seestar píše: ↑10. 07. 2026, 13:46
Pointace přes 50/F4 , RMS pod 0.8" a hvězdy jak koblihy. Nasadil jsem OAG , pointace kolem 1" , ale hvězdy krásně kulaté a mnohem víc detailů v obraze.
To, že při pointaci přes druhý přístroj se jedná o 2 naprosto různé a navíc jinak ovlivňované optické cesty celkem jasně vede k různým výsledkům v pointeru a dalekohledu( a jen vyjímečně budou hvězdy v hlavním přístroji kulaté a s minimálním průměrem.)
Trochu mě matou ale ty hodnoty RMS - přeci jen mezi 0,8 a1 je už znatelný rozdíl na grafu vidět. Očekával bych stejnou hodnotu. Předpokládám, že máš v PHD nastavenou správně hodnotu velikosti pixelu a binningu pointační kamery v OAGu a výsledné ohnisko dalekohledu. Pak bych to přičítal spíš měnícím se podmínkám ( vítr, seeing).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nechci vlákno o fotkách plevelit rozsáhlou konverzací o pointování, takže to shrnu. Mám 4 pointační teleskopy , 50/F4, 60/F4, 80/F5 a 90/F5. Ty malé používám na RASA8 , RASA11 a APM140/F7. Pro RASA je to OK. 80/F5 mám na Meade14" a 90/F5 na RC16. Na AMP140/F7 jsem používal 60/F4, ale nebyl dokonale spojený s tubusem, proto ty koblihy i při RMS 0.6". Tam OAG zafungovalo, ale RMS stoupla na 0.8-1" , přesto jsou snímky mnohem detailnější a hvězdy kulaté. Jedu přes ASIAIR, PHD nepoužívám. Na OAG používám ASI290M v BIN2, na ostatní ASI174M v BIN1. Hodnoty f mám zadané správně, ale na OAG je jiná kamera, než na pointaci přes druhý teleskop. Na M14" a RC16 mám teleskopy kvalitně připojené, nicméně včera jsem zkusil OAG i na M14" a výsledky jsou rozhodně lepší. RMS se pohybuje kolem 0.6", ale odpad mi dělal vítr, takže jsem něco vyhodil. Celkově se OAG dobře uplatní i na Riccardi 0.75x s M82. Tam je pole dost široké, aby to s APSC nevinětovalo a bylo dost hvězd. RC16 jsem s OAG zatím nezkusil, ale neočekávám nějaký zásadní rozdíl proti M14". Nevím, jestli se vyplatí kupovat ASI174mini, nebo ASI290 v BIN2 udělá tu stejnou práci. Zatím jsem v mnoha ohledech lama, takže zjišťuju, co a jak optimálně funguje. M16 mám 25° v kulminaci, takže tam se nedá očekávat dechberoucí kvalita. Zatím je tohle maximum, co se mi povedlo z hlediska detailů vyždímat bez extrémního doostření.