Mléčná dráha - širokoúhle

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
smolda

Příspěvek od smolda »

Zdravím, dovolím si sem postnout i jeden ze svých pokusů.
Vyfoceno primitivní technikou - montáž ASTRO3 (lídlskop) s pohonem z EQ2, canon 350D nemodifikovaný, objektiv Pancolar 50/1.8 zacloněný na 4. ISO 800, expozice 4 minuty, bylo jich cca 10 + dark frame. Foceno v Pohoří na Šumavě. Souhvězdí labutě v době focení teprve vycházelo, takže na prvních expozicích bylo patrné mírné světelné znečištění.
Zpracování jsem asi trochu přehnal, vyvážení barev se mi taky moc nepovedlo - tam jsou určitě rezervy ... jinak kritika vítána  :)

(kliknutím se dostanete na větší verzi zmenšenou na 1728x1152, cca 2,8MB)
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Smolda: Je to ale pěkné, hezká ukázka, že na pěkné záběry netřeba drahou techniku. Podle mě by to ještě chtělo trochu vyladit zpracování. Foto je trochu nevýrazné, je to namodralé (což je velmi snadná úprava - kontrast, saturace, vyvážení barev) a pak je tam gradient (trochu složitější na odstranění) Já jsem si jí s dovolením stáhnul a malinko to naladil a již po pár krocích to mám takto.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Slavku,
vyborna predelavka, cloveku se nechce verit ze to je z neupravene DSLR setakem...
Pavel Vabrousek
pavelseb
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Ahoj,

Slávku, Vabro, mohl bys jste napsat nějaký komentář k mému pokusu v příspěvku #479? Nebo je to tak špatný že to nestojí za řeč? :-)

Pokud možno spíše kritický, ať vím co dál
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
smolda

Příspěvek od smolda »

Slávek - tou úpravou jsi mě dostal, bylo mi jasný že v tom mám velký rezervy, ale že by se z toho snímku dalo dostat tolik, to jsem netušil  :D je vidět že se mám co učit, než utratím majlant za lepší montáž a ED80 nebo něco podobnýho ...

Vabra - ten můj snímek jsem fotil přes Pancolar 50/1.8 z Prakticy po dědovi ... mám dojem že u seťáku se mi na tomhle ohnisku objevovala barevná vada

pavelseb - koukám, že jsi fotil víceméně stejnou oblast jako já  :) jenom tam máš víc znát světelný znečištění...

Jinak pro  zajímavost - montáž mě stála 1800 i s Lídlákem (aukro), pohon z EQ2 1500 (supra), foťák jsem pořídil za 2000 (aukro - nefunguje u něj režim priority závěrky a priority clony, automat se taky chová divně, ale manuál jede jak má takže na astro ideální) a redukce M42/EOS nějakých 350 korun. A evidentně jsem to ještě naplno nevyužil :-)

pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Slavku,
vyborna predelavka, cloveku se nechce verit ze to je z neupravene DSLR setakem...
Opravdu výborná práce

To smolda:
No, nemám tam pěkně vyniklé ty mlhoviny, ale podle mě světeln znečištění nebyl hlavní faktor. Probém podle mě byl že musím fotit na clonové číslo 7.1 aby to a něco stálo. Ale možná se pletu.

Stálo by za to natáhnout expozice na 15 minut? Bude to znát_? Nebude to již kontraproduktivní?
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

pavelseb: nenapada me, co bys mohl nejak zasadne zmenit ci zlepsit, abys dostal "lepsi" snimek. Nejsem DSLR fotic, takze nevim, zda tech 15min nebude uz z jineho duvodu moc (preci jen to neni chlazena kamera). Spis bych objetoval krasu hvezd za nejakou mlhovinu a clonil na 5tku, hnat to na 7.1 mi prijde uz fakt prehnane.

jedine co zlepsit je zlepsit vybaveni, tj. lepsi objektiv, modifikovat DSLR (ale pridat poradny UV cut) ci poridit QHY8L/QHY10, nevim jakou mas montaz (jestli Astro3 ci tak neco), ale na EQ5/HEQ5/EQ6 bys to podle me ani pointovat nemusel (v casech do 4 minut), pridat autopointaci pres hledacek a webku...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

pavelseb: na uvedené vybavení je to nadprůměrná fotka, možná by stačila i clona 5,6. Podle mně to má jen rezervu v úpravě gradientu pozadí, čím ti z toho vyleze něco trochu hezčího, asi jako vidíš u poslední Slávkovy úpravy. Myslím, že je to dobrý snímek. Sám jsem lepší nedělal, když jsem měl seťák 18-55.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Konihlav: Já právě nevím, jestli má cenu fotit s nemodifikovanou DSLR nějakou mlhovinu a halvně s tímto objektivem. Problém je že když mám objektiv na 55mm tak mám minimální clonové číslo 5.6. A na tuto clonu mám strach že buou více protáhlé hvězdy v rozích. Možná to ještě zkusím a porovnám.

Jinak montáž mám EQ5. Opravdu není potřeba na kratší časy pointace, to je pravda. Ale chtěl jsem si vyzkoušet ty 10minutovky, jestli nevylezou trochu ty mlhoviny. Jinak na další vybavení teď rozhodně nemáme finance. Dodělávám kolem baráku (novostavba) takže všechny prachy jdou tam. Já jsem si právě říkal že budu zatím zkoušet seťákem různá pole a pak uvidím. Do budoucna určitě plánuji rozšíření...:-)

MaG: Díky za pochvalu :-)
No, ve zpracování si myslím že mám určitě rezervy. Vyzkoušel jsem ruzné postupy ve photoshopu ale nakonec prezentovaný pokus mi vyšel nejlíp. Kalibrace provedena v MRAW a složení v DSS. S tou clonou viz výše odpověď pro Konihlava
Slávek

Příspěvek od Slávek »

díky za pozitivní reakce

Pavelseb: To tvoje foto je opravdu hodně poznamenané gradientem sz, ale něco se s tím dá udělat. Já obecně fandím každému, kdo posadí DSLR a seťák na montáž, nebo zařízení splňující danou funkci a nebojí se jít do dlouhých expozic, protože tudy podle mě cesta vede. Dlouhé expozice (a slušná obloha pochopitelně) jsou podle mě klíčem úspěchu. Nebál bych se 10ti min expozic, pokud se podaří dobře zkalibrovat. Pokud je chladno (spíš mrazivo), tak nevidím důvod proč nepoužít klidně 15 min, ale to je pro DSLR opravdu hodně na hraně. U delších expozic bych rozhodně použil na takové záběry dithering (posun mezi expozicemi), protože pak se šum a artefakty po jeho odečítání více rozplynou do pozadí. Ta Mléčná dráha mi dopadla takto:

Toho gradientu tam bylo opravdu hodně a stále to není barevně ideální, ale víc bych to foto už netrápil. Už takhle začíná víc šumět. Na 7 expozic je to podle mě maximum.
pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Ahoj,

tak jsem zkusil ještě opravu sz podle Honzi Hovada http://www.space-walk.info/?co=lp

zde je upravený: http://cdsez.wz.cz/Cygnus_1680x1053_upr.jpg

zde Slávkovo: http://cdsez.wz.cz/tojevono.jpg

zde původní: http://cdsez.wz.cz/aaw_new/Galery/Const ... 0x1053.jpg

pavelseb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Tak dávám další pokus, tentokrát jsem do kompozice chtěl zahrnout i IC1396 ale bohužel jsem zprasil kompozici, byť nechtěně. Nevím na co jsem myslel. Je to na 35mm ohnisko, f5.6, 8*12minut, ručně odstraněn vliv pouličních lamp.

Decentnější zpracování,
http://cdsez.wz.cz/Cygnus_KappaSigma_IS ... 5-6_01.jpg

Razantnější
http://cdsez.wz.cz/02_KappaSigma_01.jpg
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak tady je muj pokus z Krety:

Jeste tam par gradientu zustalo ale uz nemam tu trpelivost si tim dale hrat... Treba se k tomu jeste vratim pozdeji ;)

Pavel Vabrousek
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Připadá mi, že ten flat už moc zesvětluje rohy , - více než je potřeba ke korekci vinětace.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vlkoid

Příspěvek od vlkoid »

Labut - vychodni cast foceno  C40Da + EF50/1,8II, f=4,5

Vetsi verze : http://www.vlkoid.euweb.cz/images/NGC700050mm.jpg
nebo
astrofotky: http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 808936.jpg
NTW 200/800, EQ6 PRO (SkyScan), Paracorr, SW 70/500, SKYMASTER 12x60, Canon 40Dm
Odpovědět