CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Wendelinos

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Wendelinos »

Měl jsem na mysli nádstavec, který se vkládá do OV stejně jako barlow, akorát nemá žádnou čočku. Ten ti může "utopit" ohnisko a nemáš šanci zaostřit.
Ne, takový nástavec nemám....
michal.b

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od michal.b »

Aha, tak ten dalekohled je jeste vetsi smejd nez jsem myslel. Pricin mizerneho obrazu muze byt hned nekolik.

Jadro pudla bude asi zakopane v tom, ze ten 20mm okular neni obycejny okular, ale jakysi hybrid s vestavenym "vzprimujicim" hranolem (alespon to z fotky tak vypada). Pokud je ten hranol nejak hnuty nebo vadny, tak muze zpusobovat to co uvadis.
Bohuzel, jediny dalsi okular mas 4mm, ktery bude ve vetsine pripadu davat nepouzitelne velke zvetseni. Takze s nim toho moc neotestujes.
Dale je zrejme, ze se jedna o svetelny newton s vestavenym barlowem/korektorem. To znamena, ze aby z toho dalekohledu lezl dobry obraz, bude muset byt opravdu peclive zkolimovany (coz podle fotky neni). To za predpokladu, ze ten barlow/korektor je opticky v poradku a je tam spravne usazeny (pricemz ani jedno neni jiste).

Rada je v tomto pripade draha. Zkusit to s jinym (nejakym normalnim) okularem, pokusit se o kolimaci. Nejlepsi by bylo aby se na to podival nekdo zkusenejsi. A nebo - pokud je dalekohled novy - vratit, pripadne reklamovat. Myslim, ze si to vystihnul docela presne:
...vím, chtělo by to jiný stroj :)
vla

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od vla »

Aha, tak ten dalekohled je jeste vetsi smejd nez jsem myslel.Nepřítomnost okulárového nástavce přeci nevypovídá o tom, že je dalekohled šmejd. Tyto nástavce dodává výrobce v případě, že dalekohled umožňuje focení zrcadlovkou atd. v ohnisku, pak bývá zpravidla nutné použít prodlužovací tubusek pro vizuální pozorování. Zaměřil bych se na kolimaci a taky bych si u prodejce zjistil jestli zrcadlo u tohoto modelu není kulové, pak by dalekohled umožňoval pouze malá zvětšení, cca 30x. Při focení a pozorování ve dne v tomto počasí bývá obraz díky neklidu vzduchu prakticky nezaostřitelný již při menších zvětšních.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Wendelinos

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Wendelinos »

Děkuji všem za rady, ještě malý dotaz. Doporučili byste nějaký okulár, kterým bych mohl pozorovat zejména planety? a jinak - okuláry jim půjdu omlátit o hlavu - ty škrábance a tečky (které nicméně nejdou očistit ani uhlíkovou hubkou na objektivy) tam jistě nemají být!!!
A ta kolimace jde provést bez speciálních nástrojů?
Artaban
Věk: 58

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Artaban »

Doporučili byste nějaký okulár, kterým bych mohl pozorovat zejména planety?Pro levný dalekohled bych doporučil SW Planetary, nebo TS Planetary.
V případě, že je v plánu lepší kukr, tak třeba ještě okuláry Omegon LE.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... _1.25.html
Protože dalekohled obsahuje optické prodloužení ohniska, (barlow) které nebude valné kvality a montáž je sulc, nehnal bych se do velkých zvětšení. Myslím, že okulár 7mm zvětšení 142x bude max. použitelné a to ještě za předpokladu dobré kolimace a že zrcadlo je parabolické.

Tady je vlákno o kolimaci.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1272367076
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
godzilka

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od godzilka »

Ahoj kolegové,
po seřízení hledáčku, kompletním smontováním všeho a celé toto skloubit s potřebami rodiny jsem se chystal včera pod oblohu a vše vyzkoušet, otestovat. Ovšem po ustavení nastal problém.

Zapojil jsem montáž do napájení a po stisku šipek na ovládání jsem slyšel jen bzučící rachtání. Zvuk, jako kdyby rachtala ozubená kolečka. Zatím jsem ani neodmontovával kdyt, přeci jenom rozhořčení bylo obrovské. Hmotnost techniky je 7,3kg a použil jsem obě protizávaží, v každé poloze to je vyvážené.

Chtěl bych se zeptat, jak poznat problém, co se mohlo stát? Dnes, nebo zítra se chystám odmontovat kryt, tak ať vím jak případně definovat chybu a najít problém. Co případně fotit pro další řešení problému?

Díky moc za rady
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Fugas

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Fugas »

Ahoj, pokud si dobře pamatuju svoje zkušenosti s CG5, tak klidně rozdělej kryt a tam uvidíš, že budou kolečka uvolněná a kousek posunutá níže a nebudou zapadat do zubů, které jsou na osičce motorku. Myslím, že stačilo jen povolit šrouby (nebo dva), posunout na kolečka (na doraz) k těm na osičce. Už je to pár let, tak už přesně nevím, ale vím jedno, že jsem je za rok utahoval minimálně 3x...
godzilka

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od godzilka »

Tak hotovo. Díky za radu, už zase funguju.
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
sechtdamon

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od sechtdamon »

Zdravím, nedávno som kúpil cel. skymaster 25x70 a je celkom v pohode len má jednu chybu: najbližšie zaostriť ide od cca 80 -100m. Výrobca uvádza zaostrenie od 23m. Vadí mi to pri pozemnom pozorovaní blízkych objektov. Chcem sa opýtať, existuje možnosť jak to napraviť (napr.posunutím šošoviek, okulárov,...)?

R 70/400, dobson 114/500, bino 25x70
sechtdamon

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od sechtdamon »

Možme to zmazat, vyriešené 2mm podložkou pod spojnicu okulárov.
R 70/400, dobson 114/500, bino 25x70
MilAN
Věk: 76

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od MilAN »

Možme to zmazat, .Naopak, tohle řešení se třeba bude někomu jednou hodit
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rekmarik

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Rekmarik »

Na začátku vlákna tu začínající kolega hledal M42 v Orionu ..
Po hnusných upršených a zatažených nocích se včera a dneska v noci u nás na vysočině alespoň trochu ukázaly hvězdy a tak jsem šupnul na zahrádku půjčený Meade LX 75 6" (152mm s ohniskovou vzdáleností 762mm a světelností f/5) a bez navigace a nebo nějakého orientování dalekohledu namířil na Oriona pod jeho pás .. menším zvětšením .. zadařilo se M42 ihned najít a tak jsem byl velmi rád .. nasadil jsem i okulár 6 .. ale to zvětšení už bylo příliš velké a pro mě nejideálnější byla asi 9 - mlhovinka i méně jasnější hvězdy byly hezky vidět, takže radost ! Když už člověk pak tento objekt jednou našel, tak už ho vidí/tuší i očima a hledáčkem najde bez problémů .. Jen to ve mě ale probudilo touhu to ještě víc detailněji zobrazit přiblížit .. A tady bych měl dotaz:
Bude srovnatelný obraz z mého půjčeného teleskopu s obrazem z teleskopu Dobson 10" ? Jak doufám tak z toho Dobsona by měl být lepší - mělo by jít dosáhnout většího zvětšení, ale hlavně většího detailu .. A nebo je ten rozdíl příliš malý ?
pokud někdo chce reagovat - stačí napsat něco ve smyslu - bude to téměř stejné, bude velký rozdíl v detailech .. bude jen malý rozdíl .. Ptám se mimojiné i proto, že toho Dobsona uvažuji pořídit .. a taky furt přemýšlím kterého zvolit .. tak abych měl nějakou představu.
Díky !
:P

Karell
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Karell »

Řeší se to tady mnohokrát a stále dokola. V tomto konkrétním případě si stačí spočítat rozdíl ve velikosti ploch zrcadel. Pokud nemáš problém jezdit s 10" dobsonem za tmou, ta investice se určitě vyplatí.
Rekmarik

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Rekmarik »

Řeší se to tady mnohokrát a stále dokola. V tomto konkrétním případě si stačí spočítat rozdíl ve velikosti ploch zrcadel. Pokud nemáš problém jezdit s 10" dobsonem za tmou, ta investice se určitě vyplatí.
Díky za reakci !

spočitat se dá sice téměř všechno ale vlastní (subjektivní) zkušenost je k nezaplacení a tu já zatím nemám, a moc by mě zajímalo, jaký bude rozdíl, když budu koukat těmato dvěma telskopy při stejném zvětšení..
No tuším že nejlepší odpověď najdu až se sám podívám

Buby
Věk: 37

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Buby »

Díky za reakci !

spočitat se dá sice téměř všechno ale vlastní (subjektivní) zkušenost je k nezaplacení a tu já zatím nemám, a moc by mě zajímalo, jaký bude rozdíl, když budu koukat těmato dvěma telskopy při stejném zvětšení..
No tuším že nejlepší odpověď najdu až se sám podívám 

Rozdíl bude dost velký. Přes 250mm je v M42 nespočet detailů, různých tmavých skvrnek a struktur. A rozdíl bude velký na všech objektech, ten světelný zisk i větší rozlišovací schopnost je proti 150mm o dost větší. 10" je navíc fakt ještě lehko transportovatelný stroj, vejde se i do hodně malého auta.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Odpovědět