Hlásím velmi dobrý seeing!!!
Re: Hlásím velmi dobrý seeing!!!
Kolega Yarkho pozoroval refrákem 102mm Mars zvětšením 170x viz vlákno Mars.
Tedy né moc velké zvětšení a dalekohled. Já se právě těšil na slušný podmínky, ale smůla. Postupně jsem šel od velkého zvětšení až na nejmenší jaké v binu mám a to je taky těch asi 170x. Albeda sice pěkná tmavá a vlastně hezký pohled, ale Mars i v malém zvětšení poskakoval jak kaučukovej dědek.
Tedy né moc velké zvětšení a dalekohled. Já se právě těšil na slušný podmínky, ale smůla. Postupně jsem šel od velkého zvětšení až na nejmenší jaké v binu mám a to je taky těch asi 170x. Albeda sice pěkná tmavá a vlastně hezký pohled, ale Mars i v malém zvětšení poskakoval jak kaučukovej dědek.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak to hodně vysvětluje... Už jsem to četl. Věřím, že kdybys kouokal se šmitkou, tak to bude o dost horší. Já mám třeba v malém 90 mm tripletu pořád dobrý seeing. 

Lectorem iustus...
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Chci udělat malý pokus, jak se bude seeing (také průzračnost) měnit s detekcí PM10 a PM2.5 částic. Když tady byl ve vzduchu písek ze Sahary (forma calimy na Kanárských ostrovech) tak dosahoval počet částic PM10 až 40/m3. V neděli bylo PM10 max 5, dne ráno to je již 20.
Skutečně včera byl seeing excelentní . Nemám porovnání vizuální ale fotografické . Pološiřky kolem 3 hodiny v celém snímku 1,8pix =1,7" . Uprostřed pole průměr 15. hvězd viz obrázek .Ve vteřinách je to pak x0,95.
- Přílohy
-
- Pološířky..jpg (32.08 KiB) Zobrazeno 1700 x
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Psion: jak dopadl test? U mě seeing podprůměrný, ale i tak, přes nepříliš dobrou průhlednost jsem zachytil Phobos a Deimos u Marsu. 

Lectorem iustus...
Dva dni okolo daného pozorovania som fotil a pozoroval s C9,25. Meteoblue stále hlásil seeing okolo 1,3". 20. 9. boli podmienky priemerné až horšie, a včera 22. 9. naopak výrazne lepší obraz, Ant II (hodnotím vizuálne pozorovanie cez okulár). Rozdiel u Meteoblue bol v indexoch seeingu, najma v indexe 2, ktorý bol na 22. 9. predpovedaný lepší, a tiež v absencii "bad layers".Cztwerec píše:Tak to hodně vysvětluje... Už jsem to četl. Věřím, že kdybys kouokal se šmitkou, tak to bude o dost horší. Já mám třeba v malém 90 mm tripletu pořád dobrý seeing.
Chápem to tak, že priemerná predpovedaná hodnota seeingu je len čiastočná informácia. Podstatná je tepelná štruktúra atmosféry (čím vyšší gradient teploty s výškou, tým vyššie turbulencie; fyzika nepustí). Zatiaľ si to pocitovo spájam so zmenami teploty po zotmení. Pokiaľ je výrazne teplejšie ako 22. 9. (sedel som do polnoci pri ďalekohľade len v mikine), je šanca i na lepší seeing. Aké máte skúsenosti?
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
S teplotou u mě to asi úplně nemá co dělat, ten gradient tam bude vždy. Důležité je bezvětří nebo východní vítr dole řekněme do 5 km, jetstreamy a vyšší proudění nahoře nad pět až do 9 km v zelených číslech. Pak se to srovná celkově. Na terase mi teplota vyzáří normálně tak do dvou hodin a i po největším teplu přes den to pustí i střecha. Její přímý vliv, pokud není den bych odhadl tak na půl metru. Spíš jde o izolace.
Lectorem iustus...
Nemyslím vplyv okolných plôch, ale celkový pokles teploty v atmosfére - čím rýchlejšie klesá, tým väčšie turbulencie... Zatiaľ sa snažím extrapolovať z málo dát 
K jet streamu - to máš samozrejme pravdu.

K jet streamu - to máš samozrejme pravdu.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnes PM10 - 50 až 120, což je opravdu hodně a seeing totálně mizerný.Cztwerec píše:Psion: jak dopadl test? U mě seeing podprůměrný, ale i tak, přes nepříliš dobrou průhlednost jsem zachytil Phobos a Deimos u Marsu.
Seeing dneska asi špatnej, nesnese to ani 400x.
Ono to nesnese ani 50x
Ono to nesnese ani 50x

Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Potvrzuji.
Před cca půl hodinou jsem koukal z balkónu na Měsíc a planety při zvětšení 32x (Megrez a bino) a i to už lehce plavalo...
Před cca půl hodinou jsem koukal z balkónu na Měsíc a planety při zvětšení 32x (Megrez a bino) a i to už lehce plavalo...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnes jsem jako obyčejně zkoušel TS 90/600 jakožto můj referenční dalekohled na seeing a rychlý okuk a jestli počítám dobře při zvětšení 25x obraz plaváček jako nad svíčkou. Měsíc mizerný, ale i tak pohled jako vždy nezklamal, Mars sice šel zaostřit, ale jen jako oranžové nic, Jupiter plaval ještě více než Měsíc a Saturn měl dva prstence... Jsem rád že to nebylo dalekohledem (potažmo tentokrát požitým Cognacem), ale opravdu špatným seeingem. Což se ale dalo čekat. MB hlásí kolem 2" ale to opravdu neplatí...
Lectorem iustus...
Páni, ďakujem, že ste to načali, rozmýšľal som, kde sa posťažujem 
Dnešný seeing by som v skratke označil ako "Ant VI": Naposledy som takúto hrôzu videl, keď popred Mesiac šiel vzduch z kotolne. Mars išiel "zaostriť", vo význame, poznám, kde asi je polárna čiapočka.
MeteoBlue hlási veľký gradient teploty v atmosfére, 1.2 až 1.4 K / 100m, to je nezvykle veľa. Udávajú 1.5". Tieto hodnoty Friedovho parametra sú pre mňa už domové čísla.

Dnešný seeing by som v skratke označil ako "Ant VI": Naposledy som takúto hrôzu videl, keď popred Mesiac šiel vzduch z kotolne. Mars išiel "zaostriť", vo význame, poznám, kde asi je polárna čiapočka.
MeteoBlue hlási veľký gradient teploty v atmosfére, 1.2 až 1.4 K / 100m, to je nezvykle veľa. Udávajú 1.5". Tieto hodnoty Friedovho parametra sú pre mňa už domové čísla.
Kdyz prijde prutrz, ze vidim pres sklo auta tak, jako jsem dnes videl Saturn, premyslim o zastaveni. Ja nebyl schopen ani urcit, zda mam zaostreno nebo jsem jeste vedle. A rekl bych, ze ted to bylo jeste vyrazne horsi nez nekdy okolo devate, kdyz jsem se dival poprve. Necekal jsem po takove zmene pocasi zazraky, ale toto je fakt na divani se do krbu misto dalekohledu.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tahle hlášení mají stejnou cenu jako o vynikajícím seeingu. Děkuji moc za ně! Víceméně je vidět neklid na hvězdách (což určitě není směrodatné) i scintilace na vzálených lampách. Ale když vidím, že se jak hvězda chová svým "blikáním" i Mars, tak to je opravdu moc špatné. 

Lectorem iustus...