Jupiter
Jupiter 2015 - 2016
MilAN: Zajímavé a děkuji za snímky. Teprve tady vídím, co jsem vlastně viděl a neviděl. Např. duchařinu v STB, kterou jsem tušil, ale nezakreslil a další drobnosti. Na těch velkých, barevných a podstatně detailnějších snímkách, to někdy není tak snadné porovnat.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Jupiter 2015 - 2016
Naburko pěkný první snímek. Možná bych zkusil trochu ještě trochu doladit barvu (na mém monitoru je trochu do zelena), ale na druhou stranu já s barvou pořád zápasím takže je to subjektivní...
Pavle, proky, kdybys to prezentoval na 50% velikosti, tak by to vypadalo lépe a tady asi vzhledem k tomu seeingu není nutný tak velký obrázek. Ale proč ne, pořád se máš na co těšit, až se to sejde. Mě se na tý animaci líbí, jak ji máš od začátku přechodu Io do jeho konce.Martine asi by to po zmenšení vypadalo lépe, ale nezmenšil jsem to právě proto, aby bylo vidět jak seeing může ovlivnit detaily a kvalitu snímku. Mě osobně ta animace moc nesedí, ale jak tu psal Honza bylo mi líto to nezdokumentovat (i to špatné).
Masere to je moc pěkná animace. Co mě opravdu překvapilo je, že se ti tam v určitém momentě zdvojují hrany a já měl přibližně v tu samou dobu stejný problém. Doteď jsem si myslel že je problém s optikou, temperace ,kolimace atd. ale tohle vypadá na seeing.
Pavle, proky, kdybys to prezentoval na 50% velikosti, tak by to vypadalo lépe a tady asi vzhledem k tomu seeingu není nutný tak velký obrázek. Ale proč ne, pořád se máš na co těšit, až se to sejde. Mě se na tý animaci líbí, jak ji máš od začátku přechodu Io do jeho konce.Martine asi by to po zmenšení vypadalo lépe, ale nezmenšil jsem to právě proto, aby bylo vidět jak seeing může ovlivnit detaily a kvalitu snímku. Mě osobně ta animace moc nesedí, ale jak tu psal Honza bylo mi líto to nezdokumentovat (i to špatné).
Masere to je moc pěkná animace. Co mě opravdu překvapilo je, že se ti tam v určitém momentě zdvojují hrany a já měl přibližně v tu samou dobu stejný problém. Doteď jsem si myslel že je problém s optikou, temperace ,kolimace atd. ale tohle vypadá na seeing.
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2015 - 2016
Já se taky nezabývám sofistikovanými metodami, jako je skládání několika snímků, derotace ve WinJupos apod. Když není seeing, tak to stejně nemá smysl řešit a když je tak to stačí Tohle je z TEC 140 cca 1200 snímků z avi.
Jupiter 2015 - 2016
Možná bych zkusil trochu ještě trochu doladit barvu (na mém monitoru je trochu do zelena)Ďakujem za pochvalu. Na mojom monitore to vyzerá akurát.
Jupiter 2015 - 2016
Co mě opravdu překvapilo je, že se ti tam v určitém momentě zdvojují hrany a já měl přibližně v tu samou dobu stejný problém. Doteď jsem si myslel že je problém s optikou, temperace ,kolimace atd. ale tohle vypadá na seeing.
To nebude seeingem. Já tento problém mám už od loňska. Myslím, že tam hraje roli kolimace, temperace a přesné zaostření. Jelikož kolimace sekundáru u SCT to nijak nezměnila, zkoušel jsem asi hodinu před snímáním posunou celou korekční desku i se sekundárem. No, po zkolimování sekundáru to bylo lepší než dříve. Ale všiml jsem si, že ty duchy hran stínů měsíčků se postupem času utlumily, takže bych to přisoudil i temperování. Teď, v chladných měsících ta temperace trvá i dvě a půl hodiny. Každopáně mě albeda na Ganymedu dost potěšily.
EDIT: Teď mě napadá, jestli jsem tě špatně nepochopil.
Jestli myslíš zdvojení hran celého Jupitera, tak to jsem jen ladil gamma korekci. Když jsem jí zvýšil, tak to zmizelo.
To nebude seeingem. Já tento problém mám už od loňska. Myslím, že tam hraje roli kolimace, temperace a přesné zaostření. Jelikož kolimace sekundáru u SCT to nijak nezměnila, zkoušel jsem asi hodinu před snímáním posunou celou korekční desku i se sekundárem. No, po zkolimování sekundáru to bylo lepší než dříve. Ale všiml jsem si, že ty duchy hran stínů měsíčků se postupem času utlumily, takže bych to přisoudil i temperování. Teď, v chladných měsících ta temperace trvá i dvě a půl hodiny. Každopáně mě albeda na Ganymedu dost potěšily.
Jestli myslíš zdvojení hran celého Jupitera, tak to jsem jen ladil gamma korekci. Když jsem jí zvýšil, tak to zmizelo.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Jupiter 2015 - 2016
Já se taky nezabývám sofistikovanými metodami, jako je skládání několika snímků, .... Tohle je z TEC 140 cca 1200 snímků z avi.
Tieto dve vety si neodporujú?
Tieto dve vety si neodporujú?
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2015 - 2016
Neodporují, skládání snímků z jednoho avi je nejjednoduší a základní metoda, která trvá v řádu minut. Ostatní metody jsou založené na často i mnohahodinových operacích s celou řadou avi snímků.
Jupiter 2015 - 2016
Jestli myslíš zdvojení hran celého Jupitera, tak to jsem jen ladil gamma korekci. Když jsem jí zvýšil, tak to zmizelo.Možná je to opravdu jen shoda náhod, ale v době kdy se začal problém projevovat jsem temperoval už asi 5 hodin. Faktem je, že by to mohlo souviset se špatným doostřením. Díky nekvalitnímu seeingu se mi mnohem hůř hledala správná pozice. S gamou jsem v průběhu snímání vůbec nehýbal.
Jestli myslíš zdvojení hran celého Jupitera, tak to jsem jen ladil gamma korekci. Když jsem jí zvýšil, tak to zmizelo.Možná je to opravdu jen shoda náhod, ale v době kdy se začal problém projevovat jsem temperoval už asi 5 hodin. Faktem je, že by to mohlo souviset se špatným doostřením. Díky nekvalitnímu seeingu se mi mnohem hůř hledala správná pozice. S gamou jsem v průběhu snímání vůbec nehýbal.
Modifikované Coronado PST, 102/660mm a 150/1200mm, ASI183Mm, ZWO SEESTAR S50, http://astrofotky.cz/~proky, http://www.astrofoto-prokop.cz
Jupiter 2015 - 2016
Faktem je, že by to mohlo souviset se špatným doostřením. Asi ano. Tvoje zdvojení hran na stínech měsíců mi tak připadá. A mě se to navíc minimalizovalo hned potom, co jsem přeostřil. 
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Jupiter 2015 - 2016
proky: Pavle dík. A díky za odpověď. Zatím jsem zkusil verzi picture2avi 4.2 a ta mě nefunguje. Já to vytvářím v PS a je to hodně práce Ještě přidám jednu krátkou trhací animaci.
Jupiter 17.3.2016 21:03-21:26 UT.gif
Jupiter 17.3.2016 21:03-21:26 UT.gif
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Jupiter 2015 - 2016
Včera som mal opäť dobrý seeing
20. 3. 2016 - 00:06 UT
20. 3. 2016 - 00:06 UT
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
Jupiter 2015 - 2016
No tak to je paráda.
Honzo to je parádní animace. Já mám verzi Picture2avi PRO ale chodí mi pouze na PC s WIN7. Co mě štve, že je to placená verze a nemohu jí používat na novém PC. Poslali mi jěště jinou varantu a taky nechodí, ale ta co funguje používa celkem dobré algoritmy pro převod tif na gif.
Ari to je super. Kde vlastně snímáš? Já mám podobný seeing tak jednou - dvakrát do roka..
Honzo to je parádní animace. Já mám verzi Picture2avi PRO ale chodí mi pouze na PC s WIN7. Co mě štve, že je to placená verze a nemohu jí používat na novém PC. Poslali mi jěště jinou varantu a taky nechodí, ale ta co funguje používa celkem dobré algoritmy pro převod tif na gif.
Ari to je super. Kde vlastně snímáš? Já mám podobný seeing tak jednou - dvakrát do roka..
Jupiter 2015 - 2016
Tak se pridam i ja , Double-transit 16.3.
Seeing byl fantasticky, ale objevil se mi nejaky zakal(nekde) a od cca 3tiho snimku se obraz dost zhorsil(ackoliv po dotoceni a podivani se pres okular bylo vsechno ok).
Tudiz kvalita nic moc(navic mi to zase nejde srovnat), ale kdyz uz jsem tam ty 3 hodiny mrznul a postuchoval Dobson
Dva nejlepsi snimky
a animace :-/
Seeing byl fantasticky, ale objevil se mi nejaky zakal(nekde) a od cca 3tiho snimku se obraz dost zhorsil(ackoliv po dotoceni a podivani se pres okular bylo vsechno ok).
Tudiz kvalita nic moc(navic mi to zase nejde srovnat), ale kdyz uz jsem tam ty 3 hodiny mrznul a postuchoval Dobson
Dva nejlepsi snimky
a animace :-/
Levenhuk R80 ED, MC-127/1900,
Seestar S30 Pro
Az-GTIx
-------------
EOS600D
ASI662MC
Seestar S30 Pro
Az-GTIx
-------------
EOS600D