EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Karell
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Karell »

Pokud to napájíš z 220V tak to ten problém nebude. Leda ještě zkusit jiný zdroj. 12,5 V nestačilo z autobaterie, z toho zdroje s tím není problém. A pro úplnost dodám, že baterie byla zánovní a čerstvě nabitá, svorky velmi silné, kabely krátké a velmi tlusté a jacky nové
Edit: na základě příspěvku Milana doplním, na co jsem zapomněl. Byl to spolehlivý indikátor. Při jakémkoliv napájení z autobaterie kontrolka na panelu problikávala a bylo to špatně. Zdroj, který používám, má 2,5A a to si neblikne ani při rozjezdech.
vla

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od vla »

Ono taky záleží na výkonu toho zdroje, 12V ke specifikaci rozhodně nestačí.  12,5V máš při plné zátěži (přejezdy, rozjezdy), nebo naprázdno?  Výrobce uvádí napájení 12-15V, takže se nabízejí různé modelářské, nebo radioamatérské zdroje 13,8V s výstupními proudy kolem 10A. Např. toto http://www.rcm.cz/e-shop/nabijece-a-dop ... 6852.eshop  , ale jsou i jednodušší a levnější  
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN
Věk: 77

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

Pokud kontrolka na montáži během nějaké operace problikne, je zdroj slabý a může to zavinit nepřesnost. Pokud ale na 2 hvězdy je to O.K., hledal bych chybu v konické chybě vlastního dalekohledu. Ale je také pravda, že z vlastní zkušenosti vím, že to na 2 hvězdy chodí někdy přesněji než na 3. Zůstal bych u 2 hvězd a to takových, které zhruba vykrývají oblast, kde se budu většinou pohybovat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pepe30

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od pepe30 »

Moj zdroj ma 1,6A co by asi malo stacit,
Este som sa dozvedel ze rucny ovladac sa da prekalibrovat,alebo ho znova prehnat fabrickym nastavenim.Vraj nepresnost ustavenia na 3 hviezdy sa casom moze prejavit a preto ovladac treba popripade prekalibrovat,alebo vratit na fabricke nastavenie???
Moj rucny ovladac som kupil na AF(original sa mi pokazil)tak neviem ci predchadzajuci majitel v nom nieco nenastaval?Preto uvazujem ho dat nanovo do fabrickeho nastavenia?Mozno by to pomohlo?
Mate s tymto niekto skusenost???
Karell
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Karell »

Nevím, co přesně znamená tovární nastavení v totmto případě, uložené stejně zůstávají jen některé změněné údaje ( především zeměpisná délka a šířka ). Každopádně jsem už vícekrát dělal upgrade na vyšší verzi software ručky. Popis i poslední verzi najdeš na stránkách skywatcher.com. Poslední verze firmware nese označení 3.32, já mám ale ověřenou funkčnost té předtím, 3.27.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MMys »

1.6A podle mě nestačí. Ta montáž má pulzní odběr, a pokud zdroj limituje proud na 1.6A, tak dochází k propadům napětí. Poznáš, že bude poblikávat ta LED kontrolka na montáži. Co to způsobí a jak to vyfiltrují spínané zdroje na desce v montáži je otázkou. Minimálně je to první potencionální zdroj problémů. Doporučuju koupit si zdroj alespoň 3A, a s možností zvednutí napětí, čímž se eliminují úbytky na kabelech.  Já mám toto:

http://www.gme.cz/napajeci-adaptery-sit ... -p751-101/

5A je akorát tak, když z toho ještě krmím vyhřívání na dalekohledy, autopointer, kameru nebo foťák. Nastavené to mám na 13.5V, u montáže se to pak pohybuje (díky úbytkům způsobeným odběrem všech zařízení) kolem 12.5V a mám klid. Provozuji v kopuli s EQ6-kou a EQMOD.

Netuším, čemu by měl pomoci reset do výchozího nastavení. Po každé kalibraci se stejně transformační koeficienty určí znova.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
pepe30

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od pepe30 »

Martin a moze byt zdrojom mojho problemu prave nepostacujuci el.zdroj?
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MMys »

To ti nikdo s jistotou neřekně, mě osobně se to nestalo, od začátku mám pořádný zdroj. Ale podobné zkušenosti ti popsal Karell.

Na druhou stranu, pokud je to systematické, že na 2 hvězdy to jde a na 3 ne, tak to nebude zdrojem.

V některých verzích firmware taky byla chyba s ustavováním na 3 hvězdy. Ale už si to nepamatuju, možná to někde dohledáš.

A nebo prostě ustavuj na dvě. Pokud to máš na astrofoto, tak stejně ustavení na 3 hvězdy nepřináší žádné plus.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
pepe30

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od pepe30 »

ten zdroj pre istotu vymenim a tak aspon vylucim potencionalny problem.Diky
hokle

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od hokle »

Ahoj,
Na Skywatcheru je nyní novější návod pro EQ6 a myslím, že je zde lépe popsáno nastavení montáže. Asi to píšu zbytečně, protože to budeš mít určitě projitý:-) http://www.skywatcher.com/swtinc/custom ... class2=101

Jenom vybírám níže popis ustavení na tři hvězdy, což by mělo eliminovat konickou chybu a to trošku odporuje MiLANovu tvrzení. V každém případě bych se držel níže uvedeného doporučení. Také v novém fw popisují zpřesnění v polarním nastavení, ale to netuším, jestli to má vliv na tvůj problém. Já osobně nastavuju na jednu hvězdu poblíž objektu zájmu. Po přeložení dalekohledu na druhou stranu meridiánu mám žádanou hvědzu většinou v zorném poli. Dole je také poznámka, pokud nemáš konickou chybu, tak nemá význam metoda na tři hvězdy. Před firmwarem 3.32 byla nějaká beta verze. Já jsem si jí nahrál a vždy mě to po nastavení i na jednu hvězdu říkalo, že to mám špatně nastaveno, nebo že jsem pod horizontem:-). Jinak ještě pro zajímavost uvedu, že ta 3.32 má také možnost ovládání foťáku.

Equatorial Mount with 3-Star Alignment:
Advantages:

Good pointing accuracy; even the telescope-mount system has cone error.

For visual observing, the mount does not need to be accurately polar-aligned.
Preconditions: The skies of both sides of the meridian are clear of obstructions.
Rules for choosing alignment stars:

The 3 alignment stars should be spread out on both sides of the meridian.

For the two alignment star on the same side of the meridian, the deviation in their R.A. should be greater than 3 hours, and the absolute value of the difference of the two alignment stars’ declination should be between 10 to 30 degrees.
( 10° < |Dec1 – Dec2| < 30°)

If there is cone error in the telescope-mount setup or users are not sure about it, avoid the situation that all 3 alignment stars have small declination (close to the celestial equator).
Note: If users are sure that there is no (or very small) cone error in the telescope-mount system, then it is not necessary to choose the “3-star alignment” to align the mount. Use “1-star alignment” or “2-star alignment” instead.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
MilAN

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

Jenom vybírám níže popis ustavení na tři hvězdy, což by mělo eliminovat konickou chybu a to trošku odporuje MiLANovu tvrzení.Ani ne. Já vím, že ta 3. hvězda je vybírána po proložení dalekohledu a že se to dělá kvůli eliminaci kónické chyby. Ale kdykoliv jsme to zkoušeli, byl výsledek horší, než na 2 hvězdy. Kónická chyba není většinou tak velká jako to, co ta montáž provedla při ustavení na 3 hvězdy. Takže mi přijde smysluplnější odstranit jednoduše  kónickou chybu a ustavovat na 1 nebo 2 hvězdy. Ustavuji zásadně na 1 hvězdu, takže netuším, jak to dělá nejnovější SW.Stejně tam není nic nového , co by mě zajímalo a po několika upgrade jsem zůstal u původního, protože zastávám zásadu, že když něco funguje k mé spokojenosti, nemám   se v tom hrabat :)
pepe30

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od pepe30 »

Uz mam zdroj s12V/5 Am na vystupe,
Zatial to budem nastavovat na 2 hviezdicky,ale asi budem musiet preinstalovat ovladac na tu istu alebo inu verziu firmweru.Mozno tam mam daku chybu od vyrobcu?
vla

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od vla »

A proč jsi si pořídil zdroj na to nejmenší možné napětí, když už víš, že ta montáž je právě na toto háklivá?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

asi budem musiet preinstalovat ovladac na tu istu alebo inu verziu  firmweru.Mozno tam mam daku chybu od vyrobcu?To by ji měli  tísíce uživatelů a bylo by v další verzi opravena a bylo by to v textu určitě uvedeno, že se jedná o opravenou verzi
pepe30

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od pepe30 »

vla:myslel so ze ide hlavne teda o Ampere?Vraj pri12V je 3% tolerancia pri kolisani prudu pri tom adapteri co som kupil.Vcera som to skusil,zdroj vyzera ze je ok.Nepreblikava kontrolka

Ale ide to na hov... .I ked dam iba 2hviezda objekty v tesnej blizkosti selektovanych hviezd najde ale i tak nie dost presne(mam ich v zornom poly CCD-nie vstrede) ale ked zadam objekt na opacnej strane oblohy nenajde ho.Skusil som i opetovne urobit ustavenie na 2hviezdy tak aby som zabral zas druhu stranu oblohy a i tak to neslapalo ako ma.

Este ma napada?
Robil som upravu toho jazycka na montazi:
https://plus.google.com/photos/11666840 ... banner=pwa
pre lepsie polarne ustavenie a su tam i tie pritlacne a aretacne skrutky po stranach montaze.
Nemoze mi tato uprava sposobovat ze montaz je zblbnuta???Ci som to spravne zlozil?Pouzil spravny pritlak skrutiek???Ak si pametam pred upravou som tiez mal problemy s ustavenim na hviezdy ale po par pokusoch sa mi to vzdy podarilo.
Odpovědět