelnější bylo, že ohon plasmový je o něco delší. Po 21:50 SELČ už byla taková tma, že jsem mohl zcela bezpečně pozorovat tento ohon do vzdálenosti 7,5 stupně a kdoví, kam až by sahal na fotografii. Jestli alespoň tak 15 stupňů, jako na vynikajících fotkách Jima Westlakea (foto na Spaceweather.com), tak pak bych se už tolik nedivil. Ta kometa byla prostě parádní. A to si k tomu všemu ještě nutno přičíst, že zatímco v levé části zorného pole triedru trůnila kometa, v pravé části se skvěla galaxie M 31 v Andromedě. Od komety byla nějakých 2,5 stupně.
Obávám se, že srovnání s Ikeya-Zhang nemusí být zrovna šťastné, v té době, kdy jsi ji pozoroval měla celkovou jasnost spíše k těm 3 mag a byla vidět za slušných podmínek. Pokud Panstarrs dosáhne 3 mag v maximu, než se dostane do podobných pozorovacích podmínek bude mít už těch 4 - 5 mag a to pro nezkušené pozorovatele není nic moc. Buďme tedy raději pesimisti a doufejme že nás kometa překvapí a nebo alespoň bude mít pěkný ohon v malých dalekohledech, i to je u komet velká vzácnost