Díval jsem se již mnoha dalekohledy všemožných značek a to i binodalekohledy. U zbastleného 2x lidlskop achromátu byl zásadní problém se souosostí a jejím udržení v terénu. Pokud však myslíš tahání obřích dřevěných krabic s již sesouoseným 2x 150mm apod, pak ano, ale do jizerek bych se s tím tahat nechtěl

Tohle je diskuze o ničem, protože nikdo nikdy mi nevezme ten úžasný pocit obřího ZP Zeisse či Sometu při pozorování rozsáhlých mlhovinových objektů. Díky kolegům při pozorování mám možnost pozorovat i moderními lomenými binokuláry typu Vixen, APM apod. a ačkoliv tyto nejsou špatné, ten pocit pohledu Zeissem / Sometem, jak z vypouklého okna kosmické lodi, mi nic zatím nevynahradilo. Na malé zvětšení velkých objektů mám Zeiss 25x100 a Somet 25x100, na ostatní dobsona 300mm f/5 se 100° okuláry a na planety z balkonu 200mm f/6 dobson s Denkmeier binohlavou.
Jinak pokud se u Zeisse / Someta vyšroubují očnice, nasadí UHC, přes hlavu přehodí deka a pozoruje se z takových 1000mnm po přechodu fronty, je zážitek skutečně extrémní a nezapomenutelný (někde tu mám report ostatně).
Jen pro doplnění - o ničem neteoretizuji, vše, co popisuji, je z mých osobních zkušeností a to včetně R102/500 s binohlavou, se kterým jsem začínal své binopočátky... Pro začátečníka jako vstup do binosvěta pro malá zvětšení (do cca 60-70x) je R102/500 s binohlavou velmi levné a solidní řešení na DSO pouze, což jsem vždy zdůrazňoval.