Mars - opozice

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
zdenek
Věk: 55

Mars - opozice

Příspěvek od zdenek »

Jen bych dodal, že v sobotu byly (alespoň na jihu Moravy) opravdu vcelku slušné podmínky a Mars byl velmi pěkný i s podrobnostmi :).

K potížím Hynka2: Občas může dělat problémy (když vyloučíme neskolimavaný dalekohled a nekvalitní okulár) přílíš velký jas Marsu. V tom případě je užitečné použít neutrální šedý filtr (mně se osvědčil i měsíční filtr) a teprve za něj popřípadě dávat další barevné filtry.

Zdenek.
MP

Mars - opozice

Příspěvek od MP »

Hynek2 napsal: Tmavší oblasti na středu kotoučku se dají spíše jen vytušit. Obraz byl klidný, ostrý, ale málo kontrastní.

Zlepšila by se kvalita obrazu kdybych ještě tak 2 hodiny počkal?
Asi by to chtelo nejaky filtr. V noci z patku na sobotu byla obloha mimoradne cista ( S.Ameriku v zenitu jsem videl i v hledacku 8x50, kdyz jsem ji predtim nasel 20cm Newtonem ) a podrobnosti na Marsu byly kontrastni a ostre. Pouzival jsem "Contrast Booster" od Baaderu.

S vyskou nad obzorem se kvalita obrazu Marsu zvysuje vyrazne. Pri pozorovani se zvetsenim 320 mi nejvic vadi "poskakovani" planety v rozvlnenem vzduchu a "barevna vada" zpusobena lomem paprsku v atmosfere. Ta je bohuzel zvysena i pouzitym filtrem, ktery ma maxima v cervene a zelene. Mam pak na fotkach zeleny severni a cerveny jizni okraj a polarni cepicka je pekne duhova ( vysledky fotografickych pokusu jsem opet pridal na
http://fjfi.cce.cz/mars.html ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Mars - opozice

Příspěvek od Psion »

MIMA napsal: Pěkné snímky. Jde podle nich slušně identifikovat dost útvarů. Trošku jsem si dnes přivstal, protože jsem chtěl vidět oblast Solis Lacus, která je zajímavá svými sekulárními změnami. Pořídil jsem nějaké snímky, stejně jako minule afokálně digitálním foťákem Nikon Coolpix 995 za 3 mm okulárem Radian ve 100mm APO refraktoru. Snímeček, který je tady: http://www.dalekohledy.cz/upload/zbozi/pic2_1520.jpg je upravený ve Photoshopu a Registaxu. Uprostřed kotoučku je dobře vidět zmíněná oblast.
Teda to je neskutečně dobrá fotka.
Luky

Mars - opozice

Příspěvek od Luky »

Hele, tak teď nevím, jestli jsem blázen nebo velkej nadšenec, ale zkusil jsem jít na Mars s triedrem. ;D

Před chvilkou jsem se vrátil z balkónu, kde jsem se ještě před deseti minutama válel na zemi s lupou v ruce u oka. Druhou rukou jsem přidržoval triedr na stativu. No musel jsem vypadat docela dobře. Připadal jsem si, jako když jsem nedávno zkoušel tuhle metodu "nástavného okuláru" na Měsíci... ;D

No ale teď už k věci. Vůbec jsem nevěděl, co mám čekat. Když jsem se zkoušel dívat přes nástavný okulár (lupu) na Jupiter, tak jsem viděl jen jakési barevné kolečko, které se mi nepodařilo zaostřit.
Docela mně tedy překvapilo, že jsem kotouček Marsu viděl docela pěkně. A teď zase nevím, jestli jsem blázen, ale skoro bych i řekl, že chvílemi jsem tušil polární čepičku Marsu.

No samozřejmě jsem nečekal nějaký zázrak, když jdu pozorovat Mars triedrem, ale myslel jse, že dopadnu hůř. Pokud si myslíte, že ani s nádstatvným okulárem za triedrem 10x50 nemůžu polární čepičku ani vytušit, tak se hned ozvěte, ať nežiju v představách, že jsem viděl triedrem čepičku Marsu ;)

Jinak, jak jsem tak koukal, tak je dnes hoodně pěkně. Z balkónu jsem docela dobře viděl i mléčnou dráhu. Takže vy, kteří máte nějaké ty velké teleskopy toho na Marsu dnes vidíte asi docela dost :)

Mějte se, Luky
vla

Mars - opozice

Příspěvek od vla »

50mm dalekohledem by neměl být problém vidět čepičku i další podrobnosti na Marsu, já jsem začínal Zeissem 50/540 a dodnes vzpomínám na perfektně ostré pásy oblačnosti na Jupiteru, takže s kvalitním objektivem takového průměru lze vidět určitě .i podrobnosti na Marsu
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Luky

Mars - opozice

Příspěvek od Luky »

No můj triedr asi nepatří k těm hodně kvalitním, ale myslím, že chvílemi jsem nahoře něco bílého zahlédl. Bohužel se mi nepodařilo pozorovat žádné tmavé oblasti. Ale v podstatě jsem ani nečekal, že Mars v triedru uvidím tak pěkně. :)
igi

Mars - opozice

Příspěvek od igi »

Vcera som bol pozorovat, celkom dobra noc, seeing len nepatrny(inu po prechode fronty...).Mars bol uuuzasny, konecne sa mi ho podarilo aj nafilmovat digit. fotakom. Skusim zlozit najlepsie framy, co z toho vylezie.
PDlink
Kontaktovat uživatele:

Mars - opozice

Příspěvek od PDlink »

V noci z 26.8 na 27.8 som nasnímal cez web kamierku Mars. Vysledok si môžte pozrieť na http://www.szaa.sk/mars2003.htm.

PDlink.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
FunTomas

Mars - opozice

Příspěvek od FunTomas »

Tak zatial najlepsiu fotografiu marsu z nasich koncin som videl na stranke Petra Katreniaka http://www.pk3.org/Astro/mars.htm
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mars - opozice

Příspěvek od Psion »

PDlink napsal: V noci z 26.8 na 27.8 som nasnímal cez web kamierku Mars. Vysledok si môžte pozrieť na http://www.szaa.sk/mars2003.htm.

PDlink.
Moc hezké foto Marsu. Na druhé fotce je jasně vidět to vykousnutí polární čepičky, které jsem v sobotu pozoroval.
Paaja

Mars - opozice

Příspěvek od Paaja »

Ja jsem byl dneska v noci na Pardubicke hvezdarne. Na to jake byly vecer mraky a ze predpoved nebyla nic moc, se krasne vyjasnilo a rusila jen svetla velkomesta ;). Mars poprve zahlednut v 21:00. Prvni pozorovani refraktorem cca 130mm (nejspis 135/400) na terase nic moc, na kotoucku jenom nejaka skvrna, polarni cepicku bych si musel vymyslet. Pokusy o fotografovani pomoci Olympusu E-10 bez sance. Pozdeji kolem 23. hodiny v kopuli to uz bylo lepsi, 420/5600 reflektor (Cassegrein) ukazal vic detailu a zlepsil se seeing. Konecne pribyla i polarni cepicka a skvrna byla kontrastnejsi. Z fotek ale nic nebylo - kotoucek bez kresby (neslo to poradne zaostrit a fotil jsem z ruky) :'(. A Mars utikal a utikal, protoze nesel elektricky pohon polarni osy >:(. Noc zpestrilo jedno -2 Iridium a 3 meteory z nichz jeden jakoby chtel sestrelit Mars z oblohy :o.
A v 0:30 uz konecne :sleeping:.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Psion
Kontaktovat uživatele:

Mars - opozice

Příspěvek od Psion »

Na tu 420 to neni moc dobre pro pozorování planet. Ta 130 by měla byt lepsi. Chce to jenom nejaky filtr pro lepsi kontrast.
Paaja

Mars - opozice

Příspěvek od Paaja »

To asi jo, ale zadne vhodne filtry k dispozici nebyly a z terasy tou 130kou jsem se uz nedival. Velikost planety v obou dalekohledech byla stejna. Jestli bude pristi tyden pekne tak se na Mars pujdu podivat znovu, ale cenu to ma az po 23. hodine. Mym triedrem to nema bez zvyseni zvetseni cenu.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
T.o.m

Mars - opozice

Příspěvek od T.o.m »

Včera mě docela příjemně překvapil Rubinar F500, 5,6. Nedalo mi to, a zkusil jsem Mars přes něj. Doma jsem si udělal provizorní okul. výtah - takže výsledek: o málo slabší než přes dalekohled - je znatelná menší rozlišovací schopnost, ale i tak byl ostrý i při okraji zorného pole (ale s nepatrnou barevnou vadou dočervena). Parádní skladný přístroj.
Tom :hi:
koca

Mars - opozice

Příspěvek od koca »

to Tom:

můžeš lehce popsat jak jsi to udelal? Cos použil za okulár?
Odpovědět