Hele, tak teď nevím, jestli jsem blázen nebo velkej nadšenec, ale zkusil jsem jít na Mars s triedrem. ;D
Před chvilkou jsem se vrátil z balkónu, kde jsem se ještě před deseti minutama válel na zemi s lupou v ruce u oka. Druhou rukou jsem přidržoval triedr na stativu. No musel jsem vypadat docela dobře. Připadal jsem si, jako když jsem nedávno zkoušel tuhle metodu "nástavného okuláru" na Měsíci... ;D
No ale teď už k věci. Vůbec jsem nevěděl, co mám čekat. Když jsem se zkoušel dívat přes nástavný okulár (lupu) na Jupiter, tak jsem viděl jen jakési barevné kolečko, které se mi nepodařilo zaostřit.
Docela mně tedy překvapilo, že jsem kotouček Marsu viděl docela pěkně. A teď zase nevím, jestli jsem blázen, ale skoro bych i řekl, že chvílemi jsem tušil polární čepičku Marsu.
No samozřejmě jsem nečekal nějaký zázrak, když jdu pozorovat Mars triedrem, ale myslel jse, že dopadnu hůř. Pokud si myslíte, že ani s nádstatvným okulárem za triedrem 10x50 nemůžu polární čepičku ani vytušit, tak se hned ozvěte, ať nežiju v představách, že jsem viděl triedrem čepičku Marsu
Jinak, jak jsem tak koukal, tak je dnes hoodně pěkně. Z balkónu jsem docela dobře viděl i mléčnou dráhu. Takže vy, kteří máte nějaké ty velké teleskopy toho na Marsu dnes vidíte asi docela dost
Mějte se, Luky