Kometa 17P/Holmes
Kometa 17P/Holmes
Ahoj. Asi se opakuju ale sem to taky patří tak že ještě jednou kometa Holmes ze dne 27.11.2007.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Biba75 napsal: Ahoj.
Tak jsem taky jednu z dneška přidám.
N-203/900 +MPCC canon 350D,20x180s.iso 800.
pointace AG.MMys SW70/500.
Libore - jak moc si fotku ořízl a jak moc je opravdu doprava tak světlá? Nějaká vysvětlení? Velmi pěkné. Tady se nevyjasnilo, asi bych si musel přivstat ráno ..
nacelniku dokazu si predstavit, zes to mel dooranzova, ale rekl bych, ze s tou korekci si to dohnal do druheho extremu. Tak moc modre to zase byt asi nemuselo.. Je to nadherna fotka.
Tak jsem taky jednu z dneška přidám.
N-203/900 +MPCC canon 350D,20x180s.iso 800.
pointace AG.MMys SW70/500.
Libore - jak moc si fotku ořízl a jak moc je opravdu doprava tak světlá? Nějaká vysvětlení? Velmi pěkné. Tady se nevyjasnilo, asi bych si musel přivstat ráno ..
nacelniku dokazu si predstavit, zes to mel dooranzova, ale rekl bych, ze s tou korekci si to dohnal do druheho extremu. Tak moc modre to zase byt asi nemuselo.. Je to nadherna fotka.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kometa 17P/Holmes
2007 Nov. 27.92 UT:m1=3.0, Dia=60´,DC=2,...Binocular 7x50,Moon
light...L.Urbancok, (SID,SLOVAKIA)
2007 Nov. 27.90 UT:m1=3.4, Dia=40´,DC=1,...Naked
eye...L.Urbancok,Moon light... (SID,SLOVAKIA)
light...L.Urbancok, (SID,SLOVAKIA)
2007 Nov. 27.90 UT:m1=3.4, Dia=40´,DC=1,...Naked
eye...L.Urbancok,Moon light... (SID,SLOVAKIA)
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Právě jsem vstal a jak jsem očekával, aspoň teď je jasno. Křišťálovou oblohu trochu narušuje Měsíc, ale je velmi průzračno.
Kometu jsem ke svému překvapení viděl i volným okem, spíše bočním viděním, podobně jako iotu Per nedaleko ní. Podle mého odhadu okem má kometa cca 4 mag a velikost asi 0,5 st. Na první pohled se jevila jako mlhavý flek, nikoli jako hvězda, nebo mlhavá hvězda.
V triedru 15x70 je pořád skvělá i když jsem ji měl nízko směrem nad město. Zřejmě jen ten pokles jasu i ve středové části stojí za zmínku.
Kometu jsem ke svému překvapení viděl i volným okem, spíše bočním viděním, podobně jako iotu Per nedaleko ní. Podle mého odhadu okem má kometa cca 4 mag a velikost asi 0,5 st. Na první pohled se jevila jako mlhavý flek, nikoli jako hvězda, nebo mlhavá hvězda.
V triedru 15x70 je pořád skvělá i když jsem ji měl nízko směrem nad město. Zřejmě jen ten pokles jasu i ve středové části stojí za zmínku.
Kometa 17P/Holmes
Vabra napsal:
Koukam, že dnešní kompakty už na tom nejsou tak zle. Jedna z nejlepších fotek kompaktem co jsem tady viděl.
Napiš něco o zpracování...
Ten Panasonic není tak úplně kompakt.
Měl jsem foťák připevněný na paralaktické montáži s automatickým pohonem (nad dalekohledem) a udělal jsem sekvenci 3 x 60s.
Tady jsou nějaké parametry vypsané z EXIFu:
FocalLength - 31.00 mm
FocalLengthIn35mmFilm - 186 mm
ExposureTime - 60 seconds
FNumber - 3.30
ISOSpeedRatings - 80
Jednu z fotek, tak jak vylezla z foťáku (bez úprav) jsem hodil sem:
http://www.astromik.org/forum/P1020917.JPG
Pak jsem to v "MS Malování" ořezal, v RegiStaxu složil a v I-View jsem trochu zvýšil gama korekci a kontrast.
Nakonec jsem to ještě zmenšil, aby nebylo moc vidět, jak jsou ty hvězdy rozmazaný.
Koukam, že dnešní kompakty už na tom nejsou tak zle. Jedna z nejlepších fotek kompaktem co jsem tady viděl.
Napiš něco o zpracování...
Ten Panasonic není tak úplně kompakt.
Měl jsem foťák připevněný na paralaktické montáži s automatickým pohonem (nad dalekohledem) a udělal jsem sekvenci 3 x 60s.
Tady jsou nějaké parametry vypsané z EXIFu:
FocalLength - 31.00 mm
FocalLengthIn35mmFilm - 186 mm
ExposureTime - 60 seconds
FNumber - 3.30
ISOSpeedRatings - 80
Jednu z fotek, tak jak vylezla z foťáku (bez úprav) jsem hodil sem:
http://www.astromik.org/forum/P1020917.JPG
Pak jsem to v "MS Malování" ořezal, v RegiStaxu složil a v I-View jsem trochu zvýšil gama korekci a kontrast.
Nakonec jsem to ještě zmenšil, aby nebylo moc vidět, jak jsou ty hvězdy rozmazaný.
Kometa 17P/Holmes
Vcera vecer som kometu videl aj z centra Bratislavy v triedri 7x50, je rozpliznuta ale stale este dost vyrazna. Zial ine povinnosti mi zabranili vyuzit priezracnu oblohu a urobit nejake CCD snimky. Snad cez vikend...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Kometa 17P/Holmes
Po třech týdnech špatného počasí jsem pozoroval pomocí 10x50 a 8x25 z okraje Prahy včera ráno, večer i dnes ráno... Když jsem ji po těch třech nedělích poprve viděl, tak jsem si nebyl jist, zda to není jen nějaký obláček ve výšce osvětlený. Oproti počátku listopadu, kde to byl kruhový jasně ohraničený terč, je teď difusní, bez detailů a ostatně i eliptickým tvarem a skoro i velikostí mi připomíná M31.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Kometa 17P/Holmes
To Krupa, to Vabra,
těch 60s už je docela dobrých, já ji zkoušel skutečně kompaktem s časem max.0,5s. Z jednotlivé fotky nešlo vytáhnout nic, ale ze složeniny asi 70fotek v Registaxu po zesvětlení a kontrastování něco jo:
Nevšim jsem si tady jestli ji někdo detailněji zkoušel přes dalekohled taky kompaktem? No já jsem taková žijící fosilie (tu zrcadlovku musím časem taky pořídit), no planety s ním (tím kompaktem) jdou dobře, takže mám ještě čas než je všechny nějak dobře nafotím. Zajímalo by mě jestli lze výše uvedenou metodou něco vytáhnout z M31 a M42, ty o tolik slabší než Holmes nejsou. Musím provést nějaký pokus, jen ten čas a počasí
.
těch 60s už je docela dobrých, já ji zkoušel skutečně kompaktem s časem max.0,5s. Z jednotlivé fotky nešlo vytáhnout nic, ale ze složeniny asi 70fotek v Registaxu po zesvětlení a kontrastování něco jo:
Nevšim jsem si tady jestli ji někdo detailněji zkoušel přes dalekohled taky kompaktem? No já jsem taková žijící fosilie (tu zrcadlovku musím časem taky pořídit), no planety s ním (tím kompaktem) jdou dobře, takže mám ještě čas než je všechny nějak dobře nafotím. Zajímalo by mě jestli lze výše uvedenou metodou něco vytáhnout z M31 a M42, ty o tolik slabší než Holmes nejsou. Musím provést nějaký pokus, jen ten čas a počasí
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Jakub
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Po dlouhých 17 dnech bylo konečně jasno i u nás. Kometa viditelná pouhým okem ale asi jen díky tomu, že jsem věděl kam koukat V triedru 15x70 naprosto excelentní, ale v NWT 203/1000 mě při 40-ti násobném zvětšení (menší nemám) trochu zklamala. To ovšem vynahradila hned první expozice přes dalekohled ;D Snad bude čas a podaří se mi to do večera upravit. Exponoval jsem i přes 70mm objektiv, takže bych mohl mít tři fotky do širokoúhlé skládanky 
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
Kometa 17P/Holmes
Tak další pokus ze včerejška,než se nám tu zatáhlo.
Snímek je o dost lepší,než z minula,kdy byl poblíž Měsíc.Opět Mintron,MTV-63W1P,obj.Praktika f=50 mm,25framů v K3CCD,kvůli tomu,že jsem snímal jen z fotostativu
http://album.volny.cz/atalli1/view.php? ... page=2#img " alt="" />
a zpracování v RegiStaxu 4 metodou multipoint na 5 bodů,kde video prošlo všemi filtry ;)Upraven jas a nakonec křivky ve Photoshopu
http://album.volny.cz/atalli1/view.php? ... page=7#img " alt="" />
Snímek je o dost lepší,než z minula,kdy byl poblíž Měsíc.Opět Mintron,MTV-63W1P,obj.Praktika f=50 mm,25framů v K3CCD,kvůli tomu,že jsem snímal jen z fotostativu
http://album.volny.cz/atalli1/view.php? ... page=2#img " alt="" />
a zpracování v RegiStaxu 4 metodou multipoint na 5 bodů,kde video prošlo všemi filtry ;)Upraven jas a nakonec křivky ve Photoshopu
http://album.volny.cz/atalli1/view.php? ... page=7#img " alt="" />
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc , C11" 280/2800 mm
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
Kometa 17P/Holmes
MaG napsal:
Libore - jak moc si fotku ořízl a jak moc je opravdu doprava tak světlá? Nějaká vysvětlení?
Ahoj Martine snímek oříznutý jen minimálně je to vlastně celé pole mého newtonu. jen tak tak se tam vešla.a doprava opravdu tak světlá je ,aspoň mě to tak na snímku vyšlo.
Libore - jak moc si fotku ořízl a jak moc je opravdu doprava tak světlá? Nějaká vysvětlení?
Ahoj Martine snímek oříznutý jen minimálně je to vlastně celé pole mého newtonu. jen tak tak se tam vešla.a doprava opravdu tak světlá je ,aspoň mě to tak na snímku vyšlo.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
-
milan1960
Kometa 17P/Holmes
Ahoj
.Reaguji na dnešní ranní příspěvek MaGa(číslo příspěvku 511).Mohu potvrdit,že kometu lze vidět pouhým okem přímo(bez bočního vidění).Jeví se jako světlá skvrna bez zřetelného okraje(do ztracena).Nyní je u nás nádherně průzračná obloha a oproti ranním podmínkám MaGa neruší Měsíc.Jsem překvapen,že je vidět tak snadno pouhým zrakem-sice musí se vědět kam se dívat proto,že doba kdy byla vidět na první pohled je pryč.V triedru 20x60 jsou opět vidět prosvítající hvězdy kometou.Milan
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Milane já jsem v příjemném šoku oproti ranním podmínkám. Čekal jsem, že se už do večera zatahne a ono to vydrželo.
Kometa je skvělá. Nyní jsem ji viděl ihned po vystoupení z autobusu a je vidět přímým viděním, kdy se mi jeví jako mlhavá hvězda trošku jasnější než ta iota Per, takže sem se ráno asi trochu sekl, možná má tak 3,8 mag, možná těch 4 mag. Bočním viděním krásně vystupuje velká koma, vidím velký mlhavý flek, možná velký i jako Měsíc. Na měření komy jsem si pak vzal 15x70 a v něm je koma široká 40' a protáhlý zjasnění od středu směrem vpravo měřilo cca 50'. Hvězd je vidět nepočítaně v komě i mimo ni. Jinak ale nebe je asi zakalené, protože obvykle tu fotívám 2xdelší expozice než mohu nyní.
Aktuálně se tam začaly odnikud vynořovat mraky, tak sem to přerušil. Snad nějaké foto vyjde. Krom mraků mi každých cca 60 s proletěla komou nějaká družice, asi byla kometa zrovna na trase polárních družic. Za tři minuty sem viděl tři. To se pak těžko bude fotit
------
Neodpustím si malý dodatek.. čím déle jsem se na ni koukal a čím více se mi tu zlepšila obloha, tím více je nádherné sledovat, jak snadným objektem pro oko nyní je. I přímým viděním se mi teď ke konci pozorování jevila jako nápadná mlhavá skvrna značných rozměrů, jasnější než M31 v And. Podle hvězd v okolí jsem se pokusil lépe odhadnout jasnost, ale je to ošidné. Určitě je slabší než 3 mag a určitě lehce jasnější než 4 mag, nakonec jsem podle hvězdy mí Per určil jasnost na 3,7-3,8 mag.
Je to nádherný zážitek.
Kometa je skvělá. Nyní jsem ji viděl ihned po vystoupení z autobusu a je vidět přímým viděním, kdy se mi jeví jako mlhavá hvězda trošku jasnější než ta iota Per, takže sem se ráno asi trochu sekl, možná má tak 3,8 mag, možná těch 4 mag. Bočním viděním krásně vystupuje velká koma, vidím velký mlhavý flek, možná velký i jako Měsíc. Na měření komy jsem si pak vzal 15x70 a v něm je koma široká 40' a protáhlý zjasnění od středu směrem vpravo měřilo cca 50'. Hvězd je vidět nepočítaně v komě i mimo ni. Jinak ale nebe je asi zakalené, protože obvykle tu fotívám 2xdelší expozice než mohu nyní.
Aktuálně se tam začaly odnikud vynořovat mraky, tak sem to přerušil. Snad nějaké foto vyjde. Krom mraků mi každých cca 60 s proletěla komou nějaká družice, asi byla kometa zrovna na trase polárních družic. Za tři minuty sem viděl tři. To se pak těžko bude fotit
------
Neodpustím si malý dodatek.. čím déle jsem se na ni koukal a čím více se mi tu zlepšila obloha, tím více je nádherné sledovat, jak snadným objektem pro oko nyní je. I přímým viděním se mi teď ke konci pozorování jevila jako nápadná mlhavá skvrna značných rozměrů, jasnější než M31 v And. Podle hvězd v okolí jsem se pokusil lépe odhadnout jasnost, ale je to ošidné. Určitě je slabší než 3 mag a určitě lehce jasnější než 4 mag, nakonec jsem podle hvězdy mí Per určil jasnost na 3,7-3,8 mag.
Je to nádherný zážitek.
-
milan1960
Kometa 17P/Holmes
Ahoj
.Mě to také velmi překvapilo,že je vidět tak snadno.Čekal jsem to obtížnější-možná to bude vypadat jako provokace,ale já ji pozoroval u nás v parku obklopen lampami ve vzdálenosti asi 25 -35 metrů.Jednu lampu jsem si odstínil stromem ,druhou rukou a ta třetí mi svítila šikmo do tváře-naštěstí je ale nejdále(asi 35 metrů).Potom jsem přešel do stínu domu a nebylo žádných pochyb o tom zda je vidět .Milan
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Snímky z dnešního večera. Nadšený z nich tedy nejsem, něco mi na nich nesedí, nevím jestli pointace nebo zaostření, nebo oboje, nebo špatná obloha, nebo.. no, kometa je pěkná, snímek horší, než bych chtěl 
Celkový záběr přes 135mm objektiv. Na klik větší. ISO 800, clona 5,6. Složeno 5x2min. Sever je vlevo.
Výřez 1:1 z předchozí fotky.
Tady je jeden RAW otevřený a mírně upravený a oříznutý. Je to 1x3min a vypadá to mnohem lépe. Ostatní vypadaj mírně ujeté a skládáním sem si zkrátka moc nepomohl. Snad jen barevné podání je úplně jinde. Krom toho se mi ale tady u té verze líbí to halo kolem Mirfaku díky vysoké či nějaké takové oblačnosti.
Zde je samozřejmě sever opět vlevo. Na klik větší
Celkový záběr přes 135mm objektiv. Na klik větší. ISO 800, clona 5,6. Složeno 5x2min. Sever je vlevo.
Výřez 1:1 z předchozí fotky.
Tady je jeden RAW otevřený a mírně upravený a oříznutý. Je to 1x3min a vypadá to mnohem lépe. Ostatní vypadaj mírně ujeté a skládáním sem si zkrátka moc nepomohl. Snad jen barevné podání je úplně jinde. Krom toho se mi ale tady u té verze líbí to halo kolem Mirfaku díky vysoké či nějaké takové oblačnosti.
Zde je samozřejmě sever opět vlevo. Na klik větší