Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
to Maser :
Víš, každý se někdy sekne a napíše blbost. Ale může se k tomu postavit jako chlap a ne se z toho pokusit vytočit napadáním druhého opět s vymyšlenými "argumenty"
1/
Mnou navrhované řešení vychází jen z praktických zkušeností.
Kdybys sis dal 2 fólie na sebe, tak bys tu nehoráznost neradil druhému
Víš, každý se někdy sekne a napíše blbost. Ale může se k tomu postavit jako chlap a ne se z toho pokusit vytočit napadáním druhého opět s vymyšlenými "argumenty"
1/
Mnou navrhované řešení vychází jen z praktických zkušeností.
Kdybys sis dal 2 fólie na sebe, tak bys tu nehoráznost neradil druhému
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Že se do toho míchám, ale Milan má pravdu, pokud je folie ND5 nebo ND3.8 (či kolik má fotografická) je naprostý nesmysl řadit byť jen dvě za sebe. To už neprojde prakticky nic. ND5 znamená zeslabení 100 000x. Když za to dáš druhou ND5, tak to co prošlo tou první, zeslabíš zase stotisíckrát. A to už je nesmysl, potřebvoval by najednou expoziční časy v řádu stovek sekund.Nedošlo mi, že to funguje takhle, proto sem napsal, že by to mohl zkusit.
pro Milan:
Rozhodně sem tě nenapadal, to bych si mohl vykládat příspěvek #556 stejně. Jen sem tě vybídl, aby si to rozepsal podobně jako MMys. Kdyby si to tak vysvětlil hned, postavil bych se ktomu jako chlap už předtím.
pro Milan:
Rozhodně sem tě nenapadal, to bych si mohl vykládat příspěvek #556 stejně. Jen sem tě vybídl, aby si to rozepsal podobně jako MMys. Kdyby si to tak vysvětlil hned, postavil bych se ktomu jako chlap už předtím.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Zdravím, mám dotaz: U kompaktů se vždy udává velikost optického zoomu. U DSLR objektivů je ohnisková vzdálenost. Dá se nějak vypočítat hodnota zoomu z ohniskové vzdálenosti?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Zoomem se rozumí jak objektiv s proměnnou ohniskovou vzdáleností, tak číslo udávající poměr mezi nastaveným ohniskem a nejkratším možným. Např. setový objektiv Canon 18-55 mm poskytuje při nejdelším ohnisku zoom 55/18=3,1x. Psát toto číslo na objektiv by bylo nadbytečné.
Karel
K tomu zoomu jsem našel tohle:
Výpočet přiblížení (zoomu)
Z kompaktních fotoaparátů jistě znáte termín zoom - násobek přiblížení (např. 6x). Pokud by jste chtěli zjisti kolikrát váš objektiv přibližuje existuje jednoduchý vzorec.
Ohnisková vzdálenost objektivu x crop faktor : ohnisková vzdálenost oka.
Příklad: Výpočet přiblížení 300 mm objektivu pro Nikon D90
300 x 1,5 : 50 = 9x
o. v. objektivu crop faktor o.h lidského oka přiblížení (zoom)
Souhlasíte s tím výpočtem?
Výpočet přiblížení (zoomu)
Z kompaktních fotoaparátů jistě znáte termín zoom - násobek přiblížení (např. 6x). Pokud by jste chtěli zjisti kolikrát váš objektiv přibližuje existuje jednoduchý vzorec.
Ohnisková vzdálenost objektivu x crop faktor : ohnisková vzdálenost oka.
Příklad: Výpočet přiblížení 300 mm objektivu pro Nikon D90
300 x 1,5 : 50 = 9x
o. v. objektivu crop faktor o.h lidského oka přiblížení (zoom)
Souhlasíte s tím výpočtem?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasíte s tím výpočtem?Číselně to je správně, ale proč do pojmu zoom ještě zatahovat oko? K čemu je dobrý takový výsledek? Fotoaparát a jeho objektiv poskytnou fotografii. Když se na ni budu dívat z metru a potom z deseti, to bude přiblížení pořád 9x?
Karel
S tím okem nevím mám to z těchto stránek.
http://fotografie.sspol.cz/index.php?op ... &Itemid=75
Jde mi o to že já mám zkušenosti jen s kompaktem kde je hodnota zoom. A u DSLR je ohnisko a to mi noc neříká. Tak to přece musí jít nějak spočítat
http://fotografie.sspol.cz/index.php?op ... &Itemid=75
Jde mi o to že já mám zkušenosti jen s kompaktem kde je hodnota zoom. A u DSLR je ohnisko a to mi noc neříká. Tak to přece musí jít nějak spočítat
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
U kompaktu je stále týž objektiv a jeho maximální zoom tak může výrobce napsat na tělo fotoaparátu. Toto číslo je poměr nejdelšího ohniska objektivu k jeho nekratšímu. Je to přiblížení, které dosáhneme na snímku v nejdelším ohnisku oproti snímku pořízeného s nejkratším ohniskem. Nic víc.
Karel
Možná jsem se špatně vyjádřil. Mám kompakt který má nejdelší ohnisko 60mm co odpovídá 12 násobnému zvětšení. Takže pokud budu mít DSLR s objektivem 300mm jakému zvětšení to bude odpovídat? Bude to těch 9x podle vzorce?
Pokut budeš mít objektiv, který má pevné a neměné ohnisko třeba těch 300mm, tak žádný zoom nemá.
U fotografie se nedá jednoznačně mluvit o zvětšení jako u dalekohledu s okulárem. Záleží taky na velikosti čipu a jeho rozlišení a zárověň na reprodukci, kdy můžeš udělat fotografi malinkou do ruky nebo plakát na celou zeď.
Přečti si co o tom psal MMys:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 56/258#258
U fotografie se nedá jednoznačně mluvit o zvětšení jako u dalekohledu s okulárem. Záleží taky na velikosti čipu a jeho rozlišení a zárověň na reprodukci, kdy můžeš udělat fotografi malinkou do ruky nebo plakát na celou zeď.
Přečti si co o tom psal MMys:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 56/258#258
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Vím že nemá zoom ale nějaké zvětšení určitě dává. Přece je rozdíl když dám DSLR na ohnisko třeba 1000mm a 2000mm. Přece se to dá srovnat s určitým zvětšením ktéré má okulár v kombinaci s ohniském při vizuálním pozorování
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Přece se to dá srovnat s určitým zvětšením ktéré má okulár v kombinaci s ohniském při vizuálním pozorování Udělat takové srovnání lze, ale ne jednoduše, a už vůbec ne podle vzorečku, který jste tu uvedl. Ten je vhodný jen pro matení pojmů. Když máte na monitoru konkrétní fotografii dejme tomu Jupitera a díváte se na ni ze vzdálenosti 60 cm, mužete spočítat, že tak byste jej viděl v dalekohledu např. při zvětšení 400x. Takový snímek lze pořídit s různými ohnisky. Když máte u DSLR ohnisko 1m a 2m, potom jediné co lze říci je, že ve druhém případě bude mít snímek 2x větší měřítko, "přiblížení" bude oproti prvnímu ohnisku dvojnásobné.
Karel
Přece je rozdíl když dám DSLR na ohnisko třeba 1000mm a 2000mm Ano, ale je to podobné, jako když na ohnisko 1000mm dám DSLR s 8Mpix nebo s 16Mpix.
Při ohnisku 1000mm a okuláru 10mm vidím obraz 100x větší než samotným okem, to je dané. Ale u fotografie se to prostě nedá takhle jednoznačně vyjádřit. Na případném zvětšení se nepodílí jenom délka ohniska, ale i velikost a rozlišení čipu a pak i velikost reprodukce nebo vzdálenost ze které se na ní dívamé.
Udělej si fotku krajiny. Vem jí do ruky a podívej se na ní ze 40cm a pak okem na tu krajinu, porovnej o kolik ji vidíš větší. Pak to samé porovnání udělej když ta fotografie bude 2m daleko. Jeí obraz také uvidíš menší a tedy její "zvětšení" bude zdánlivě také menší a to přez to, že si ji vyfotil stejným ohniskem.
Při ohnisku 1000mm a okuláru 10mm vidím obraz 100x větší než samotným okem, to je dané. Ale u fotografie se to prostě nedá takhle jednoznačně vyjádřit. Na případném zvětšení se nepodílí jenom délka ohniska, ale i velikost a rozlišení čipu a pak i velikost reprodukce nebo vzdálenost ze které se na ní dívamé.
Udělej si fotku krajiny. Vem jí do ruky a podívej se na ní ze 40cm a pak okem na tu krajinu, porovnej o kolik ji vidíš větší. Pak to samé porovnání udělej když ta fotografie bude 2m daleko. Jeí obraz také uvidíš menší a tedy její "zvětšení" bude zdánlivě také menší a to přez to, že si ji vyfotil stejným ohniskem.
Tak to napíšu ještě jinak. Chci si pořídit Canon EOS 1100D s objektivem 18-55 mm tak chci mít představu jakému zvětšeni to bude odpovídat ve srovnání s kompaktem. A nebo když ho dám na dalekohled s 1000mm ohniskem. Neberu v potaz dodatečné zvětšení třeba v pc.
Zoom kompaktov je pomer maximálnej a minimálnej ohniskovej vzdialenosti objektívu. Napr. Olympus ktorý vlastním má 18x zoom, teda rozsah 27-486mm. Dôležitá je však ohnisková vzdialenosť a veľkosť čipu. Ohniskové vzdialenosti objektívov sa väčšinou prevádza na ekvivalentné ohnisko.
Objektív 18-55mm má teda "zoom" 3x, crop factor je 1,6 (teda aspoň na 550d), čiže zodpovedá ohniskám 29-88 po prepočte na 35mm kinofilm. Prakticky by mal mať rovnaký zorný uhol ako kompakt (samozrejme na najkratšom ohnisku). Ak použiješ ďalekohľad s ohniskom 1000mm zodpovedá to "zoomu" (1000mm*1,6 crop factor)/27mm=60x.
Objektív 18-55mm má teda "zoom" 3x, crop factor je 1,6 (teda aspoň na 550d), čiže zodpovedá ohniskám 29-88 po prepočte na 35mm kinofilm. Prakticky by mal mať rovnaký zorný uhol ako kompakt (samozrejme na najkratšom ohnisku). Ak použiješ ďalekohľad s ohniskom 1000mm zodpovedá to "zoomu" (1000mm*1,6 crop factor)/27mm=60x.
Celestron Firstscope 76/300
H20mm, H12.5mm, H6mm, SR4mm, Celestron OMNI 4mm PLÖSSL
fotoaparát OLYMPU SP-560 UZ, káblová samospúšť RM-UC1, Canon 550d, Helios-44-2, Pentacon 3,5/30
H20mm, H12.5mm, H6mm, SR4mm, Celestron OMNI 4mm PLÖSSL
fotoaparát OLYMPU SP-560 UZ, káblová samospúšť RM-UC1, Canon 550d, Helios-44-2, Pentacon 3,5/30