Re: Satelitní telekomunikační systémy SpX - Starlink

Diskuze o fenoménu přesvícené oblohy a všem souvisejícím.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Re: satelitní telekomunikační systém SpX -Starlink

Příspěvek od MaG »

Dělal jsem ještě sérii fotek celooblohovým objektivem, ale asi budu muset vložit link na Vimeo.. na YT v 1080 to jakžtakž vidět je. No byl to takový pokus, když letěly tak příhodně, že jsem je viděl i z balkonu.

https://youtu.be/lPqwtKhBfHQ

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

Dneska jsem je konečně taky viděl. Byly už s rozestupy, ale jasnost mě překvapila. Prolétaly mi okolo Menkalinan a nad Capellou. Když opominu záblesky, které byly spolehlivě v mínusových magnitudách, tak většina dosahovala nejvyšší jasnosti Capelly. Jako podívaná to není špatný, ale mohlo by se to dát vypnout, aby se nám to nepřejedlo.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Jarous1
Věk: 54

Příspěvek od Jarous1 »

No, tak před chvílí, v rozmezí asi 22:43 - 22:46 jsem tu hrůzu už viděl také :roll: Takový "roztahaný vláček" pěti těchto potvor za sebou. Letělo to zhruba ve směru Theta Aurigae a Beta Aurigae a v jednom místě všechny z nich mi přišly ještě jasnější než ta Capella, fakt hnus :o
Jestli o tomhle říkají, že to ničemu nebude vadit, tak mne celý ten jejich projekt fakt štve :evil: A to je jenom jeden z nich, chjo...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Asi se budeme opakovat, ale jsme minorita a jako taková do toho majoritě společnosti nemáme co kecat. Parafrázuji Dušana Majera. Pokud jde o jeho slova, potvrdila je typická zástupkyně majority u mě doma, když prohlásila něco v tom smyslu, že to je to, co normální lidi nebudou řešit.. Slyšeli jste slovo boží :-)
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
alien5
Věk: 48

Příspěvek od alien5 »

Taky jsem se koukal okolo 22.00 az 22.30 a je to hruza az jich tam bude 40 000 to bude dalnice uz ted je to rusive a jasnost me primo sokovala.
Tak jako americani si vzdy delali co se jim liby a nikoho se neptaji. Co bude dalsi zaplavej grand canyon ab mohl mel mit musk koupani ? pak rozpusti anrarktidu aby mel musk vyletni ostruvek ? co dalsiho bude ? Martine jinak divim se ze za to vice nebojujes na komanautix.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No, pokud tam tohohle bude 40k kousků, tak už si nikdo nevyfotí krajinu s hezkou noční oblohou, star trails a podobné. Ze záběrů tohoto typu je to nevyretušovatelné :(

Nechápu ten primární odhad 4-5 mag. Tohle je daleko jasnější. Uvidíme, jak to ještě zeslábne, ale nedělám si iluze.

Kéž by ten projekt celej zdechnul, v nadcházející hospodářské krizi. Ale to se asi nestane. Too big to fail...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Právě jsem tam napsal, že dál už brečet nebudu. Asi mi nezbyde, než to brát tak, že lidem je to jedno.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Lidem to jedno je, lidé z oblasti kosmonautiky jsou nadšení, lidé s mizerným internetem jsou nadšení, US armáda, NSA atd. jsou přímo v sedmém nebi.... jediný kdo křičí je nějaká přiblblá parta astronomů.
juh

Příspěvek od juh »

Počas testu na fotenie Lyríd sa mi nízko nad SZ obzorom podarilo zachytiť jeden silnejší záblesk niektorého zo starlinkov (ľavý spodný okraj). Nechce sa mi hľadať, hľadať ktorý to bol, ale po tej trase preletávalo viac satelitov, tak určite patril k Starlinku.
Přílohy
Nejaky Starlink
Nejaky Starlink
_SL_flare.gif (858.46 KiB) Zobrazeno 1961 x
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

MMys píše:No, pokud tam tohohle bude 40k kousků, tak už si nikdo nevyfotí krajinu s hezkou noční oblohou, star trails a podobné. Ze záběrů tohoto typu je to nevyretušovatelné :(

Nechápu ten primární odhad 4-5 mag. Tohle je daleko jasnější. Uvidíme, jak to ještě zeslábne, ale nedělám si iluze.

Kéž by ten projekt celej zdechnul, v nadcházející hospodářské krizi. Ale to se asi nestane. Too big to fail...
No jo, je to tu samý zpátečník :)
Martine, je to zbytečný optimismus. Starlinků na téhle vysoké (550 km ) dráze má být menšina, většina bude - později - na dráze s výškou 320 km. To je ještě pod současnou dráho u téhle skupiny. Původně měly být některé Stralinky i na vyšších drahách , ale SpX požádala o změnu na dráhu o výšce 550 km. Takže zatím je schváleno a (ožádáno o změnu z vyšších drah na 550 km , pro tyhle počty satelitů :

* 4408 satelitů ve výšce 540–570 km (tyto družice jsou vynášeny už dnes)
* 7518 satelitů ve výšce kolem 320 km (tato část konstelace bude vybudována až v pozdější fázi)

Tady už nepomůže ani slib nějakého "začernění", to jsou jen PR kecy E.Muska pro novináře a veřejnost. Jediný, kdo tomu věří je p. Majer a šíří tuhle pitomost ve svých přednáškých a na svém kosmonautixu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No to je v pr...
Začernění je blbost. Někomu se v jiném vlákně (Viděl jsem nevysvětlitelný úkaz na obloze (UFO)) podařilo Starlinky vyfotit tak, že vypadají jako obdélník, a je nad slunce jasné (ostatně co už bylo jasné dřív) že hlavním zdrojem odrazu je solární panel. Tedy leda zajistit, aby byl černý jak uhel, a pohlcoval úplně všechno záření :D Jenže to jaksi neumíme, a v dohledné době ani umět nebudeme.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
juh

Příspěvek od juh »

Mám aj video zo skoršieho preletu. Opäť cieľom nebolo fotenie týchto satelitov, ale keď sa už priplietli do záberu, tak čo s nimi :(
Podľa zbežnej kontroly na HA sa jednalo o satelity z L5, mali dosahovať jasnosť niekde medzi 1 - 2 mag. Ako súhlasí predpovedaná jasnosť so skutočnosťou, to si môžete posúdiť sami :shock:
btw hviezdy sú "bodové", satelity sú pri prelete v okolí zenitu tvorené čiarkami, tak ich jasnosť môže byť v porovnaní s hviezdami o 1 mag vyššia
Jarous1
Věk: 54

Příspěvek od Jarous1 »

Před chvílí to nade mnou profrčelo zase... Odstupy mezi nimi mi přišly o dost větší, na druhou stranu už to nebyly takové vypalovačky jako včera.
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
Jakub
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

Dneska večer byl opět slušný provoz. 2x90sec a je jich tam minimálně 10
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=j ... 418012.jpg
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
juh

Příspěvek od juh »

Narazil som na jeden detailný obrázok Starlinku na obežnej dráhe, je tam aj porovnanie s natočením satelitu. Z obrázku sa dá pekne vidieť, kde je hlavný zdroj reflexov (o čom sa už dávno píše v tomto vlákne):

Obrázek
Odkaz na zdrojový tweet: Szabolcs Nagy (Space Station Guys)

Podobný obrázok sa nedávno objavil aj na tomto fóre, linknem ho aj sem, nech je to po kope (je z vlákna "Viděl jsem nevysvětlitelný úkaz na obloze (UFO)" #833 od BH » 19. 04. 2020, 23:16):

Obrázek
Odpovědět