Výběr dalekohledu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
deneb

Výběr dalekohledu

Příspěvek od deneb »

Pánové, perte do mě šutrama jak chcete, ale chci vidět tu slečnu zápasit s dobsonem, zvláště to jemné "postrkování" tubusem při zvětšení cca 160- 180x !
dobson v dané cenové relaci opravdu nemá konkurenci, pokud jde o výkon, ale chce to hodně natrénovat. ten posuv po silonech je vopruz při 152mm , větší průměry nevím.
milanem jmenovaná klasická AZ je mnohem přívětivější. jenomže to je zase cenově mnohem dále :(
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu

Příspěvek od MMys »

Vla: aha, každý koukáme jinam. Ten první link je skutečně 114mm, ten druhý ale 150mm. Oba jsou Elementrix

deneb: Při tom zvětšení, co píšeš, to není ještě velký problém. Chce to trochu cviku, ale 20-letá to sad zvládne.

Pokud už má triedr 20x60, tak v dané cenové relaci bohužel moc jiných řešení není.  Buď refra s podobným průměrem na malé AZ montáži, nebo nějaký zrcadlový krám na rozklepané EQ montáži stejně bez pohonu, a nebo prostě ten dobson. Ten jako jediný přinese víc i s ohledem na dosah na DSO objektech.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
verdom

Výběr dalekohledu

Příspěvek od verdom »

Ano, myslel jsem to kukátko 114 na venkovní přenosy dál od domu a že je asi stejné jako to druhé v příspěvku. Popis výrobku nebyl pro neznalce až tak špatný. Nicméně zkušenost může a asi i je výrazně jiná.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu

Příspěvek od MMys »

To fakt nemá smysl, pokud bude mít dobsona. On i ten 114mm ELEMENTRIX má 11kg, ten 150mm dobson má tak 13kg. Tedy obojí je to stejně spíš na odnos nadvakrát. U EQ montáže nejdřív montáž, a pak dalekohled + ještě závaží, a venku smontovat, vyvážit.

U dobsona odnese spodní podstav, postaví ji na místo, a v druhé rundě přinese tubus a posadí ho do ní.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Rekmarik

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Rekmarik »

U EQ montáže nejdřív montáž, a pak dalekohled + ještě závaží, a venku smontovat, vyvážit.
a vlastně taky ustavit žejo ... pokud ta EQ montáž má mít trochu smysl a ulehčit sledování ubíhajících objektů
MMys
Kontaktovat uživatele:

Výběr dalekohledu

Příspěvek od MMys »

Nojo, vidíš, na to jsem úplně zapoměl. To bude tím, že už několik let mám ustaveno natrvalo ;)
MilAN
Věk: 77

Výběr dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

Já bych v tom takový problém neviděl. Pro vizuální pozorování to vždy posadím do terénu tak, že hlavu montáže dám někam k severu a pak sem tam koriguji deklinaci a vůbec mě to nepřipadá jako nějaký problém. Je to menší problém, než při špatném seeingu dobře zaostřit :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rudohor

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Rudohor »

Po dvoch rokoch skusenosti s neupravenym SW 10" dobsonom mi vychadza, ze dospela zena za prve 2-3 hodiny cviku ho nezvladne postrkovat za planetou pri 150-180x zvacseni. Dospely chlap ma ~50% sancu sa to za par hodin naucit.
Nemam poriadne osahany ziaden iny kus, ale ten moj ide pomerne tuho a ked sa do neho dievca zaprie silou, namiesto jemneho pohybu jej odskoci o desiatky stupnov. 6"-8" by mohol mat o par kilo mensi tlak na loziska a hybat sa jemnejsie?
(Netrufam si tvrdit, ze poznam reprezentativnu vzorku. Predsa len mam na priatelov a priatelky specificke naroky. Uz len to, ze dobrovolne travia cas so mnou je je jemne sito ::) )
MilAN
Věk: 77

Výběr dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

Po dvoch rokoch skusenosti s neupravenym SW 10" dobsonom mi vychadza, ze dospela zena za prve 2-3 hodiny cviku ho nezvladne postrkovat za planetou pri 150-180x zvacseni. Dospely chlap ma ~50% sancu sa to za par hodin naucit.
Nemam poriadne osahany ziaden iny kus, ale ten moj ide pomerne tuho a ked sa do neho dievca zaprie silou, namiesto jemneho pohybu jej odskoci o desiatky stupnov.Potom nezbývá, než ty brzdy a centrální šroub povolit a ještě to trochu namazat :)
Měl jsem tedy v ruce dost Dobsonů snad všech značek, ale o takové hrůze jsem tedy ještě neslyšel. Že se dá přejet ze zorného pole, to asi ano, ale že by k pohybu byla potřebná mužská síla ????
Kdysi jsme na Dovolené s dalekohledem pozorovali Dobsonem 400 mm při zvětšení 800x, neměl žádná ložiska- jen teflon a proti umacart a zvládali to všichni, kdo se u dalekohledu nachomítli.
Nestraš slečnu , zvládne to bez problémů !!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Peťa

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Peťa »

K té stopadesátce 'Elementrix' jsem na serveru astroshop.de našel několik uživatelských komentářů, zdá se to být ještě podstatně horší, než jsem si dovedl představit. Je tam tedy pod značkou Seben, ale je to totéž. Průměr 1.75 hvězdiček z pěti možných, většina lituje, že nedošetřila na něco použitelného, jeden s tím jakž takž pozoruje po rozsáhlých mechanických úpravách. Kdo vládne němčinou, může zaplakat zde: http://www.astroshop.de/seben-teleskop- ... r_2_select. Pro srovnání: 150mm Skywatcher Dobson tam má pět recenzí od začátečníků, pokaždé pět hvězdiček.
Peťa

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Peťa »

A ještě jeden model v danné cenové relaci: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 18573.html - půjčil jsem si ho víceméně z legrace na dva týdny, protože ho majitel hodně chválil a byl jsem překvapen, co z něj šlo vytáhnout - rozlišil jsem Rigel jako dvojhvězdu a na Jupiteru jsem našel tu světlou skvrnu, co byla během minulé opozice poblíž GRS. Je to f/4 parabola, takže samozřejmě nutnost perfektní justáže, na vyšších zvětšení je nutné držet objekt přesně na ose (měl jsem to na AZ-5, takže to šlo), tužší ostření, pro začátečníky by to byl hodně tvrdý oříšek, ale zase s malým zvětšením to není tak dramatické a dobře se hledá. Po upgrade montáže by se z toho dal později udělal hezký dalekohlídek. S extrémně omezeným rozpočtem tam kde se z nějakého důvodu nehodí dobson by to snad šlo, za danné peníze s vyjímkou dobsonů největší průměr, rozhodně lepší než ty hororové Elementrixy.
verdom

Výběr dalekohledu

Příspěvek od verdom »

Díky moc všem za rady. Dobson v 6" vede. :)
Regulus

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Regulus »

Nemam poriadne osahany ziaden iny kus, ale ten moj ide pomerne tuho a ked sa do neho dievca zaprie silou, namiesto jemneho pohybu jej odskoci o desiatky stupnov.Záleží na mazání Mě se osvědčil zde doporučovaný jelení lůj, neklouže sice tak superlehce, ale plynule, s celkem konstantním odporem, takže ty přejezdy nehrozí.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Vykuk

Výběr dalekohledu

Příspěvek od Vykuk »

Rudohor:
Opravdu by mělo stačit povolit středový šroub (těmi 2ma klíči proti sobě). Zkraje jsem Dobson bednu utáhl - výsledkem bylo kostrbaté postrkování. Takže jsem povolil, a dneska jsem dokonce ve stavu, kdy horní deska jakoby "plave" oproti spodní - a nevadí mi to (pouze je to divné). Stejně tak záleží na utažení podle ročních období - mráz/vedro cvičí s roztažností materiálů, a tomu je potřeba přizpůsobit právě dotažení/povolení toho středu. Pokud se týká plynulosti ve svislém směru, mám ty celkem 4 plastové nosné válečky omotané tou širokou teflon páskou a je to o hodně lepší - akorát je třeba dbát na vyvážení dalekohledu.
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
crappa

Výběr dalekohledu

Příspěvek od crappa »

Zdravím , chtěl bych si koupit svuj první "dalekohled" , chci pozorovat zejmena planety , po dlouhodobém čtení různých forum a článků na internetu jsem pochopil, že nejvhodnější volba by byl Apochromatický refraktor. Bohužel tyto "mašiny" stojí od 20tis. avýš.. vzhledem k tomu, že by to byl můj první tak je pro mě zatím cenově nepřijatelný. Vybral jsem si tudíž levnější variantu a chtěl jsem se zeptat zda je to dobrá volba. Díky za odpovědi :)
SkyMatic 135GTA

http://www.alemat.cz/dalekohledy-optika ... paign=feed
Odpovědět