Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Bill

Příspěvek od Bill »

Skoda.. Do prahy nebo okolo ni bych jeste pro to zajel...  
Podle popisu dole v inzerátu je k tomu kompletní balicí materiál, takže by to mělo jít poslat. Ale doporučuji se na něj jít někam podívat - je to už macík (teda proti triedru:-)), ať nejsi zaskočený velikost/váhou ap.

Možná by mohlo být zajímavé se zajet podívat do Hodkovic: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1385931941

Večerní čumenda je pro širokou veřejnost a snad tam bude i něco podobného.
M:736 750 113
Eugene

Příspěvek od Eugene »

Zdravím, poprosil bych trochu o názory. Ve zkratce jen řeknu, rád hledím na oblohu, zajímá mě to, nevím co od toho mám čekat (pohledem přes kukadlo ). Nikdy jsem se nedíval přes dalekohled vyjma malých binokulárů.

Auto mám (pickup), peníze taky (svobodný, bezdětný ).

Přemýšlím nad Skywatcherem dobsonem 10" 254/1200.
Osobně bych neměl problém ani s 12" (jsme na to dva lidi).

Fotografovat nechci.
Na pozorování měsíce, planet, mlhovin.

Přiznám se, že nemám vůbec ponětí, jaký bych potřeboval okulár do začátku.

Vzal bych kukadlo klidně z druhé ruky, ale všiml jsem si, že dalekohled používaný 2 roky ztratí na hodnotě 30-50% (proč?), takže mám vůči tomuto skeptický pohled.

Prosím, pusťte se do mě.
Děkuji.
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Vzal bych kukadlo klidně z druhé ruky, ale všiml jsem si, že dalekohled používaný 2 roky ztratí na hodnotě 30-50% (proč?), takže mám vůči tomuto skeptický pohled.
tož už to není nové a taky spíš bez záruky, ale na druhou stranu na těch dobsonech 10" - 12" na pozorování tam není moc co pokazit tudíž je dobré využít právě té možnosti nakoupit slušný dalekohled za nízkou cenu.

Určitě nic nezkazíš tou 250kou ani 300kou - dobrá volba .. je to jen o tom si zakalkulovat velikost a váhu - zjednodušeně řečeno: čím větší zrcadlo, tím se bude déle temperovat, respektive pokud se bere dalekohled z teplejšího prostředí ven do zimy, může to trvat nějakou dobu tak hodinu minimálně v tomto případě.
V bazaru se častěji objevují 250ky - tak kolem 7000-7500,- ...
Ale nezapomeň, že je třeba investovat peníze taky do okulárů a dalšího příslušenství !
(cena slušnější sady okulárů zdaleka pak přesahuje cenu klasického Dobsona..  :)

ps: poud koupíš dobsona v bazaru .. a kdyby tě to z nějakého důvodu nezaujalo, můžeš ho prodat podle mého názoru za téměř uplně stejnou cenu .. alespoň to je můj postřeh, a taky moje osobní zkušenost tady s 250/1200.

Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Do úplnýho začátku ti stačí okuláry, který jsou přiložený k dalekohledu, pak se docela rychle rozkoukáš a zjistíš, co ti chybí. Co přesně uvidíš, to se těžko popisuje, někoho to nadchne i 10cm dalekohledu za pár tisíc, někoho zklame pohled skrz 100cm dalekohled za pár milionů, je to fakt hodně nepředatelná zkušenost.

Dalekohledy ztrácí hodnotu ze stejnýho důvodu jako všechno - pokud je prostě koupit si novou věc se zárukou jenom o něco dražší, proč to neudělat? U dalekoheldů s eletronikou je to vůbec jasný, protože ta ráda odchází - u Dobsonů by si člověk řek, že to dává menší smysl, ale ty jsou zas tak levný, že 20% ceny neni skoro nic. Navíc je třeba počítat s tim, že optika časem degraduje (ale 2 roky by neměly být podstatný). Každopádně je to ale většinou dost výhodná koupě.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Eugene

Příspěvek od Eugene »

Díky moc za přesné odpovědi. Asi mě zanedlouho "uvidíte" otravovat v ostatních vláknech  ;).
Bill

Příspěvek od Bill »

nevím co od toho mám čekat (pohledem přes kukadlo)
Možná by nebylo špatné se podívat na nějakou astro akci, nebo se domluvit s někým v okolí.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... =starparty
wauwi

Příspěvek od wauwi »

Zdravím,

mé dotazy směřují k výběru dalekohledu pro focení nebo videopřenosy noční oblohy. Mám na chalupě velikou zahradu (cca 5000 m2). Chalupa se nachází mimo obydlenou oblast ,takže v noci je tma jak v pytli a i obzor není narušen světelným smogem.
Postavil jsem si letní kino s plátnem o rozměrech cca 6x 3m.
Jednou v noci jsem postavil svůj dost kvalitní foťák s teleobjektivem specifikace
Ohnisková vzdálenost: 16-85 mm
Světelnost objektivu: f/3,5-5,6
Nejvyšší clonové číslo: f/22-36
na stativ nasměroval ho na nebe a signál zavedl do projektoru.
Chvíli jsem si hrál s nastavením clony a zaostření a bylo to . Měsích na plátně byl cca o průměru 50 cm. Mars jak tenisák ale už s méně detaily.jen takové růžové nic. Jsem blázen do elektroniky ,ale v opticedalekohledů je to pohyb na slabém ledu. Vím jak obrazový signál elektronicky upravit ,zesílit,zvětšit,ořezat šum z obrazu .
Můj dotaz laika zní jaký dalekohled v ceně do 6000 Kč by jste mi doporučili na videopřenosy z vesmíru :)Elektroniku pro natáčení či polohování dalekohledu dobastlím sám.
Pokud se ptám blbě ,tak to tolerujte,ale nikde jsem na tomto fóru nenarazil na někoho ,kdo by obraz z dalekohledu přenášel in-line na plátno.
Bill

Příspěvek od Bill »

No obecně pokud to má být levné, tak dalekohled typu Newton s co největším průměrem a pokud možno co nejsvětelnější - běžné jsou F4, třeba tenhle:

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17762.html

Ale je to samotný dalekohled bez montáže a slušná montáž k němu stojí více než ten dalekohled. Taky Newton trpí optickou vadou, které se říká koma. Pokud by jsi chtěl mít obraz slušný po celé ploše, musel by jsi ještě doplnit komakorektor.

Pokud by jsi snesl určité kompromisy, tak by se asi dalo použít i něco takového:
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 5075eq3-2/

Dalekohled je méně světelný (F5), není určený na focení, takže mechanicky bude asi horší, než ten předešlý. Je to s montáži, ale ta montáž asi bude taky tak na hraně. V ceně není motorek na kompenzaci otáčení Země, který budeš potřebovat.

Chtělo by se to poptat někoho, kdo to má.

On-line přenosy dělají v některé malé hvězdárně pro návštěvníky, někde jsem to tady viděl, zkus pohledat. Sice ne na plátno, ale na velký LCD panel, nicméně to už je asi jedno.

Nějaké info k on-line pozorování jsou v tomto vlákně, ale musíš pohledat i jinde:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 8497359/15
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Ohnisková vzdálenost: 16-85 mm
Světelnost objektivu: f/3,5-5,6
Nejvyšší clonové číslo: f/22-36
na stativnasměroval ho na nebe a signál zavedl do projektoru.
Chvíli jsem si hrál s nastavením clony a zaostření a bylo to . Měsích na plátně byl cca o průměru 50 cm. Mars jak tenisák ale už s méně detaily.jen takové růžové nic.
K pozorování planet a i Měsíce, je třeba delší ohnisko a taky slušný průměr dalekohledu, jinak moc detailů nebude. Zvlášť u planet. Používaj se větší zvětšení a to zase potřebuje hóódně stabilní montáž, jinak se bude obraz klepat už při nepatrném větru a i při sebeopatrnějším zaostřování.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
wauwi

Příspěvek od wauwi »

Zdravím,

děkuji za odpovědi.
S montáží si starost nedělám,známej dělá ve firmě na výrobu jednoúčelových robotů a občas něco vyřadí ,takže polohování v 5-ti osách přes PC není problém :)
Taky případné třesení obrazu se dá elektronicky krásně vyžehlit, něco jako odstranění vlivu třesoucích se rukou v digi fotografii. ;)
Je potřebuji poradit jak se případná kamera montuje na dalekohled. Je na to nějáký speciální objektiv nebo se používá standart s mezikruožky?
Já pro ten svůj pokus použil teleobjektiv s přiblížením 52x.Někde zde na fóru jsem vyčetl že dalekohledy se zrcadlem nejsou vhodné pro fotografování a tedy v mém případě pro montáž kamery.
Dík za pomoc a trpělivost se mnou.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

S montáží si starost nedělám,známej dělá ve firmě na výrobu jednoúčelových robotů a občas něco vyřadí ,takže polohování v 5-ti osách přes PC není problém
No držím palce. Jinak ale nevěřím, že to lehce zvládnete. Možná něco při menších zvětšeních s nevelkým dalekohledem, ale planety si žádaj opravdu festovní montáž a to něco stojí. Je třeba si uvědomit, že aby na planetách bylo něco vidět, je třeba větší rozlišení a to asi 2" nebo i jen 1". Jinak se taková snaha nevyplatí.
Na slabé montáží pak nejde o nějaké lehké třesení, ale o tanec objektu v okuláru.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Bill

Příspěvek od Bill »

Někde zde na fóru jsem vyčetl že dalekohledy se zrcadlem nejsou vhodné pro fotografování a tedy v mém případě pro montáž kamery.
Tohle bude vytržené z kontextu. Všechny (rozumně dostupné) dalekohledy s větším průměrem mají zrcadla, protože je to levnější. Ale je třeba nekoupit nějaký nevhodný kousek.
Určitě než něco koupíš, tak napiš - třeba ti to budeme rozmlouvat a pak budeme říkat - vidíš, my to říkali :-)
wauwi

Příspěvek od wauwi »

Add. BILL

jak jsem psal,použiji robotickou ruku s pohony MAXON ,která se dá naprogramovat ve vertikálním i horizontálním směru . Nosnost cca 20 kg.Naprosto stabilní .i Jen nemám představu jak se pohybuje např. Mars po obloze. Kolik to dělá uhlových minut za hodinu, tak aby mi neutekl ze záběru.
Použiji černobílou kameru mají větší citlivost s CCD snímacím čipem, jen potřebuji poradit zda pro připojení jsou vhodnější čočkové nebo zrcadlové dalekohledy. U toho čočkového si to dovedu představit, je to něco jako můj foťák s teleobjektivem. Četl jsem tu přirovnání o zobrazení a použití s přímětem pivního tácku u měsíce.

Digi obraz se dá nasnímat s 10s osvitem na čip a pak tyto snímky po 5minutách snímánínakrýt na sebe,pokud se předmět udrží v objektivu na stejném místě ,ale to vy zkušení borci už asi znáte. A s digi obrazovým signálem se dají dělat kouzla.
Tak jak,čočky nebo zrcadlo? :)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

No, já bych začal od konce. Za 6.ooo Kč NIC
Většina zde prezentovaných fotek planet je dalekohledy od průměru 200 mm výše. V čočkovém dalekohledu jsi někde na 250.000Kč a výše, u zrcadlového dalekohledu je potřeba jít s průmerem asi trochu výše, na průměr tak 250 mm + a s kvalitním dalekohledem bez dalšího příslušenství budeš asi na základní ceně od 15.000 výše.

ˇuhlová rychlost pohybu oblohy ( i s planetami - byť s nepatrným rozdílem ) je 15"/s, . odchylka během expozice v desetinách ".
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
wauwi

Příspěvek od wauwi »

Tak to vidím
co přispěvatel to jiný názor. Dopadne to asi tak,že jsi od kamaráda ke své digizrcadlovce půjčím lepší teleobjektiv než mám já s lepší světelností .Sice s tím dělem budu vypadat jak paparaci ale neva na chalupě mě nikdo neuvidí.Tuto soustavu dám na tu robotickou ruku.Signál protáhnu přes noťas ,vyžehlím ho a promítnu přes HDMI projektor na plátno. Pokud budou výsledky o 50% lepší než můj lońský pokus budu spokojen. Soustava bude venku celou noc pod pergolou,a já v teple u plátna.Systém GO TO si ubastlím sám. Bude to vypadat jak když někdo utrhne terminátorovi ::) ruku která svírá foťák a tuhle šílenost připevním na masivní podstavec.
Je vidět,že jste optikáři já zase elektronik každej ulítáme na tom svým.
Chápu,že co nedá optika elektronika už nespraví,ale za pokus to stojí. Habl bez elektronické korekce byl taky slepej :)
Jinak díky všem zaodpovědi a snahu pomoc.
Odpovědět