ZWO Seestar S50
Re: ZWO Seestar smart telescope
To jsou asi všechny fotky Seestarem. A pokud nejsou zašuměné, tak jsou strašně flekaté při použití odšumovacích algoritmů při následném zpracování, viz snímek NGC 1491 co sem dal Psion.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Hmm, to je asi dáno malým průměrem a (ne)kvalitou kamer, co?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Ani ne tak nekvalitou kamer, ale chlazená kamera by byla výrazně lepší, pak expozice 10 s nemá zrovna dobrý poměr signál/šum a pak obloha 19.5 MSA je taky problém na širokopásmové focení. Tento test byl test mozaiky, jak to poskládá, neřešil jsem tedy dlouhou expozici, čekal jsem jen až to dodělá.
Kdybych vzal 50 mm dalekohled a úplně stejnou kameru a dělal 2 minutové expozice, tak by to bylo výrazně lepší. Samozřejmě pořád hodnotíš Martine zpracovaný 8-bitový JPEG s relativně krátkou expozicí. Až stáhnu z dalekohledu 16 bitový FITS bude to zase jinde a když stáhnu všechny Fits a poskládám to v počítači, bylo by to zase jinde. Bohužel 10 s expozice nesou v sobě spoustu šumu a když poskládáš 390 expozic, tak tam máš 390 x vyčítací šum. Rozdíl je skládat 32x120 s a to tady už skoro nikdo nefotí, běžně se dělá 5-10 hodin expozice.
Jsem zvědav, až dorazí DWARF 3, který má výrazně lepší čip než Seestar, dají se dělat 30-60s expozice v EQ módu. Vespera Passengers má stejný čip, bude to zajímavé porovnání.
Kdybych vzal 50 mm dalekohled a úplně stejnou kameru a dělal 2 minutové expozice, tak by to bylo výrazně lepší. Samozřejmě pořád hodnotíš Martine zpracovaný 8-bitový JPEG s relativně krátkou expozicí. Až stáhnu z dalekohledu 16 bitový FITS bude to zase jinde a když stáhnu všechny Fits a poskládám to v počítači, bylo by to zase jinde. Bohužel 10 s expozice nesou v sobě spoustu šumu a když poskládáš 390 expozic, tak tam máš 390 x vyčítací šum. Rozdíl je skládat 32x120 s a to tady už skoro nikdo nefotí, běžně se dělá 5-10 hodin expozice.
Jsem zvědav, až dorazí DWARF 3, který má výrazně lepší čip než Seestar, dají se dělat 30-60s expozice v EQ módu. Vespera Passengers má stejný čip, bude to zajímavé porovnání.
Jasný, rozumím…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tady náhled upraveného FITS, bohužel úpravy jen na notebooku, takže spoustu věcí není vidět, jako na pořádném monitoru. Tohle je plné rozlišení snímku, JPEG dělá pouze 1080x1920.
- Přílohy
-
- M42_PI_LR-2.jpg (557.25 KiB) Zobrazeno 2969 x
Ten FITS vypadá parádně . Pořád je to stroj za "relativně" nízkou cenu..
Mě bohužel tam M31 opět nevyšla, protože se mi na oblohu natáhla deka.. Byl jsem zvědavý jak to S50 dá skoro v nadhlavníku..
Mě bohužel tam M31 opět nevyšla, protože se mi na oblohu natáhla deka.. Byl jsem zvědavý jak to S50 dá skoro v nadhlavníku..
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ten nadhlavník je problém, ideální je výška do 70°.
Mě vyšla včera M31 takto. Ale zašla mi za dům Pak jsem testnul NGC 2244 a také přišla deka
NGC 7000 mozaika. Začátek expozic skoro přímo v zenitu. Bez úprav.
- Přílohy
-
- 1730577036499.jpg (1.7 MiB) Zobrazeno 2889 x
- Libor LiH
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem experimentoval s mozaikou a zároveň SS50 byl v EQ módu na M33
Jak bylo psáno, oproti Beta verzi se polepšili, tolik nepřemýšlí a celkem se snaží skládat.
Úspěšnost uložená data/celkový strojový čas se dostal na 62%.
Takže tady je výsledek integrace 60 minut. Zpracován *.fit co z toho vylezl složený z SS50 a prohnaný v Pixi. Snad jsem to moc nerozpatlal.

Jak bylo psáno, oproti Beta verzi se polepšili, tolik nepřemýšlí a celkem se snaží skládat.
Úspěšnost uložená data/celkový strojový čas se dostal na 62%.
Takže tady je výsledek integrace 60 minut. Zpracován *.fit co z toho vylezl složený z SS50 a prohnaný v Pixi. Snad jsem to moc nerozpatlal.

LiH http://www.mychparfotek.cz
SCT 11", C-5S, LUNT LS60T B1200, NEQ-6 SS, SA mini, ZWO ASI183 MM & 462MC, SeeStar S50, Dwarf III, Canon EOS R5, Canon EOS 5DIV, Canon EOS 6DmI, a pár objektivů
SCT 11", C-5S, LUNT LS60T B1200, NEQ-6 SS, SA mini, ZWO ASI183 MM & 462MC, SeeStar S50, Dwarf III, Canon EOS R5, Canon EOS 5DIV, Canon EOS 6DmI, a pár objektivů
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Povedený, tohle dalo dost práce vyladit ty barvy, vím co z toho normálně vyleze.
- Libor LiH
- Kontaktovat uživatele:
díky. se s těmi barvami ještě peru. ještě pořádně netuším, co zatahat, aby to vylezlo, posunulo se do správného odstínu. Ono přidat saturaci v CurvesTransformation nebo v ColorSaturation celkem jednoduché, ale doladit odstíny.. na to používám SelectiveColorCorrection, ale tahat tam, na kterém kanálu, co ubrat.. to je pro mě alchymie.
- Libor LiH
- Kontaktovat uživatele:
Ještě přemýšlím na tím, jak ta mozaika je použitelná, lepší se mi jeví i z hlediska strojového času napráskat jednotlivá pole a to pak zpracovat a složit. To EQ je fajné, Jen problém, že se člověk nedostane pod 40°. Třeba M42, Horse Head zatím na EQ je nedostupné.
Teď ještě uvažuji koupit filtr Antlia 2" Quad Band Anti-Light Pollution na ten bordel kde fotím...
Teď ještě uvažuji koupit filtr Antlia 2" Quad Band Anti-Light Pollution na ten bordel kde fotím...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Na ten filtr bych si dal pozor, kupoval jsem obdobný od Antlia a nefunguje ani na Seestar ani na Vespera Pro nebo Passengers. Čím je to způsobené netuším, filtr okem vypadá stejně jako ostatní tribandy, ale chytré dalekohledy nejsou schopné s tím fotit. Možná je problém to rozšířené pásmo kolem 430nm. Ostatní filtry fungují v pohodě např. Optolong apod. Dokonce jsem zkoušel udělat startovací sekvenci bez filtru a pak jej nasadit, ale nepomohlo to, s filtrem to úplně přestane skládat snímky. Možná bych mohl u Seestaru vyzkoušet softwarovou novinku - focení a ukládání snímků v jakémkoli případě i když automatika to není schopná skládat.
- Libor LiH
- Kontaktovat uživatele:
@psion diky za radu.
Btw, psal jsem do zwo, jestli by nemohli pridat eq mod a šoupnout s horizontem. A pak jestli by neuvazovali o mozaice, kde das pole s prekryvem a na jedno pole mlatis snimky.. jo a jeste ze by si clovek mohl nastavit program co snimat automaticky behem noci.. tak uvidime.
Az bude jasno, tak bych chtel v EQ udelat mozaiku kde si predpripravim jednotliva pole jako zakaznicky objekty... jeste musim vybrat, co nabouchat... M42 je pri EQ pod horizontem, ze srandy jsem zkousel na ni najet a nesezral to.
Jeste jsem zkousel delsi expozice...a pri 20s v EQ byla vyteznost necelych 50% strojoveho casu. Neni to zadna hitparada. Jeste to zkusim znova...
Btw, psal jsem do zwo, jestli by nemohli pridat eq mod a šoupnout s horizontem. A pak jestli by neuvazovali o mozaice, kde das pole s prekryvem a na jedno pole mlatis snimky.. jo a jeste ze by si clovek mohl nastavit program co snimat automaticky behem noci.. tak uvidime.
Az bude jasno, tak bych chtel v EQ udelat mozaiku kde si predpripravim jednotliva pole jako zakaznicky objekty... jeste musim vybrat, co nabouchat... M42 je pri EQ pod horizontem, ze srandy jsem zkousel na ni najet a nesezral to.
Jeste jsem zkousel delsi expozice...a pri 20s v EQ byla vyteznost necelych 50% strojoveho casu. Neni to zadna hitparada. Jeste to zkusim znova...