Zdravím všechny.
Mám dotaz který je možná tak trochu mimo a týká se vyhledávání tady na fóru. Zadám například do vyhledávacího okna slovo "Dobson", vyberu sekci "dalekohledy", dám vyhledávat a nenajde to nic. Tak to mi trošku hlava nebere. Co to má sakra znamenat?!? >:(
Dobry den,rad by som pocul nazor,nemam s tym ako zaciatocnik ziadnu skusenost,mam moznost v dobrej cene kupit montaz Go-To od Celestronu CG5-GT,velmi ma laka Go-To system,a rad by som sa opytal: Co sa tyka mechaniky,spracovania,materialov,atd,polepsim si alebo pohorsim oproti tomu co mam teraz,a to Exos-2? Nebola by lepsia cesta dokupit Go-To k tej Exos-2 (az na to,ze cena je neumerne vysoka,tuto CG5 mam moznost kupit lacnejsie ako stoji pridavny Go-To pohon k Exos-2)? Dalej ma zaujima,v tej CG5-GT nie je polarny hladacik,je to nutnost pre nastavenie toho Go-To systemu,alebo sa to robi inak? A posledna vec,tych CG5 montazi som nasiel na nete viac,CG5,potom GT,advanced,VX,su to tie iste,alebo su medzi nimi nejake rozdiely? Dakujem...
Ahoj,
hodláš se pustit do focení nebo plánuješ spíš pozorovat? Co na tu montáž hodláš posadit za dalekohled?
Exos2 neznám, co jsem se dočetl, tak nosnost mají ale skoro stejnou...
Pokud jí už máš doma a jsi na ní zvyklý, tak bych o tom goto upgradu popřemýšlel. Je to drahý, já vím. Ale už máš určitě nějaký zkušenosti a nemusel byses "přeškolovat".
Jinak ten polární hledáček bych asi vyžadoval, nevím jak to goto bude fungovat s ustavením od oka. jsou to ale další prachy navíc...
Asi nejdůležitější pro tebe teď je co plánuješ do budoucna, pokud foto, bude to složitější...
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Ano su to klony ale su vnutri trosku inak urobene.
Z Vlastnej skusenosti viem ze EQ5 mi 150mm refrak neuniesla (klepalo sa to jak osika) a CG5 ho unesie. Nieje to ideal ale je to OK.
Toto su oficialne udaje "Payload capacity" od vyrobcov:
EQ5 9,1 kg
Exos-2 13,2 kg
CG5 15,8 kg
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Dobrý den. Nedávno mi přišel můj první dalekohled SKY-WATCHER NEWTON 150/1200mm 6” DOBSONhttp://www.supra-dalekohledy.cz/dalekohled-sky ... -3652.html.
Při prvním pozorování, které jsem provedl z balkonu jsem zkontroloval kolimaci. ta je v pořádku, ale když jsem zaměřil na Saturn a okulárem SKY-WATCHER PLANETARY 5mm 1.25” 58° WA PLÖSSL http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -3988.html.
Ale saturn nebyl vůbec k rozeznání. místo planety s prstencem jsem viděl jen shluk rozmazaných fleků, ať jsem zaostřoval jak jsem zaostřoval.
Zdravím tě, jsem sice také začátečník, ale zkusím poradit. Zkoušel jsi i jiný okulár? Odkud jsi pozoroval?
Má vině může být s velkou pravděpodobností seeing. Ale možná se pletu.
Edit: pardon, vidím že z balkónu... A co ty setové okuláry ?
Má otázka zní. Co mohlo být špatně.
Moc velké zvětšení (1200/5=240) a možná i nedostatečně vytemperovaný dalekohled. Na 240 už je potřeba slušnější seeing. Navíc tepelné podmínky na balkónu (v okolí stěn domu) spolehlivě zlikvidují jakékoliv dobré podmínky.
Zkus vzít dalekohled mimo zástavbu, někam kde nebude v noci sálat z okolí denní hic, a zkusit to tam - i když bude jen průměrný seeing, tak by měl být při 240x Saturn dobře rozeznatelný, i když třeba nepůjde úplně zaostřit.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis
Pro naše podmínky je zv. 200-250x tak maximum co jde pro většinu roku na planety použít. Na planety se 6" je za dobrých podmínek 200x optimální. Víc o pozorování planet konkrétně pro 6" je odpověď #137 od Artaban: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 368034/180