Výběr dalekohledu
- Stanislavxyz
Výběr dalekohledu
crappa: Nazdar. No já bych za 11000,- tohle na planety asi nechtěl. Planety najdeš velmi snadno i bez Go-To a ušetřený peníz bych investoval buď do průměru (250/1200 Newton na Dobsonu za podobnou cenu), (a) nebo do kvality provedení.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Výběr dalekohledu
tak na ně(dobsony) koukám a vypadají dobře, ale nejdou napojit na notebook pro fotky :/
- Stanislavxyz
Výběr dalekohledu
No jo, ale o focení nebyla řeč: "...chci pozorovat zejmena planety..." :)- to je něco naprosto jiného a na to jsou zde jiní, kteří jistě poradí. Nicméně co vím i já nefotič je, že Go To na azimutální montáži nebude na delší expozice- stáčí se pole. Jedině dát pod to paralaktický klín, což ale netuším, jestli je u odkazované sestavy vůbec možné.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Výběr dalekohledu
Tak chceš pozorovat planety jak píšeš, nebo je fotit, nebo co vlastně chceš? 
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Výběr dalekohledu
Nevím, jestli nový se dá za 11 tisíc sehnat, bazarový určitě. Na planety a Měsíc to stačí (v omezenější míře, přece jen paralaktika je paralaktika).
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Výběr dalekohledu
Dobrý den, potřeboval bych trochu jasno v několika věcech,
předně bych poprosil o doporučení nebo vymluvení z těchto mnou vybraných dalekohledů pro astro foto
a) Dalekohled GSO DO 600 OTA 200/800 f/4 CRAYFORD 1:10
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3730.html
b) Dalekohled SKY-WATCHER NEWTON 8” 200/1000mm OTA DUAL
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3675.html
teleskop bude připevněn na montáž Celestron CG5 ADV GT,
pointace přes QHY5 a PHD, pomocí teleskopku APO-ED Teleskop Service 70/420
DSLR Nikon D300S,
jaká úskalí mne čekají? KomaKorektor? Kolimátor? obojí nutno kupovat hned, nebo později, např kolimátor? je některý z výše uvedených teleskopů vhodnější pro astrofoto než druhý?
jaká past může nastat při focení, ev. občasným pozorováním přes okuláry Plossl 1,25",..
díky za radu, informace,
Caradoc
předně bych poprosil o doporučení nebo vymluvení z těchto mnou vybraných dalekohledů pro astro foto
a) Dalekohled GSO DO 600 OTA 200/800 f/4 CRAYFORD 1:10
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3730.html
b) Dalekohled SKY-WATCHER NEWTON 8” 200/1000mm OTA DUAL
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3675.html
teleskop bude připevněn na montáž Celestron CG5 ADV GT,
pointace přes QHY5 a PHD, pomocí teleskopku APO-ED Teleskop Service 70/420
DSLR Nikon D300S,
jaká úskalí mne čekají? KomaKorektor? Kolimátor? obojí nutno kupovat hned, nebo později, např kolimátor? je některý z výše uvedených teleskopů vhodnější pro astrofoto než druhý?
jaká past může nastat při focení, ev. občasným pozorováním přes okuláry Plossl 1,25",..
díky za radu, informace,
Caradoc
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
No, já bych to posadil na EQ6. To je tak první adekvátní montáž, na kterou by se to dalo dát, aby to nebyl neustálý zápas s kmitáním ve větru, s přesností pointace atd... Prostě po zkušnostech je CG5-ka na obě trubky málo. Já vím, už jsem na trochu jiném levelu a tímhle jsem si kdysi prošel. Je ale otázkou, jestli nutně musíš opakovat ty samé chyby. Jestli ale už máš montáž (jako že asi jo) tak zvaž, jestli do toho vůbec jít, a nezůstat u nějaké menší sestavy třeba dvou refraktorů.
K dalekohledům:
Komakorektor tě nemine, při 200/800 v žádném případě. Při 200/1000 bys musel být moc, ale moc tolerantní a zahodit aspoň půlku pole. Zkolimovat to můžeš zkusit i jinými způsoby, 200/1000 bude na nedokonalou kolimaci trochu tolerantnější.
U obou je šetřeno kde se dá, hlavně okulárové výtahy, tuhost držáku sekundáru. Takže pokud ti budou vadit často ujeté hvězdy v rozích, rozdvojené difrakční paprsky, přestavba telekopu tě nemine. Druhá možnost je smířit se s tím a akceptovat to, spousta lidí to prostě používá a neřeší to. To je na tobě, a tvých požadavcích a očekáváních. Z tohohle pohledu je tolerantnější ten méně světelný přístroj (tedy 200/1000) ale zase je to o trochu větší setrvačný moment na montáž a větší "plachta" pro vítr. Takže výhra není ani jedno z toho.
K dalekohledům:
Komakorektor tě nemine, při 200/800 v žádném případě. Při 200/1000 bys musel být moc, ale moc tolerantní a zahodit aspoň půlku pole. Zkolimovat to můžeš zkusit i jinými způsoby, 200/1000 bude na nedokonalou kolimaci trochu tolerantnější.
U obou je šetřeno kde se dá, hlavně okulárové výtahy, tuhost držáku sekundáru. Takže pokud ti budou vadit často ujeté hvězdy v rozích, rozdvojené difrakční paprsky, přestavba telekopu tě nemine. Druhá možnost je smířit se s tím a akceptovat to, spousta lidí to prostě používá a neřeší to. To je na tobě, a tvých požadavcích a očekáváních. Z tohohle pohledu je tolerantnější ten méně světelný přístroj (tedy 200/1000) ale zase je to o trochu větší setrvačný moment na montáž a větší "plachta" pro vítr. Takže výhra není ani jedno z toho.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Výběr dalekohledu
Po Martinovi těžko radit, v zásadě má pravdu, ale zkus se skontaktovat s zdejším členem Karel, myslím, že je jeden z mála, který má bohaté zkušenosti s focením na extrémně zatížených montážích. Na sestavě, kterou uvažuješ začínala spousta z nás a nějak to šlo, ale kompromisů bylo hodně. A najednou je tady téměř jednotný názor, že je to nevhodné. Osobně bych uvítal, kdyby Karel napsal nějaké obšírnější informace o tom, jakým způsobem bojoval se svým newtonem 300/1500 na pro tento dalekohled naprosto nevhodné montáži EQ6. Vím jen, že sestava dalekohled závaží měla kolem 75 kg a uměl s tím udělat velmi dobré fotky. Někdy mám pocit, že hodně zatížená montáž se chová lépe než lehce zatížená. Ale třeba se Karel podělí 
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
Klidně se o tyto zkušenosti podělím, ale podle mého názoru to tady tak úplně nesouví s otázkou caradoca. S montáží CG5, kterou píše, že vlastní, mám velmi málo zkušeností a na jejich základe souhlasím s tím, co píše MMys. Na druhou stranu bych malinko doplnil jeho tvrzení, a totiž v tom, že dalekohled 200/800 lze celkem obstojně provozovat i na HEQ5. Ta montáž je schopná si s takovou zátěží poradit, ovšem jak píše MMys, dalekohled této kvality a zároveň s f=4, je kapitola opět sama pro sebe. Takže pokud bych mohl, doporučil bych, pro focení zrcadlovkou či nějakou lehounkou B/W kamerou dalekohled N200/1000 a skutečně montáž EQ6.
Výběr dalekohledu
Souvisí to v tom, že kolega se chystá provozovat řekněme přetíženou montáž stejně jako jsi to nějakou dobu dělal ty a to s docela dobrými výsledky (docela dobré je u mě dost velká pochvala). Možná by to chtělo založit na tento problém jiné téma, ale každopádně si myslím, že spousta méně majetných či méně pokročilých či méně již vybyvených astrofotičů by tvé zkušenosti uvítala.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
Však já taky netvrdil rezolutně, že to nejde. Jen jsem upozorňoval na to, že je to krajně nevhodná kombinace, a že s tím bude hromada potíží, jak se stabilitou montáže, tak s vlastním dalekohledem. A ty se dají řešit buď pomocí postupného DO-DO (které taky není zadarmo) nebo rovnou nákupem lepšího vybavení.
Ale evidentně si to každý musí projít sám, protože když začíná a nemůže rovnou vysolit obnos za high-end sestavu, nic jiného mu nezbude. A příjde na to až sám, časem. Ono u většiny z nás to nebylo jinak. Opaků (tedy kvalitní a dobře dimenzovaná sestava hned ze začátku) je zde jen pár. Na druhou stranu, tohle je už fakt veliký kompromis.
P.S. Karell už má na jeho bojler taky EQ8-čku ;)
Ale evidentně si to každý musí projít sám, protože když začíná a nemůže rovnou vysolit obnos za high-end sestavu, nic jiného mu nezbude. A příjde na to až sám, časem. Ono u většiny z nás to nebylo jinak. Opaků (tedy kvalitní a dobře dimenzovaná sestava hned ze začátku) je zde jen pár. Na druhou stranu, tohle je už fakt veliký kompromis.
P.S. Karell už má na jeho bojler taky EQ8-čku ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Výběr dalekohledu
chlapi, děkuji za informace,
nepotřebuji se prát s technikou po stránce fyzické, mě stačí už jen učit se astro celkově, natož řešit předimenzování sestav,..
Martin ještě vznesl myšlenku mít dva refraktory,...
mám v současnosti ohnisko 420mm, což je možná pro začátek dost vhodné, v tom případě mě bude stačit cokoli přes co půjde pointovat, Vabra radí i obyč objektiv 200mm a připojit k němu QHY5, také řešení,
nebo zkusit třeba refraktory Bresser Messier, aj. ale tam se obávám také narazím na vámi dané informace že vše je levné a šetří se kde se může, "nepřesný výtah, čočky, apod"
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3504.html
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=436
s Newtonem nemám nejmenší zkušenosti, na refraktor již mám pořízený rovnač pole, kroužky pro připojení DSLR,.. u Newtona bude potřeba další doplňky,..
takže volba dva refraktory možná není špatná, jen vybrat jaký, finance omezené,.. do 10k,...
jak to je se zachycením světla? Newton má primár 200mm příkladně, ale refraktor má mnohem menší vstup pro světlo,... nepřicházíme díky tomu o "informace" z nebe?
Caradoc
nepotřebuji se prát s technikou po stránce fyzické, mě stačí už jen učit se astro celkově, natož řešit předimenzování sestav,..
Martin ještě vznesl myšlenku mít dva refraktory,...
mám v současnosti ohnisko 420mm, což je možná pro začátek dost vhodné, v tom případě mě bude stačit cokoli přes co půjde pointovat, Vabra radí i obyč objektiv 200mm a připojit k němu QHY5, také řešení,
nebo zkusit třeba refraktory Bresser Messier, aj. ale tam se obávám také narazím na vámi dané informace že vše je levné a šetří se kde se může, "nepřesný výtah, čočky, apod"
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3504.html
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=436
s Newtonem nemám nejmenší zkušenosti, na refraktor již mám pořízený rovnač pole, kroužky pro připojení DSLR,.. u Newtona bude potřeba další doplňky,..
takže volba dva refraktory možná není špatná, jen vybrat jaký, finance omezené,.. do 10k,...
jak to je se zachycením světla? Newton má primár 200mm příkladně, ale refraktor má mnohem menší vstup pro světlo,... nepřicházíme díky tomu o "informace" z nebe?
Caradoc
Výběr dalekohledu
Ještě by stálo za úvahu, vzhledem k montáži, použít 6" Newton, t.j buď 150/750 , nebo 150/600. Asi bych volil 150/750 a odpustil si tím většinu problémů (jak s kolimací , kolmostí, zaostřením a velkou komou u systému 1:4) , tak i s odolnosti montáže při dalekohledu 8".
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz