Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Tomsely

Příspěvek od Tomsely »

Tak já nakonec také půjdu do Sky-Watcher 80/400 AZ-3 a snad budu spokojen.
Winston

Příspěvek od Winston »

Zdravím Vás všechny,
toto jsou moje první řádky na fóru a logicky to není žádný příspěvek,ale pokus vytáhnout z Vás nějaké zkušenosti.Žiju v Brně,je mi 46let a nikdy jsem se intenzivně o astronomii nezajímal.V posledních měsících jsem se však o pozorování noční oblohy začal zajímat intenzivněji a toužím si koupit první dalekohled na pozorování.
Asi měsíc pročítám toto fórum abych poznal jaký dalekohled si pořídit,ale mám pocit ,že ke konečnému rozhodnutí to stále nevede.
Pozorovat bych chtěl jak na terase doma,tak na zahradě kousek za Brnem,kde je výrazně temnější obloha.Takže bych jej chtěl pohodlně převážet.Současně uvažuji o naváděné montáži,abych se hned z počátku netrápil s hledáním a identifikací objektů.Chtěl bych pozorovat všechno tedy blízký i vzdálený vesmír. Rozhodně si ale zatím  nedělám ambice na focení,to je jiná liga.Je mi zcela jasné,že to něco bude stát a nechci koupit nějakou levnou nepoužitelnost.Někdo nedávno prodával Schmidt Cassegraina Celestron Nexstar 8,ale byl hned prodán.Myslel jsem si na něco takového i když to uchycení tubusu by možná mohlo mít tendenci k vibracím.Dobsonova montáž s Newtonem má na fóru hodně příznivců,ale neumím si představit to postrkovat někde v trávě na louce,možná by to šlo na terase bytu.Jaký systém je nejlepší pro pozorování v méně příznivých světelných podmínkách okrajové čtvrti města.Jaký zvolit kompromis mezi průměrem ,ohniskem,hmotností ,komfortem a konečně i cenou přístroje?Budu rád za Vaše názory a předem za ně děkuji.
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Zdravim do Brna! Louka s travou je idealni pozice pro postaveni dobsona. Bude to urcite stabilnejsi nez "snadno prenositelne" eq montaze. Svetelne znecisteni se da castecne (nektere objekty) filtrovat.

Mozna by to chtelo ale nejakou "Smitku" na vidlici: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html

Je nejaky cenovy limit?
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Lukemon
Věk: 46

Příspěvek od Lukemon »

.Dobsonova montáž s Newtonem má na fóru hodně příznivců,ale neumím si představit to postrkovat někde v trávě na louce,možná by to šlo na terase bytu.Jaký systém je nejlepší pro pozorování v méně příznivých světelných podmínkách okrajové čtvrti města.Jaký zvolit kompromis mezi průměrem ,ohniskem,hmotností ,komfortem a konečně i cenou přístroje?Pokud budeš jen pozorovat očima,není nic jednodušího než newton-dobson. Jako kompromis bych volil dobsona 200/1200.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Vítej na fóru.Tady je pár mých obecných úvah:

a) Píšeš, že s astronomií teprve začínáš. V tom případě bych doporučil s koupí většího a dražšího dalekohledu trochu posečkat. Kup si nějaký slušný atlas oblohy (můj oblíbený je Pocket Sky Atlas, ale jsou i jiné), k tomu nějakou knihu, která ti řekne, co se dá na obloze pozorovat (oblíben je třeba Karkoškův atlas), případně nějaký triedr (něco kolem 8x40 až 10x50). Na chvíli tě to zabaví, než se naučíš orientovat se na noční obloze. Navíc vyhledávání objektů přes triedr je to nejjednodušší.

b) Mezitím se zkus k někomu tady na fóru připojit při pozorování větším dalekohledem. Uděláš si trochu lepší představu, do čeho jdeš.

c) Pokud jde o výběr dalekohledu, tak 8" Schmidt-Cassegrain je docela dobrá volba (i když ne pro mě). Na druhou stranu, je to už docela drahý dalekohled a osobně bych si něco takového koupil když tak později, až budu vědět, že je to přesně to, co chci. Nějakého středně velkého dobsona (6-8") je těžké nedoporučit. Za mnohem míň peněz získáš velmi slušný dalekohled, se kterým uvidíš prakticky to samé,co s 8" Schmidt-Cassegrainem. Navíc tě to přinutí, naučit se vyznat se na obloze. Postrkování se neboj, ani v trávě. Až delším pozorováním zjistíš, co je tvým hlavním zájmem a podle toho bych pak volil druhý (ne nutně dražší) dalekohled.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Winston: Vítej na AF.  Většinou jde o to vidět co nejvíc objektů a co nejlíp. Já bych se dobsona nebál.  Budeš asi jezdit pozorovat autem. Tam v pohodě uvezeš třeba 250mm dobsona. Jen tak koukat a čekat až GOTO najde určený objekt? Větší radost je, když si tu galaxii a pod. najdeš sám. No ale dneska se už dělaj dobsony co se nemusej postrkovat. S normálním dobsonem se naučíš nejvíc.

Koukám úplnej útok poradců :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
KDan

Příspěvek od KDan »

To Winston:

Rozhodně doporučuju k někomu se "přifařit" a podívat se přístrojem, v podstatě jakýmkoliv, s průměrem, který se bude blížit Tvým ambicím (to znamená něco kolem těch 8"). Osobní zkušenost je nazaplatitelná. Nedávno jsem byl na pozorování s kolegou, shodou okolností přibližně v Tvém věku. Byl rozhodnutý pořídit si přístroj podobných parametrů a tak jsem mu řekl, ať se prvně podívá.

No, dopadlo to nedobře i dobře zároveň. Nedobře, protože zájem o astronomická pozorování se u něj už intenzivně nevyskytuje, dobře pak v tom smyslu, že si nepořídil pro něj nevyužetelnou zbytečnost.

Prošli jsme toho na noční obloze docela dost. Snažil jsem se o systematický přístup. Měl jsem pár přednášek, které se lidem docela líbily, tak jsem byl natěšený, že získám astronomicky spřízněnou duši. Dívali jsme se mým správně zkolimovaným Newtonem 200/1000 se slušným a pro oko příjemným okulárem, koma příliš nerušila. Zatímco já jsem při nalézání nejrůznějších šedavě nezřetelných mlhavých obláčků vždy v duchu zajásal, přestože jsem mnohé z nich viděl už poněkolikáté, kolegův zájem pozvolna vyhasínal. Sice jsem ho dopředu upozorňoval - a dokonce jsem pro něj našel i nějaké kresby - co uvidí, ale přesto pro něho byl výsledek pozorování totálním zklamáním. Korunu všemu jsem nasadil, když jsem mu ukázal Jupitera. Turbulence atmosféry takovému pozorování nijak nepřály a tak, když se na závěr podíval při větším zvětšení (aby obraz nebyl přesvětlený) na třepotající se ovál Jupitera, skromně poznamenal, že si koupi ještě rozmyslí...

dvader
Věk: 60

Příspěvek od dvader »

To KDan:
Do kamene tesati!!!

Tohle je jedna ze zcela zásadních věcí. Přístroj lze koupit horší (třeba na klepající se montáži) nebo lepší ale rozdíl v pozorování mezi nimi bude vždy mnohem menší než rozdíl v očekáváních neznalého nováčka proti kouknutí jakýmkoli dalekohledem, třeba i 30" ... Karle díky!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
pavelseb
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

Za to za všechno můžou astrofotografové, verbeš jedna, natěší normální lidi na překrásnou podívanou a pak jsou lidi zklamáni. 8-)

Edit: Promiňte OT ale nedalo mně to
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
Winston

Příspěvek od Winston »

Všem díky za komentáře,
KDan-ova odpověď je velmi poučná a navrhuje asi správný postup,asi bych měl napřed někoho z okolí požádat o praktickou možnost se podívat do slušného dalekohledu a pak se rozhodnout dál.Pokud by tohle někdo četl a měl náladu umožnit mi pokoukání tak bych byl moc rád.Ještě jednou děkuji a pročítám diskuze dál k poučení,praktické cvičení snad brzy přijde.Mimochodem ty astrofotky některých z Vás jsou skutečně mimořádně pěkné až neskutečné,ale opravdu si nemyslím,že kouknu do dalekohledu a tohle uvidím.Samozřejmě moje představy ale nějaké jsou,tak snad nebudu zklamán jako ten uvedený příklad KDana.
Lukemon
Věk: 46

Příspěvek od Lukemon »

Samozřejmě moje představy ale nějaké jsou,tak snad nebudu zklamán jako ten uvedený příklad KDana.Tak jo, jaké jsou teda představy o tom co a jak chceš vidět v dalekohledu.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Praktická ukázka je samože lepší, ale třeba pomůžou i odkazy toho typu; tady
http://www.binoviewer.at/beobachtungspr ... eepsky.htm

a tady (sekce Nebeský cestopis, a po rozkliknutí v jednotlivých měsících) jsou ke shlédnutí ukázky co jde zhruba vidět v dalekohledech a jak se to liší od fotky
http://navod.hvezdarna.cz/

Nebo kresby na stránkách kolegy z AF:
http://www.nitelite.eu/observing.htm
ATD
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Majulo

Příspěvek od Majulo »

Chlapi zdravím...

Vedel by mi niekto povedať (teda napísať) niečo o tomto: ?

http://www.dalekohlady.eu/2/index.php?k ... 17&id_p=83.

Vopred ďakujem...dosť to ponáhľa chcel by som to stihnúť do vianoc kúpiť, synovcovi pod kriak :)
Lukina

Příspěvek od Lukina »

TO Majulo. Synovec asi zlobil. Za ty penize by mu slo dat lepsi dalekohled.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Majulo: Vítej na AF   Možná jsi nečetl,, První informace pro začátečníky,,  hned na první stránce.
Je tam pár rad a taky jak se ptát. Jde o to že potřebujem vědět pár věcí, jako třeba, zkušenosti pozorovatele, jak daleko se bude dalekohled přenášet, jestli jde o dítě, tak jeho věk atd.
Ušetříme si tak hodně času a lépe poradíme.
Jinak ten dalekohled je taková hračka, ale o to asi de. Pro dospělého bych radil jinej přístroj.
Jó a taky, jaký je cenový limit.

P.S. Asi opravdu zlobil ;D
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Odpovědět