HorseHead Flame Nebula

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Konihlav »

tak posledni snimek roku 2013:

naivne jsem si myslel, ze to bude spicka a bomba, ale nakonec po slozeni nastalo velke rozcarovani - bud v tom plamenu fakt zadny zajimavy detaily nejsou, nebo (a to je vice pravdepodobne) byl zrovna seeing totalne hroznej (no ono nelze ani nic jineho cekat na 10ti minutovych expozicich a tak nizko nad obzorem :-/ ani 3nm filtr nepomohl tak priste to chce expozice 10 sekund jinak netusim).
Oko1

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Oko1 »

Pavle podle mě je plamínek potřeba udělat barevně, ono totiž jakoby v pozadí za těmi filamenty jsou různé barvičky do červené Ha, trochu reflexní namodralá..a vypadá to dost prostorově. Nezatracuj Plamínek:-)!
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MMys »

Pavle, mě se to nějak nezdá. Hvězdičky máš sice excelentně mrňavý, ale ta mlhovina má takové nějaké mapy a chybí jí rozlišení, jakoby pomršené posterizací, a ještě vyhlazené. Mě to přijde jako přehnané odšumění + dekonvoluce (či doostřování) dohromady. Netvrdím, že jsi s tím tohle dělal, ale ty struktury jsou prostě nejaké vzhledově divné.

Jianak ale kresba parádní. A barva tomu opravdu chybí. Tak příště. Pokd chceš, pošli neupravenou složeninu ve FITS. mrknu na to.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Konihlav »

Martine, Tve pocity jsou opravdu 100% stejne s temi, co jsem mel ja, kdyz jsem na to koukal a poslys, budes se moc divit, ale fakt je to presne naopak! ale ja to taky tak videl - jakoby v plamenu mapy byly, jakobych to snad nedej boze doostroval, nebo nedej boze odsumoval, nebo spatne dekonvolvoval ale ver mi, ze:
1. dekonvoluce - udelal jsem svoji klasiku stejne jako u horsheda:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=K ... 747113.jpg
a prave to nicemu moc nepomohlo, coz bylo zajimavy, takze ta verze co jsem vyvesil je fakt bez ni
2. hvezdy nebylo treba zmensovat, byly fakt malinky s moc jich tam nebylo (tu samou noc jsem fotil NGC896, kde jsou hvezdicky trochu trojuhelnikove, protoze A. kolimace nebyla 100% coz vim, ale moc se s tim netrapim B. nemel jsem uplne precizne (asi) zaostreno - presto nakonec snimek NGC896 je lepsi nez Plamen...
3. ty mapy me dostaly, fakt, to nechapu a koukal jsem na ostatni plameny na Internetu a fakt tam jsou, zejmena ten jasnej na prvni pohled umelohmotnej (artifikalni) v prave casti objektu. Ono malokdo ma na netu obrazek v 1 arksekunde aby to slo poznat, zda spatne vidim ja nebo to tam fakt je - fakt to tam je, ale ja to mam rozmazany a proto to tak hnusne vypada...

FITS stejne poslu, at se pobavis, ale az budu sedet u toho PC, kde ho mam ulozeny, nejhorsi je, ze to je videt i na single shotu :-(

pak me jeste napadlo, zda by s tim nemohlo souviset i namrznuti primarniho zrcadla (mam to nekde vyfocene jak to vypada), proste jak vetracek chladicek fouka, tak to zrcadlo je uplne zmrazeny... navic ASA to fouka myslim snad dovnitr (musim overit) misto ven (naopak).
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Konihlav »

3. ty mapy me dostaly, fakt, to nechapu
POZOR POZOR! musim se zde verejne priznat jakej jsem OSEL (teda vlastne koni hlava) a musim zde verejne priznat vdecnost MMysovi, ktery na to kapnul! Ja bych nejradeji Myslivcovi rekl, ze je vul a myli se, ale on mel chlapec ZASE pravdu, aj to jsem narazil takze vul jsem ja!

toz verejne diky MMys, ze dba na ostatni osly a kone a to vcetne me, seriozniho a pokrocileho fotice, ktery sice vi hodne o astrofoceni a zpracovavani, ale neboji se zeptat :)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Konihlav »

jo a k tematu - snimky byly fakt blbe na sebe registrovany (prvne v zivote mi registar zklamal - taky jsem podruhy v zivote zkusil bicubic match misto obvykleho bilinear) a nejak to nedal (proste treba ta mlhovinka nahore byla s detailama a prava a dolni cast snimku byla s mapama a rozmazana). MaxIm DL zase (resp. PinPoint v nem) zase nezvladl snimek "plate solvovat" protoze hvezdicek tam je minimum a jsou desne malo jasny...

edit: az budu mit cas snimek predelam...
Oko1

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Oko1 »

jo a k tematu - snimky byly fakt blbe na sebe registrovany (prvne v zivote mi registar zklamal - taky jsem podruhy v zivote zkusil bicubic match misto obvykleho bilinear) a nejak to nedal (proste treba ta mlhovinka nahore byla s detailama a prava a dolni cast snimku byla s mapama a rozmazana). MaxIm DL zase (resp. PinPoint v nem) zase nezvladl snimek "plate solvovat" protoze hvezdicek tam je minimum a jsou desne malo jasny...

Já vám kluci nevím proč si nechcete dát říct a nepoužíváte Pixinsight...
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
MMys
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MMys »

A už asi vím, proč to nezvládnul. Ono totiže ve vlastním plamínku nejsou prakticky žádný hvězdy, a pokud Registar dělal nejaké lokální transformace (a jako že je dělá), tak se na sebe snažil napasovat asi i nejjasnější části mlhoviny, ale ty mu mohly snímek od snímku vyjít kousek jinak. A kdoví, jak mu pak vyšl ta bikubická interpolace. A pak se to takhle rozmatlao. Tam, kde je referenčních hvěz d víc, to bylo OK.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MMys »

No, protože jsem se k tomu ještě nedokopal (lenost, čas). Víc v mailu.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Konihlav »

presne tak, bylo to totalne rozmatlany...

jsem to znova slozil a tohle vypadlo:

dokonce je to i koukatelny v 100% velikosti, tj. image scale 1.03", holt 3nm Ha vyrazne pomaha...

odkaz na full size je pod obrazkem, jako obvykle :)
MMys
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od MMys »

No, to už je sakra jiný kafe, a parádní rozlišení ;)
Maser
Věk: 45

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Maser »

Je to pěkné.
Dobrá práce.  
;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
FunTomas

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od FunTomas »

Konihlav: je to perfektné. Tiež by som to chcel vedieť takto nafotiť.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od BiF »

To Konihlav:

1. Pavle, takze jediny problem byl v nastaveni Registaru- bicubic/bilinear?

2. Ja myslel, ze Registar vubec na registraci a skladani nepouzivas. Pokud se dobre pamatuji, tak jsem od tebe nekde cetl, ze Registar ma pri skladani problem s posterizaci. A nebo jsi to nebyl ty? :-?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

HorseHead Flame Nebula

Příspěvek od Konihlav »

kluci diky za komentare, ja osobne si myslim, ze to je fakt povedeny snimek, muj snad nejlepsi H-a... je zajimavy, kolik je tam malo a slabych hvezdicek v celym poli, ze by je Alnitak "vytlacoval" ?

FunTomas: vzdyt na tom nic neni, vyneses ven montaz, das na ni nejaky dalekohled s rozumnou aperturou a ohniskem, pouzijes kameru takovou, abys mel cileny rozliseni (u me ta jedna arcsekunda), zapojis 50 kabelu a neco nafotis... pochopitelne je dobry mit i kvalitni Ha filtr a vubec kvalitni techniku (proste to o tom je no...). Dle meho nazoru fotit DSO umi (muze) kazdej blbec (osel, konihlav, atd.)

Fra: Frantisku ad 1 - ANO. Obvykle (proste ve 100% pripadu) pouzivam bilinear a mam pro to sve duvody, ale rekl jsem si, ze kdyz mam prvne oversamplovany data, tak bych ten bicubic mohl zkusit, kdyz data jsou. Jenze zrovna tady v tom snimku je problem, ze tam temer nejsou zadny hvezdy a kdyz, tak silene slaby.

ad 2 - ANO byl jsem to ja. Registar ma nevyhodu, ze jako vystup umi ulozit pouze 16bit integer, takze do toho nesmis davat uz slozeny FIT v IEEE float formatu. Reseni jak Registar pouzivat - po kalibraci vlastnich dat, kdyz jsou jeste v 16bit INTEGER formatu, zvolim referencni snimek a Registarem na nej vsechny ostatni zregistruji (match, bilinear). No a pak se vratim do sveho oblibeneho programu, kde udelam stack (medianem) a pak to pres FITS Liberator prevedu z IEEE float FITu na 16bit TIFF... timto se posterizaci vyhnu.
Odpovědět