Včera navečer jsem navštívil kolegu Artabana, abych se podíval na jeho refraktor 172/1654 a současně poradil s pořízením binohlavy ..

. Popojeli jsme kousek do pole a refraktor posadili na cestovní azimutální montáž, viz. fotografie. Vyzkoušeli jsme tři binohlavy, především Lacertu, která brzy rozšíří Karlovo vybavení, a samozřejmě kupu okulárů v nich.
Karel za soumraku pozoruje s binohlavou Lacerta albedové útvary na Marsu
Musím říct, že relativně světelný objektiv F9,6, na tak velký průměr, mně ve výsledku příjemně překvapil. Optika je velice dobře sféricky korigovaná a kreslí řezavě ostře i při opravdu velkých zvětšeních atakujících 300x. Barevná vada je samozřejmě vidět - začínali jsme na borovicovém jehličí proti obloze a pak na Měsíci - kde je fialový lem nepřehlédnutelný a rušící. Nicméně později na planetách se ukázalo, že oproti klasickým refraktorům 150/1200 je to min. o třídu lepší pokoukání. Binohlava s malým GWK 1,7x před hranolem to ještě vylepšila a hranici, od které máte pocit, že vady dalekohledu se už začínají silněji zviditelňovat, jsme od cca 280x při "mono" posunuli ve "stereo" módu ještě podstatně výše. Věřte, že Saturn byl v binohlavě Lacerta osazené 11 mm Naglery ( při 3 m ohnisku jde o zvětšení přes 270x ) zcela bez aberací. A na Marsu rušila později refrakce, nikoli barevná vada objektivu. Optimální kontrast jsme včera ( seeing byl příznivý ) na Saturnu shledali u zvětšení 185x, naopak minimální možné zvětšení s binohlavou 120 x ( 25 mm TV Plössly ) se ukázalo pro tento objektiv na planety a Měsíc jako zbytečně malé. Byly chvíle, kdy jsme mohli včera ozkoušet i 5 mm Naglery a tedy zvětšení 600x na Měsíci a na dvojhvězdách. Na stálicích a ohybových kroužcích se potvrdila velmi dobrá korekce objektivu na kulovou vadu a co měl dalekohled rozlišit, tak s tím neměl žádný problém.
Co se týče zbytkové barevné vady, tak bych tento objektiv dal na roveň achromátu 127/1200 a při použití binohlavy ještě o kus výše. Při pohledu na Saturn v binohlavě jsem poznal, že nekoukám do EDčka, jen tím, že oblačné pásy byly zobrazeny s menším kontrastem.