DeepSkyStacker
- petr.livanec
- Věk: 19
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kometa v DSS
Všem moc děkuji za rady 

Meade 102/920, LXD 55, Canon 550D, Newton 76/700.
„Když něco opravdu chceš, celý vesmír se spojí, abys to mohl uskutečnit.“
- Schecke
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Prosím o radu. Jsem ve skládání fotografií úplný začátečník a z výše uvedeného nejsem vůbec moudrý. Mám 10 fotografií komety vyfocené do rawu (od Sony), stáhl jsem si zde doporučovaný program SiriL. Prosím o polopatický návod, jak postupovat dál. Moc děkuji za rady.
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
- petr.livanec
- Věk: 19
- Kontaktovat uživatele:
Tak ještě zkouším Sequator, ten je velmi jednoduchý, akorát to tam pořád ukazuje "Composing...FAILED", nevíte někdo čím to je?
Meade 102/920, LXD 55, Canon 550D, Newton 76/700.
1. File Conversion tab: Nahráš fotky do Sirilu a prekonvertuješ fotky raw do formátu fit -> pomenuješ sekvenciu a označíš DemosaicingSchecke píše:Prosím o radu. Jsem ve skládání fotografií úplný začátečník a z výše uvedeného nejsem vůbec moudrý. Mám 10 fotografií komety vyfocené do rawu (od Sony), stáhl jsem si zde doporučovaný program SiriL. Prosím o polopatický návod, jak postupovat dál. Moc děkuji za rady.
2. Registration tab: Global star alignment. Klik na Go Register.
3. Registration tab: Comet/asteroid alignment
4. Registration tab: rozklikneš si sekvenciu a označíš do rámiku jadro kométy v prvom obrázku - potom klik na Point to Object. Potom preklineš na posledný obrázok a označíš do rámiku jadro kométy v posledním obrázku a znovu klikneš na Point to Object. Siril posun kométy dopočíta. Klik na Go Register
5. Stacking tab: Vyberieš jednu z metód podla preferencie (neviem jak bude při iba 10 fotkách fungovať odstránenie stop hviezd pomocou Sigma clipping) a fotky spojíš do jednej. Podla mňa bude fungovať aj Sum stacking - ostane stopa pohviezdach, aj medián
Niekedy to tak možno bolo. Vo verzii 4.1.0 stačí označiť kométu na prvom a poslednom light snímku a DSS si to už vyskladá. Poradí si so zložením na kométu aj v prípade, ak bol pri fotení použitý dithering.vaclavII píše:V DSS se musí u všech light snímků označit ručně myší jádro komety...
Re: DeepSkyStacker
DSS umí složit hvězdy i kometu současně, takže stopy hvězd nejsou čárky, ale body a kometa není rozostřená.
Siril umí složit zatím pouze na jádro komety a stacking jsem volil Sum stacking, aby zmizely hvězdy je vhodný stacking Average stacking with rejection
Siril umí složit zatím pouze na jádro komety a stacking jsem volil Sum stacking, aby zmizely hvězdy je vhodný stacking Average stacking with rejection
- Schecke
- Kontaktovat uživatele:
Díky za rady. Díky nim jsem v ovládání programu SiriL trochu pokročil. Ještě bych ale potřeboval poradit, jak se dostanu k výsledku (výslednému obrázku). Dokončí se proces a já nevím, co dál... A nesmějte se mi 

Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Siril uklada vsetky medzi subory do "current working directory" ktory sa da zmenit dole v hlavnom okne. Odporucam si pre kazdy projekt vytvorit novy adresar. Vysledok skladania by mal byt ulozeny do suboru s nazvom "nazov_sekvencie_stacked.fits"
Po skonceni uprav si samozrejme je treba ulozit subor manualne v hlavnom menu File->Save As kde sa da aj zmenit format na z FITS na JPG, PNG alebo TIFF. Popripade aj v nahladovom RGB okne sa da kliknut pravym a dat ulozit tam.
Inak Siril tu ma uz temu takze nabuduce by asi bolo vhodnejsie davat otazky tam viewtopic.php?f=44&t=24047
Po skonceni uprav si samozrejme je treba ulozit subor manualne v hlavnom menu File->Save As kde sa da aj zmenit format na z FITS na JPG, PNG alebo TIFF. Popripade aj v nahladovom RGB okne sa da kliknut pravym a dat ulozit tam.
Inak Siril tu ma uz temu takze nabuduce by asi bolo vhodnejsie davat otazky tam viewtopic.php?f=44&t=24047
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Mám nastaveno ve skriptu, že výsledný soubor po stacku je result.fits a je uložen v adresáři c:\astrofoto\lights
- Schecke
- Kontaktovat uživatele:
To vím a to dělám, ale výsledek je vždy totální černota. Někde asi dělám chybu...
Ako ciernota po otvoreni v inom programe? To bude asi tym ze treba aplikovat stretchnutie histogramu pretoze ten autostrech je aplikovany iba na zobrazenie.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Tak to má byť, že výsledný obrázok vidíš ako černotu( v liearnom zobrazeni, pre upravy pred stretchnutím je dobre si prepnúť zobrazenie na Autostretch). Pri DSO urobím vždycky pred stretchnutím priamo v Siril ešte background extraction (pri kométe s výraznym gradientom v pozadí to asi nebude fungovať ideálne) , color calibration a green noise reduction, prípadne jemné úpravy ako deconvolution, median filter apod. Stretchnút možeš v Siril pomocou AsinhStretch, alebo Histogramu. Mne sa to však lepšie robí v Gimpe pomocou Levels - predpokladám, že si výsledok ukladáš ako 16bit tiff.
Skusal som v DSS oznacit Kometu mysou, ale oznacil mi vsetky hviesdy okolo ale na kometu sa proste nedalo klinutt.
Tusite niekto, preco, resp co robim zle ? Fotky som mal v ohnisku 135mm a jadro komety bolo vyrazne ale aj dost velke.
Tusite niekto, preco, resp co robim zle ? Fotky som mal v ohnisku 135mm a jadro komety bolo vyrazne ale aj dost velke.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Pri klikaní na kométu je potrebné držať klávesu <Shift> (mať ju stlačenú) a po označení jadra kométy uložiť označenie tz. kliknúť na ikonku "disketa". Potom sa v zozname súborov (v DSS) objaví v stĺpci "#Stars" pri súbore "počet hviezd"+"(C)". Následné kliknutie na označenú kométu (s podržaním klávesy <Shift>) zruší označenie kométy.
Ahoj moc se omlouvám, ale nic o mém problému jsem nenašel, asi to bude prkotina ale trapim se uz dost dlouho. Fotím na kamuru zwo asi 294 mc pro. Mám ji danou na newton 130/670 al eto neni dulezite, myslim si. Fotím pres sharpcap na doporučený formát .png. Když takto vytvořené fotografie nahraji do DSS a nechám zarovmat je se jakoby zesvetlí ale na to ze je to dohromady pres dve hodiny expozic zadne nove detaily nevylezou. Ani to nenapíše, předpokladanou dobu expozice. Coz pise napr kdyz fotím na Canon eos D60 při formátu JPG. Nevím co s tím. Snad jsem byl trosku srozumitelny a moc dekuji za kazdou radu.
Montaž: Sky-Watcher EQ 35M Pro
Dalekohledy, příslušenství: SKY-WATCHER Newton 130/650, Astronomik CLS, BAADER MPCC Mk. III, Canon EOS 60D
Dalekohledy, příslušenství: SKY-WATCHER Newton 130/650, Astronomik CLS, BAADER MPCC Mk. III, Canon EOS 60D