ISS (popř. s dalšími objekty)

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Fakt paráda, na foto cez deň seeing naozaj prial :o.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Milane, to je fakt super! |"Ruční expozcie" znamená, žes čekal až jí uvidíš a paks to za 0,67s stihnul vyfotit? Jestli jo, tak to je fakt artistický kousek :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Gratulace "MilANovi" k excelentnímu úlovku..!
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Všem díky!

Doplnil jsem  pod snímek schema komplexu v podobné orientaci, jako na snímku
-Funtomas :myslím, že lépší snímek tu před 2 lety měl Libor Šmíd
-Rick  : seeing byl  docela průměrný, spíš k horšímu. Potřeboval jsem zaostřit okulárem, a při zvětšení cca 100x jsem nebyl schopen na skvrně pořádně zaostřit ani rozlišit okraje penumbry. Nakonec jsem ostřil na  vlnícím se okraji, navíc trochu rozptylujícím světlo. Odcházející oblačnost studené fronty a masy vzduchu v poměrně svižném pohybu.
Nakonec jsem dost dobře trefil zaostření, o seeing se alespoň částečně postaral expoziční čas 1/4000s.
-Honza Ebr : bylo to , jak píšeš. Čekal jsem  v místě, kde se měla ISS objevit (časový signál mě  s předstihem 2s varoval, že už to bude). Když docvakl vypínač, viděl jsem stanici zhruba uprostřed kotouče a závěrka cvakla, když ještě byla stanice před Sluncem .
Při plánování jsem tomu dával  tak 60%, že se to  může povést Starý Canon 300D má dost prodlevu, já jsem starší, takže ještě delší :). Počítal jsem , že budu mít tak 0,1s rezervu, nakonec zbylo trochu víc ( nějakých  0,15s)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Musím se přidat ke chvále. Je to opravdu fantazie! :)

tak to je fakt artistický kousek
;D
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Doplnil jsempod snímek schema komplexu v podobné orientaci, jako na snímku
-Funtomas :myslím, že lépší snímek tu před 2 lety měl Libor Šmíd
-Rick: seeing byldocela průměrný, spíš k horšímu. Potřeboval jsem zaostřit okulárem, a při zvětšení cca 100x jsem nebyl schopen na skvrně pořádně zaostřit ani rozlišit okraje penumbry. Nakonec jsem ostřil navlnícím se okraji, navíc trochu rozptylujícím světlo. Odcházející oblačnost studené fronty a masy vzduchu v poměrně svižném pohybu.
Nakonec jsem dost dobře trefil zaostření, o seeing se alespoň částečně postaral expoziční čas 1/4000s.
-Honza Ebr : bylo to , jak píšeš. Čekal jsemv místě, kde se měla ISS objevit (časový signál měs předstihem 2s varoval, že už to bude). Když docvakl vypínač, viděl jsem stanici zhruba uprostřed kotouče a závěrka cvakla, když ještě byla stanice před Sluncem .
Při plánování jsem tomu dávaltak 60%, že se tomůže povést Starý Canon 300D má dost prodlevu, já jsem starší, takže ještě delší .Počítal jsem , že budu mít tak 0,1s rezervu, nakonec zbylo trochu víc ( nějakých0,15s)  To jen dokazuje, že po pečlivé přípravě s hromadou zkušeností a dobrým vybavením je ještě potřeba dávka štěstí, třeba i v podobě správného natočení stanice.
Každopádně dobrá práce!  :o
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
mitovka

Příspěvek od mitovka »

Skvelý záber MilAN.
mitovka
MilAN

Příspěvek od MilAN »

To jen dokazuje, že po pečlivé přípravě s hromadou zkušeností a dobrým vybavením je ještě potřeba dávka štěstí, třeba i v podobě správného natočení stanice.
Trochu bych si dovolil nesouhlasit s tím dobrým vybavením.
- Fotil jsem Canonem 300D. V současnosti zde na AF naprosto neprodejný muzeální kousek.
- Použitý Barlow - ten nejjednoduší SW Barlow - zde na AF  by Tě před ním  každý varoval :)
- montáž EQ5 - myslíš, že je to ještě zde prodejné  :)?
- ED 80/600  - zde na AF : bez rovnače ani ránu :)
A štěstí :
- to je potřeba jen na počasí. To jsem částečně měl.
- na natočení stanice : vzhledem k natočení stanice panely ke Slunci to bude  z této stránky vždy podobné - jen se na to díváme z opačné strany.  A pokud jde o raketoplán-  v této pozici bych spíše konstatolval, že to  už o moc horší být nemohlo - daleko lepší by bylo, kdyby byl natočen břichem k nám. Ta situace  u transitu je diametrálně jiná, než když fotíš večer nebo ráno na obloze,kdy se to  velmi mění během průletu přes celou oblohu. Tady je  v podstatě slušná poloha ISS vždy zajištěna, co se mění, je viditelnost různých modulů. .
............
Jen si neodpustím poznámku: tenhle přelet  procházel ideálně územím severních i východních  Čech, poměrně vhodným terénem, s velmi slušným počasím.  To, že tu je pouze jediná fotka, ale vůbec nesouvisí s vybavením ani se štěstím :) :)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ale vůbec nesouvisí s vybavením ani se štěstímmel jsi proste stesti, ze jsi nebyl liny ;)

jinak na zapade ted vidim podivne oranzovou zar (jako nad Kladnem - Poldi), ze by sopecny prach? ale jit to vyfotit, na to jsem liny, resp. nemam stesti ;D
viktormt

Příspěvek od viktormt »

nadhera..
deavi

Příspěvek od deavi »

Milane opravdu zdařilý úlovek, gratuluju
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
mi.

Příspěvek od mi. »

Pardon, ale nevěřim. MilAN prostě musel letět místo krtka. ;)

Fun/off, opravdu parádní snímek a díky za přidané schéma.
TH

Příspěvek od TH »

Jen si neodpustím poznámku: tenhle přeletprocházel ideálně územín severních i východníchČech, poměrně vhodným terénem, s velmi slušným počasím.To, že tu je pouze jediná fotka, ale vůbec nesouvisí s vybavením ani se štěstím Smiley Smiley Smiley
Ano, je to tak. Počasí je podmínkou nutnou, nikoli postačující k nafocení takové pěkné fotky, jakou jste pořídil. Já jsem například do tohoto týdne netušil, že existují nějaké předpovědi přeletů družic přes disk Slunce a Měsíce, dokonce i planet a hvězd. Byl jsem překvapený, že ty předpovědi tak perfektně fungují a říkal jsem si, že to musím zkusit taky "cvaknout". Navíc mi linie přeletu procházela necelé 2 km od domu. Počasí slibovaly rosničky příznivé. Pak se mi v hlavě ale začaly honit myšlenky: Mám si na to vzít dovolenou (dojíždím totiž 38 km do práce), nebo nebo si jen tak na "hodinku odskočit"? Po prostudování zdrojů na Calsky.com mě mé línější JÁ přesvědčilo, že to nebudu hrotit a počkám si na nějaký jiný přelet. A tak mám ... (tři tečky) a ne fotku :-)
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Trochu bych si dovolil nesouhlasit s tím dobrým vybavením.
- Fotil jsem Canonem 300D. V současnosti zde na AF naprosto neprodejný muzeální kousek.
- Použitý Barlow - ten nejjednoduší SW Barlow - zde na AFby Tě před nímkaždý varoval
- montáž EQ5 - myslíš, že je to ještě zde prodejné?
- ED 80/600- zde na AF : bez rovnače ani ránu  Milane, dobré vybavení se neodvíjí od ceny ani poptávky, ale od toho, jak kvalitní snímek sním pořídíš. No a ve tvém případě...  :o

Neber mě zas tak úplně za slovo. Nechci řešit konkrétní aspekty pořízení snímku.
Možná bych svůj předchozí příspěvek shrnul do hesla: Štěstí přeje připraveným. ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Promiň ,asi jsem nechápavý, ale již ve druhém příspěvku píšeš o štěstí.
Kdybych měl smůlu, přišel by zatoulaný mrak, ačkoliv v celé oblasti transitu bylo jasno. Měl jsem tedy štěstí, že jsem neměl smůlu na zatoulaný mrak. :). O jiném tedy nemám tušení :)
Odpovědět