Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
yaman

Příspěvek od yaman »

Ahoj,
jsem začátečník a chystám se koupit první dalekohled. Předem teda dík za fajn fórum, hodně věcí mi to pomohlo objasnit do začátku, několikrát jsem tak změnil rozhodnutí jaký dalekohled koupit :)

Fotit zatím nechci, jenom koukat, ze začátku určitě těch pár planet (měsíc) ale pak mne spíše lákají DSO. Bydlím na vesnici mezi Ostravou a Opavou, takže obloha nic moc, ale můžu dycky zkusit popojet autem někde do větší tmy. Nechci hned z fleku kupovat velký dalekohled, co kdyby mě to nechytlo jak si myslím V podstatě mám rozhodnuto že to bude dobson 200/1200. Mám na výběr mezi http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... n-8-pyrex/
a
http://www.fotopazdera.cz/katalog/zbozi ... xe-version

Rozdíl v ceně je 1160 Kč. Rozdíl v provedení je - jemější ostření + větrák + nevím co dál...

A tak se chci zeptat: Poznám jako úplný amatér to jemější ostření nebo nemá cenu investovat do dražšího a mít raději peníz navíc na okuláry?

A druhá otazka - jaký by jste mi poradili další dva okuláry k těm setovým co bych si tak měl jako první pořídit (jeden na planety a jeden na DSO)

Dík za případnou radu

Yaman

Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Nechcihned z fleku kupovat velký dalekohled, co kdyby mě to nechytlo jak si myslím

Ahoj, v tom případě je dobré koupit takový dalekohled, který se pak dá prodat s malou ztrátou, což nemusí být vždycky jen malý dalekohled. Dobson mi připadá dobrá volba a cenově přívětivá.
Když jsem pozoroval 250/1200 měl jsem tam uplně obyčejný okulárový výtah, méně přesný nebo jemný než jsou ve tvých návrzích, nijak mě to nevadilo, na pozorování při běžných zvětšeních stačí obyčejný, respektive dá se s ním zaostřit dostatečně přesně.
Chlazení větráčkem je sice plus a urychlí to temperaci, ale u 200ky to není nezbytnost - po ztemperování by měl dalekohled stíhat teplotní rozdíly během noci.

Myslím že je v těch dvou nabídkách rozdíl ve váze, ale asi to není to nejpodstatnější..

K výběru okulárů by stálo za to si pročíst tady na foru příspěvky v sekci dalekohledy, kde je spousta vláken o výběru okulárů - je to individuální, nejlépe začít s těmi setovými a pak doplňovat - jistě se ti bude hodit zvětšení kolem 160x, 200x

vla

Příspěvek od vla »

Pokud si nejsi jistý, kup zde přes bazar, teleskopy jsou miláčkové a tudíž zpravidla velmi zachovalé a s velkou slevou. Pokud tě to nechytne prodáš již s minimální ztrátou :).
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Bill

Příspěvek od Bill »

Většina zdeprezentovaných fotek planetjedalekohledy od průměru 200 mm výše.V čočkovém dalekohledu jsiněkde na 250.000Kč a výše, u zrcadlového dalekohledu je potřeba jíts průmerem asi trochu výše, na průměr tak 250 mm +a s kvalitním dalekohledem bez dalšího příslušenství budeš asi nazákladní ceněod 15.000 výše.  
Určitě máš principiálně pravdu - ale mrkni, jaké obrázky kouzlí Alexis s obyčejným SW 150/750 na montáži s pohonem jedné osy:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 466971/305

M:736 750 113
Bill

Příspěvek od Bill »

Chápu,že co nedá optika elektronika už nespraví,ale za pokus to stojí. Habl bez elektronické korekce byl taky slepej
Nezapomeň, že k Hublu se muselo letět, protože bez optické korekce byl poloslepý s i digitální korekcí!!!
Bill

Příspěvek od Bill »

A tak se chci zeptat: Poznám jako úplný amatér to jemější ostření nebo nemá cenu investovat do dražšího a mít raději peníz navíc na okuláry?
To GSO má trošku lepší montáž s valivými ložisky, to by asi mělo jít poznat - ale nemám ani jednu, takže by to chtělo spíše nějakého majitele GSO.

Já jsem u svého Newtona 200/1000 měnil výtah, protože s tím starým jsem měl problém zaostřit při větším zvětšení planety. Ale nový výtah je lepší i bez použití převodu 1:10, takže by měl vyhovět i ten levnější.

Ten levnější má zrcadlo s Pyrexu, takže by nemělo být potřebí jej dlouho temperovat. Ten dražší má ale větrák, takže to asi nebude taky žádný velký rozdíl.

MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Dopadne to asi tak,že jsi od kamaráda   ke své digizrcadlovce půjčím lepší teleobjektiv než mám já s lepší světelností  .Sice s tím dělem budu vypadat jak paparaci ale neva na chalupě mě nikdo neuvidí.Tuto soustavu dám na tu robotickou ruku.Signál protáhnu přes noťas ,vyžehlím ho a promítnu přes HDMI projektor na plátno. Pokud budou výsledky o 50% lepší než můj lońský pokus budu spokojen.
Potom není co řešit, pokud ti bude vyhovovat objektiv o trochu lepší než tvůj objektiv s ohniskem 85 mm. To asi nikoho zde nenapadlo, protože tady prezentované snímky jsou foceny asi tak s 50x větším rozlišení než umožní tvůj současný objektiv. A možná digitálně upravovány i více, než tušíš. Někdy mám pocit, že tu je víc elektroniků a machrů na elektronické zpracování obrazu než optiků.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
yaman

Příspěvek od yaman »

Ok dík za info, ještě se zaptám na ty setové okuláry. Zdá se mi že podle parametrů jsou ty u GSO o něco lepší - píšou zorné pole 65° kdežto SW 52° - je to tak že více uvidím?

Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Zdá se mi že podle parametrů jsou ty u GSO o něco lepší - píšou zorné pole 65° kdežto SW 52° - je to tak že více uvidím?
Neznám přesně kvalitu těch okulárů. Levnější okuláry s širším polem, maj dobrý obraz jen na ose. Ke krájům se obraz rychle zhoršuje. S nějakou velkou kvalitou bych moc nepočítal, ale jinak to jsou všechno použitelné okuláry pro začátečníky. Časem si okuláry stějně koupíš asi lepší, jako naprostá většina amatérů. Důležitý je slušný dalekohled o větším průměru . S tím uvidíš víc. Okuláry obraz zásadně nezlepší.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Bill

Příspěvek od Bill »

Zdá se mi že podle parametrů jsou ty u GSO o něco lepší - píšou zorné pole 65° kdežto SW 52° - je to tak že více uvidím?
Snažil jsem se těm okulárům něco najít - ale moc jsem neuspěl. Většinou se dávají k dalekohledům 10 a 25mm s 52°. Ty jsou docela slušné. Jsou většinou lepší, než levné širokoúhlé. Ale GSO má i nějaké pětičočkové širokoúhlé, které by mohly být slušné. Taky jsem ale někde viděl, že do sad se dávají nějaké modifikované Kellnery - na ty už jsou trošku rozporuplné reakce. Ale i v tom případě s daným dalekohledem a délkou 30mm jsou určitě použitelné.

Pokud by jsi se to rozhodl koupit v Supře, tak pan Záhajský by ti určitě dobře poradil. Nicméně má tam ty dalekohledy o něco dražší:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17834.html

V Binoxu ani u Pazdery bych žádnou použitelnou pomoc nečekal. Taky můžeš koupit něco v bazaru a za ušetřené peníze koupit třeba lepší okuláry. Nebo koupit větší průměr.

Bill

Regulus

Příspěvek od Regulus »

Ahoj,
jsem začátečník a chystám se koupit první dalekohled. Předem teda dík za fajn fórum, hodně věcí mi to pomohlo objasnit do začátku, několikrát jsem tak změnil rozhodnutí jaký dalekohled koupit :)

Fotit zatím nechci, jenom koukat, ze začátku určitě těch pár planet (měsíc) ale pak mne spíše lákají DSO. Bydlím na vesnici mezi Ostravou a Opavou, takže obloha nic moc, ale můžu dycky zkusit popojet autem někde do větší tmy. Nechci  hned z fleku kupovat velký dalekohled, co kdyby mě to nechytlo jak si myslím V podstatě mám rozhodnuto že to bude dobson 200/1200. Mám na výběr mezi http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... n-8-pyrex/  
a
http://www.fotopazdera.cz/katalog/zbozi ... xe-version

Rozdíl v ceně je 1160 Kč. Rozdíl v provedení je - jemější ostření + větrák + nevím co dál...

A druhá otazka - jaký by jste mi poradili další dva okuláry k těm setovým co bych si tak měl jako první pořídit (jeden na planety a jeden na DSO)

Dík za případnou radu

Yaman

Já bych osobně vzal ten levnější dalekohled (když ne tady něco z místního bazaru) a tu ušetřenou tisícovku koupil okulár na planety+ Měsíc, něco co dá zvětšení mezi 150-200x čili 7 nebo 8 mm. Oblíbené s dobrou cenou jsou HR Planetary nebo lépe Omegon LE.

Často se tu radí začít se setovými a pak dokupovat ... OK, ale já bych taky zvážil rovnou jeden okulár přibalit, ať se to sveze s jedním poštovným (Pokud nejsem z Prahy). Stejně bude potřeba a stejně bych si pak nechal radit znova...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
vla

Příspěvek od vla »

Nebo radši koupit tam, kde tomu opravdu rozumí a tedy zároveň poradí co nejlépe dokoupit dle vašich konkrétních potřeb. http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
vladaman
Věk: 59

Příspěvek od vladaman »

Co se týče okuláru. Ta GSO 9mm super plossl. Není nic moc. Klíčová dírka a opticky horší než setová 10mm u SW dobsonu. Jemné ostření nepoužívám(není to nutné). Suma sumárum (za mě) není důvod si připlácet. Píšeš že bys chtěl pozorovat i DSO. Zauvažoval bych být Tebou než kupovat nový 8" dobson tak za stejné peníze sehnat bazarovou 10" dobson. Je lepší na DSO a ještě se vejde rozumně do auta(montáž do kufru a tubus na zadní sedačku). Pokud by Tě to nechytlo prodáš jak už se tu psalo s minimální ztrátou.
yaman

Příspěvek od yaman »

Ok, dík za rady, koupím tedy spíše levnější variantu. Větší průměr do začátku nechci, i když vím že bych uviděl více..., jak jsem se zde ale dočet tak 200 uvidím dost a můžu se pak alespoň těšit na něco většího resp. ten přechod pak bude více znát...

Bill

Příspěvek od Bill »

resp. ten přechod pak bude více znát...
No to ale budeš muset jít aspoň o 2 čísla výše - a to už je pořádný macík:

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1388249394

:-)
Odpovědět