Jupiter
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jupiter 2018
proky: to hodnotenie máš určite subjektívne. Neviem, ako by si hodnotil seeign u mňa, keď som rád, že rozoznám dva hlavné pásy ... To je podla mňa okolo 2 na Pickeringovej škále, nie to, čo tu ukazuješ ty
. Ten tvoj výsledok by u mňa zodpovedal tak aspoň 6 na Pickeringovej stupnici ...
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
No občas se podívám na video a nadávám jak je špatné a vyleze z toho parádní výsledek. A potom jde také o to jak ten seeing hodnotím, ano ty stupnice budou platit na snímané video, ale určitě to nemůže být tak přesné jako na přesný pohled do okuláru s notnou dávkou zkušeností s pozorováním, vztažené k danému průměru přístroje je to pak také jiné. Pro mě je to vždycky jen a jen odhad. na tom videu se koneckonců po zpracování objeví tolik detailů kam tě pustí seeing + několik procent (pokud není zpracování vyloženě špatné) tomu přidá i postprocessing a jeho zkušenosti v něm. Už několikrát se tady objevil "otřesný"single frame z kamery (kde ta data ale schovaná stále jsou v rawu) a potom z toho pěkná fotka. Pokud je špatná už složenina tak s tím skoro nic neuděláme. To je můj názor.
Lectorem iustus...
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Bohužial u mňa to vypadá špatne ako na videu, tak i po spracovaní (a to si myslím, že som si už čo to spracoval a niečo o tom viem). K tým Pickeringovým stupniciam aké sú na stránkach Damiana sa to nechytá už vôbec ... Tento rok je obzvlášť zlý, čo sa seeingu týka
.
Martine já jsem to v žádném případě nebral tak, že by jsi chtěl hanit mé zkušenosti se zpracováním.. 
Mám za to že jsme tak zvyklí na špatný seeing, že za špičkový seeing považujeme to co by jinde považovali za průměr. Ale je fakt, že je to subjektivní a proto to co mě připadá jako špatný seeing, může jinému připadat jako slušný seeing nezávisle na obou stupnicích.
Mám za to že jsme tak zvyklí na špatný seeing, že za špičkový seeing považujeme to co by jinde považovali za průměr. Ale je fakt, že je to subjektivní a proto to co mě připadá jako špatný seeing, může jinému připadat jako slušný seeing nezávisle na obou stupnicích.
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
-
Giftmacher
Tomuhle já říkám mizerný seeing. Bohužel v poslední době je takový prakticky pořád.
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
To by chcelo niečo, ako poslal Giftmacher = konkrétne video napr. Jupitera pre každý stupeň Pickeringovej škály (pre daný priemer a filter). Potom by to bolo objektívne. Takto je to hodnotenie skreslené subjektívnym úsudkom. Nehovoriac o tom, že v červenom filtri ten seeing vypadá inak, ako v modrom, či napríklad dvaja pozorovatelia s rôznym priemerom ďalekohľadu zhodnotia seeing (na rovnakom mieste v rovnakom čase) rozdielne ...
PS: u mňa ten seeing vypadá veľmi podobne, ako na videu ...
PS: u mňa ten seeing vypadá veľmi podobne, ako na videu ...
Dnes v noci byl seeing dle mého subjektivního názoru opět mizerný..
, ale konal se přechod Europy a tak jsem to i přes nepříznivé podmínky opět zkusil. Bohužel hned po začátku přechodu se seeing v průběhu pár minut natolik zhoršil že jsem přišel prakticky o všechny detaily.
C11, ZWO ADC, 2xBarlow, ASI224MC, Praha, Zmenšeno na 85%.

C11, ZWO ADC, 2xBarlow, ASI224MC, Praha, Zmenšeno na 85%.

Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
No tak jsem asi po měsíci zkusil něco cvaknout a je to fakt bída...
nebýt opozice s přechodem, tak to sem ani nedám 

SW 250/1200, Celestron 6 SE, C11, EQ6
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Pěkné výsledky, já jsem si na půlnoc dnes (včera) počkal s tím, že vyfotím GRS a Ganymed, to by mohlo být také dobré, jenže to bych nesměl usnout a probudit se v půl čtvrté ráno jen proto abych přikryl dalekohled 
Lectorem iustus...
- SIRIUS_758
Chlapi, na tu bídu, co byla, to máte stejně pěkné..
Ale včera se seeing pochlapil a celkem dlouhodobě byl dost nadprůměrný. Vznikly tak velmi dobré podmínky, protože současně bylo nádherně vymeteno až k obzoru. Jupiter hýřil spoustou neobvykle sytých odstínů a v binohlavě to byla po hodně dlouhé době pastva pro oči. Při zvětšení 100x, což mi dává můj 30 mm vyhledávací okulár s polem cca 70°, to byla pěkná fotografie,tedy bez známek seeingu, a v binohlavě jsem nejvíce detailů za jen velmi mírně neklidného obrazu viděl při zvětšení 250 až 300x, kdy měsíčky byly trvale pěkně definovanými kotoučky. Podmínky jsem zdokumentoval single-snímkem pomocí digikompaktu za okulárem TV DeLite 11 mm, tedy zvětšení 273x a ještě dost natažený zoom. Jen jsem si nevšiml, že mám nastavenou minimální citlivost, ale i ta 1/8 vteřiny se nakonec aspoň trochu slušně povedla
Takovýto seeing já hodnotím jako 6-7/10. Ohybové kroužky na stálicích drží soustavně ideální tvar, jen se občas mírně zhoupnou a probliknou. Dá se bez problému hodnotit kvalita objektivu a fotografovat ronchigramy na hvězdu. V menším refraktoru se pak obraz jeví blízko k dokonalosti. Naopak předchozí noc to byl velmi neklidný akvarel, kdy se na kotoučku Jupitera ztrácel i ten velmi nápadný stín měsíčku, zkrátka 2/10.
Tento pěkný seeing až do rána nevydržel - čekaje do půl páté, kdy mohu začít pozorovat Saturn, jsem byl zklamán - Cassiniho dělení nebylo vidět zdaleka po celou dobu pohledu...
Ale včera se seeing pochlapil a celkem dlouhodobě byl dost nadprůměrný. Vznikly tak velmi dobré podmínky, protože současně bylo nádherně vymeteno až k obzoru. Jupiter hýřil spoustou neobvykle sytých odstínů a v binohlavě to byla po hodně dlouhé době pastva pro oči. Při zvětšení 100x, což mi dává můj 30 mm vyhledávací okulár s polem cca 70°, to byla pěkná fotografie,tedy bez známek seeingu, a v binohlavě jsem nejvíce detailů za jen velmi mírně neklidného obrazu viděl při zvětšení 250 až 300x, kdy měsíčky byly trvale pěkně definovanými kotoučky. Podmínky jsem zdokumentoval single-snímkem pomocí digikompaktu za okulárem TV DeLite 11 mm, tedy zvětšení 273x a ještě dost natažený zoom. Jen jsem si nevšiml, že mám nastavenou minimální citlivost, ale i ta 1/8 vteřiny se nakonec aspoň trochu slušně povedla
Takovýto seeing já hodnotím jako 6-7/10. Ohybové kroužky na stálicích drží soustavně ideální tvar, jen se občas mírně zhoupnou a probliknou. Dá se bez problému hodnotit kvalita objektivu a fotografovat ronchigramy na hvězdu. V menším refraktoru se pak obraz jeví blízko k dokonalosti. Naopak předchozí noc to byl velmi neklidný akvarel, kdy se na kotoučku Jupitera ztrácel i ten velmi nápadný stín měsíčku, zkrátka 2/10.
Tento pěkný seeing až do rána nevydržel - čekaje do půl páté, kdy mohu začít pozorovat Saturn, jsem byl zklamán - Cassiniho dělení nebylo vidět zdaleka po celou dobu pohledu...
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Já to tušil, škoda té scenérie
. Seeing byl hodinu před půlnocí i u mě nadprůměrný...
Lectorem iustus...
SIRIUS_758: Máš to dost pěkný
Taky jsem se pokusil o snímek Jupiter, ale seeing byl u mě dost špatný.
A to jsem chtěl zkusit co dostanu z Meade ED127, když jsem tady viděl co se dá dostat AR127.
Můj pokus ED127+QHY178M
Asi zůstanu u focení Slunce, to nemusím brzy stávat.
Taky jsem se pokusil o snímek Jupiter, ale seeing byl u mě dost špatný.
A to jsem chtěl zkusit co dostanu z Meade ED127, když jsem tady viděl co se dá dostat AR127.
Můj pokus ED127+QHY178M
Asi zůstanu u focení Slunce, to nemusím brzy stávat.
- Přílohy
-
- 02_19_03_F001-010.gif (62.16 KiB) Zobrazeno 1749 x
-
- J_1.jpg (37.81 KiB) Zobrazeno 1749 x
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter včera cez achromát Explore Scientific = 127mm f6.5. Viac info na klik.

DNA: inak myslím, že ES127 je to isté, ako Meade 127 len pod iným názvom.

DNA: inak myslím, že ES127 je to isté, ako Meade 127 len pod iným názvom.
Včera byl vcelku slušný seeing oproti předchozím dvěma dnům. U mě bych dle pohledu na hvězdu odhadoval tak na 5-6/10. Přechod Ganymedu byl opravdu parádní. Pořídil jsem přes 200 videí a musím na PC udělat místo na dnešní noc takže zpracování bude asi chvilku trvat, ale zkusil jsem alespoň složit pár snímků kde je vidět již končící přechod a GRS. Snad mi vyjde i timelapse přechodu i když mě dvakrát za noc zradila technika.
C11, ZWO ADC, 2xBarlow, ASI224MC, Praha, 85% původní velikosti.

C11, ZWO ADC, 2xBarlow, ASI224MC, Praha, 85% původní velikosti.