Prosím poraďte
Prosím poraďte
Žádný názor? Návrh na vylepšení? Kritika? Čekal jsem, jestli mi nebudou technicky vzdělaní jedinci rozmlouvat uchycení za šrouby místo do rybiny.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Prosím poraďte
Ono je těžké něco radit, když to máš vymyšleno. To, že bych to tak osobně nedělal, není přeci argument. Zrovna tak to, že se mi to tvoje řešení ale vůbec nelíbí
. A možností, jak to udělat, je mnoho
Pokud bych byl postaven před podobný úkol tak bych :
1/ dal kruhy blíž k sobě, aby se rybina na nich chycená nemohla prohýbat
2/ Newtona bych nechal na montáži stabilně
3/ na současné kruhy bych napevno přidělal pointér i hledáček
4/ rovněž bych na kruhy umístil napevno desku a na ni rybinový úchyt-, event. 2 za sebou ( klidně bych použil současnou TS desku s úchyty, jen je otočil o 90°)
5/ do těch úchytů potom upevňoval libovolné příslušenství ( teleobjektiv, foťák ...)
Je to sice už na 3 protizávaží, ale odpadá spousta manipulace a seřizování a průhyby a vakly jsou minimalizovány.
Pokud bych byl postaven před podobný úkol tak bych :
1/ dal kruhy blíž k sobě, aby se rybina na nich chycená nemohla prohýbat
2/ Newtona bych nechal na montáži stabilně
3/ na současné kruhy bych napevno přidělal pointér i hledáček
4/ rovněž bych na kruhy umístil napevno desku a na ni rybinový úchyt-, event. 2 za sebou ( klidně bych použil současnou TS desku s úchyty, jen je otočil o 90°)
5/ do těch úchytů potom upevňoval libovolné příslušenství ( teleobjektiv, foťák ...)
Je to sice už na 3 protizávaží, ale odpadá spousta manipulace a seřizování a průhyby a vakly jsou minimalizovány.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Prosím poraďte
Milane, ani já nejsem z mého řešení nadšený - proto se tu také ptám. Díky za návrh. Ale neřekl jsem jedno podstatné omezení. Když fotím fotoobjektivy, chci se dalekohledem koukat z jiné montáže, takže tvé přechozí řešení nejde
.
Prosím poraďte
Ja to vidim podobne jako Milan, taky se mi to moc nelibi Kazdopadne bych tam vrazil jeste jednu listu z druhy strany kruhu i kdyby na ni nemelo nic byt. A zbytek uz psal Milan.
newton 30 cm, eq6
Prosím poraďte
Ta druhá lišta tam je skoro nutnost, zvláště u těchto slabých kruhů- alespoň částečně se udělá "klec" a vyztuží tubus.
lepší rada žádná než špatná
Prosím poraďte
S tím focením přes dalekohled je mi to jasné. Ale co byste doporučili na focení velkým teleobjektivem a kratšími fotoobjektivy? Pointační dalekohled se bude muset nějak přehazovat.
Prosím poraďte
Nikdo nepointuje s fotoobjektivy?
Mohli byste mi alespoň poradit, jestli existuje nějaká lepší náhrada TS dvojité upínací lišty?
Mohli byste mi alespoň poradit, jestli existuje nějaká lepší náhrada TS dvojité upínací lišty?
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Nic masivnějšího ale za rozumnou cenu, na čem bys mohl kombinovat všecko, jsem nenašel. Taky jsem to kdysi řešil.
Já bych ty varianty rozdělil. Na foto teleobjektivem a pointaci tím bílým pointačním dalekohled si nech tu TS lištu, co máš. Na takovou dvojici to vyhoví, ale přestěhuj ty upínky pro obě soustavy co nejblíž k sobě, aby to ještě na sebe nenarazilo při rotaci těla foťáku. Ono to ještě dost ztuhne.
Pro foto dalekohledem to myslím ale nemá šanci na úspěch, tak to musí být daleko od sebe. Prostě přišroubuj jinou lištu, nebo spíš dvojici, ať se to vyztuží, jak psal Milan. Stačí uříznutou z nějakého profilu, přišroubovat natvrdo ke třmenům, na každé straně dvojicí šroubů, aby se to nekolébalo, a na ni si dej zase to samé, do čeho upínáš pointér.
Já bych ty varianty rozdělil. Na foto teleobjektivem a pointaci tím bílým pointačním dalekohled si nech tu TS lištu, co máš. Na takovou dvojici to vyhoví, ale přestěhuj ty upínky pro obě soustavy co nejblíž k sobě, aby to ještě na sebe nenarazilo při rotaci těla foťáku. Ono to ještě dost ztuhne.
Pro foto dalekohledem to myslím ale nemá šanci na úspěch, tak to musí být daleko od sebe. Prostě přišroubuj jinou lištu, nebo spíš dvojici, ať se to vyztuží, jak psal Milan. Stačí uříznutou z nějakého profilu, přišroubovat natvrdo ke třmenům, na každé straně dvojicí šroubů, aby se to nekolébalo, a na ni si dej zase to samé, do čeho upínáš pointér.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Prosím poraďte
Objektivy na pointaci nejsou problém, osobně používám Lacertu s Canon Fd 200/2,8.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Já dokonce zkoušel pointovat 100 2,8. A na druhé straně zmíněné lišty jsem měl 400 5,6. Bylo to v pohodě.
Lectorem iustus...
Prosím poraďte
Děkuji všem za odpovědi. MMysi, přesně to jsem potřebovat slyšet.
1/ dal kruhy blíž k sobě, aby se rybina na nich chycená nemohla prohýbatPoradili byste mi prosím, jaká by ta vzdálenost kruhů měla být? Dalekohled má délku 75 cm a průměr roury je 25 cm, váha 11 kg. Mám doma volnou ocelovou lištu délky 16 cm a tloušťky 1,5 cm, ale to se mi zdá už dost krátké... Na druhou stranu, pokud bych ji použil, už by pro mě bylo snadné přidělat lištu pointačního dalekohledu nahoru na kruhy.
1/ dal kruhy blíž k sobě, aby se rybina na nich chycená nemohla prohýbatPoradili byste mi prosím, jaká by ta vzdálenost kruhů měla být? Dalekohled má délku 75 cm a průměr roury je 25 cm, váha 11 kg. Mám doma volnou ocelovou lištu délky 16 cm a tloušťky 1,5 cm, ale to se mi zdá už dost krátké... Na druhou stranu, pokud bych ji použil, už by pro mě bylo snadné přidělat lištu pointačního dalekohledu nahoru na kruhy.
Prosím poraďte
Ahoj, uvolnili se mi nějaké korunky a tak začínám uvažovat o chlazené CCD kameře.
Jsem v tom ale ne příliš kovaný a moc nerozumím závislosti velkosti pixelů vs. rozlišení optiky, případně co ještě bych měl vzít v potaz?
Baví mě fotit hlavně DSO, obzvláště různé mlhoviny, galaxie. Na planety bych si časem pořídil něco dalšího.
Dalekohled se kterým chci používat je NEWTON VIXEN R200S, ohnisko 800mm, F4. Výrobce udává rozlišení optiky 0,58 arc sec.
Můžete dát nějaké obecné dporučení na velikost čipu/ velikost pixelů, případně nějaký konkrétní typ kamery?
Díky a ahoj David.
Jsem v tom ale ne příliš kovaný a moc nerozumím závislosti velkosti pixelů vs. rozlišení optiky, případně co ještě bych měl vzít v potaz?
Baví mě fotit hlavně DSO, obzvláště různé mlhoviny, galaxie. Na planety bych si časem pořídil něco dalšího.
Dalekohled se kterým chci používat je NEWTON VIXEN R200S, ohnisko 800mm, F4. Výrobce udává rozlišení optiky 0,58 arc sec.
Můžete dát nějaké obecné dporučení na velikost čipu/ velikost pixelů, případně nějaký konkrétní typ kamery?
Díky a ahoj David.
VIXEN R200S 800mm f4;Paracorr 2;tele-extender R200S 1500mm f7,5
filtr kolo 2" ORION;Sony NEX5N moded & a6000
SY 12mm f2;135mm f2; Loxia 35mm f2
Losmandy GM8S RA OVISION
Lacerta M-Gen+ORION hledáček
SW 120mm+bino+AZ4
CANON IS 15x50
Bresser 10x50
Losmandy GM8S RA OVISION
SW 120mm+bino+AZ4
CANON IS 15x50
Bresser 10x50
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Jsem ochotný do toho nacpat 50k CZK, asi bych chtěl rovnou i s filtrovým kolem, je to reálné?
VIXEN R200S 800mm f4;Paracorr 2;tele-extender R200S 1500mm f7,5
Losmandy GM8S RA OVISION
SW 120mm+bino+AZ4
CANON IS 15x50
Bresser 10x50
Losmandy GM8S RA OVISION