Standa
3D Tisk - modely, nápady, zkušenosti
Re: 3D Tisk - modely, nápady, zkušenosti
Zdravím 3D tiskaře. Chcete mít vlastní (mini)hvězdárnu?
Můžete si ji vytisknout a dokonce i pořídit snímky oblohy. Návod na sestavení včetně kódů ovládacího software lze nalézt na tomto odkaze: https://www.instructables.com/Pi-lomar- ... ervatory-/
Standa
Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Vim, ze vetsina z Vas jiz Bahtinova ma, ale pokud by se nekomu hodil, delal jsem si novou na C9.25 a udelal program hodne parametrisovatelny.
Edit : pardon, dodelal jsem jeste jednu drobnou upravu a prehral zde zdrojak. Prosim dejte mi vedet, pokud jsem jeste neco prehledl, preci jen je to hodne tvarovyvh kombinaci.
Edit : pardon, dodelal jsem jeste jednu drobnou upravu a prehral zde zdrojak. Prosim dejte mi vedet, pokud jsem jeste neco prehledl, preci jen je to hodne tvarovyvh kombinaci.
- Přílohy
-
- BahtinovParametric_my.scad
- (5.76 KiB) Staženo 79 x
-
- Bahtinov.jpg (350.7 KiB) Zobrazeno 4863 x
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Zdravím, nedávno jsem dokončil úpravu mého newtona. Už jsem měl dost těch látkových šprcek přes tubus a rozhodl se udělat něco praktičtějšího. Nejprve jsem začal horní klapkou tubusu. Inspiroval jsem se u jedné italské společnosti, která je dělá včetně zabudovaného flatpanelu ale za nekresťanské prachy
Já se spokojil čistě s obyčejnou krytkou, která je magneticky odklápěcí a na ložiskách. Magnety jsou zataveny do obruče a víka, takže v průběhu focení se nemůže stát, že by se tam jen tak bimcalo a to samé při převozu.
Dále bylo v plánu i víko na zadní části tubusu, ale říkal jsem si že bych mohl vytvořit praktičtější a osazené ventilátory. Zadní víko je tedy už magneticky odjímatelné aby se bez problému mohlo na kolimaci, osazené třemi ventilátory 60x60mm a vypínačem. Jinak ventilátory jsou nízkootáčkové a při jejich zapnutí nejsou cítit žádné vibrace, které by mohly narušit snímání. Jinak celé je to vytvořeno v programu Fusion360 a tisknuto z materiálu PLA Aurapol Galaxy Black.
Dále bylo v plánu i víko na zadní části tubusu, ale říkal jsem si že bych mohl vytvořit praktičtější a osazené ventilátory. Zadní víko je tedy už magneticky odjímatelné aby se bez problému mohlo na kolimaci, osazené třemi ventilátory 60x60mm a vypínačem. Jinak ventilátory jsou nízkootáčkové a při jejich zapnutí nejsou cítit žádné vibrace, které by mohly narušit snímání. Jinak celé je to vytvořeno v programu Fusion360 a tisknuto z materiálu PLA Aurapol Galaxy Black.
DSLR: ZWO ASI294MM Pro / Nikon Z6ii
Dalekohled: TS-Optics 8" ONTC809 200/900mm f/4.5
Pointace: ZWO OAG + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz
Astrofotky.cz
Krásná práce, jen nechápu volbu toho materiálu. PLA se na na venkovní tisky nehodí, PETG je mnohem vhodnější. Co tě vedlo k použití PLA?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Moc pekne !
Lukasi pokud je to venku jen v noci, tak by preci nemel byt problem.
Lukasi pokud je to venku jen v noci, tak by preci nemel byt problem.
Já v tom problém nevidím. Není to nijak mechanicky namáháno a nebude to vystaveno stálým venkovním povětrnostním vlivům.
Astrofotky.cz
Astrofotky.cz
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Pekna prace.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Akorát nesmíš v létě jít spát, a nechat to do rána stát venku. Pokud na to začne pražit slunce a budeš trochu déle vyspávat, tak to můžeš najít pěkně zkroucené a rozteklé. PLA je na prd už při cca 55°, což s černým materiálem na přímém slunci je raz-dva.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Z toho strach nemám. Nikdy jsem nenechal dalekohled na slunci. Vždy vstávám na konci astronomické tmy, udělám flaty, sbalím to a jedu dom.. nemam stálé stanoviště. Mám doma z PLA vytištěný RC tank 1/10 a jediný strach z deformace mám že bych ho zapomněl v autě
V létě jezdil na slunci několik hodin a nic se mu nestalo. Takže v tomhle případě jsem naprosto v klidu.
Astrofotky.cz
Astrofotky.cz
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Ono i díl z PETG se mi na přímém slunci zdeformoval. Proto díly, které mohou být vystaveny přímému Slunci, tisknu ze světlého materiálu nebo s několika vrstvami bílého ( světlého) materiálu na povrchu viz třeba solární hledáček nebo krytky.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Zkusil jsem vytvořit náhradu za TILTER DAYSTAR pro potlačení Newton kruhů. Standardní Tilt adapter ( tuším, že mám Lacertu) měl malý rozsah naklopení
.
Na stranu etalonu našroubován 1.25” T-ADAPTÉR.
Nastavuje se jedním šroubkem ( od kamery) a pak se zafixuje druhým ( prozatím od etalonu, asi upravím taky od kamery) Sestava přípojená k etalonu přes ClickLock 1.25": Zkušební model. Tištěno z PLA kvůli závitu T2 ( lepší by byl možná Extrudr GreenTEC Pro Carbon), ale Slunce na to nikdy nesvítí
. Dneska vyzkoušeno a šlape to.
PS.
Ta věc na opačném konci kamery je heblo pro opakované nastavení rotace kamery pro DSO focení
Na stranu etalonu našroubován 1.25” T-ADAPTÉR.
Nastavuje se jedním šroubkem ( od kamery) a pak se zafixuje druhým ( prozatím od etalonu, asi upravím taky od kamery) Sestava přípojená k etalonu přes ClickLock 1.25": Zkušební model. Tištěno z PLA kvůli závitu T2 ( lepší by byl možná Extrudr GreenTEC Pro Carbon), ale Slunce na to nikdy nesvítí
PS.
Ta věc na opačném konci kamery je heblo pro opakované nastavení rotace kamery pro DSO focení
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Ještě verze pro ZWO ASI Planetární model. Nastavuje se jen zezadu od kamerky jedním šroubkem a druhým se fixuje.
Radime, omlouvam se za asi blbou otazku, ale rovina je urcena tremi body, jak muze mit tilter jen jeden sroub ?
- midars
- Kontaktovat uživatele:
Petře otázka není blbá, ale pro potlačení Newton interferenčních kroužků stačí nastavit jen jednu rovinu. Dělá to tak i originál viz Daystar Interference Eliminator. Jen originál se blbě přesně nastavuje ( jen posouváš rukou po válcové ploše a pak to fixuješ těmi šrouby). Daystar Quantum vyžaduje větší naklopení než umí běžné tiltery ( ověřeno na Lacerta a TS a kamerách ASI1600MM a ASI1600MM Pro). Na SunDanceru jsem vystačil s TS.
A abych měl co nejmenší rozostření při naklopení ( světelnost je f/28 - f/30) mám natočenou kameru a tilter tak, aby nastavovací šrouby byly na delší straně chipu kamery tj. naklápím dle kratší strany.
A abych měl co nejmenší rozostření při naklopení ( světelnost je f/28 - f/30) mám natočenou kameru a tilter tak, aby nastavovací šrouby byly na delší straně chipu kamery tj. naklápím dle kratší strany.
Aha, rozumim, takze ucelem tohoto tilteru neni dokonala rovnobeznost rovin, ale prave naopak jejich urcity naklon. Dekuji za vysvetleni.