Fotky našich miláčků...:-))

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
mkcz
Věk: 58

Příspěvek od mkcz »

To mil-cha:

Rozdíl je samozřejmě viditelný. Vždyť i jen čistě množství světla, které shromáždí tyto objektivy (čistě plocha bez uvažování centrálního zástinu) je značně odlišné:

- 250-ka: shromáždí cca 977x více světla než lidské oko
- 350-ka: shromáždí cca 1914x více světla než lidské oko

A samozřejmě je lepší rozlišovací schopnost, což se uplatní zejména na planetách a také objektech hlubokého vesmíru, kde je vidět více podrobností v jejich vnitřní struktuře.

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
mil-cha

Příspěvek od mil-cha »

Pánové děkuji, takové hezké odpovědi. Já blázen už chtěl kupovat čtyřstovku ;-)
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Dobrý den, po dlouhém voyerství a sbírání inspirace zde na fóru, připojuji fotku svého letitého průvodce po galaxii. 250/1500 se zrcadlem od pana Drbohlava a poncetkou garážové konstrukce.

Paradni kousek Mohl bych poprosit o vice fotografii a nejaky komentar k tomuto dalekohledu? A hlavne: rozumim spravne, ze i ta 350ka nebo 400ka bude stejne kostrukce? ;D
Tharos

Re: Fotky našich miláčků...:-))

Příspěvek od Tharos »

mil-cha: Taky se připojuji k velké pokloně :), opravdu nádherný dalekohled, moc se mi líbí. A když vidím tu plošinu, ty dva hledáčky... Úplně z toho na mě dýchá dalekohled, který je opravdu navržený pro co nejpohodlnější pozorování a práce s ním musí být jedna velká radost :). Těším se na další fotky (tj. na tu 350-400ku ;D).
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pro Mil-cha,
připojuju se k pochvalám, pěkná práce :).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
steven

Příspěvek od steven »

To: mi-cha

Parádní sestava! Můžeš nafotit tu poncetku? Dělal jsi jí "od oka", nebo jsi měl nějaký vzor??
LubosH

Příspěvek od LubosH »

Skvostná prácička. Takového miláčka bych také miloval, zvláště kdybych ho dokázal sám vyrobit. Jak máš provedeno azimutální ložisko? Vzhledem ke tvaru horní desky poncetky to asi nebudou obvyklé teflonové kluzáky!?
Dobson 254/1200 na eq plošině, refraktor 102/1000 na EQ 3-2, triedr 10x50, EOS 350D, SPC900NC
mil-cha

Příspěvek od mil-cha »

K tomu mému Kostějovi: Základem byl dvoumužný dalekohled z páně Drbohlavovy dílny. Plechový válec byl nahrazen odpadní rourou z "local tube store - JIVAK", jenže kilogramů bylo stále moc. Ufikl jsem tedy prostředek a nahradil Alu-trubkami 40mm (od firmy Feropol - báječná spolupráce) http://www.feropol.cz/. Tím ovšem přestala vyhovovat Dobsonova montáž, kterou jsem tedy udělal znovu ku obrazu svému.Otáčení v azimutu je klasické - tři teflonové destičky. Okulárový výtah http://milchai.sweb.cz/Astro/Vytah.jpg jsem viděl moc hezký tady na fóru http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1190720962, Feropol dodal materiál a já se naučil základům soustružení a frézování. Měl jsem ovšem ještě o kolečko víc :-/ a udělal tedy z jedné strany převod do pomala.
Sekundár http://milchai.sweb.cz/Astro/Sekundar.jpg jsem letos v zimě polepil třemi rezistory celkem 50 Ohmů a když už si nedám pozor, zafuním ho a mráz dílo dokoná, zapnu do nich trochu proudu a po minutě se jede dál. Stejně tak jsem zatopil i v Telradu.
ad Poncetka:http://milchai.sweb.cz/Astro/Poncet.jpg Tu jsem objevil na německých stránkách http://www.biophysik.uni-freiburg.de/re ... tform.html, podle programu v Excelu, který tam byl též, jsem si ji nakreslil a ukutal. Jižní ložisko (pouzdro) http://milchai.sweb.cz/Astro/Jih.jpg je od firmy Hennlich (taktéž ochota)http://www.hennlich.cz/index.php?dokument=1471 a pohon je krokovým motorkem a malou šnekovkou od Konrada.http://milchai.sweb.cz/Astro/Pohon.jpg Jen kruhovou výseč jsem musel "ozdobit" páskem nalepovací gumy kvůli prokluzu. Vodováhy a kompas plní funkci k mé spokojenosti ustavení provádím jen podle nich a stačí mi to i na velká zvětšení.
Všechno se pohodlně vejde do auta a na místě je to za pět minut pohromadě. Uff
stana

Příspěvek od stana »

Ten kostlivec byl jen vtípek...Ale asi při pozorování tomu dalekohledu dáš nějaký návlek kvůli parazitnímu světlu...
Já jen, že doma na zahradě obklíčen lampami bych asi oplešatěl mít tento jinak krásný kousek.. :)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
mil-cha

Příspěvek od mil-cha »

S názvem jsem spokojen, měnit už jej nebudu! Ať jsem s konstrukcí dělal cokoliv, vždycky vyšla nějak komicky. Jaký pán...
O návleku jsem už přemýšlel, ale zatím nevím. Nejdřív zkusím omotat kolem skeletu asi nějakou karimatku a uvidím. Zrcadlo je poměrně utopeno v dolním tubusu a ještě je před ním jedna clona. Na druhou stranu nikdy nehvězdařím tam, kde je okolní světlo. Vyjíždím se schovat buď hned za kopec u města (Prachatice jsou v šikovném dolíku), kde už žádné lampy nesvítí, anebo trochu dál na Šumavu, kde nejsou ani lampy ani města. Záleží vždy na míře lenosti. Návlek však ještě zkusím kvůli kontrastu. Ovšem jen jestli se ještě někdy rozjasní.
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Konečně jsem po dlouhé době dokončil svého nového mazlíka. Měl jsem již dlouho doma objektiv 60/1040 a nyní uzrála doba na realizaci refraktoru. Sice to není kdovíjaký průměr, ale s relativním otvorem 1:17 ukazuje docela hezky, alespoň podle toho, jak jsem ho testoval v provizorních podmínkách. Duralový tubus má průměr 100mm, tloušťka 2mm, povrch komaxit. Okulárový výtah je 2'' GSO s hřebenem. Objímky a redukce jsou duralové s černým eloxem. Objektiv je tmelený dublet s antireflexními vrstvami a je možné jeho nastavení seřídit pomocí třech stavěcích šroubů. Uvnitř tubusu jsou dvě duralové clonky. Třetí tam fyzicky není, ale její funkci zastává samotný okulárový výtah. Vyčernění tubusu je realizováno pomocí černé sametové fólie. Odnímatelná rosnice má délku necelých 20cm a je rovněž vylepena sametkou. Dalekohled visí na montáži ASTRO-3, která se bohužel jeví jako nedostatečná a tuto záležitost budu muset časem nějak řešit.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Regulus

Re: Fotky našich miláčků...:-))

Příspěvek od Regulus »

No to je hezký macíček  :D Jako doplněk k tomu triedru to nemusí být marné.. gratulace k úspěšnému astro bastlu :)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Diky. Presne jsi to odhadl. Ten triedr nestaci na planety a rozmerove mensi objekty. Kdyz jsem se rozhodl, ze z optiky, kterou mam doma, postavim dalekohledy, byl tohle logicky prvni kus, ktery jsem dal dohromady. Jeste mi zbyva "hledacek" (prumer 30 f/10) a pak dobson 200/1200.

Jeste chci dodat, ze prvni svetlo bude v Liticich a tam bych take velice rad tento refraktor srovnal s lidlskopem.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
kavka
Věk: 70

Příspěvek od kavka »

Také gratuluji. Vypadá krásně. Jenom ten 100 mm tubus na 60 mm objektiv mi připadá trochu předimenzováno. No alespoň není problém s odrazy a stačí málo clon.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Jo, vypadá to dobře ;), škoda, že není objektiv o chloupek větší, ale vycházel jsi ze stávající optiky. Taky mám doma R 48/540, prostě mi bylo líto nevyužít k něčemu ten objektivek. Na planety a Měsíc to "fachat" bude a jak píšeš dostaneš se prostě dál na větší zvětšení - to omezení zvětšení mi u triedrů prostě vadí. Takže gratuluju k novému kousku optiky, to že je vyrobený vlastními silami určitě dvojnásob potěší :).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Odpovědět