Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
LaH

Nováčci se představují

Příspěvek od LaH »

Vážení kolegové,
    před dvěma lety jsem zahájil návrat ke starému koníčku, který měl přes 40 (!!) let pauzu. Vzalo mne to více, než jsem čekal, tedy i co se času a peněz týká.
    Původní představu o návratu k astrofoto (kdysi jsem to i provozoval) jsem s prvním úžasným pohledem do 12' Dobsona opustil a rozhodl se být nějakou dobu pozorovatelem.
    A protože sny se mají plnit, postavil jsem si pro svůj LightBridge 12' montáž Split Ring s EQ6 pohonem. O něm ale jindy, někteří se s ním však na Suchomastech či Požárech už setkali. Možná to není úplně praktická montáž, ale já ji chtěl mít  a mám ji!
    AF mi s velkou částí problémů a otázek pomohlo, proto považuji za slušnost se takto představit a tímto i děkuji některým z vás za pomoc a radu se SplitRingem, který manželka nazvala Hvězdostroj. Určitě nepřekvapí že děkuji jmenovitě M. Myslivcovi.
    Jasnou noční oblohu přeje LaH.    
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Konihlav »

LaH: gratulace a nemohl bys prosim nekde ukazat nekolik fotek detailu a zaberu na Hvezdostroj (myslim montaz) ? urcite by to vice lidi zajimalo, jak vlastne takovy pekny split ring muze vypadat z domaci vyroby diky
Stanislavxyz

Nováčci se představují

Příspěvek od Stanislavxyz »

Ano, já bych také rád nějaké lepší foto. Jistě se jich dá dost jiných vygooglit, ale i tahle vypadá pěkně a jestli i dobře funguje, tak proč se nepochlubit.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
LaH

Nováčci se představují

Příspěvek od LaH »

Konihlav, Stanislavxyz: Děkuji za zájem, počítám s tím, že to bude téma do ATM či montáží, nyní stručně:
Počítáno pro 16'' budoucí Newton, nyní to vidím na 14'' (záda!!)
Pohyby: překvapivě plynulé (velká kola jsou velká kola), sledování objektů s ustavením od oka desítky minut v ZP => poměry převodů OK!
Tuhost a tlumení vibrací po pohybu či šťouchnutí: Vla byl spokojen, já bych to rád viděl lepší
Problémy:
krátký kabel ručky - řešitelné
chybí polární hledáček - pracuje se
meridian flip - potřebuji potlačit, pan Skywatcher na dotaz neodpovídá, strýček Google mlčí, takže GoTo jen východně od meridianu
+ drobnosti jako držák okulárů apod, ale už nic podstatného
Začátky:
http://www.imagehosting.cz/?v=01102011.jpg
Rozloženo "do desek" (musí to být transportovatelné):
http://www.imagehosting.cz/?v=imgp6053.jpg
Složeno:
http://www.imagehosting.cz/?v=imgp6055.jpg
V provozu:
http://www.imagehosting.cz/?v=imgp5965.jpg
Převodovky před nátěrem - RE pohon jsem zdvojil - snad to zčásti eliminuje drobné nepřesnosti převodů (nebo naopak? ;D):
http://www.imagehosting.cz/?v=imgp6059.jpg

Další info navrhuji do přísl. tématu.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
FunTomas

Nováčci se představují

Příspěvek od FunTomas »

Klobúk aj sánka dolu šéfe. Ten posledný obrázok (prevodovka) ma úplne dostal.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Lamid
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

Příspěvek od Lamid »

Velmi nekonvecne riesenie. Asi to rozputa vecsiu debatu.
Domceky lozisk a prevodovky z dreva?

Co s tym spravi vlhkost?
Aj s perfektnou inpregnaciou to bude pokazde rozmerovo a suosovo rozne.

Ale verim, ze ucel to splni.
Bude to chciet vela trpezlivosti. Budem sledovat dalsie skusenosti a informacie.

P.S. perfektna stolarska praca
Pavebo

Nováčci se představují

Příspěvek od Pavebo »

Návrat k astronomii po 40 letech s takovou pompou, to si nechám líbit! Provedení tvé split-ring montáže je naprosto úžasné a inspirativní.

Vidím, že moje úvahy o výkonnější montáži (EQ8) na newtona 16" by mohly skutečně jít touto, již několikrát na AF doporučovanou cestou. Jediné, co k tomu však mám, je upgradový set motorů a elektroniky pro EQ6 a dvě ruce, pohříchu jedná levá biologicky, druhá mentálně (ne momentálně, ale furt...).

Nezkusil jsi udělat nějaký drobný snímek, jak taková, přeci jenom dost rozměrná montáž, jede? A ta EQ6 elektronika náklad zvládá? Chtěl bych montáž hlavně na focení.

Což takle, vyměnit si kontakty, že bych se ozval na "čumendu"?

Zdraví

Pavebo
Castor 98

Nováčci se představují

Příspěvek od Castor 98 »

Tak, i já se představím. :)

Jmenuji se Marek a je mi teprve 15 let, ale viděl jsem tu i mladší lidi, takže doufám, že má nezletilost vadit nebude. O astronomii se okrajově zajímám už od malička, ale hodně mě začala bavit až díky příletu komety C/2011 L4 (PanSTARRS) letos. Moc jsem jí pozornost nevěnoval, ale děda mě přesvědčil, že ji půjdeme pozorovat. Já jsem ale udělal chybu a myslel jsem si, že kometa už zapadla, ale ona byla ještě nad obzorem, a tak jsme to 16.3. vzdali. O týden později jsme ji už ale viděli. Komety mě tedy na astronomii baví nejvíce. Celkově rád pozoruji difúzní objekty, různé galaxie a mlhoviny, často také hvězdokupy.

A proč se jmenuji Castor 98? Podle hlavní hvězdy ze souhvězdí Blíženců (ve kterém jsem narozen) a podle roku 1998, kdy jsem přišel na tento svět.

Ještě jednou bych chtěl mnohokrát poděkovat moderátorovi shodam, který mě zaregistroval na fórum. Děkuji také Cassimu, jenž mi půl roku vysvětloval mnoho věcí o kometách, a to od samotných základů.

Děkuji vám, že tu můžu být. Hezký den všem. ;)
Tomas Paril

Nováčci se představují

Příspěvek od Tomas Paril »

zdravím mistní borce a nadšence jsem zdá se konečně novym členem.
Po dlouhém zkoušení o přihlašení se zadařilo.Jmenuji se Tomáš Pařil a v 35 ti letech jsem si pořídil první dalekoled newtona 1501400 rád pozoruji noční oblohu hlavně deep sky což ted zrovna moc nejde pač ta oblačnost mě už docela štve.Uvažuji o koupi něčeho většího s goto asi 355 sw dobson ale to je zatim ve hvězdach.Jěšte se mam co učit mnoho jsem toho nachytal právě zde od místních matadoru například ty fotky to je něco užasného. No jak jsem se zminil nejraději pozoruji deep sky když jsem našel např. M31 nebo klasiku M42 sam a viděl to na vlastni bulvy tak jsem si radostí malem nadělal ....no však víte jak to je dál proste krása.Je to uplně něco jiného najít to sám a pěkně live .Na internetu si obrázky najde každy trouba ale vzít si dalekohled a sednout na zahradu a pozorovat a hlavě najít to co chci to je už o něčem jinem. No já děkuji za přijetí a mějte se mnou trpělivost kdyby byli nějaké hloupé otázky zatim dobrou noc a at už ty mraky jdou do ř..i
SW dobson flex tube 305/1500 goto okulary  plossl 25-15-10-6.5-3.6   newton 150/1400
Ulkesh

Nováčci se představují

Příspěvek od Ulkesh »

Zdravím Vás,
mám 23 rokov a oblohu pozorujem už asi 15 rokov kadečím možným. Najprv to bolo voľnými očami, potom triédrom 10x50, neskôr 114/(500*2) newtonom galaxsee od Tasco >:( a teraz malým ale šikovným refraktorom SW 80/400 ::) a hračkárskym triédrom 8x60 z lidlu.
Baví ma hlavne DSO, ale pri horších podmienkach nepohrdnem ani pohľadom na Mesiac, Jupiterove dva oblačné pásy a 4 mesiace, Saturnove prstence či "hviezdy" Urán a Neptún.

V najbližších rokoch budem skúšať, koľko objektov sa dá odpozorovať tým SW 80/400 pod celkom bežnou oblohou a moje postrehy sa budem snažiť umiestňovať sem na fórum. Preto som sa vlastne zaregistroval.
triéder 8x60 z lidlu
SW 80/400 na AZ-3
SW heritage 130/650
setové okuláre 25 a 10 mm + 6 mm okulár s nápisom 4 mm (asi Huygens)
Chalko

Nováčci se představují

Příspěvek od Chalko »

Ahojte,
volám sa Marek, mám 15 rokov a astronómií sa venujem asi rok a pol. Vlastním iba malý triéder a ním poznávam krásy vesmíru. Ale ž som sa pár krát zúčastnil pozorovaní s väčšími kukátkami a neskutočne ma to baví!
SW Dobson 254/1200 FlexTube, Canon EOS1100D + 18-55mm (seťák), 20-60x60 Auriol, triédre 10x40 a 8x30
Beny9700

Nováčci se představují

Příspěvek od Beny9700 »

Zdravím všechny nadšence, kteří rádi nahlíží do nekonečna. Konečně funguje přihlašování.
Už dlouho mě tato oblast lákala, vždy mne fascinovalo nádherné noční nebe s mléčnou dráhou.
Je mi 54 let a jsem z Pb a začínám pozorovat co se to tam děje, zatím Měsíc a planety. Je nádhera vidět to na vlastní oči. A mám z toho lepší pocit, než když jsem koukal na hvězdárně v Sedlčanech, přeci jen je to dobrodružnější, než když mi to namíří a jen koukám  :)
Pro začátek jsem si pořídil malý reflektor Heritage 130/650 a k němu LSM GoTo montáž. K tomu mám refraktor 60/700 a můžu si půjčit 80/900 (nádherný mosazný prastarý refraktor, výroba Carl Zeiss). Začínám se skromnou a skladnou technikou, protože ji často budu vozit poměrně daleko (na chalupu do Jizerek, na Moravu a k Ltm). Časem zkusím i nějaké DSO ...
Tak přeji všem co nejlepší pozorovací podmínky  :) a ty jsou málo kdy  :'(
Tono40

Nováčci se představují

Příspěvek od Tono40 »

Dobry vecer.Som len taky slabsi amater."Hviezdicky" ma velmi pritahovali od malicka a donedavna som pouzival len take hracky ako bino 7x50 a mono 20-60x60.Ale tento rok som zacal chodievat na ryby aj v noci a to uz proste cloveku neda.
Chcel som nieco "lepsie",ale zial narazil som na problem,ktory ma vela ludi,ktori sa venuju tomuto krasnemu konicku.Preprava :-/
Ked nahadzem do auta veci na ryby,taborenie a posadi sa kamarat je koniec.Nie je miesto na poriadnu "ruru" aspon 200-250mm.
A tak som sa rozhodol pre nejakeho Maksutova alebo podobne.
Kupil som Meade ETX125EC v perfektnom stave.Uz som si dokupil aj nejake okulare a slnecnu foliu.Barlowa chcem vylucit.Nemam velke oci a nechcem ist do nejakych extremov,aj tak si nic nepomozem pri 125ke.Ale myslim,ze pre takeho prilezitestneho amatera ako som ja,je to slusna masinka vzhladom na moznosti prepravy !!!! Bola by lepsia vacsia rura,ale ako ju dostat do auta ? A ak mam ist na ryby a nevziat teleskop,to radsej necham doma udice ;D
Aj tak spekulujem nieco vacsie ked nepojdem na ryby a pojdem pozriet len "hore".To budem obmedzeny len sirkou auta.
Asi fakt kupim kombi.Ja uz bez dalekohladu nebudem :)
Panta rhei.
Milous67
Věk: 58

Nováčci se představují

Příspěvek od Milous67 »

Zdravím.
Po několikatýdením čekání na registraci se konečně podařila a tak se chci představit.Jmenuji se Milan,je mi 46 let a noční obloha fascinuje mně i mojí drahou polovičku.Před dvěma měsíci jsem si půlčíl od kamaráda z práce malý dalekohled(nic rozklepanějšího jsem v ruce neměl)tuším že to byl Celestron powerseeker az 50.Jediné na co se dalo koukat byl měsíc ale i ten nás tak uchvátil,zě jsme se rozhodli pořídit vlastní hvězdohled.Díky radám pro nováčky tady na fóru máme už dva týdny doma SW Dobsona 200/1200 a čekáme na jasnou oblohu.
Celestron NexStar 6SE Schmidt-Cassegrain 152/1500
xlebo

Nováčci se představují

Příspěvek od xlebo »

Tak konecne uz nemusim len stalkovat,diky za zprevadzkovanie registracie 8-)
Volam sa Peter,dalekohladmi na nocnu oblohu pozeram asi 2 roky , fascinuje ma hlavne slnecna sustava ale samozrejme aj mojimi refrakmi dosiahnutelne DSO.po dlhej dobe som si zadovazil zrkadlovku tak hadam aj nejake to astrofoto casom bude :)
okrem nocnej oblohy sa venujem este prirode(zaciatky telefoto),modelarcine(vesmirna technika a vyzkumne stroje) a lukostrelbe.
Tesim sa na pobudnutie na tomto informativnom fore :)
Nadšený pozerač a začínajúci fotič :)

R Xlt120/1000 , baader Zoom+2,26 barlow+hranol , WO VR-1 filter, minox AH 10x42 , canon 400D
Odpovědět