Planetární okulár

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Habl

Planetární okulár

Příspěvek od Habl »

Vždy je kvalita okuláru závislá i na použitém zrcadlu newtonu. Pro pozorování planet se mezi velmi vhodné řadí levné okuláry Plössl od firmy Tele Vue. Obraz je je velmi kontrastní s ostrou kresbou. Rušivé parazitní odrazy se projevují jen u jasných planet (např. Venuše).
U nás nabízí 8 mm okulár ->
www.dalekohledy.cz/webmagazine/products.asp?idk=319
Pro pozorování planet dostaneš s tvým Newtonem 150x zvětšení.

Pro větší zvětšení, které ještě přichází v úvahu je velmi vhodný ortoskopický BGO 6 mm, který tě nezklame dobrým kontrastem. Tak trochu někomu, ale vadí menší vzdálenost výstupní pupily především u krátkých ohnisek. Zvětšení 200x.
www.supra-dalekohledy.cz/dalekohledy/pr ... /1.25.html

Habl  
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
mifo

Planetární okulár

Příspěvek od mifo »

Vedel by mi niekto poradit kde kupit co najlacnejsie okulare Sky Watcher rady Planetary (cena aj s dorucenim na Slovensko) ?
Dobson SW GoTo 200/1200 (Plössl 25 a 10 mm, SkyWatcher SWA-58 7 mm a 5 mm), trieder 20 x 50
egres

Planetární okulár

Příspěvek od egres »

Tu si môžeš objednať aj s doručením.
http://teleskopy-optika.com/60-okulare- ... ov-mc-125-
65/420 Quadruplet, Triplet APO 80/480
mifo

Planetární okulár

Příspěvek od mifo »

Jedna sa o ten isty okular ?
http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher ... 1-25-quot/
http://www.tranzistor.sk/internetovy-ob ... -planetary

Lebo v Cechach aj po zaplateni postovneho 260 Kc to vyjde o dost lacnejsie ...
Dobson SW GoTo 200/1200 (Plössl 25 a 10 mm, SkyWatcher SWA-58 7 mm a 5 mm), trieder 20 x 50
Buby
Věk: 37

Planetární okulár

Příspěvek od Buby »

Jedna sa o ten isty okular ?
http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher ... wa-58-7mm-...
http://www.tranzistor.sk/internetovy-ob ... -planetary

Lebo v Cechach aj po zaplateni postovneho 260 Kc to vyjde o dost lacnejsie
Ano, je to ten samý.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Artaban
Věk: 59

Planetární okulár

Příspěvek od Artaban »

Říká se, že planety lépe vykreslují refraktory a jak jsem si všiml, je to pravda. Jenže 175/1654 refr. bude cenově někde jinde, než 10" Dobson na AZ montáži.Grin
To zaleží na parametrech refraktoru a ty často nejsou moc ideální. A když jsou parametry dobré, tak je refrák buď šíleně dlouhej achromát , nebo šíleně drahej APO. I tak bude průměr takového refráku spíš menší do asi 200mm.
Můj refrák je teda  na planety průměný. Když budeš mít dobře skolimovaný Newton 200-230mm, tak uvidíš stejné detaily, jako já refrákem.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Schecke
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Planetární okulár

Příspěvek od Schecke »

Má prosím někdo nějaké zkušenosti s ortho okulárem Kasai 5 mm?
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Peťa

Planetární okulár

Příspěvek od Peťa »

Má prosím někdo nějaké zkušenosti sortho okulárem Kasai 5 mm?
Veskrze pozitivní, co chceš vědět? Nemůžu o něm říct křivé slovo, akorát můžeš mít problémy zaostřit, mě na ED100 už zbývá jen malý kousek k dorazu (tedy s 2" zrcátkem). Podstatně lepší komfort pozorování než TS Super Ploessl 6mm.
Schecke
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Planetární okulár

Příspěvek od Schecke »

Díky za info. A nějaká konkrétní pozorování? Jak se s ním pozorují detaily na planetách? Co ostrost obrazu? A jaký je komfort během pozorování - nevadí menší zorné pole, jak se do něj kouká atd. ???
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Peťa

Planetární okulár

Příspěvek od Peťa »

Díky za info. A nějaká konkrétní pozorování? Jak se s ním pozorují detaily na planetách? Co ostrost obrazu? A jaký je komfort během pozorování - nevadí menší zorné pole, jak se do něj kouká atd. ???  
Komfort a zorné pole: pokud chci ve dne obsáhnout celé zorné pole, tak si ho musím skoro zapíchnout do oka a už se mi pletou do obrazu řasy, když při pozorovánjí planet oko trochu oddálím tak okraj pole zmizí a je to v pohodě, na Saturn a Mars na paralaktice ucházející komfort pozorování. Dokonce bych si teď na paralaktiku už troufnul i na 4mm Kasai, ale kvůli azimutální montáži jsem radši koupil Radian. Vzdálenost výstupní pupily odhadem stejná jako BGO 5mm, žádná sláva ale použitelné, optika není několik milimetrů utopená ale těsně pod krajem barelu - z tohoto pohledu lepší ortho těžko uděláš. BGO 5mm si můžu opřít o nadočnicový oblouk, Kasai se čelu a nosu vyhne. Ovšem BGO jsou vyprodané, Kasai je pokud vím nejlepší 5mm ortoskopický okulár co se dá v současné době koupit nový.

Někdo tomu říká klíčová dírka, ovšem já začínal na Huygensovo okulárech, oproti nim je to téměř širokoúhlý pohled - to je prostě subjektivní a věc názoru.

Konkrétním pozorováním příliš neposloužím, rozumný dalekohled mám teprve krátce, v přímém srovnání jsem mezi BGO 5mm a Kasai 5mm (stejně jako Kasai 9mm a BGO 9mm) nenašel rozdíl, což ale není směrodatné. Kasai má údajně stejnou optiku, jiný barel a jiné antireflexní vrstvy než BGO, kdekdo tvrdí že Kasai jsou horší, ale já rozdíl nevidím a zdejší renomovaný expert přes okuláry mi taktéž potvrdil, že jsou rovnocenné.

Co se týče ostrosti, kontrastu a barevné vady jsou to po celém zorném poli nejlepší okuláry co mám, ovšem nemám takové zkušenosti, abych mohl s jistotou pronášet autoritativní soudy. Měl jsem ve dne v ruce a v dalekohledu i TS Planetary, nelíbily se mi odlesky a chrastící čočky. Dokonce ani u 4 mm Radianu nepozoruji, že by byl co se týče reflexů, kontrastu a ostrosti výrazně lepší nebo horší, oproti Kasai je to ale velký těžký obr s pohodlným širokoúhlým pokoukáním.

Na ten tvůj dobson bych se bál, že to bude moc rychle utíkat, vezmi ten 10mm super co máš, vraž ho do barlowa, a uvidíš, jak to poletí -  a to má ten Kasai ještě menší zorné pole a horší komfort, takže na tom s ním budeš ještě trochu hůř.

Jako alternativu pro dobson bez pohonu bych zvážil buď 5mm Nagler Typ 6 (lehký, kompaktní, nejlevnější z naglerů, cenou už konkuruje radianu, oproti kasai asi dvojnásobná doba průchodu zorným polem za asi trojnásobnou cenu,  tj. u TS za 288 Euro), nebo holt něco širokoúhlového zalevno, tam nemám zkušenost.  Nebral bych ani TS ortho, ani krátkoohniskové ploessly.
stana85

Planetární okulár

Příspěvek od stana85 »

Dá se někde koupit očnice k okuláru SW planetary?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Peťa

Planetární okulár

Příspěvek od Peťa »

Jak už výše psal Saša, Genuine Ortho končí a místo nich už jsou k dispozici Baader Cassic Ortho. Soudím, že staré a tyto nové vedle sebe ještě nikdo nezkoušel. Podle ohnisek je vysoce pravděpodobné, že se nebude opakovat hrůza z TS, který do teďprodává "TS Ortho" za 59 €, což jsou hlavně mechanicky velmi nepovedené okuláry.. Je pravděpodobnější, že kvalita bude ekvivalentní starším Genuine.

Baader dal na trh řadu okulárů "Classic", kde kratší ohniska představují "Classic Ortho" ( 6, 10 a 18mm ) a nejdelší "Classic Plössl" - 32mm

http://www.baader-planetarium.de/sektion/s23/s23.htm

K okulárům jsou k dispozici ještě dvě užitečné věcičky - Dvoudílný Barlow ( 1,3x a 2,25 x ) a 4-násobný okulárový revolver

http://www.baader-planetarium.de/sektio ... -gross.jpg

Ceny jsou podezřele příjemné, což po nedávném celkem citelném podražení sortimentu stavebnice Baader je zvláštní a napovídá to, že opět to bude dálněvýchodní produkce..

Celá sestava - Baader Q - Turret stojí 350€ i se škatulí..Grin Okuláry v ceně 55 € nabízí už i TS.  

Měl jsem možnost prohlédnout si prototypy těchto nových okulárů, měl jsem je v ruce, ale bohužel ne v dalekohledu. Ve srovnání s původními BGO mají o něco větší průměr čoček, s BGO nemají vůbec nic společného a jsou kompletně nově navrženy. Při návrhu byl údajně kladen důraz na optiku a hlavně ostrost v celém zorném poli až do krajů, šetřilo se na mechanickém provedení. Celkový dojem je lepší než třeba u TS Super Plösslů ale ne takový jako u BGO nebo Kasai. Zvláštností je, že i část barelu co se zasouvá do výtahu je zvenku černá. Oproti BGO nebo Kasai Ortho je upravený tvar horního konce okuláru okolo oční čočky - je tam kruhový žlábek jako prostor pro řasy a kolem něj zase vyvýšený okraj na uchycení gumové očnice. Poloha optiky v barelu se zdá být ok, výstupní pupila odpovídá ohnisku. U 32mm Plösslu z této sady je dokonce oční čočka utopená v barelu tak, aby byla snížena vzdálenost výstupní pupily někam k obvyklým 20mm. Podrobněji jsem se podíval na 10mm ortho, při pohledu do něj je okolo clony zorného pole žlutý okraj - srovnával jsem to s mými ostatnímy okuláry, není tak intenzivní jako u Huygensů a Kellnerů, odpovídá zhruba jednomu z mých starších Plösslů, tedy intenzitou, nikoliv barvou (všechny ostatní jmenované okuláry mají kraj modrý). Clona také není dokonale kruhová a byl na ní dokonce jeden otřep - zde okulár prohrává třeba s mým deset let starým SW APO 32mm Super Plösslem. Tento  barevný lem je údajně daní za ostrost na kraji pole - tomuto tvrzení úplně nerozumím, nevím zda se jedná o nějakou optickou zákonitost nebo marketing. Podobný barevný okraj jsem u BGO, Kasai Ortho ani moderních Plösslů nezaznamenal. Z okulárů jsem tedy zatím mírně rozpačitý, zato kombinace Barlow - okulárový revolver mě nadchla - revolver je lehčí a mechanicky lépe provedený než více než dvojnásobně drahý Geoptik, navíc má na rozdíl od Geoptiku závit na filtr do kterého lze zašroubovat Barlow - tím mám jistotu že zaostřím a navíc zůstává zachováno zvětšení Barlowa, neboť se nemění jeho vzdálenost od okuláru (platí samozřejmě pro Barlow z této sady, navíc je počítán tak, aby se optimálně doplňoval s okuláry). Těším se, až to někdo zkušenější dostane do ruky i v noci a napíše víc, začátek prodeje bude ale až koncem září nebo v říjnu.

Ještě dodatek - teď jsem si prohlédl znovu TS Ortho na webu, podobný tmavý barel, slyšel jsem i o podobných problémech s clonou, tipnul bych si že budou sjíždět ve stejné fabrice podle jiné specifikace ze stejného pásu.
Stratus
Věk: 73

Planetární okulár

Příspěvek od Stratus »

Dá se někde koupit očnice k okuláru SW planetary?Očnice prodává firma ATC.
Peťa

Planetární okulár

Příspěvek od Peťa »

Tak se nám vrátily na trh okuláry Baader Genuine Ortho, ovšem tentokrát pod značkou Kasai HD Ortho. Původní konické okuláry Kasai zmizely z nabídky TS, a místo nich se teď prodávají okuláry téměř identické s původními BGO. Jediný rozdíl, který jsem našel, je kvalita potisku - původní BGO měly nápisy plastické, Kasai je mají prostě jen nedbale natištěné. Stejné jsou dokonce i obě krytky a zelená papírová krabička. V dalekohledu jsem je neměl, protože byly na první pohled tak stejné, že jsem neviděl důvod to ještě podrobněji zkoumat. Zatím chybí v nabídce ohniska 5mm a 9mm, cena je 109 Euro.  Ovšem mají více než silnou konkurenci v podobě okulárů Astroplan stejné značky.
g
Věk: 63

Planetární okulár

Příspěvek od g »

kompletní nabídka HC Kasai je zde:
http://www.apm-telescopes.net/de/Okular ... 7feaff06b0
Také ten plast je nejspíš mírně "levnější" než u Baader Genuine Ortho...
Kvalita antireflexního potahu se však zdá být opravdu stejná...
Ostré hrany u f=6mm (a budou nejspíš i u f=5mm) jsou rovněž stejné jako u BGO (mírný rozptyl světla v kraji pole pohledem na zdroj světla)
Odpovědět