Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od Artaban »

g píše:Ve známé léčebně nezvladatelné agresivity působí údajně primář, astronom. Každý pacient než je propuštěn prochází dvojokruhovým testem. V prvním kole, které zvládne cca 40% pacientů pozoruje adept objekt blízko zenitu achromátem 100/1000 na AZ3 při zvětšení 150x. Pokud nepropukne amok/ataka, přejde se k testu č. 2. - dalekohled 114/900 umístěný na EQ1 s Hyginsovým okulárem f=10mm a barlow 3 při udržení a zaostřování Marsu v poli po dobu 10min. Tímto testem projde jen zlomek pacientů (jde však o neověřenou informaci).
Ano to jsem taky slyšel. A ještě prý byla EQ1 vybrána jako předmět na pokusy Telekineze. Většině pokusným osobám se podařalilo pohnout EQ1, nebo jí rozvibrovat pouhou myšlenkou.

Já mám vidlicovou montáž k R172 dělanou taky jen jako třecí a funguje to dobře. S pevným sloupem lépe, tak přenosná je horší. Na pevném betonovém sloupu můžu posouvat dalekohled a obraz se téměř netřese ani za velkých zvětšeních.
Kámoš si koupil Lídlskop 70/700 s EQ1 a to byl hotovej děs. Udělal jsem jinou. Ocelové nohy a zbytek ze silné překližky. Obrovský rozdíl.
Naposledy upravil(a) Artaban dne 12. 12. 2020, 09:30, celkem upraveno 1 x.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

peta62 píše:Nechci slovickarit, ale nemela by azimutalni montaz mit kolecka na ovladani ? .
No, většina AZ montáží kolečka pro jemný pohyb nemá. Většinou jsou to také jen utahovací kolečka, i když se bude z obrázků zdát, že jsou to jemné pohyby. A zrovna tak Dobsonova montáž ne, což je také klasická ALT/AZ montáž.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
peta62

Příspěvek od peta62 »

g píše:...... Doporučit někomu EQ1 je téměř zločinné - nejspíš jsi ji nikdy neměl.......
Nejen mel, ale porad mam na Maka 90, ktereho si mohu brat i do letadla aniz bych musel obetovat jine veci na cestu.
Ale ja jej urcite nedoporucuji, jen si myslim, ze pro maly dalekohled muze byt lepsi nez to co vidim pod Lidlskopem. Take mam zkusenost s dalekohledem na fotostativu a to uz nikdy. Argumentovat Dobsony mi pri jejich velikosti prijde irelevantni v teto diskusi diky jejich slouhe pace.
A diky, take jsem se nasmal pri cteni, moc pekne.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Nojo, ale MAK 90 má mnohem menší páku, než refrák a taky bude jistě trochu lehčí. Takže máš, ale vlastně nemáš :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
MilAN

Příspěvek od MilAN »

to peta 62 : promiň, ale napsat, že to není azimutální montáž, protože to nemá jemné pohyby, je už z principu blbost. To není o žádném slovíčkaření, myslím, že bychom alespoň mohli ctít užívané názvosloví a definice. O tom, jestli to je paralaktická nebo azimutální montáž rozhoduje jen orientace os montáže.
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Ja si zas neskromne myslím, že táto jednoduchá montáž s pákou, nemusí byť úplne zlá k ďalekohľadu tohto typu. Rozhodne lepšia voľba než EQ1, mal som s ňou chvíľu a spomenutým psychiatrickým testom by som rozhodne neprešiel :-D Ďalšou reálnou možnosťou je napr. AZ1, tá má aj jemné pohyby, pod malokuka je relatívne v pohode. Len by to chcelo napr. kratšie bowdeny. To čo k nej dodávajú prekáža, jednoduché plastové točítka by poslúžili lepšie. . (A keď ich dám preč, tak jemný pohyb v azimute mi vlastne ani nechýba) Tip: dajú sa použiť točítka na potenciometre napr: https://www.gme.cz/pristrojovy-knoflik-kn-a04 Proste pre zväčšenia dosiahnuteľné týmito jednoduchými prístrojmi z jemných pohybov vôbec netreba robiť vedu.

Vrátim sa k tej páke - bude v pohode. Začínal som s niečím podobným a myslím, že to ovládanie je s ňou veľmi jednoduché. Jediným obmedzením by mohlo byť, pokiaľ sa nebude dať dvihnúť až do zenitu - čo ale z obrázku posúdiť neviem, len si pamätám, že toto bol pred mnohými rokmi môj prípad.

Ja viem Peťo62, že by si dpoporučil paralaktiku aj úplnému začiatočníkovi. Na tom sa proste nezhodneme. V pohode.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
peta62

Příspěvek od peta62 »

Ten knoflik mne nadchnul, kdysi jsem neuspesne shanel po vsech certech. Diky, pokud budu potrebovat tak ted uz vim.

Jo, presne, v pohode, rozumime si, kazdy mame nazor a respektujeme se. Kazdemu vyhovuje neco jineho. Ja na paralaktice zacinal a nikdy jsem jejiho nakupu nelitoval. Ja si myslim, ze vhodnost paralaktiky zalezi spise na zpusobu mysleni cloveka nez na tom zda je zacatecnik. Mozna se pletu, ale ja porad nevidim, jak nekdo pouzivanim AZ montaze ziska vetsi erudici na prestup na EQ. Ale je mozne, ze treba se nauci ostatni veci aby se mohl soustredit jen na tu novou EQ nebo ze ma mensi pravdepodobnost, ze ho to odradi. Porad si lamu hlavu, jak by mohl clovek dopredu vedet, zda mu bude EQ vyhovovat nebo ne. Pro mne osobne bylo vzdy ( ale zase kazdy clovek je jiny ) daleko vetsim utrpenim neco, co jsem nemohl presne ovladat, co jsem nekam dostal a ono to pri utahovani ujelo, co vibrovalo a podobne. Ta AZ1 mne vubec nenapadla, asi proto ze se v AZ montazich moc nevyznam :oops: . Ta zni jako reseni.

Ale za mne nejsem schopen prijmout, ze fotostativu se rika AZ montaz. Ze se pouziva na dalekohled bez problemu, ale nazev montaz pro nej neberu.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Víš, důležité je, že názvolsoví nezáleží na nějakém našem názoru :). Názvosloví je potřeba si osvojit a používat, bylo tady už dávno před námi a generace tomu rozuměly
.....
Mnozí z nás také neberou, že EQ 1 je paralaktická montáž (tedy vůbec, že je to montáž ) :) ale všichni to akceptují, že to tak je a že to je správný název
ok1in
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Mohlo by to být i v odkazech, ale sem to asi patří více - tohle by mohlo nějakého začátečníka oslovit, myslím si, že by mohlo jít o docela dobrou koupi...
https://foto.bazos.cz/inzerat/128920383 ... -etx90.php
Artaban

Příspěvek od Artaban »

ok1in: Neznám jediný důvod proč? Tohle je dobrý začátečnický dalekohled, který může vydržet i napořád. http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html
ok1in
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Proč? Jde o vcelku slušné, naváděné sklo s motorickým ostřením a spoustou příslušenství (jestli jsem se dobře koukal) - vím jak jsem v začátku bojoval a tohle mi přišlo jako vcelku slušná koupě. Pokud ne, tak pardon. A neprodávám to já... :mrgreen:
Artaban

Příspěvek od Artaban »

A ty bys sis koupil za 12,5 tis. dalekohled, který skoro nic neukáže? Výkon má hodně malej a k čemu tedy navádění ? Tohle spíš dokáže odradit. To, že jsi v začátku bojoval nebylo nejspíš v dalekohledu.
Neprodáváš, ale radíš koupit věc, která není zrovna moc dobrá.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Já bych tedy dalekohled za 12,5 tisíc zase tak neodsuzoval. Někdo si koupií APO 90mm, k tomu EQ6, zaplatí 60 tisíc a o kolik mu toho ukáže víc ? Ten rozdíl je přeci v něčem jiném - v tom, co s ním a jak chci dělat. Osobně bych si nekoupil ani jedno z toho, ale nebudu to odsuzovat. Každému vyhoví něco jiného. A někdo si za ty peníze koupí do sbírky jeden okulár navíc :)
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

peta62 píše:Ten knoflik mne nadchnul, kdysi jsem neuspesne shanel po vsech certech. Diky, pokud budu potrebovat tak ted uz vim.
pre úplnosť, Vixen vyrába točítka priamo k montážam. Sú drahšie, ale zas pre svojj väčší priemer poodlnejšie. A zároveňn pre to isté nepoužiteľné na AZ1 v jemnom pohybe v inklinácii.
Ja si myslim, ze vhodnost paralaktiky zalezi spise na zpusobu mysleni cloveka nez na tom zda je zacatecnik. Mozna se pletu, ale ja porad nevidim, jak nekdo pouzivanim AZ montaze ziska vetsi erudici na prestup na EQ. Ale je mozne, ze treba se nauci ostatni veci aby se mohl soustredit jen na tu novou EQ nebo ze ma mensi pravdepodobnost, ze ho to odradi.
No to je jednoduché. Erudíciu nezíska, proste len pochopí, ako sa to celé - obloha - hýbe a čo mu EQ prinesie. Potom si kúpi prvú EQ a zistí, čo všetko mu vzala a kúpi si napr. AZ-EQ :-) Alebo dobsona, alebo ostane pri paralaktike, alebo.... to už závisí od potrieb.
Inak áno, myslím, že EQ na začiatku skôr odradí, obzvlášť Newton na EQ1 (to by malo byť zakázané), ale teda česť výnimkám!
Porad si lamu hlavu, jak by mohl clovek dopredu vedet, zda mu bude EQ vyhovovat nebo ne.
No to samozrejme nevie, ale my mu to povieme :-D
Pro mne osobne bylo vzdy ( ale zase kazdy clovek je jiny ) daleko vetsim utrpenim neco, co jsem nemohl presne ovladat, co jsem nekam dostal a ono to pri utahovani ujelo, co vibrovalo a podobne.
Toto som nedávno našiel pri upratovaní 8-) Moja prvá "montáž". Otec mi k tomu vo fabrike nechal vyrobiť objímku na asi 10cm vysokej nohe z plechu. Si predstav ako sa to muselo chvieť! Ale na pár rokov to proste muselo stačiť.
starapaka.jpg
starapaka.jpg (376.82 KiB) Zobrazeno 982 x
Časom som sa dostal k ďalšiemu fórovému riešeniu - EQ vyrobená zo šnekového prevodu stieračov neviem akého auta, ale to bola pecka :-D
BTW, nechce náhodou niekto tú páku? Darujem, do bazáru ju ani dávať nejdem, myslím, že jej ďalší osud bude celkom zrejmý...

Ešte k tej AZ1, ako som už spomenul dá sa, má však ešte jednu chybku - ďalekohľad je strašne vysoko nad celou mechanikou a tak je to celé nevyvážené. Dá sa čiastočne kompnezovať vyhodením celej lišty a prišrobovaním kruhov priamo (vidno tam aj ten potenciometrový gombík):
az1mod.jpg
az1mod.jpg (215.58 KiB) Zobrazeno 982 x
Inak na malé ďalekohľady vrelo odporúčam polovidlicu typu Vixen Porta a odvodeniny.

Ďakujem všetkým, čo dočítali až sem a uisťujem, že aj keď som mohol byť v niektorých vyjadreniach ironický, nebolo to nič osobné. :-)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
peta62

Příspěvek od peta62 »

armichael píše: .... proste len pochopí, ako sa to celé - obloha - hýbe a čo mu EQ prinesie.......
Jo, presne tak. A ja si myslim, ze clovek ktery uz to chape, jen jeste nema dalekohled, je kandidat na EQ ihned.
armichael píše: ... na začiatku ... Newton na EQ1 (to by malo byť zakázané) ...
Jojo :)
armichael píše: No to samozrejme nevie, ale my mu to povieme :-D
:lol:
armichael píše: ... Moja prvá "montáž"...
To je nadhera ! Opet, kazdy clovek je jiny, ja bych se toho nedokazal zbavit, bral bych to jako pamatku. Ale netvrdim ani si nemyslim, ze je to dobre.
armichael píše: Ďakujem všetkým, čo dočítali až sem a uisťujem, že aj keď som mohol byť v niektorých vyjadreniach ironický, nebolo to nič osobné. :-)
Ja dekuji za moc peknou odpoved.
Odpovědět