NEAT

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
LbA

NEAT

Příspěvek od LbA »

pentagram napsal: No jo, je tam a je fakt hodně velká! Vycestoval jsem až do Oderských vrchů a něco málo taky nafotil zrcadlovkou na barvu 400 ASA - uvidíme, už se těším na výsledek.

Pozorovací podmínky vcelku dobré, byť chodily mraky. Ale mezi nimi se dalo vidět velmi hezké nebe, kometu jsem poprvé viděl triedrem 7x50 ve 21:40 SELČ na ještě tmavě modravém nebi.
U komety bylo dobře patrné, že její koma je protažená zhruba v 10 hodinách, ohonu co by stál za řeč jsem se nevšiml. Dobrou noc :)
Kua ty sa mas ;)
Ja som cakal az doteraz na vhodne podmienky....
Nemam dalekohlad, iba trieder. A chces som kometu aj kuknut aj nafotit.
Dnes popoludni sa konecne vyjasnilo. Kupil som film. Zrusil som posedenie s kolegami pri pive. Takto sa mi smiali :rotflmao: ze ja kvoli komete si s nimi nedam pifko ???
Je pol jednej v noci a stale je na oblohe zvlastny opar. Pred dvoma hodinami aj prsalo.
Kua. Aj ja chcem kometu vidiet :o
No nic. pockam na pocasie a dufam ze nafotim
PDlink
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od PDlink »

Pripájam sa s úspešným pozorovateľom. Fotky nájdete na http://pdlink.szm.sk.

Dúfám, že ďalšie pozorovania dopadnú ešte lepšie.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
FunTomas

NEAT

Příspěvek od FunTomas »

vasek napsal: Velká gratulace všem(FunTomas, Libor, Tomas, Luky, MMys, jcz, MaG i pentagram) co jste se dočkali!! 8)...Tak teda mne gratulovat nemusis. To tusenie niecoho ja nepovazujem za take pozorovanie komety, ake by som chcel. Na vikend beriem montaz a idem fotit na vidiek. Snad mi to tentoraz vyjde aj s pocasim.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

NEAT

Příspěvek od FunTomas »

MaG napsal: 22:45 - 23:00 SELČ Jablonec n. N.
Ano, stal se opravdu zázrak - i tady už se po bouřce začlo vyjasňovat. Kometa NEAT je velká, moc velká. Super....Gratulujem :hi: Tu v BA sa uz druhy alebo treti den prebudzame do krasneho slnecneho rana, ale kazdy vecer je tu kompletna deka, ktora sa tvari, ze sa trha ale samozrejme na mieste kde je kometa +/- 10° je vzdy nejaky mrak a jeho pohyb je spriahnuty s rotaciou zeme. :mad:
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Jirka86

NEAT

Příspěvek od Jirka86 »

Kometa spatrena v 22:15 SELC. Mel jsem stesti, za pul hodiny mizela za mraky. Snadno nalezitelna triedrem - nelze prehlednout. Videl jsem jasne jadro s komou, mozna i naznak ohonu (bocnim videnim). Gratuluji všem, co videli, ostatni snad budou mit take stesti. Uvidime, jak se to bude dal vyvijet (hlavně pocasi ;))
peta

NEAT

Příspěvek od peta »

vcera v brne zatazeno - presneji receno nad zapadnim obzorem... vecer jsem bral s sebou na bazen triedr 7x50, byl ale k nepotrebe :(

dnes rano je ovsem obloha jak vymetena!
petr(zavinac)fajkos.com
vasek

NEAT

Příspěvek od vasek »

FunTomas napsal:
Tak teda mne gratulovat nemusis. To tusenie niecoho ja nepovazujem za take pozorovanie komety, ake by som chcel. Na vikend beriem montaz a idem fotit na vidiek. Snad mi to tentoraz vyjde aj s pocasim.
Tak, ale neco jsi tam videl. Hodne stesti pres vikend at ti vyjdou fotky...
peta napsal: dnes rano je ovsem obloha jak vymetena! :nod:
Luky

NEAT

Příspěvek od Luky »

Ahojte
K tomu vcerejsimu pozorovani:

Vsechno bylo perfektne nacasovane.. tesne po zapadu Slunce se mraky od zapadu presouvaly pryc! Pusobive bylo, ze behem celeho pozorovani se v dalce nekde od zapadu blyskalo... Zatahlo se ve 22:30 - od SZ.

Ve 21:50 jsem zkousel fotku ze stativu - 30s... uvidim, jestli z toho neco bude. Kometa viditelna i pouhym okem, ovsem spise bocnim videnim.

Srovnaval jsem ji s betou CNC a zdala se mi priblizne stejne jasna, mozna malinko min.. Proto je muj odhad jasnosti tesne pod 3,5 mag.

Po Internetu pak jeste dostavam tipy na dalsi srovnavaci hvezdy od Martina Gembece... ale to uz je pred pul jedenactou.. a kdyz vyjdu na balkon, kometa uz je prekryta mraky.

Ohon jsem se porad snazil videt (alespon naznak).. chvilemi jsem ho mozna i tusil, ale to byly spis vyplody moji fantazie... prumer komy jsem se neodvazil odhadnout. Ale jako polovina Mesice v uplnku (jak byly nektere odhady) to rozhodne nebylo.. Ale za to taky mozna muze svetla obloha mesta!

Jsem rad, ze jsem mel konecne stesti!! Hodne zdaru tem, kteri to budou zkouset zase dnes vecer ;)
Kunzov

NEAT

Příspěvek od Kunzov »

Nevim jak jinde, tady je celkem hezky (asi 3/8 Cu), taky pěkný horko. Čili opět velká šance pro ty, kdo ještě neměli to štěstí. Ať to vydrží  :hi:

Jedna z mladších fotek Q4 (10./11.5.) co jsem teď našel na netu:
http://members.ozemail.com.au/~lovejoyt ... 04_col.jpg
...realita pochopitelně vypadá jinak >:( ;D

19:30 No tak sem to prechvalil - zatazeno :rockstar:
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Luky

NEAT

Příspěvek od Luky »

Hmmm... tak myslim, ze tentokrat budu spise drzet palce jinym... Jeste tak pred hodinou tu bylo uplne super! Ted ale v dalce hrmi a pres oblohu pluji mraky! (priblizne od JJZ)

Ale jeste se nevzdavam... Do setmeni daleko

19:14 - no tak ted tady zacalo prset :(. Misty jsou male diry v mracich.. budu sledovat situaci.. za deste jsem teda jeste dirou v mracich nepozoroval. Rozhodne by to ale mohlo byt zajimave :)
peta

NEAT

Příspěvek od peta »

Luky napsal: no tak ted tady zacalo prset :(. Misty jsou male diry v mracich.. budu sledovat situaci.. za deste jsem teda jeste dirou v mracich nepozoroval. Rozhodne by to ale mohlo byt zajimave :)tohle se mne kdysi podarilo ve frydku, koukal jsem za husteho deste prave nekam do maleho psa - tj. nizko nad obzor, kde uz bylo jasno... :)

s pocasim luky jeste pockej, tady byla bourka pred dvemi hodinami a ted uz je jasno...
petr(zavinac)fajkos.com
MaG
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MaG »

Přesně tak, skoro bych se vsadil, že Luky zas bude mít lépe než já tady na severu... včera sem měl teda pořádnou kliku. To už člověk nevzdává pozorování ani když prší :D

Dnes to vypadá opět všelijak. Od zítřka do konce týdne vytváříme s Milanem dvojblok, takže snad se ubráníme a něco uvidíme/nafotíme. :hi:
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kunzov

NEAT

Příspěvek od Kunzov »

Tak Q4 se dostala až do hlavního zpravodajství ČT1 - teď sem viděl reportáž z Kleti. Celkem to zvladli, i když formulace reportéra, že v plné kráse se kometa představí v sobotu je trochu zavádějící (to má být u M44).

Jinac tady mraku plna ...obloha :-[
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Luky

NEAT

Příspěvek od Luky »

Tak nevim - dirou v mracich prokukuje Venuse... je kratce po desti. Jak jsem koukal na chmi, tak je ted pohyb oblacnosti na nasem uzemi pomerne chaoticky... Doufam v nejlepsi, uvidime

Ozvu se, jak jsem dopadl ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

NEAT

Příspěvek od MaG »

Docela zdařilé na to že to dělala televize.
Aspoň nám pan Tichý ukázal jak se dává do dalekohledu CCD kamera. Taky ten snímek mě zrovna neuchvátil, snad krom toho, jak kometa vyplnila celé jeho pole. I když ona tak vlastně skoro vypadá v dalekohledu že?

Pořád nevíme, zda se protáhnou ohony.. zdá se že by mohly.. geometricky by se měly jevit trochu dolů pod kometu.

Jinak první ji u nás na Kleti určitě neviděli. To víme my tady na fóru určitě. Ale to už bych se zbytečně hašteřil s pány astronomy, kteří to s planetkami opravdu umí.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět