EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

Doufám, že Karel udělá časem 2 po sobě jdoucí 100s expozice  bez pointace  a ukáže výřez ve 100% velikosti. Tím se vše  vyřeší.
Jsou ale věci , o nichž lze  diskutovat bez  emocí.
Mám -li PE montáže +/- 12", potom lze na takto nakreslenou sinusoidu  nakreslit 100s úsek, který   jde přes úvrať té sinusoidy a  obsahuje tak minimální možnou odchylku. Ale hned  následujících 100s  půjde přes osu,a znamená absolutně největší odchylku.  Samozřejmě, špatným ustavením to mohu zhoršit, ale i tím nejpreciznějším to nemohu vylepšit.  Čili- má-li montáž PE s touto periodou ( otočka  na EQ -6 je 480s) nemohou  žádným geniálním postupem vzniknout  2 precisní snímky focené 100s expozicí za sebou. Tohle je čistá technika, ne teorie .A ani to není ovlivněno lepší montáží nebo nějakým geniálním ovládáním, ustavením a pod.  Prostě -má-li montáž takhle velkou (malou)  periodickou chybu, musí se i projevit na snímku .  Po jednom "dokonalém" snímku, bude  druhý s chybou minimálně  ve velikosti PE. - to při  focení na rovníku. S rostoucí deklinací se velikost odchylky  zmenšuje a to koeficientem  *cos DEC. A to stále uvažujeme o hladkém průběhu PE - v reálu u EQ-6 je divočejší, takže pravděpodobnost více "jetých" snímků je větší.
A protože Karel tu  naznačil, jak má asi velkou PE ( a v podstatě se neliší od současného velmi dobrého standardu  těchto montáží), nevím , proč někoho může něčí technický názor tak pobuřovat.
...........
P.S : osobně si Karla i  jeho syna velmi cením za odvahu zápasit s tím bojlerem a obdivuji jejich výsledky. ( i když to určitě pod každý  snímek nepíšu  :) . To mne ale přeci nezabraňuje  vyjádřit pochybnost nad nějakým údajem nebo formulací .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pavebo

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Pavebo »

MilAN:

Perfektní a názorný rozbor situace (kterého bych sám, díky svému pohříchu senzuálnímu přístupu k astrofotografické technice, nebyl schopen), se závěry a výroky, se kterými nelze než souhlasit. Jak jsem už dříve napsal, jsem zvědav na Karlovy reprodukovatelné výsledky.

Zdraví

Pavebo
Stepan123

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Stepan123 »

Ahoj, planuji nakup EQ6, nejlepe s Goto (prosim nerozmlouvat goto ) , poradite mi prosim , kde nejlepe koupit? V Binox pisou verze PRO, v Supra nepisou PRO , ale nezda se mi to jako PRO a nePRO, ceny se zdaji byt k jednomu a temuz produktu. Diky za hinty, rady a tipy. Jo a taky , jaky Newton na to lze maximalne navesit, kdybych ho nekdy koupil a chtel usetrit za dobsonovu montaz, dik. Stepan.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MMys »

Mám pocit, že GO-TO verze je už teď jen jedna, bez ohledu je-li tam PRO nebo ne.

V Binoxu budeš mít o trochu lepší cenu, ale nikdo ti s ničím neporadí. V Supře budeš mít full servis se spoustou rad od majitele-astronoma amatéra. Tak si vyber.

Co to unese ?  Pro foto spolehlivě dvoustovku s pointérem. Víc bych na to pro foto účely snad ani nedával. Na vizuál i 250-ku, evidentně i 300/1500, ale tu už na to dávají jenom masochisti, a někteří z nich s tím i dobře fotí. Ale není to pro normálního smrtelníka. Pro koukání je to pak zralé na schůdky, a pro foto je to o nervy  ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Michal1

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Michal1 »

Obracím se ke zkušenějším o radu. Při ustavování na hvězdu EQ6 najíždí na nesmyslná místa, třeba i namíří dalekohled do země, nebo s ním mlátí o stativ. Vypadá to, že v deklinaci najede dobře, ale v rektascenzi najede o 90° víc na západ (ale neměřil jsem). Polohu, datum a čas jsem kontroloval snad 10x. Když hvězdu najdu a zamířím ručně, a montáž přitom není třeba proložit, pak už jde goto bez problému. Když je ale přitom potřeba montáž namířit na hvězdu z druhé strany stativu, než z jaké na ni montáž chtěla původně najet, tak goto funguje naprosto špatně (třeba že M51 je severně od Mizaru, na který jsem montáž ustavil). Dříve montáž najížděla správně.
Díky za pomoc.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
pepe30

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od pepe30 »

ahoj, mal som podobne problemi a u mna bol zly software v ručnom ovladaci,ked som ho preinstaloval na novsiu vrerziu vsetko fungovalo spravne.Dovtedy to bol chaos.
A este druha moznost co ma napada je to co sa mi tiez stalo mojou nepozornostou ;D je ze pri zadani suradnic som napisal naopak za suradnicou oznacenie N / E (49 02 08 N, 18 58 03 E) montaž vyhladavala objekty presne na opacnej strane objektu.
Mozno ti to pomože.
Pepe30
kukynas

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od kukynas »

Ahojte, potreboval by som poradit, kupujem montaz akorat som sa nerozhodol mezi EQ6 a CGEM, je tam tak vyrazny rozdiel v kvalite ze to vykompenzuje rozdiel v cene? vsade na forach pisu ze je CGEM presnejsi v trackingu aj bez pointacie a jednoduchsi na ovladanie kvuli prepracovanejsiemu softu, montaz by mala niest dohromady zhruba 11kg, 10" f4 newtona vcetne komplet fotografickej vybavy, diky moc Dano.
HoPi
Věk: 50

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od HoPi »

U CGEM budes muset provadet meridian flip, EQ-6 pres meridian prejede - pro CGEM to znamena hlidat montaz, jestli se nezastavila a znovu najizdet na objekt
UL dobson 300/1500 (nitelite), Triedr Nikon 7x50, Canon 40Dm, SW ED 80/600, SW Newton 200/1000, AZ-4, NEQ-6 SS, AG by MMys (80/400)
kukynas

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od kukynas »

HoPi: diky za info ale minuly tyzden som narazil pri porovnavani na toto http://stargazerslounge.com/topic/92814-neq6-or-cgem/ a vypada to ze problem s meridianom u CGEM nieje, po tom co si to napisal som este zabrouzdal na CN a tam pisal nejaky Fred "The CGEM can be programmed via the Hand Controller to track past the meridian for an hour, either east or west. " toz neviem  :-?
HoPi
Věk: 50

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od HoPi »

jj, ta hranice jde posunout, ze nebude presne na meridianu, mozna je tam i nejaky presah, ze se na nektere polohy da koukat z obou stran montaze, ale stejne tam doraz je - narozdil od EQ-6
lepsi reseni dorazu v okoli meridianu ma snad az ta nova mensi montaz AVX - na vizual by to nevadilo, ale pochopil jsem ze tim chces fotit a a tam se s tim musi pocitat
UL dobson 300/1500 (nitelite), Triedr Nikon 7x50, Canon 40Dm, SW ED 80/600, SW Newton 200/1000, AZ-4, NEQ-6 SS, AG by MMys (80/400)
kukynas

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od kukynas »

HoPi: jj, fotit, mno nic vezmem EQ6 a za zbytok kupim nejaky prenosny notas a prislusenostvo, guiding kamerka je tak ci tak takze to holt bude na pointacii, diky za info ;)
Tommi
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Tommi »

Ahojte,
potreboval by som súrne poradiť pri kúpe montáže. Pozerám Slovenský a český trh a našiel som velké cenové rozdiely:
Na stránkach koluje montáž s označením Sky-Watcher EQ6 SynScan GoTo s oceľovým statívom:
http://www.idalekohledy.cz/prislusenstv ... m-stativem
http://www.dalekohlady-puskohlady.sk/pr ... m-stativom
cena sa pohybuje okolo 880-900€. Predávajúci mi nevedel konkrétne povedať čo to obsahuje. Vačšia časť  popisu je len o ručnom ováladči.
Teraz som trochu zmätený, keďže na stránkach kde je normálny popis je cena montáže o 200€ vyššia, viď:
http://www.tranzistor.sk/internetovy-ob ... e/eq-6-pro

Edit:už neaktuálne
NEQ6 Pro, Newton SW 150/750, Canon 550D mod., Astronomik CLS CCD, Travelscope 70mm, QHY5L-II
kukynas

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od kukynas »

Ahojte, opet ja, tentokrat s prosbou o nazor, reflektor dorazil ale iny nez som objednal, puvodne mala dorazit 8.5kg OTA ale nakoniec prisla 12kg verzia, vonkajsie rozmery tubusu su 960x300mm, je to 10'' f4 , zvladne to este EQ6 pro? plne nalozeny by takto vazil zhruba 14.5kg miesto puvodnych 11kg, ako som uz pisal pointaciu cez kamerku mam ale s tou vahou som proste nepocital, mam moznost to okamzite vratit ale pred tym nez tak ucinim rad by som pocul vas skuseny nazor, musim to vratit nepouzite takze to nemam moznost vyskusat, dakujem moc :)
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od biker.fm »

Jsou tady takovi, co na EQ6tku davaji 305/neco vcetne pointeru a foti a foti a foti ... Vaha 305/neco bude jiste vetsi nez to co mas ted.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
kukynas

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od kukynas »

biker.fm dakujem moc za info
este ma napadla moznost vymeny tripodu za kvalitnejsi pripadne za piera a zvysit tak stabilitu a nosnost o par kilo navrch pokial to ma cenu, uz sa mi po siestich tyzdnoch vazne nechce cakat na dalsiu verziu dalekohladu pripadne to skusat s niekym inym, akorat som z toho otraveny :-[
Odpovědět