Historické dalekohledy
Re: Historické dalekohledy
Nádherný dalekohled! Hádám, že má tak 8 až 10 cm průměr? Nenapínej nás dlouho, jsem zvědav. Tohle je nějaká stará klasika, tutově předválečná.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Přátelé, čekal jsem, že se ozve nějaký pamětník a řekne, ejhle s tím jsme jako studenti pozorovali a na tuhle školu se to dostalo asi odsud a odsud. Evidentně tu už asi moc pamětníků není a ti, co prošli Stavební fakultou ČVUT možná ani netuší, že nahoře byla a dosud je funkční kopule cca od poloviny 70. let.(https://pamatkovykatalog.cz/budova-faku ... t-19797711).
A to je právě ono - od poloviny 70. let....
To tlustší nahoře je Triplet Fliegertruppe Carl Zeiss f= 70cm, 1:5, tedy čočková letecká komora na desky, typoval bych podle podobných kousků na internetu tak WWI 1915-1920. Tubus je na jedné straně promáčklý, rána bude čerstvějšího data, možná při sejmutí z kopule při její rekonstrukci.
Refraktor resp. objektiv je G. u. S. Merz München bez udání parametrů, ale změřeno 120 mm f/14.8 v mosazné objímce se signaturou zboku, tedy určitě nějakých 1860-1870, možná až 1910, signatury se lišily. Tubus samotný je už hliníkový, ale doplněný klasickým mosazným přetřeným výtahem bez signatury.
Montáž je nesignovaná, ale podle konstrukce usuzuji spíš na G. Heyde Dresden což může být klidně 1900-1920. Deklinace je plně funkční, v rektascenzi je problém se šnekem a s ošklivým dodělávaným elektrickým pohonem. Spodní část pilíře zůstala jako základna pro nový dalekohled na fakultě.
Určitě to má neoriginální nátěr, protože montáže Heyde, co jsem měl možnost vidět, byly jen černěné a případně přetažené lakem, nikoliv nátěrem. Ten komplet musel někde sloužit ještě před instalací na ČVUT v Dejvicích. Takže hledá se historie. Co jsem proběhl Říše hvězd, zmínku o podobném přístroji jsem nenašel.
Takže najde se někdo, komu to něco připomene, třeba z dob studií, nebo nějakou zmínku, případně časopis, odkaz, archiv z dob kdy ještě stavební fakulta seděla na Karláku?
To tlustší nahoře je Triplet Fliegertruppe Carl Zeiss f= 70cm, 1:5, tedy čočková letecká komora na desky, typoval bych podle podobných kousků na internetu tak WWI 1915-1920. Tubus je na jedné straně promáčklý, rána bude čerstvějšího data, možná při sejmutí z kopule při její rekonstrukci.
Refraktor resp. objektiv je G. u. S. Merz München bez udání parametrů, ale změřeno 120 mm f/14.8 v mosazné objímce se signaturou zboku, tedy určitě nějakých 1860-1870, možná až 1910, signatury se lišily. Tubus samotný je už hliníkový, ale doplněný klasickým mosazným přetřeným výtahem bez signatury.
Montáž je nesignovaná, ale podle konstrukce usuzuji spíš na G. Heyde Dresden což může být klidně 1900-1920. Deklinace je plně funkční, v rektascenzi je problém se šnekem a s ošklivým dodělávaným elektrickým pohonem. Spodní část pilíře zůstala jako základna pro nový dalekohled na fakultě.
Určitě to má neoriginální nátěr, protože montáže Heyde, co jsem měl možnost vidět, byly jen černěné a případně přetažené lakem, nikoliv nátěrem. Ten komplet musel někde sloužit ještě před instalací na ČVUT v Dejvicích. Takže hledá se historie. Co jsem proběhl Říše hvězd, zmínku o podobném přístroji jsem nenašel.
Takže najde se někdo, komu to něco připomene, třeba z dob studií, nebo nějakou zmínku, případně časopis, odkaz, archiv z dob kdy ještě stavební fakulta seděla na Karláku?
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
No, když už jsi zmínil Říši hvězd, mě se tam něco podobného nalézt podařilo (možná i tobě). V čísle 3 z roku 1950 je na straně 68 obrázek i s článkem podobného dalekohledu. Nabízela ho tehdejší instrumentální sekce ČAS. Kromě popisu se v článku uvádí, že byl vyroben v roce 1940 mechanikem astronomického ústavu Karlovy university p. Jindřicem Brejlou. Jedná se sice o "stolní verzi" ale ta podoba (hlavně ta montáž) je celkem slušná.Janek píše: ↑17. 02. 2026, 02:21 Přátelé, čekal jsem, že se ozve nějaký pamětník a řekne, ejhle s tím jsme jako studenti pozorovali a na tuhle školu se to dostalo asi odsud a odsud. Evidentně tu už asi moc pamětníků není a ti, co prošli Stavební fakultou ČVUT možná ani netuší, že nahoře byla a dosud je funkční kopule cca od poloviny 70. let.(https://pamatkovykatalog.cz/budova-faku ... t-19797711).
Janek: Stavební fakultou jsem prošel, o kopuli vím ( dokonce hrála v některých dílech seriálu Einstein - případy nesnesitelného génia ), ba dokonce jsem si jednou řekl o klíče vedoucímu katedry nebožtíku prof. Kabeláčovi ( angažoval se z počátku i na obnově jičínské hvězdárny ) a hvězdárničku si prohlédl. Evidentně ji nikdo nevyužíval, samá pavučina. Ale fakt si nějak nevybavuji co tam bylo za vybavení. Muselo to být tohle, ale ta paměť. I když teď mi to jaksi trochu povědomé je. V každém případě děkuji za připomenutí starých časů.
- Stanislavxyz
Janek: Děkuji za zajímavé informace! Je to fakt parádní sestava, škoda že musela pryč...
V této kratičké reportáži je nejen nové přístrojové vybavení, ale mihne se tam i to původní viďte: https://www.ceskatelevize.cz/porady/101 ... st/737807/
V této kratičké reportáži je nejen nové přístrojové vybavení, ale mihne se tam i to původní viďte: https://www.ceskatelevize.cz/porady/101 ... st/737807/
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!