Dilema: Dobson vs. Maksutov

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

mam 70kg k zadnemu hrouceni nebo skrouceni nebo pruzeni nedochadzelo.
No, to takhle nepoznáš, ale až tam budeš mít větší zvětšení, bude se to třást jak osika.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
David K.

Příspěvek od David K. »

mam k tomu zatial len jeden obj. 28mm a pohladom do toho sa mi to zdalo dobre, konstrukciu som si nevymyslel sam, niekde to bolo na nete nieco podobne

bol este jeden, cierny stojan, vyzsi s vyrezavanymi otvormi na tele pre odlahcenie

pozdlz vertikalnej osy rotuje vyborne, z tou druhou to ide ale chcel by som to este trochu ulahcit, trochu to ide ztuha. Takze modifikacie sa udeju. Mate niekto nejaky inteligentnejsi napad ako tamten s zidli pod teleskopmi... ?

tej trojnozky sa inak nezbavim, je fakt tuha a hlavne nemusim riesit nerovnosti terenu, tie triangly sa trochu aj zaryju do zeme alebo snehu ked uz a nebude sa to hybat zo strany na stranu, ako by sa mohlo pri plnej platni.
David K.

Příspěvek od David K. »

ODKAZY NA YOUTUBE:

ako sa to toci

http://youtu.be/TTkw2HqxMdI

pripevnene na tubuse

http://youtu.be/gYd-xRBD9K8

Edu

Příspěvek od Edu »

Ta montáž s tím kolem nemá chybu !
To si musím taky vyrobit a prásknu na to malokuka ! :)
deneb

Příspěvek od deneb »

z tou druhou to ide ale chcel by som to este trochu ulahcit, trochu to ide ztuha.Jestli jsem to pochopil, tak konstrukce sedí na 2 tmavých čtvercích a opírá se o 2 světlé hranoly na boku. Nejjednodušší bude dotyčné ploch namazat lehce vazelinou, ale obávámse že skončíš tak, že vezmeš 2 větší čtverce (kvůli estetice možno vyřezat kruh), středem provrtáš díru na spojovací šroub. Jeden přimontuješ na trojnožku(tím se i zvětší tuhost) a přimontuje na ní 3 malinká nábytkářská kolečka, po které bude druhá deska pojíždět, tím odstraníš věrší tření. Druhou desku na spodek konstrukce dobsna, spojíš šroubem a je to. Šroub moc neutahovat, dát kontra matku.
28mm (výborný na vyhledávání) ti dá zvětšení cca 37x, pevnost a přesnost najetí poznáš při zvětšení 150-200x na planety (5-7mm okuláry),
Hledáček se mi zdá "utopený", dle mne ti ta vrchní deska brání k přístupu hlavou k hledáčku, vyzkoušej.
Fandím tvému nadšení, vychytat mouchy (až masařky  :) ) a půjde to  
David K.

Příspěvek od David K. »

Ahoj Daneb,

Ten cierny stverec v strede je rotacny disk na cvicenie z teska. Planoval som ho pouzit lebo sa mi velmi pacilo ze dokaze zniest aj velku zataz a stale sa pretacat bez problemu a s minimalnym odporom.

Ale ako som ho osadil tak doslo k tomu ze sice zvlada vyborne zatazenie ale nezvlada roztazenie, teda ked sa do stojanu zatlacilo z jednej strany, ten disk to na nej uniesol ale na opacnej sa roztiahol (zdvihlo sa to oproti tej prvej v medzere), a preto sa to kymacalo zo strany na stranu.

Dalo sa to spravit tym ze som tam pridal tie biele hranoly tak aby presne pasovali a hladili vrch, kymacanie sa uz nedeje. Ale prave oni su zdrojom toho odporu.

V obi som asi videl nejake koliecka, myslis tie take zhruba 2 cm akoby v ocelovej liste?

Mouchy urcite vychytat chcem, ved tuto montaz budem musiet este pouzivat urcite niekolko rokov. Prerobit spodok s kolami zvladnem urcite aj za den (toto mi trvalo cele tri dni bez natirani). Aj keby malo dojst ku odrezaniu vysky ak to bude stat za to!
David K.

Příspěvek od David K. »

Este by ma zaujimalo toto,

Az mozno kolem vanoc si kupim nejaky okular (teraz mam len tu 28mm 2'')
Ale pacilo by sa mi mat jeden s tych okularov co maju premenitelne zvecsenie. Mal som taky na tom malom refraktore ale ten sa neda odmontovat,
Asi tak tento:
http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher ... 1-25-quot/

bude tam asi potreba nejakej redukce prumeru, ale neviem najst na tej stranke kde to maju...
vla

Příspěvek od vla »

Budeš zděšen, jak malé zorné pole zvolený okulár má. To bych raději koupil setové 1,25" okuláry, nebo podobné levné plossly vhodného ohniska, případně 2" barlow ke stávajícímu okuláru.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

V obi som asi videl nejake koliecka, myslis tie take zhruba 2 cm akoby v ocelovej liste?Ano, já jsem taková klečka použil při výrobě své montáže (vlákno o stavbě dobsonovy montáže).
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Já Davidovi fandím, uvidí sám, co bude třeba vylepšit. Funkční to je, co s tím udělá velké zvětšení se posléze zjistí. Pozorování bude pohodlné, okulár bude v potřebné výšce pro pozorování ve stoje. Je teda fakt, že na přenos to moc pohodlné nebude. Proč ale neexperimentovat? Sám taky rád vyrábím, no když zjistím , že to není úplně ono, zase si můžu hrát s dalšími vylepšeními a o tom tento koníček (krom pozorování) taky je. Tak proč si nehrát ::)!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

tej trojnozky sa inak nezbavim, je fakt tuha a hlavne nemusim riesit nerovnosti terenu, tie triangly sa trochu aj zaryju do zeme alebo snehu ked uz a nebude sa to hybat zo strany na stranu, ako by sa mohlo pri plnej platni.
Všechny Dobsony se obejdou bez té trojnožky a to kdekoliv v terénu, nevím, proč by se neměl obejít ten tvůj. Čím uděláš ramena delší, tím bude výsledek horší. A to nehledě na to , že o ta ramerna budeš zakopávat.
Tyhle malé Dobsony nepotřebují žádné točny ani žádná kolečka ( a už vůbec ne ta malá, nábytkářská za několik korun. ) I ty nejlacinější Dobsony na našem trhu se bez nich obejdou i při velkých zvětšeních, navíc jejich jednoduchá montáž vycházející z přiměřeného průměru základny je dostatečně stabilní, bez kmitání a chvění.
Jedinou zásadu, kterou je dobré dodržet ( a to tvoje řešení je diametrálně proti) je ta, že plochy , po kterých klouže vrchní část montáže ( box), by měly být nad těmi,kterými to celé stojí na zemi
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
David K.

Příspěvek od David K. »

Vla,

Niekde o tom bola zmienka ze tieto zoomovacie niesu s kvalitou najdokonalejsie, ake by ste si kupili vy? Mozno 5mm a 15mm v tejto cenovej kategorii:
http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher ... r-le-5-mm/
alebo nejaku inu kombinaciu?

Tomas,

To keby som videl pred tyzdnom mozno by som cosi usetril a i urobil to lepsi. Dik
deneb

Příspěvek od deneb »

Ten hledáček - zkoušel jsi se jím dívat na oblohu, mě přijde že ta vrchní deska tomu brání.

Ten okulár určitě NE! vem tento http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher ... 1-25-quot/ je na planety - může být i 5mm, ale ta šestka je větší jistota.

Koukal jsem, ty bydlíš Praha 6?? Tak to je asi nejhorší místo na sledování. Planety a měsíc ano. zbytek tragédie.

Ten tubus-teleskop jsi dostal? u toho bývá redukce 2"/1,25"sleduj vlákno PRODÁM občas tu někdo levné okuláry prodává
David K.

Příspěvek od David K. »

Daneb,

Hledacek je v pohode, da sa pohodlne.

Ten okular zvazim.

Redukce se zavitem na fotak tam mal byt, nasiel som len toto, je to ono?

teraz byvam na Prahe 8
vla

Příspěvek od vla »

Z levných zoom okulárů by snad šel tenhle http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4040.html , má zorné pole 40/60° což už je přijatelné. Ale v levné kategorii bych spíše volil pevná ohniska.  Pětka, nebo šestka jako planetární by podle mě šla, na velká zorná pole zatím ten dvoupalec je taky v pohodě a mezi to bych asi volil 10-13mm pro střední, často používaná zvětšení. Je to trošku individuální, ale asi takhle. Možná by stálo za to zkusit některé z řady meopta, mají v Supře a cenově jsou bezkonkurenční. Navíc to máš blízko a určitě tě nechají vše vyzkoušet.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět