Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Jirka_H

Příspěvek od Jirka_H »

Taky Vás všechny opět zdravím na fóru. Po získání mnoha informací a přečtení hromady diskuzí jsme do naší rodinky vybrali http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5075eq3-2/. Tak uvidíme, jaká to nakonec byla volba a jak se s ním popasujeme. Jinak přeji všem pohodové pozorování. ;)
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Ahoj a proc, smim-li se zeptat? Dobson by byl stabilnejsi a a snadneji prenosny a navic by se do nej mnohem lip koukalo...

Jo, a navic je i levnejsi ;)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Jirka_H

Příspěvek od Jirka_H »

Celkem dobré recenze a doporučení, akceptovatelná cena a hlavně byl skladem a bude 100% do vánoc, zítra ho mají dovézt. Kdyby byl skladem Dobson, tak by to asi vyhrál.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Recenze čeho? Montáže ? U optiky je to jedno, jestli D 150mm, nebo 300mm,- ta je velmi slušná ve všech případech
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jirka_H

Příspěvek od Jirka_H »

Napíšu to jinak, chtěli jsme Dobsona. Myšlenka koupit si na vánoce dalekohled přišla trochu později. Pokud jsme chtěli mít jistotu na vánoce,tak jsme volili z toho co bylo skladem a 10" Dobsona už jsme nechtěli, přeci jen i peníze hrají roli. Navíc ani pod mojim dotazem jsem nezaznamenal velkou odezvu. Takže jsem musel spolehnout na to, co jsem si kde přečetl, nastudoval a popřípadě co mi třeba radili v obchodech. Je to špatná volba?
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Určitě to není špatná volba. Každé z řešení má své zastánce . Ale lepší než rady od kohokoliv je vlastní zkušenost a ne názor od někoho, kdo zrovna rád radí. Proto tam byla ta moje otázka, ne proto, že to je špatné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
asadin
Věk: 70

Příspěvek od asadin »

Je to špatná volba?Jak už napsal MilAN - určitě ne. Mně přesně tenhle dalekohled přinesl Ježíšek před rokem a je to nádherný přístroj. Jen trochu lituju, že jsem nepřiplatil a nevzal ho na stabilnější montáži. Ale zkrátka používám co mám a jsou to nááádherné zážitky. Lze s ním pozorovat spoustu objektů - když je člověk najde . . . ;)
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
Roman Vavrek

Příspěvek od Roman Vavrek »

Zdravím Vás priatelia. Potreboval by som poradiť. Do oka mi padol tento teleskop len ta cena sa mi nieako nezda lebo je dost nizka. Som uplny zaciatocnik a chcem sa Vás opytat ci je tento teleskop pre zaciatok dobry. Dakujem pekne

http://www.megafoto.sk/Celestron/celest ... 127/1000eq
Celestron Astromaster 130 EQ
Lesák
Věk: 38

Příspěvek od Lesák »

Ahoj, vítej na AF. Doporučil bych ti přečíst toto http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 21076549/0 (pokud jsi to nečetl). Je potřeba říct, co chceš dalekohledem pozorovat a kolik do něj investovat.
Už se to tu probíralo hodněkrát, největší slabinou těchto dalekohledů bývá nestabilní stativ, tato konkrétní montáž taky nebude z nejpevnějších. Už jsi se díval na nějakého dobsona? Zkus tady http://www.binox.cz/teleskopy-reflektory-newton-dobson/  nebo http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html

Pokud chceš dalekohled na EQ montáži tak bych se raději podíval po nějaké pevnější (je to na těch stránkách taky)
Roman Vavrek

No ono je problem v tom ze som student a nemam vôbec peniaze ale o vesmir sa zaojimam cely zivot takze chcem aj teleskop a chcem aj pozorovat bo viem ze ma to bude bavit. Ten link som poslal preto lebo je to asi jediny aky taky teleskop za rozumnu cenu ale co je pre mna ako studenta dôlezite je ze sa prave tento typ da kupit na splatky. No a ano keby som mal peniaze tak si urcite kupit aspon 6 dobsona ale prachy su prachy no
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Kromě stativu je (tuším) slabina taky integrovaný barlow což není ideální...
To už bych vzal radši stolní minidobson (potřebuješ něajkou podložku)

http://www.megafoto.sk/Celestron/firstscope-76-dobson

Jestli nemáš doma triedr tak bych skoro doporučil klidně začít tímto (potřebuješ stativ, třeba fotografický):
http://www.megafoto.sk/Celestron/astrob ... -skymaster
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Roman Vavrek

s triedrom som sa uz vyblaznil a prave preto chcem uz prejst na teleskop beriem to ako taky dalsi medzi stupen no a keby som nasiel stranku na dobsona 6 na splatky tak by bolo super ale nikde nic take nieje a ja inak ako na splatky teleskop kupit nemôzem v mojej situacii ale zase aj velmi chcem pozorovat tak budem musiet nieco vymysliet
Buby

Příspěvek od Buby »

prave preto chcem uz prejst na teleskop beriem to ako taky dalsi medzi stupen no a keby som nasiel stranku na dobsona 6 na splatky tak by bolo super ale nikde nic take nieje a ja inak ako na splatky teleskop kupit nemôzem v mojej situacii ale zase aj velmi chcem pozorovat tak budem musiet nieco vymysliet
Je zima, je hnusně, jasných nocí aby člověk s lupou pohledal. Radši zkus do jara něco málo našetřit, a kup třeba toto. TSC/SKY NWT 130/650mm DOBSON STOLNÍ (CDD) Za 160 euro těžko seženeš něco lepšího. Navíc toto přinejhorším odneseš na kopec aj v batohu, pokud nebudeš moc jet třeba autem.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Roman Vavrek

a vy ako odbornici mi urcite budete vediet povedat preco je lepsi ten dobson 130/650 ako ten newton co ma skoro dva krat take rozmery 127/1000 ? :)
Buby

Příspěvek od Buby »

a vy ako odbornici mi urcite budete vediet povedat preco je lepsi ten dobson 130/650 ako ten newton co ma skoro dva krat take rozmery 127/1000
Hlavní parametr u dalekohledu je průměr. To znamená že ten dobsonek má 130 mm stejně jako ten druhý newton. Ten dobsonek je taky newton, akorát umístěný na dobsonově azimutální montáži. Ten 127/1000 bude mí o dost menší maximální zorné pole a tím pádem se s ním bude špatně hledat, navíc ta montáž je třepátko, bude se to klepat jako osika při každém závanu větru(sám mám něco podobného, takže vím o čem mluvím) . Nevýhoda toho dobsonka je, že je určený k pozorování na stole, případně nějaké bedýnce, pařezu, kameni,atd....Jinak se u něho budeš dost hrbit. Výhoda naopak je, že by se neměl klepat a bude velmi dobře přenosný.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Odpovědět