Měsíc
- Bresser-maxi
Měsíc
ale ved pred asi pol rokom svietil tak slabucko teraz uz aj cez dalekohlad mi vypaluje oci
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
V Měsíci problém nehledej, oči mi vypaloval už hodně dávno přes různé triedry či staré teodolity, stejně jako všem ostatním bez filtru.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
Měsíc
Možno sa ti to zdá preto lebo si mal oči už priviknuté na tmu. Potom je ten šok brutálnejší. Minule si ich asi ešte nemal privyknuté a tak ten šok nebol až taký brutálny.
SW 254/1200, SW 150/750, EQ 3-2, SW 28mm (seťák, 2"), SW 20mm SL (1.25"), SW SP 10mm (1.25"), Baader Hyperion 8mm (1.25"), SW UWA 6mm (1.25"), Kasai Ortho 5mm (1.25"), Castell UHC (1.25")
- Bresser-maxi
Měsíc
17.1. ma byt Perigeum kto pozoruje ?? 

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
17. ledna nastane jedno z nejvzdálenějších perigeí. Měsíc bude o více než 10 000 km dál, než třeba v jiných a navíc nebude ani poblíž úplňku, kdy by tím vzbudil nějakou pozornost. Mezi 2. hodinou ranní a ránem se najde jistě hodně lidí, kteří se zaměří na tento trochu větší srpek jenom proto, že je perigeum.
Jinými slovy podobné duchaplné příspěvky bez další pointy jsou tu spíš ukázkou úrovně znalostí a schopností vyjadřování některých lidí. Je to spíš k zamyšlení takový příspěvek.
Jinými slovy podobné duchaplné příspěvky bez další pointy jsou tu spíš ukázkou úrovně znalostí a schopností vyjadřování některých lidí. Je to spíš k zamyšlení takový příspěvek.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
- Honza Ebr (honza42)
Měsíc
17. ledna nastane jedno z nejvzdálenějších perigeí. Měsíc bude o více než 10 000 km dál, než třeba v jiných a navíc nebude ani poblíž úplňku, kdy by tím vzbudil nějakou pozornost.
Aby to někdo nechtěl pozorovat jako zajímavost "jedno z nejvzdálenějších perigeí"
)))
Aby to někdo nechtěl pozorovat jako zajímavost "jedno z nejvzdálenějších perigeí"

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- Bresser-maxi
Měsíc

17.1. o 22:23 (369 886 km) Fáza: Posledná polovica
a mne je jedno ci je o 10 000 km dalej (bude to moje prve perigeum )
Měsíc
Asi budeš jediný, kdo se kdy vydal něco takového pozorovat. Má to ale jeden háček. V době, kdy bude Měsíc v perigeu, bude pod obzorem. Takže, když budeš spát, o nic nepřijdeš.
.......
fáze : poslední polovina - to opravdu neexistuje. Poslední čtvrť už ano.
.......
fáze : poslední polovina - to opravdu neexistuje. Poslední čtvrť už ano.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Měsíc
Marine, promiň, nevím kolik ti je let. Ale sdělení o pěkném východu Měsíce ( když u toho nemáš kresbu nebo fotku) , nikomu moc v pozorovatelské sekci nesdělí.
Rovněž bys mohl ostatní ušetřit od těch klikyháků pod příspěvkem.
Díky!
Milan
Rovněž bys mohl ostatní ušetřit od těch klikyháků pod příspěvkem.
Díky!
Milan
lepší rada žádná než špatná
Měsíc
Jestli se nepletu, tak právě probíhá zákryt hvězdy 45... MěsícemVšiml jsem si tvého příspěvku pozdě. ;)Celý večer jsem venku a o tom nevěděl,tak jsem namířil na Měsíc až v 19:00 a to již byla 1´-2´nad Měsícem.
Mimochodem jsem zkoušel brázdu ve Vallis Alpes za docela obstojných podmínek.Neúspěšně.
Dnes byl však Měsíc pro mne po dlouhé době velice pěkný a na terminátoru zajímavý. ::)
Mimochodem jsem zkoušel brázdu ve Vallis Alpes za docela obstojných podmínek.Neúspěšně.

Dnes byl však Měsíc pro mne po dlouhé době velice pěkný a na terminátoru zajímavý. ::)
Měsíc
Ja mam za sebou dnes 2 milniky, 1. pre mna uplne uzasnyje ze som videl fazu Venuse ale to je mimo temy a 2., tentokrat k teme, je ze som odskusal 1. od kupy svoj 5 mm japonsky ortho okular. Bol som zvedavy najma na ostrost obrazu. Vdaka bohu, obraz bol ostry ako britva, pohoria a kratery boli uzasne, proste lahodk. Dokonca sa mi zdalo ze som v pohori rozlisil dlsie struktury co je pre mna tiez zaujimava novinka. Nikdy by som si nebol pomyslel ze budem mat taku radost z Mesiaca...
SW 254/1200, SW 150/750, EQ 3-2, SW 28mm (seťák, 2"), SW 20mm SL (1.25"), SW SP 10mm (1.25"), Baader Hyperion 8mm (1.25"), SW UWA 6mm (1.25"), Kasai Ortho 5mm (1.25"), Castell UHC (1.25")
Měsíc
Vrátím se ke kauze "Alpes Vallis Údolí s trhlinou "
Asi jsem slepejš, ale nějaký kaňon tam nevidím a docela jsem to vzdal..
Je to slovy klasika "Těžká písemná práce"--- :'(
P.S. A to mi omrzl při tej bitvě o vyšilhání něčeho na našem satelitu xicht....
Prostě jsem zbaběle prchnul do tepla a Vám to taky silně doporučuju..
Holt zdraví máme jen jedno.. :-/
/Jsem použil 4,7 mm okulár a zpowermatil 2 x /638 x/ a stejně VELKÝ Kulový..
Do řiti s nějakou brázdou... :-[ ;DSem už nic psát nechci, ale tem avik a tem kaďák dle mého nemá chybu..
P.S. Ať žije Skyrim a klobouk smekám před tvůrci této "hry"...
Už to pařím asi 150 hodin čistého času a konec nevidím..
Asi jsem slepejš, ale nějaký kaňon tam nevidím a docela jsem to vzdal..

Je to slovy klasika "Těžká písemná práce"--- :'(
P.S. A to mi omrzl při tej bitvě o vyšilhání něčeho na našem satelitu xicht....
Prostě jsem zbaběle prchnul do tepla a Vám to taky silně doporučuju..

Holt zdraví máme jen jedno.. :-/
/Jsem použil 4,7 mm okulár a zpowermatil 2 x /638 x/ a stejně VELKÝ Kulový..
Do řiti s nějakou brázdou... :-[ ;DSem už nic psát nechci, ale tem avik a tem kaďák dle mého nemá chybu..
Už to pařím asi 150 hodin čistého času a konec nevidím..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Měsíc
Už to pařím asi 150 hodin čistého časua konec nevidím..
(OFFTOPIC) áno Skyrim je pekný žrút času, večer a v noci zase hviezdy, človek nemá ani kedy žiť... Inak aj v Skyrime sa dá kochať nočnou oblohou, už len nejaký astro mod s ďalekohľadmi do tej hry
čo sa týka tej brázdy vo vallis alpes, tak je ju možné vôbec zahliadnuť našimi ďalekohľadmi? ja si porovnávam svoje pozorovania s mapou na lunarrepublic a tam tiež žiadna nie je. Podľa wiki jej hrúbka je 750m v priemere.
http://www.lunarrepublic.com/atlas/sections/b3.shtml
http://the-moon.wikispaces.com/Alpine+V ... tral+Rille
P.S. obdivujem húževnatosť a odhodlanie ísť pozorovať pri -20°. Ja to mám len jeden krok cez prah balkónu a aj tak sa mi nechce pri tejto kose.
Už to pařím asi 150 hodin čistého časua konec nevidím..
(OFFTOPIC) áno Skyrim je pekný žrút času, večer a v noci zase hviezdy, človek nemá ani kedy žiť... Inak aj v Skyrime sa dá kochať nočnou oblohou, už len nejaký astro mod s ďalekohľadmi do tej hry
čo sa týka tej brázdy vo vallis alpes, tak je ju možné vôbec zahliadnuť našimi ďalekohľadmi? ja si porovnávam svoje pozorovania s mapou na lunarrepublic a tam tiež žiadna nie je. Podľa wiki jej hrúbka je 750m v priemere.
http://www.lunarrepublic.com/atlas/sections/b3.shtml
http://the-moon.wikispaces.com/Alpine+V ... tral+Rille
P.S. obdivujem húževnatosť a odhodlanie ísť pozorovať pri -20°. Ja to mám len jeden krok cez prah balkónu a aj tak sa mi nechce pri tejto kose.
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre