INDI, KStars a Ekos

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
borg

Re: INDI, KStars a Ekos

Příspěvek od borg »

Alebo sa mozte pozriet na PINS, co je vlastne NINA naportovana na Linux. Je ale este vo vyvojovej faze.
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

No to je vynikající rada! Nenašel jsem to. N.I.N.A. mi velice vyhovuje, to by bylo ideální.
borg

Příspěvek od borg »

Tu je link: https://touch-n-stars.eu/#pins
Stale to este vyvijaju, takze asi nie vsetko z hw bude podprovane.
stmare
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Já sleduji Polaris Astro Controller. Maník na tom, dělá naplno. Průběžně si jeho nové verze instaluji a testuji s využitím indi simulátorů. Vypadá to hodně dobře.
SW 100ED APO, ATR2600C
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

No vida, nabídka je široká. A to jsem se na začátku bál, že bude k dispozici jen Ekos. :)
stmare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Chtěl jsem tady zveřejnit poznatky až Polaris vyzkouším venku. Zatím jen simulovaně jsem s tím přejížděl, čehož sou&ástí je i platesolving, fotil jsem, guidoval.
Myslel jsem, že hledáš prověřené stabilní řešení
SW 100ED APO, ATR2600C
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

No PINS zatím padá. Prolézal jsem jejich depozitář a hotové verze jsou jen pro Pi a musel bych to zkompilovat pro x86 a to vyžaduje .NET a já si mikrosoftí sračky do Linuxu tahat nechci. Tak zkusím rozchodit ten Ekos (no rozchodit - ono mi všechno funguje, jen pointace nestihá) a když to neprojde, tak buď CCD Ciel, nebo experiment s Polaris.
peto

Příspěvek od peto »

Hovorim aspon skus ten bin2 a subframe na 1 hviezdu...aspon ako pokus, treba identifikovat co ho spomaluje....predpokladam ze mas mono guiding kameru...to len aby sme mali istotu ze to nerobi debayer... mne bezi pointacia absolutne v pohode aj pol sekundove expozicie a korekcie na odroid n2. CPU nevyskoci nad 50% ...(mam ubuntu mate) pripadne zapni logovanie, mohlo by to ukazat kde sa zdrzuje...
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Já jsem neskutečný idiot! Já jsem používal k pointaci hlavní kameru, samozřejmě že ta doba bylo vyčítání velké kamery. Nepochopil jsem, že je třeba mít train jak pro dalekohled, tak pro guider zvlášť :D Samozřejmě vše funguje rychle jak má a bez nároků na cpu :D
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Kde proboha přepnu jazyk Ekosu do angličtiny? Ten překlad je úplně tragický, to nejen že nedělal člověk, ale ani AI, to snad překládal nějaký slovník. Tomu česky prostě nejde rozumět. Já to nikde nemohu najít.
(asi budu muset upravit desktop soubor Exec=env LANG=en_US.UTF-8 LANGUAGE=en_US:en kstars)
peto

Příspěvek od peto »

Help → Switch Application Language…
stmare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Howking píše: ↑19. 09. 2026, 19:49 Já jsem neskutečný idiot! Já jsem používal k pointaci hlavní kameru, samozřejmě že ta doba bylo vyčítání velké kamery. Nepochopil jsem, že je třeba mít train jak pro dalekohled, tak pro guider zvlášť :D Samozřejmě vše funguje rychle jak má a bez nároků na cpu :D
Nevadí, provětrali jsme vlákno. A ty trainy, nad tím aby se vždy člověk zamyslel. Vždy si fotím mobilem obrazovky před reinstalací, protože si nejsem jistý nikdy, jak to je. UX nic moc, že člověk do nedávna žasl, proč není v rámci linux jiný alternativa.
SW 100ED APO, ATR2600C
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Ještě takový dotaz, je tam někde nějaká statistika HFR, medianu, etc. (Ať vidím, jestli je třeba přeostřit, nebo lezou mraky). Už snímkuju. Zatím se mi to jednou z nějakého důvodu při snímkování zastavilo, ale to je možná proto, že při tom focení zkoumám různá zákoutí a menu. Musel jsem to stopnout a znova spustit, pokračoval tam kde skončil, nic se nekouslo (bál jsem se, že se to zastavilo protože se kousla kamera).
peto

Příspěvek od peto »

Status vidis v prvej zalozke - Setup. Detailne potom v zalozke - Analyze.
V zalozke - Camera, sa daju nastavit limity (v strede zalozky tlacidlo Limits) - Guide Limits, Focus Limits, aj na automaticky refocus.
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Jo, už jsem našel, právě sem jdu ten dotaz smazat :D A teď čekám na jedno překvápko, za chvíli bude meridian flip, jsem zvědav co se bude dít. Očekávám, flip, platesolving, zaostření a spuštění pointace :) (dočkám se? :D)
Odpovědět