Maly refraktor ako doplnok k vacsiemu dalekohladu
Špatně se tahá ... když pojedu na dovolenou - tak chci něco, co se jednoduše vleze, aniž by to zabíralo 1/4 auta.
Cenová relace - cca kolem 6.000 Kč
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Bral bych buď ten MAK nebo malý achromát (80/400, 100/500 apod) na AZ3ce. Na dovolené se stím bude dát okukovat i krajina 

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Další důvod koupi je, že bych rád taky trochu fotil. Byl by pořád lepší MAK nebo už by ten Bresser měl navrch?
Špatně se tahá ... když pojedu na dovolenou - tak chci něco, co se jednoduše vleze, aniž by to zabíralo 1/4 auta.
O malinko dražší je pozorovací, ale kvalitní refraktor s ED skly Celestron - Ultima s objektivem 100 mm, který může i posloužit jak v přírodě tak i pro astronomii a vejde se pohodlně do batohu a má T2 závit pro fotografii. Lze umístit na fotografický stativ.
http://www.celestron.cz/dalekohledy/poz ... l?znacka=1
Habl
O malinko dražší je pozorovací, ale kvalitní refraktor s ED skly Celestron - Ultima s objektivem 100 mm, který může i posloužit jak v přírodě tak i pro astronomii a vejde se pohodlně do batohu a má T2 závit pro fotografii. Lze umístit na fotografický stativ.
http://www.celestron.cz/dalekohledy/poz ... l?znacka=1
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Na tom si dokážu představit jen focení planet a Měsíce, ale na to bude lepší ten dobson...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Na tom si dokážu představit jen focení planet a Měsíce, ale na to bude lepší ten dobson...
Také souhlasím, že je lepší dobson. Ale mladý adept zatím nemá vyhraněnou představu... a cca za 6 000,- Kč si nedokážu představit, že by s takovýmto doplňkovým přístrojem bez vhodné montáže mohl fotit např. difuzní objekty...
Habl
Také souhlasím, že je lepší dobson. Ale mladý adept zatím nemá vyhraněnou představu... a cca za 6 000,- Kč si nedokážu představit, že by s takovýmto doplňkovým přístrojem bez vhodné montáže mohl fotit např. difuzní objekty...
Habl
Díky moc ještě nad tím popřemýšlím
Omlouvám se, že zase otravuju Nakonec jsem se rozhodl, že budu šetřit na MAKa 102/1300mm - EQ2.
Ahoj. Rozmýšlam o nejakom malom refračkovi k Dobsonovi. Niečo malé a skladné... Napr:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... e/OTA.html
Druhý od vrchu.
Posadil by som ho napr. na eq-1 alebo eq-2.
1. Otázka :
Môže byť ten ďalekohľad ?
2. Otázka:
Nebude sa to trepať pri eq-1 ?
Či bude lepšia eq-2. ( Hlavne aby to bolo čo najlacnejšie )
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... e/OTA.html
Druhý od vrchu.
Posadil by som ho napr. na eq-1 alebo eq-2.
1. Otázka :
Môže byť ten ďalekohľad ?
2. Otázka:
Nebude sa to trepať pri eq-1 ?
Či bude lepšia eq-2. ( Hlavne aby to bolo čo najlacnejšie )
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Tyhle dalekohledy se nedávají na EQ montáže, jsou zbytečné, najlepší je pro ně AZ montáž. Např AZ3. Jinak uvedený dalekohled mám a používám jej jako hledáček. Nemá špatný obraz, ale kvůli ohnisku 500mm nebude mít se setovým plosslem tak velké pole jak s mým Meade SWA 24. Šel bych raději do 80/400. Třetí odvrchu http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html.
Ten mám taky a s 24mm okulárem mám zorné pole přes 4°. Pohled přes něj na tmavé obloze je paráda.
Ten mám taky a s 24mm okulárem mám zorné pole přes 4°. Pohled přes něj na tmavé obloze je paráda.
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Ale ja by som to chcel skúsiť na eq na fotenie... Lebo na Dobsonovi sa mi to pri foteni mihota a registax mi to posklada potom také rozmazané..
na focení zapomeň za prvé je to světelný achromát a na eq1 leda tak na vizual
OO Dobson 254/1200 --- Mak 127/1500 --- TS 20x80 Triplet --- H-EQ 5 --- Canon EOS 600D (nemod.) --- Canon EOS 20D (mod.) --- Hypíci 5,10,17,24 mm --- Nagleři 8,13 mm a pár dalších nepodstatných blbostí 

A niečo lacné na eq aby som mohol fotiť ? A ešte lacné
Hlavne aby to tolo na okukanie oblohy lebo točiť 200vku stále niekde inde sa mi fakt nechce točiť
Hlavne aby to tolo na okukanie oblohy lebo točiť 200vku stále niekde inde sa mi fakt nechce točiť

Nakonec jsem se rozhodl, že budu šetřit na MAKa 102/1300mm - EQ2.
To snad nemyslíš vážně, o té EQ 2 na MAKa ani neuvažuj. Kup si k tomu raději levnější azimutální montáž třeba AZ 3 s vhodným stativem a je to horší přístroj nez ten dobson... S tímto dalekohledem můžeš dobře pozorovat Měsíc neb Jupitera a Saturn a né fotit...Na focení potřebuješ kvalitní montáž a zpravidla krátkoohniskový ED objektiv, včetně vhodné pointace...
Pánové raději si dobře pročtěte již osvědčené sestavy na AF...
www.dalekohledy.cz/webmagazine/kategorie.asp?idk=266
Habl
To snad nemyslíš vážně, o té EQ 2 na MAKa ani neuvažuj. Kup si k tomu raději levnější azimutální montáž třeba AZ 3 s vhodným stativem a je to horší přístroj nez ten dobson... S tímto dalekohledem můžeš dobře pozorovat Měsíc neb Jupitera a Saturn a né fotit...Na focení potřebuješ kvalitní montáž a zpravidla krátkoohniskový ED objektiv, včetně vhodné pointace...
www.dalekohledy.cz/webmagazine/kategorie.asp?idk=266
Habl
Habl
To bylo dávno ... dal jsem přednost malokukovi a posadil ho na fotostativ
EDIT: to mě tehdy strašně chytlo focení ... po přečtení pár příspěvků mi bylo jasné, že s tím nic nepůjde. Tak jsem koupil maloluka, jako přenosný dalekohled na vizuál.
Habl
To bylo dávno ... dal jsem přednost malokukovi a posadil ho na fotostativ
EDIT: to mě tehdy strašně chytlo focení ... po přečtení pár příspěvků mi bylo jasné, že s tím nic nepůjde. Tak jsem koupil maloluka, jako přenosný dalekohled na vizuál.