Kolimace

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
M_V

Re: Kolimace

Příspěvek od M_V »

Ja by som skúsil tie šróby povoliť, nech máš kľudne malú medzeru. Na zrkadlo nesmú úchyty zhora nijak tlačiť, musí voľne ležať na podložke. Ide iba o to aby sa ti primár nevykotúľal z tubusu až ho položíš vodorovne alebo namieriš nadol :)
Dobson 250/1250, ED 72/432, Lunt LS50THa, binohlava MaxBright II
nosuh
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nosuh »

jak sem psal, ty srouby jsou "utazeny" jen aby nebyly nad clonkou, nijak na zrcadlo netlaci..
jde mi spis o to zjistit, jestli ten elipticky tvar rozostrenych hvezd souvisi prave s ulozenim zrcadla, pripadne neceho jinyho..
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
M_V

Příspěvek od M_V »

No ak tam ten eliptický tvar predtým nebol a teraz tam je a jediná vec čo si robil bola tá clona nad primárom tak je najprevdedobnejšie, že máš nejak pricviknutý ten primár. Takže by som v prvom rade skúsil tie šróby trochu povoliť aj keď si myslíš, že pritiahnuté nie sú. Mal si vybraný vonku z uchytenia primár? Hviezdy do elipsy (ak to nie je astigmatizmus okuláru) keď je skolimované a vytemperované budú znamenať, že je buď primár alebo sekundár pod mechanickým napätím. Ak si sa so sekundárom nič nerobil tak je to buď tými pritiahnutými šróbami alebo tým, že primár neleží voľne a je tam trochu priškrípnutý. Dá sa s ním trochu zahýbať/pootočiť ho aby si v uložení dobre sadol.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Když jsi tam zaostřoval hvězdu, jak to vypadalo při větším zvětšení, když se přeje postupně z rozostření je jedné straně přes ohnisko na druhou stranu ? ? Jak se mění tvar ( kruh- elipsa- orientce elipsy se mění /nemění - je tam i jný tvar ---). Určitě ale ppo kolimaci laserem. Pokud by šla na pavouka přidělat symetrická kruhová clona ( z čehokoliv- jen aby překryla všude sekundár), zkusil bych to i s ní.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
nosuh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nosuh »

to M_V:
Prave ze "předtím" tam nebyl. Tim ze sem se s tim ještě nesetkal, hledam radu tady. Ani nejchytrejsi pan google mi zatím prave nepomoh. Okulary jsou osvedcene ES 82° - téma to nebude.
Jak si zminil ten skripnuty "primar nebo sekundar"- jak se da skripnout sekundar? Pavouk jsem vymenoval taky, to je fakt..aretacni srouby jdou hodne ztuha, a když s nima clovek krouti, hejbaj se vselijak ( vymenil sem puvodni cerviky za ty s hlavickou), ale nenapada me, jak by se tim moh deformovat sekundar..

To Milan.."rozmazani v defokusu je jakoby protahle nesymetricky v jedne ose a az ve chvili "ostrosti" se spoji do obrazu..ten ale není uplne ostry, je tam citit mirna neostrost a zdvojeni..a když pak jedes na druhou stranu, tak se to chova podobne, protazeni je ve stejne ose..
tu clonu zkusim..
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Tak od "osvědčených " ES 82° bych přešel k něčemu daleko jednoduššímu- buď Plössl nebo Ortho a hvězdu dal opravdu doprostřed, Pokud bude vidět elipsa, zkusil bych otočit okulárem o 90°. A zrovna tak bych zkusil otočit hlavou o 90°,Pokud se tvoří nějaký patvar, pak nebude nikdy stejný před a za ohniskem a nebude soouhlasit osa. Zkus se na to zaměřit. A pokud se nic nezmění ani při uvolněí zrcadel, asi by bylo potřeba se na systém podívat přes Ronchi okulár
Naposledy upravil(a) MilAN dne 22. 11. 2020, 17:10, celkem upraveno 1 x.
nosuh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nosuh »

Ty okuláry dřív na stejnym dalekohledu i na velkym dobesi ukazuji pekne, proto si myslim, ze jima to nejspis nebude..
M_V

Příspěvek od M_V »

Sekundár sa dá blbo nalepiť a potom sa deformuje kvôli rozličnej rozťažnosti samotného skla sekundáru a jeho držiaku. Ale ak menil iba pavúka a sekundár ostal nalepený na pôvodnom držiaku tak tu chyba asi nebude.

Je ale zaujímavé, že píšeš, že osa tej elipsy je tovnaká pred aj za ohniskom. Tak ako píše MilAN, malo by to byť pred a za ohniskom iné podobne ako pri astigmatizme, kde sa to na obe strany od ohniska rozťahuje podľa navzájom kolmých osí. A hviezdu si daj doprostred zorného poľa aby si neskúmal optické chyby okulárov.

V prípade, že nemáš na tom ďalekohľade pohon, tak by som radšej nepoužíval okuláre s jednoduchšou optickou konštrukciou ako navrhuje MilAN, pretože pravdepodobne budú mať mimo osi astigmatizmus a potom sa nedohľadáš odkiaľ tie elipsy pochádzajú... jedine to potom skúšať na Polárke.
pedrosanchez
Věk: 44

Příspěvek od pedrosanchez »

Díky za vaši diskuzi. Víceméně mám hvězdy OK, i když samozřejmě ty jasné mají vějířky, které ustřelují do různých stran, ale to jsme zde už řešili, pravděpodobně bych vyřešil zacloněním primáru. Tady jsem se právě ptal na tu asymetričnost a samozřejmě si pamatuji, že jsem asi před rokem ten středový šroub sekundáru povolil a možná se tedy zrcátko v jednom směru posunulo. Ačkoliv mě to tehdy vyděsilo a hned jsem jej snad vrátil do původní pozice. V praxi kolimuji laserovým kolimátorem, ale podle toho jak jej umístím do OV, tak se mi občas mírně vrací paprsek někam jinam (i když je kolimátor pevně šroubkem upevněn), ale ještě si s tím pohraji.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
M_V

Příspěvek od M_V »

Pri kolimácii primáru laserovým kolimátorom treba vždy kontrolovať či je stopa laseru presne v strede primáru. Ak nie, tak si to akurát rozhodíš. Je to fakt dosť citlivé na tú odchýlku takže si na to treba dávať pozor. Nejde ani o to, že by bolo treba skolimovať sekundár tak presne (ak sa bavíme o kolimácii ak sa nepoužíva koma korektor tak je povolené tolerancia cca 1/30 priemeru primáru) ale o to, že to potom zanáša systematickú chybu do kolimácie primáru a tam je tá tolerancia oveľa prísnejšia.
mirkovacik
Věk: 53

Příspěvek od mirkovacik »

Ahojte,
poraďte mi, čo je vlastne krivé.

Zrovnal som to laserom - najprv sekundár - laser do stredu primáru, potom primár - laser naspäť tam, odkiaľ vychádzal. Laser sa pekne vracia naspať do diery kolimátora. Aj keď tým pootáčam.

Ale keď kuknem do toho okom, tak je to krivé... Čo je tam vlastne krivé? Dá sa to z foto určiť?

Ďakujem za rady.
m.
Přílohy
20201122_161428.jpg
20201122_161428.jpg (68.14 KiB) Zobrazeno 1042 x
20201122_151432.jpg
20201122_151432.jpg (64.84 KiB) Zobrazeno 1042 x
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Jenže z těch fotek jediné, co lze určit, je to, že sedíváš ze šikma, ne z osy.
Co se radši podívat na hvězdu, jak vypadá ?
Alamrob
Věk: 52

Příspěvek od Alamrob »

Připravuji obrázky s popisem k tomu, co je "křivé". Snad se dnes dostanu k tomu, abych je sem dal. Na všech obrázcích, co jsem o kolimaci viděl, bylo nakresleno, jak má ideální kolimace vypadat. Tak jsem zkusil jít z druhé strany a ukázat, jak to dopadne, když buď vzdálenost sekundárního zrcátka od bodu, kolem kterého se sekundární zrcátko natáčí, není ideální anebo je sekundární zrcátko trochu natočené.
mirkovacik
Věk: 53

Příspěvek od mirkovacik »

No áno, fotil som to z ruky.

Ale, keď sa do OV pozriem okom cez krytku s dierkou v strede - dúfam, že je to v ose OV, tak vidím odraz sekundáru v primáre mimo stredu primáru. Tak ako to vyzerá na fotkách. (Vyrezal som to z tej fotky a prikladám, aby bolo jasné, čo myslím; takto to vidím aj okom zo stredu OV.) Len fotky sa mi nepodarilo urobiť dostatočne presne v ose. Tajne som dúfal, že skúsené oko z toho bude poznať, čo tomu je - uvážiac, že laserový lúč sa vracia naspäť.

Čo sa týka pohľadu na hviezdu. Skúšal som to, rozostrený obraz bol v podstate taký istý - vnútorná kružnica bola mimo stredu vonkajšej kružnice. V podstate tak ako to foto sekundáru v primáre. Keď som pohol kolimačným šroubom primáru, len to cestovalo po zornom poli, ale nemenila sa tá nesústrednosť vnútorného a vonkajšieho okraja rozostrenej hviezdy. Kolimačným šroubom sekundáru som po tme zatiaľ radšej nehýbal.

Zaostrenie na hviezdu - strašne z toho vyskakujú lúče a mihajú sa. Zrejme treba vycloniť okraj primáru a lepší seeing, v piatok bol mizerný. Inak ostrú hviezdu neuvidím. :(

Nemám nejaký okulár s krížom alebo okulár na kolimáciu... To by možno tiež pomohlo, ale nemám. Zasa nechcem do toho nejako veľa investovať. Ide o starý ruský dalekohľad TAL-1, montáž sa chveje ako osika, už len zaostriť je problém. Ale keď to už mám, tak chcem aby to fungovalo v takej kvalite, na akú to má. Skolimovať by sa to snáď mohlo podariť.
Přílohy
20201122_161428b.jpg
20201122_161428b.jpg (7.71 KiB) Zobrazeno 957 x
M_V

Příspěvek od M_V »

No tak to je presne tá vec, ktorú sme tu riešili na prednedávnom. To v svetelnom Newtone nemá byť symetrické, viď MilANov náčrt v viewtopic.php?p=439392#p439392 a kolimáciou sa to nemení, pretože to závisí na posune sekundáru nie na jeho náklone. Návody, ktoré to ukazujú symetricky sú práve tie voči ktorým sa MilAN vymedzoval, že už dávno nefungujú.
Odpovědět