CG-5 Advanced - problém
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 5054/44#44][splithere][/link][splithere_end]
Ponechal jsem původní Sašův příspěvek a zároveň navazující diskusi odklonil do správného vlákna.
Ponechal jsem původní Sašův příspěvek a zároveň navazující diskusi odklonil do správného vlákna.
-
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Když sleduju oblačnost na http://www.medard-online.cz/index.php, od jaké hodnoty oblačnosti se dá cca. rozumně pozorovat? Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
To se nedá nijak přesně říci, dost záleží i na charaktreu oblačnosti. Obecně většinou 0.1mm už je moc. Pokud to je v setinách, je to většinou dobré.
Důležitější je, že té oblasti s nízkou oblačností musí být velká oblast, a měla by být stabilní, nebo mít nějaký jednoznačný trend v čase, ze kterého se dá poznat, jestrli to má smysl.
Většinou nemá smysl si dělat iluze, že to bude dobré, když je v tvém místě nějaký jasný flíček. Takhle přesně ty modely nefungují. Je potřeba porozumět komplexně aktuální meteorologické situaci, podívat se třeba i na aktuální družicové snímky z poslední doby (v noci je dobrý barevný mikrofyzikální produkt na chmi.cz), a učinit nějaký závěr.
A porovnat Medarda ještě s Aladinem a Flymet-em. Pokud se alespoň v hrubých rysech shodují, je šance, že to tak bude celkem vysoká. Alespoň na ten den, maximálně dva dopředu. Za stabilních situací (třeba rozsáhlá tlaková výše) to funguje dobře i na delší období.
Jedna věc těmto numerickým modelům ale vůbec nejde - podzimní a zimní nízká přízemní oblačnost a mlha. Taková situace když nastane, tak model klidně hlásí v nížině jasno, které je ale jen na horách.
Důležitější je, že té oblasti s nízkou oblačností musí být velká oblast, a měla by být stabilní, nebo mít nějaký jednoznačný trend v čase, ze kterého se dá poznat, jestrli to má smysl.
Většinou nemá smysl si dělat iluze, že to bude dobré, když je v tvém místě nějaký jasný flíček. Takhle přesně ty modely nefungují. Je potřeba porozumět komplexně aktuální meteorologické situaci, podívat se třeba i na aktuální družicové snímky z poslední doby (v noci je dobrý barevný mikrofyzikální produkt na chmi.cz), a učinit nějaký závěr.
A porovnat Medarda ještě s Aladinem a Flymet-em. Pokud se alespoň v hrubých rysech shodují, je šance, že to tak bude celkem vysoká. Alespoň na ten den, maximálně dva dopředu. Za stabilních situací (třeba rozsáhlá tlaková výše) to funguje dobře i na delší období.
Jedna věc těmto numerickým modelům ale vůbec nejde - podzimní a zimní nízká přízemní oblačnost a mlha. Taková situace když nastane, tak model klidně hlásí v nížině jasno, které je ale jen na horách.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Mě celkem vyhovuje Wetterzentrale i když to taky není vždy 100% pravda, tak mají celkem pěkné výsledky.
CG-5 Advanced - problém
U mne v posledni dobe vede www.yr.no:
Na ty dva dny jim to vychazi velmi dobre. Model je pro astronoma spise malinko skepticky a obcas se prepoved o par hodin zpozdi ci predbehne.
chmi druzicova animace je pak potvrzeni aktualni situace ci kratkodoby vyhled co se aktualne vali...
Aladina (ma tendenci byt pesimisticky), Medarda (v posledni dobe mel nejake vypadky) a Flymet (byva casto nesmyslne optimisticky) uz pomalu opoustim.
Na ty dva dny jim to vychazi velmi dobre. Model je pro astronoma spise malinko skepticky a obcas se prepoved o par hodin zpozdi ci predbehne.
chmi druzicova animace je pak potvrzeni aktualni situace ci kratkodoby vyhled co se aktualne vali...
Aladina (ma tendenci byt pesimisticky), Medarda (v posledni dobe mel nejake vypadky) a Flymet (byva casto nesmyslne optimisticky) uz pomalu opoustim.
Pavel Vabrousek
-
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Díky, vyzkouším všechny.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
- Wendelinos
CG-5 Advanced - problém
Ahoj, chtěl bych se zeptat. Mám celestron powerseeker 127eq (dárek), jsem začátečník. Dotaz se týká rozmazání obrazu (např. Saturnu) i na okuláru 20mm (50x zv.). Obraz je ostrý když okem přejedu až na hranici okuláru - na úplný kraj očnice. uprostřed je to velmi rozmazané. Mohlo by to být okulárem, či je třeba provést kolimaci?
CG-5 Advanced - problém
Moc netusim co znamena ze okem prejedes az na hranici okularu. Oko mas mit zhruba na ose okularu, v takove vzdalenosti, abys pohodlne videl cele zorne pole. To si muzes vyzkouset i ted ve dne - namir dalekohled nekam do dalky (alespon kilometr). Jak vypada obraz?
Omlouvam se za stupidni otazku, ale vis vubec jak se dalekohledem zaostruje? Pokud tvrdis, ze v urcite poloze oka je obraz ostry, tak to zcela jiste neni problem v kolimaci a rekl bych ze ani v okularu.
Omlouvam se za stupidni otazku, ale vis vubec jak se dalekohledem zaostruje? Pokud tvrdis, ze v urcite poloze oka je obraz ostry, tak to zcela jiste neni problem v kolimaci a rekl bych ze ani v okularu.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- Wendelinos
CG-5 Advanced - problém
Vím jak zaostřovat jen nevím, jestli je to vada okuláru.Obraz mám zaostřený jak to jde, např. Saturn, a ten byl včera vidět jako eliptická skvrna, poté jsem zjistil, že pokud okem sjedu ze středu okuláru (střed čočky okuláru) ke kraji očnice tak se saturn najednou zaostřil.Přijde mi to jako by to bylo astré jen v jedné mikročásti okuláru - toto jsem zpozoroval u okuláru 20mm. S dodávaným druhým okulárem 4mm je to nemožné vůbec něco zaostřit. Při pohledu na vysílač cca 2,5km je s tímto okulárem rozmazaný a nelze jej dostatečně zaostřit. Při pohledu na hvězdu nepřípustné.Rozmazaná šmouha. takže nevím. V oblasti teleskopů jsem nováčkem, ale již několik let fotím se zrdcadlovkou, takže nějaké ty zkušenosti mám. Potřeboval bych tip na nějaké zlepšení (vím, chtělo by to jiný stroj) 

CG-5 Advanced - problém
To je opravdu divne. Muzes udelat nejake fotky: pohled do okularoveho vytahu bez okularu, fotky okularu zepredu, zezadu a pri pohledu skrz samotny okular na svetlou plochu?
Stroj ma sice k dokonalosti daleko, ale rozhodne by mel jit alespon zaostrit
Stroj ma sice k dokonalosti daleko, ale rozhodne by mel jit alespon zaostrit
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- Wendelinos
CG-5 Advanced - problém
ok, vecer to hodim do oz , diky
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Dostal jsi k tomu dalekohledu nějakou redukci nebo nádstavec? Jestli ano, používáš to?
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- Wendelinos
CG-5 Advanced - problém
Zkoušel jsem Barlowa 3x, ale zhoršuje to strašně obraz, a je to nejaký ,,plasťák,, ke všemu se škrábancema. Nejradši bych jim to omlátil o hlavu. Na hlavním zrcadle byly i otisky prstů a jiný ,, bordel ,,. Celestron se tímto k zákazníkovi moc dobře zřejmě nestaví.
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 Advanced - problém
Měl jsem na mysli nádstavec, který se vkládá do OV stejně jako barlow, akorát nemá žádnou čočku. Ten ti může "utopit" ohnisko a nemáš šanci zaostřit.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- Wendelinos